Gezonder dankzij helende edelstenen

NIEUWS: WEBWINKEL VERHUISD
Vele jaren was de webwinkel van Prana-Bodhi te gast bij Semoea. Vanaf 17 mei 2024 staat de stenenverkoop weer waar het ooit begon: www.prana-bodhi.nl. De winkel blijft bereikbaar via een knop op semoea.nl

Hoe maak je edelstenen klaar voor gebruik?

Tips over reinigen en opladen

Een nieuwe steen, vers van een beurs of uit een winkel, is niet per se direct gebruiksklaar. Waarschijnlijk is hij door veel handen gegaan voordat jij ‘m kreeg. Stenen raken energetisch vervuild als ze verhandeld, aangeraakt, gedragen en gebruikt worden. Stenen geven namelijk hun eigen energie aan wie ze aanraakt, en nemen de energie van die personen over.

De energie van al die mensen blijft aan de steen zitten, en beïnvloedt de werking. Daardoor kan de steen niet optimaal voor jou persoonlijk werken.

oplaadsteentjesOok al voelt de steen direct prettig en vertrouwd aan, het is altijd goed, om je steen zelf energetisch te reinigen en te voorzien van nieuwe energie.

We bevelen aan dat regelmatig te doen bij stenen die je gebruikt. Doe het ten minste 1x per week, of liever nog na elk gebruik. Dan zijn ze klaar voor een volgend gebruik.

Door de energetische verzorging maak je je de steen echt eigen. Veel mensen hebben zelfs een soort ritueel voor de eerste keer na aanschaf!

Weg met het energetische vuil

Voordat je een edelsteen gaat gebruiken, is het goed om hem te ontdoen van al het fysieke en energetische vuil dat erop zit.

Afnemen met een vochtige doek of afspoelen onder stromend water volstaat meestal voor de vieze vingers en ander tastbaar vuil.

Er zijn verschillende manieren om de edelstenen en de sieraden van energetisch vuil te ontdoen (ontladen, energetisch reinigen). Daarna moet je ze weer opladen (van nieuwe, schone energie voorzien)

Hieronder staan de belangrijkste methoden voor ontladen en opladen. Soms mag je de verschillende manieren combineren. Het hoeft niet veel tijd te kosten.

 

Energetische verzorging die werkt voor bijna alle stenen

1. Reinigen: ontladen met hematiet

ontladen-hematiet Een manier van ontladen die altijd werkt, is de stenen een nacht lang op een bedje van hematiet leggen. Hematiet is een ijzerhoudende steen, die zelf niet ontladen hoeft te worden; hematiet is zelfreinigend.

Heb je het gevoel dat je hematietstenen toch ontladen moeten worden, leg ze dan een tel op Moeder Aarde. Daardoor kan eventueel aanwezig energetisch vuil wegvloeien.

In de webwinkel verkoopt Semoea zakjes met hematiet trommelsteentjes. Zeer geschikt voor het energetisch schoonmaken van edelstenen.

2. Opladen met bergkristal

opladen met bergkristal

Voor het opladen leg je de stenen overdag enkele uren op een bedje van bergkristal. Dit werkt voor bijna alle stenen.

Voor sieraden is deze methode ideaal, omdat sluitingen, zettingen, koorden of andere onderdelen er niet onder te lijden hebben.

In de webwinkel verkoopt Semoea zakjes met bergkristal trommelsteentjes. Zeer geschikt voor het energetisch opladen van edelstenen.

 

Uitzonderingen: energetische verzorging voor sommige stenen

Voor sommige stenen werken andere vormen van energetische verzorging beter.

Ontladen met water – Opladen met daglicht
Een aantal mineralen (zoals de kwartsfamilie en de toermalijnfamilie) houdt erg van water en zon. Kristallen als bergkristal, agaat, jaspis en versteend hout kun je prima ontladen onder lauw stromend water.
Opladen van deze stenen kan prima in daglicht. Sommige stenen, zoals bergkristal en zonnesteen, willen graag in de volle zon, maar voor de amethist is diffuus licht geschikter.
Ontladen met water – Opladen met bergkristal
Een aantal mineralen (zoals de calcietfamilie) kun je prima ontladen met lauw stromend water. Het gaat hierbij meestal om mineralen met een lagere of dezelfde hardheid als bergkristal. Gebruik dan bergkristal voor het opladen.

amethist geode

Ontladen met water – Opladen met rozekwarts
Roze mineralen (zoals rhodoniet en rhodochrosiet) kun je prima ontladen met lauw stromend water en opladen op rozekwarts.
In de webwinkel verkoopt Semoea handige rozekwarts oplaadsteentjes.
Ontladen met water – Opladen met amethist
Paarse mineralen (zoals amethist, ametrien, paarsblauwe dumortieriet, de kwartsfamilie) kun je ontladen met lauw stromend water, en dan opladen op een amethist geode of in een amethist druse.
In de webwinkel verkoopt Semoea handige amethist oplaadsteentjes.
Ontladen met water – Opladen met maanlicht
Een enkele steensoort (zoals maansteen) kun je het beste ontladen met lauw stromend water en opladen in maanlicht.

 

Alternatieve methode: ontladen en opladen via visualisatie

Visualisatie is een zeer effectieve methode die altijd werkt, maar waarvoor je de tijd moet nemen. Deze procedure kost je minstens 5 minuten.

Het is zeer geschikt voor sieraden, die je niet wilt blootstellen aan water of direct zonlicht.

Hoe reinig je stenen via een visualisatie?

  1. Neem de stenen in je handen, houd je handen voor je hart en focus je op de stenen.
  2. Stel je dan voor dat je in een bos zit, naast een klein beekje. Stel je voor hoe je je handen in het stromende water houdt.
  3. Kijk goed, je ziet hoe het vuil van de stenen afspoelt. Je ziet hoe ze schoner en schoner worden.
  4. Zodra je voelt dat ze helemaal schoon zijn, haal je je handen uit het water. Je droogt de stenen in gedachten af en legt ze dan op de bosgrond, in een plekje zon.
  5. Kijk goed, je ziet hoe de stenen het zonlicht opzuigen, ze beginnen te glanzen en te schitteren.
  6. Zodra ze zich helemaal hebben volgezogen met zonlicht en energie, kun je ze wegnemen en opbergen.

 

Goed om te weten

* Stenen die je in onze webshop koopt, zijn altijd fysiek schoongemaakt, maar niet altijd energetisch gereinigd en opgeladen.

* Je kunt testen hoeveel energie een steen heeft. Daarvoor bestaan verschillende methodes: pendel, wrijfsteen, biotensor, spiertest, om er maar een paar te noemen. Meer hierover in onze veelgestelde vraag Hoe weet ik dat mijn steen nog werkt?

* De website biedt ook informatie over hoe je dof geworden edelstenen weer kunt laten glanzen