Waarom zie ik soms veel luchtbelletjes op kristallen?

Bij het maken van edelsteenwater dompel je een kristal in water. Het valt op dat er soms veel luchtbelletjes op de kristallen te zien zijn. Maar soms zie je er slechts weinig.

Bij het ontstaan van de luchtbelletjes spelen drie factoren een hoofdrol.

  • Hoeveel lucht bevat de steen? Een steen kan kleine, voor het oog onzichtbare holtes bevatten die gevuld zijn met lucht. Dit kun je zien met een goede microscoop. Hoe meer lucht een steen bevat, hoe meer belletjes losgelaten zullen worden
  • Hoeveel lucht bevat het water? De hoeveelheid lucht in het water hangt af van de versheid, en van de kracht waarmee het water uit de kraan stroomt. Hoe groter en sterker de waterstraal, hoe meer lucht mee in de fles of schaal komt. Piepkleine luchtbelletjes in het water verzamelen zich tegen kristallen of andere objecten in het water. Ze worden steeds groter, tot ze groot genoeg zijn om naar boven te drijven. Uiteindelijk zal alle lucht uit stilstaand water ontsnappen.
  • Daarnaast is de energetische waarde van de steen van belang. Een steen die energetisch vervuild is, houdt meer lucht vast dan zijn energetisch schonere broertje of zusje. Zo kan het voorkomen dat het ene ruwe bergkristal bijna geen belletjes loslaat, terwijl een ander zeer vergelijkbaar exemplaar veel belletjes loslaat.