Werkt een edelsteen met een gat
slechter dan een massieve steen?

Edelstenen met een gat erin zijn bijvoorbeeld een donut of de stenen in een armbandje.

Edelstenen (maar ook gewone stenen en mineralen) hebben altijd een helende werking; dat een gat de werking teniet doet is te cru gezegd. Wel is het zo dat de werking van sommige stenen wordt versterkt of verzwakt door de manier van slijpen of bewerken. Dit heeft te maken met de groeirichting van de kristallen.

bergkristal donutEen bergkristal, bijvoorbeeld, heeft een duidelijke kristallijne structuur. Het kristal heeft een zogenaamde C-as, waarlangs hij groeit en waarlangs de energie stroomt.
Door de bergkristal in de vorm van een bol te slijpen, zal de energie diffuser in- en uitstromen, vanwege het grotere oppervlak.
Slijp je de bergkristal in de vorm van een donut, waarbij de C-as nog aanwezig is, dan zal de energie ergens aan de zijkant uitstromen.
Is door het boren van het gat de C-as volledig verwijderd, dan verzwakt de werking van de steen inderdaad.

Bij een gesteente zoals bijvoorbeeld de lapis lazuli zijn meerdere mineralen door elkaar gegroeid. Hier zijn meerdere C-assen aanwezig; een gat boren heeft nauwelijks gevolgen.

Een kristallen armbandje heeft een andere werking. Omdat de edelstenen hier rondom je pols zitten (ook al zijn ze doorboord), beïnvloeden ze alle meridianen die door je pols lopen. Zeker als het bandje niet strak om je pols zit en een beetje kan draaien.