Werkt een beschadigde steen nog?

Breekt een steen spontaan of springt hij ineens uit zijn setting? Is er zomaar een scherfje af, of zit er een barst in? Of is het oogje er af? De oorzaak van een beschadiging kan een val of stoot zijn. Soms lijkt het ook spontaan te gebeuren.

Vaak is de steen daarna niet zo mooi meer (het oog wil ook wat). Zoek je op internet, dan vind je vaak dat de steen in zo’n geval geen energie meer bevat en beter vervangen kan worden door een nieuwe.

In de praktijk ligt het echter wat genuanceerder. Sommige stenen werken nog wel degelijk, beschadigd of niet.

Bijna leeg?

lapislazuli beschadigdWij bevelen aan om beschadigde stenen altijd door te meten om te weten of ze nog werken. De beste manier om dat te doen, is ‘m testen met bijvoorbeeld een biotensor of een pendel, en zo vaststellen hoeveel energie de steen nog bevat. De steen kan nog bijna vol zijn, maar kan ook bijna leeg zijn.

Een nieuwe schoongemaakte en opgeladen steen bevat 100% energie.
Een gebruikte steen bevat per definitie altijd minder dan 100% energie, hoeveel minder hangt af van het gebruik en de intensiteit van energieoverdracht.

Een beschadigde steen werkt goed zolang de energie meer dan 80% is.

Spontaan gebroken

In onze webshop hebben we nieuwe stenen met kleine breuken en beschadigingen, die wel degelijk nog een perfecte 100% werking hebben.

Dit betreft vaak ruwe kristallen waar het amper opvalt, bijvoorbeeld bergkristal of apofylliet. Soms draagt de breuk juist bijdraagt aan de schoonheid van de steen, zoals bij iriskwarts en regenboogkristal, beide met interne breukjes.

Intensief gebruikte en gedragen stenen, zo blijkt ook uit onze praktijk, kunnen spontaan breken of uit hun setting loslaten. Ze zijn leeg en kunnen moeilijk weer opgeladen worden.

Deze stenen kun je het beste teruggeven aan moeder aarde.


Lees ook:
- Hoe maak je een edelsteen schoon?
- Hoe weet je dat een edelsteen nog werkt?