Gezonder dankzij helende edelstenen

Waarin verschillen edelstenen, mineralen, kristallen en gesteenten?

Er bestaat nogal wat verwarring over wat nu precies edelstenen, mineralen, kristallen of gesteenten zijn. De benamingen worden soms ten onrechte door elkaar gebruikt.
Wat zijn eigenlijk de overeenkomsten, en wat zijn de verschillen? Tijd voor een duidelijke uitleg.

Wat is een edelsteen?

aquamarijn gefacetteerdEen edelsteen is elke steen die door zijn kleur, glans, vorm of zeldzaamheid de moeite waard is om te verzamelen, of te gebruiken als sieraad, kunstobject of gebruiksvoorwerp.

Vroeger werd er onderscheid gemaakt tussen edelstenen en halfedelstenen. Tot de eerste groep behoorden traditioneel bijvoorbeeld aquamarijn, smaragd, robijn, saffier en diamant. Het gaat vooral om stenen met hardheid 8, 9 of 10 op de schaal van Mohs.

Zachtere stenen zoals amethist, bergkristal en tijgeroog werden vroeger halfedelstenen genoemd. Dit begrip wordt niet meer gebruikt. Tegenwoordig heten ook deze stenen edelstenen.
Deze stenen hebben hardheid 5, 6 of 7.

Traditioneel worden parels, barnsteen en git ook tot de edelstenen gerekend. Eigenlijk zijn dit geen echte stenen. Ze hebben een organische oorsprong en hun hardheid is altijd kleiner dan 4.

Wat is een mineraal?

opaal cabochonEen mineraal is een natuurlijk gevormde stof die uit één soort moleculen bestaat. Dat kan een chemisch element zijn, of een verbinding van elementen.

Een edelsteen is samengesteld uit één of meerdere mineralen.

Voorbeelden van edelstenen met één mineraal:

  • Bergkristal, citrien, amethist, rookkwarts: met siliciumdioxide
  • Calciet, dolomiet, marmer: met calciumcarbonaat
  • Saffier, robijn: met aluminiumoxide

Voorbeelden van edelstenen met meerdere mineralen:

  • Lapis lazuli: met lazuliet, noseaan, hauyn, pyriet, calciet
  • Bumblebee-jaspis: met aragoniet, zwavel, arseen, mangaandioxide
  • Unakiet: met orthoklaas, epidoot, kwarts
  • Kiwi-jaspis: met amazoniet, toermalijn, kwarts

Wat is een kristal?

rode granaatkristalEen kristal bestaat uit één mineraal met een kristallijne vorm. Dat betekent dat het mineraal een regelmatig ogend uiterlijk heeft. De moleculen of atomen zijn gerangschikt volgens een vast patroon. Dit geldt voor de meeste mineralen.

Bij een macrokristallijn kristal is de kristalvorm met het blote oog te zien. Duidelijke voorbeelden zijn bergkristal, amethist, citrien en rookkwarts.

Ook beril (aquamarijn, smaragd), topaas en granaat laten duidelijk zichtbare kristallen zien.

Bij microkristallijne kristallen heb je een sterke microscoop nodig om de kristalvormen te ontdekken.
Voorbeelden zijn aventurijn, rozekwarts, chalcedoon en agaat.

Wat is een gesteente?

lapislazuli hangerNiet alle edelstenen zijn kristallen. Sommige edelstenen zijn gesteenten. Een gesteente bestaat uit meerdere mineralen.

Alledaagse voorbeelden van gesteenten zijn porfier, graniet en gneis. Gesteenten die tot de edelstenen gerekend worden, zijn bijvoorbeeld de lapis lazuli en de bumblebee-jaspis.

Lapis lazuli bestaat uit voor ruim de helft uit lazuliet, en daarnaast bevat het noseaan, hauyn, pyriet en calciet. Door de wisselende samenstelling kan het uiterlijk van de lapis lazuli uiteenlopen van diep donkerblauw tot wit met blauwe vlekken.