Gezonder dankzij helende edelstenen

Invloed uiterlijk op werking edelsteen

Het uiterlijk van een steen maakt al veel duidelijk over de helende werking ervan. Bijvoorbeeld: ronde stenen werken anders dan hoekige stenen. Het uiterlijk van stenen staat symbool voor bepaalde aspecten van je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Deze visie is gebaseer dop de signatuurleer.
Op deze pagina een overzicht van deze invloeden.

Naast het uiterlijk spelen natuurlijk de fysieke eigenschappen van een steen een grote rol bij de helende werking, zoals de chemische elementen de steen bestaat. Zie de invloed van elementen.

 

Bewerkt of onbewerkt?

kyaniet brokBrok ruwe kyanietDe werking van een edelsteen varieert met de mate van bewerking. Een ruwe steen werkt vooral op lichamelijk niveau; een getrommelde steen werkt ook op emotioneel niveau.
Hoe verder bewerkt een steen is, des te breder is de helende werking.


Mate van bewerkingWerkingsgebied
Ruw, onbewerkt Vooral fysiek
Getrommeld Vooral fysiek en emotioneel
Cabochon geslepen     Vooral fysiek, emotioneel en mentaal
Facet geslepen Fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel

 

Hoe geslepen?

Slijpen kan de werking van een steen versterken of verzwakken. Het slijpen beïnvloedt namelijk de energiestromen. Dit heeft te maken met de groeirichting van de kristallen.
Zoals een plant naar het licht groeit, zo stroomt de energie van de plantwortels naar boven. Bij stenen werkt dit precies zo.

De kristallijne structuur van een steen bepaalt welke invloed slijpen heeft. Bijvoorbeeld: een bergkristal - een steen met een duidelijke kristallijne structuur - groeit langs een as (de zogenaamde C-as). De energie stroomt langs die as. Via een pendel of biotensor kun je dat zichtbaar maken.

bergkristal donutDonut van bergkristal

  • Slijp je de bergkristal in de vorm van een bol, dan vergroot je het oppervlak. De energie zal daardoor diffuser in- en uitstromen.
  • Slijp je de bergkristal in de vorm van een donut waarbij de as aanwezig blijft, dan zal de energie aan de zijkant uitstromen.
  • Is door het boren van het donutgat de as volledig verwijderd, dan zal de bergkristal zwakker werken.

De lapis lazuli daarentegen bestaat uit meerdere mineralen die door elkaar zijn gegroeid. Daardoor zijn er meerdere assen. Het boren van een gat heeft dan geen invloed.

 

Rond of hoekig?

Ronde vormen worden geassocieerd met vrouwelijk, met borsten, buik en heupen. Ruwe edelstenen met ronde vormen hebben daarom effect op vrouwelijke eigenschappen: zacht, moederlijk.
Neem bijvoorbeeld een agaat, die in ruwe vorm doet denken aan een amandel, ei of bol. Agaat is bij uitstek de steen van de moederliefde en verbondenheid met Moeder Aarde.

Hoekige vormen worden geassocieerd met mannelijke eigenschappen: bescherming, stabiliteit, kracht.
Pyriet, bijvoorbeeld, heeft doorgaans hoekige vormen, is vaak kubusvormig. Het is een goede beschermsteen. Als ijzererts is pyriet een van de grondstoffen voor maliënkolders.

 

Zichtbare kristallen?

Duidelijk zichtbare kristallen geven energie en stimuleren de levenskracht. Voorbeelden zijn bergkristal, rookkwarts en citrienpunten.

 

Welke tekening?

Kristallen die gestreept en gelaagd zijn, zoals agaat en blauwe chalcedoon, werken op de huid, slijmvliezen, bloedvaten, klieren, maag, blaas en nieren. Er wordt een verband gelegd tussen de laagjes van de steen en de opbouw van huid, slijmvliezen, bloedvaten, klieren, maag, blaas en nieren.

Mineralen met duidelijke randen en banden, zoals malachiet, zijn ook goed voor de zuurstofcirculatie.

ogenjaspisOgenjaspis trommelsteenAgaat vertoont meestal concentrische ringen en banden. Vanwege deze veelheid aan zachte moederlijke vormen wordt en is agaat DE steen van de moederliefde. Ze kunnen gebruikt worden voor iemand die behoefte heeft aan liefde en attentie, zoals mensen met een laag zelfbeeld.
Bij veel agaten doet de combinatie van de kleur en de ronde en ovale lijnen denken aan ingewanden, nieren, blaas of baarmoeder. Dergelijke agaten worden graag ingezet voor fysieke kwalen die met diezelfde organen te maken hebben.

Oogagaten, oölieten, malachiet en vele andere stenen vertonen oogpatronen. Deze stenen worden vaak gebruikt bij oogklachten, maar ook als iemand met andere ogen moet leren kijken.

 

Welke vorm?

Geslepen stenen krijgen bovendien een werking op basis van de symbolische betekenis van de vorm waarin ze geslepen zijn. Zo staat een eivormige steen voor de hoop; een steen in de vorm van een kikker voor vruchtbaarheid.

Hieronder een overzicht van helende werking van geslepen vormen, met de bijbehorende symboliek.

 

Geslepen vormSymboliekWerking
bol Bol vader zon, moeder aarde heelheid op alle niveaus
ei Ei nieuw leven nieuw begin, hoop
piramide Piramide eeuwigheid bestendigheid
kubus Kubus aarde, materie vastigheid, basis
icosaeder Icosaëder water transformatie, verandering
tetraeder Tetraëder vuur manifestatie
octaeder Octaëder lucht integratie, verbinding van hoog en laag, van binnen en buiten
dodecaeder Dodecaëder ether verheffing, verlichting, inzicht

Dierenvorm of plantenvorm?

rutielkwarts kikkerKikkertje van rutielkwartsHet effect van de symboliek geldt ook voor sieraden en beeldjes gemaakt van edelstenen. Deze hebben vaak de vorm van planten of dieren.

  • Een dolfijn staat voor intelligentie.
  • Een hond staat voor trouw.
  • Een kikker voor vruchtbaarheid.
  • Een poes staat voor vrijheidsdrang en listigheid.
  • Een roos staat voor liefde.

 

Welke kleur?

Kleur en doorzichtigheid zijn belangrijke indicaties voor de werking van een steen.

Meer hierover in de pagina over de invloed van kleuren.

 

Hoe doorzichtig?

doorzichtig fluoriet kristalDoorzichtig fluoriet kristalDe helende werking van doorzichtige of transparante mineralen - zoals bergkristal, amethist, calciet, ijslandspaat, opaal, kunziet en topaas - is extra groot. Want ze vertonen naast hun specifieke kleur vaak ook nog regenboogjes. Deze ontstaan door lichtbreking in haarscheurtjes of in druppels ingesloten water. Hierdoor valt het witte licht uiteen in de zes hoofdkleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw, violet. Daarnaast ontstaan nog verschillende infrarode en ultraviolette kleuren, die voor mensen onzichtbaar zijn.

Mate van transparantieWerkingsgebied
Ondoorzichtig Vooral fysiek
Doorzichtig Vooral fysiek, emotioneel
Doorschijnend Vooral fysiek, emotioneel, mentaal
Transparant Fysiek, emotioneel, mentaal, spiritueel

 

Hoe transparanter een steen, hoe breder de werking.