Gezonder dankzij helende edelstenen

saskia horjus
door Saskia
Horjus

Met edelstenen werken kan op verschillende manieren. Verzamelaars stallen hun mooiste stenen uit in een vitrinekast. Sommige mensen maken een altaartje met hun mooiste stenen.
Weer anderen vinden het fijn om hun stenen regelmatig anders op te stellen of neer te leggen in een bepaalde vorm. Ik hoor zelf bij deze laatste groep.

Stenen kunnen goed helpen als je werkt aan een bepaald thema, zoals voorspoed, geluk, geld, gezondheid. En ook als je een speciaal doel hebt, zoals beschermen van je huis of een ruimte. Dat werkt vooral goed als je de stenen in de vorm van een grid of een mandala legt.

Mijn stenen wisselen dus regelmatig van plaats en functie.

Wat is een grid?

Een grid is meestal rechthoekig of vierkant, maar kan ook rond zijn. Het Engelse woord grid betekent rooster.

De vorm die je voor je grid kiest, heeft een symbolische betekenis. Zo worden het vierkant en de rechthoek geassocieerd met het element aarde, stabiliteit en basale behoeften.

De cirkel wordt geassocieerd met de zon, de wisseling van de seizoenen, de kringloop van het leven, reïncarnatie. Het is het symbool van heelheid, volmaaktheid en eeuwigheid.

Een simpel voorbeeld van een grid is de afbakening van een erf met stenen. Vroeger werden hiervoor natuurstenen gebruikt. Een afscheiding van vuursteenknollen zou beschermen tegen blikseminslag en brand. Tegenwoordig worden hiervoor vaak door mensenhanden gevormde stenen gebruikt.

Het Indiaanse medicijnwiel is ook een vorm van grid.

Wat is een mandala?

mandala onyx en rode jaspisEen mandala vrijwel altijd rond en meestal symmetrisch. Het woord mandala komt uit het Sanskriet en betekent cirkel of centrum.

De mandala kun je zien als een variant van het grid.

Mandala's vind je overal om je heen.
Als je naar de natuur kijkt, zie je cirkelvormen zo groot als een planeet of zonnestelsel. Maar er zijn ook mandala's zo klein als een bloem, blad, pupil van een oog, of zelfs nog kleiner: een cel of een atoom.

Ook in de architectuur vind je cirkels. Sommige kloosters en kerken zijn gebouwd in de vorm van een mandala of zijn versierd met mandala's.

Hoe gebruik je een grid of mandala?

Ik gebruik grids en mandala's voor verschillende doeleinden, zoals:

  • Demonstreren van verschillende vormen en kleuren
  • Energetisch schoonmaken van een ruimte
  • Vullen van een ruimte met de energie van een bepaalde steen
  • Healing
  • Leggen van een mandala als ontspanning of meditatie.
  • Werken me een thema, bijvoorbeeld geluk, voorspoed, gezondheid.

In ons universeel onderbewustzijn koppelen wij de cirkel aan alles wat belangrijk is voor ons bestaan, zoals de zon en de aarde, heelheid, gezondheid. Door het tekenen, verven of leggen van een mandala maak je verbinding met al die begrippen.

Het maken van een grid of mandala dient met liefde en aandacht te gebeuren. Het is een meditatieve actie, die je niet zomaar afraffelt.

Het met aandacht maken of leggen van een grid of mandala kan bovendien therapeutisch werken.

Voorbeelden van mijn grids

Hieronder een paar voorbeelden van grids van edelstenen.

grid met bergkristal, sodaliet en toermalijnkwartsgrid Dualiteit

Met bergkristal, sodaliet en toermalijnkwarts. De draakjes staan voor Yin en Yang. Om te mediteren op het begrip dualisme.
De Davidster op het papier bestaat uit twee driehoeken die in elkaar grijpen. Ze staan voor dualiteit, man/vrouw, boven/onder, licht en donker. De Davidster is symbool van het hartchakra.grid met onyx grid Valknut, de wereld van de Vikingen

De valknut is een oud vikingsymbool, dat bestaat uit drie driehoeken die in elkaar overlopen. Om in een meditatie meer voeling te krijgen met de gedachtewereld van de Vikingen.
De negen punten in onyx van de Valknut representeren de negen werelden uit de Noordse mythologie. De Flower of Life eronder getekend is symbool voor de onderlinge verbondenheid van alles in het universum.grid met seleniet en zwarte toermalijn grid Elektrosmog

Grid ter bescherming tegen elektrosmog. De combinatie seleniet en zwarte toermalijn ligt in elke hoek van het vertrek. Dit is een grid dat langdurig mag blijven liggen. De seleniet en de zwarte toermalijn voeren elektrosmog af.
Voorbeelden van mijn mandala's

Hieronder een paar voorbeelden van mandala's van edelstenen.

mandala van platonische lichamen

mandala Platonische lichamen

Ter demonstratie van heilige geometriemandala van bergkristal


mandala Bergkristal

Om een ruimte te reinigenmandala van malachiet


mandala Malachiet

Om de verschillende types uiterlijk te tonen, en de ruimte te vullen met de groene energie van de malachiet en verwante mineralen (chrysocolla, turkoois)Saskia