Gezonder dankzij helende edelstenen

Werkt een edelsteen met een gat slechter?

Edelstenen met een gat zijn bijvoorbeeld een donut of de kralen in een armband. Beschadigt het gat de helende werking van de steen? Werken massieve stenen dus beter?

Edelstenen (maar ook gewone stenen en mineralen) hebben altijd een helende werking. Het is te cru gesteld dat een gat de werking teniet doet.

Wel kan bij sommige stenen de manier waarop het gat gemaakt wordt (via slijpen of bewerking) de werking ervan verzwakken. Dit heeft te maken met de groeirichting van de kristallen.

Belang groeirichting: voorbeeld bergkristal

bergkristal C-asEen mineraal zoals bergkristal heeft een duidelijke kristallijne structuur. Dat wil zeggen: de moleculen zijn gerangschikt in een vast patroon, het kristalstelsel.

Kristalstelsels zijn gebaseerd op hun assen. Elk kristal van bergkristal heeft een A-as (diepte), een B-as (breedte) en ook een C-as (hoogte).

De C-as loopt door het midden in het kristal, van onder naar de punt. Dit is de richting waarlangs het kristal groeit en waarlangs de energie stroomt.

Normaal komt de energie uit de punt van het bergkristal.

Door de bergkristal in de vorm van een bol te slijpen, zal de energie diffuser in- en uitstromen, vanwege het grotere oppervlak.

Slijp je de bergkristal in de vorm van een donut waarbij de C-as nog aanwezig is, dan zal de energie ergens aan de zijkant uitstromen.
Is door het boren van het gat de C-as volledig verwijderd, dan verzwakt de werking van de steen inderdaad.

Soms geen invloed

Hoeveel invloed het maken van een gat heeft op de werking, hangt af van het soort edelsteen en van de vorm.

De gaatjes in de kralen van een armband hebben nauwelijks invloed. De kans dat de C-as van álle kralen doorboord is, is te verwaarlozen.

Bij een gesteente zoals lapis lazuli zijn meerdere mineralen door elkaar gegroeid. Hier zijn meerdere C-assen aanwezig; een gat boren heeft nauwelijks gevolgen.

 

bergkristal donut   bergkristal armbanden