Wat is een mandala?

Een mandala is een bepaalde vorm: altijd rond en vaak symmetrisch. Het met aandacht maken van een cirkelvorm, bijvoorbeeld door een mandala te tekenen of stenen in een cirkel te leggen, kan therapeutisch werken.

Het woord mandala komt uit het Sanskriet en betekent cirkel of centrum.

De cirkel heeft een sterke symbolische waarde. De cirkel wordt geassocieerd met de zon, de wisseling van de seizoenen, de kringloop van het leven, reïncarnatie. Het is het symbool van heelheid, volmaaktheid en eeuwigheid.

mandala in plattegrond van basaliek San Vitale in Ravenna

Mandala's vind je overal om je heen.
Als je naar de natuur kijkt, zie je cirkelvormen zo groot als een planeet of zonnestelsel. Maar er zijn ook mandala's zo klein als een bloem, blad, pupil van een oog, of zelfs nog kleiner: een cel of een atoom.
Ook in de architectuur vind je cirkels. Sommige kloosters en kerken zijn gebouwd in de vorm van een mandala of zijn versierd met mandala's. Een voorbeeld uit de klassieke oudheid zie je hiernaast: de plattegrond van de basiliek San Vitale in Ravenna.


In de edelsteentherapie worden mandala's gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals:

  • Demonstreren van verschillende vormen en kleuren
  • Energetisch schoonmaken van een ruimte
  • Vullen van een vullen met de energie van een bepaalde steen
  • Healing
  • Maken van een mandala als recreatieve of meditatieve handeling

Waarom werken mandala's zo goed?

In ons universeel onderbewustzijn koppelen wij de cirkel aan alles wat belangrijk is voor ons bestaan, zoals de zon en de aarde, heelheid, gezondheid. Door het tekenen, verven of leggen van een mandala maak je verbinding met al die begrippen.

Het maken van een mandala dient met liefde en aandacht te gebeuren. Het is een meditatieve actie, die je niet zomaar afraffelt.

Voorbeelden

Hieronder een paar voorbeelden van mandala's van edelstenen.

mandala van platonische lichamen

Mandala platonische lichamen

Ter demonstratie van heilige geometrie
mandala van bergkristal

Mandala bergkristal

Om een ruimte te reinigen
mandala van malachiet

Mandala malachiet

Om de verschillende types uiterlijk te tonen, en de ruimte te vullen met de groene energie van de malachiet en verwante mineralen (chrysocolla, turkoois)