Gezonder dankzij helende edelstenen

NIEUWS: WEBWINKEL VERHUISD
Vele jaren was de webwinkel van Prana-Bodhi te gast bij Semoea. Vanaf 17 mei 2024 staat de stenenverkoop weer waar het ooit begon: www.prana-bodhi.nl. De winkel blijft bereikbaar via een knop op semoea.nl

amethistgeodeAmethistgeode

Klachtenindex per steen

Overzicht edelstenen: bij welke medische klachten helpen ze?

Hieronder staat voor vele edelstenen vermeld hoe ze je gezondheid positief kunnen beïnvloeden.

De informatie per steen is beperkt tot de belangrijkste ziektes, kwalen en aandoeningen waarop de steen inwerkt.
Voor veel stenen staat uitgebreide informatie in het menu Edelstenen.

Leren werken met stenen

  • Twijfel je over hoe je een helende steen kunt gebruiken?
  • Wil je nieuwe mogelijkheden van een steen ontdekken?
  • Wissel je graag ervaringen uit over de helende effecten?

Dan hebben we een tip: volg een cursus of workshop bij Semoea.
Meer informatie op de cursuspagina.

Hoe gebruik je de informatie?

  • Je kunt zelf proberen of je baat hebt bij een steen of stenencombinatie. Maar besef wel dat ieder mens uniek is. En dat elke steen eigen speciale eigenschappen heeft. Wat bij de ene persoon helpt, helpt bij een ander misschien niet.
  • Gelukkig zijn er manieren om toch een effectieve steen vinden. Lees hierover het artikel Hoe vind je de beste steen voor jouw klacht?
  • Wil je meer zekerheid? Vraag dan om een stenenconsult bij een edelsteentherapeut. Deze kan vaststellen welke edelsteen in welke vorm het beste bij je klacht past. Je kunt eventueel kiezen voor een gerichte klachtenbehandeling met enkele vervolgafspraken.


Bij voortdurende of steeds terugkerende klachten raden wij je aan contact op te nemen met (huis-)arts of specialist.


Navigeer door de stenenlijst via de eerste letter van de steen.
Aardbeienkwarts
Verlicht stekende pijn op alle plaatsen in het lichaam. Verlicht druk op hart of borst, sust de door die druk ontstane opwinding en spanning. Stabiliseert de bloedsomloop bij zwakte. Sterkt het immuunsysteem bij beginnende infectie. Geeft inzicht, humor en rust. Zorgt dat je beter in je vel komt te zitten. Aardbeienkwarts laat je genieten van elke minuut in je leven.
Abalone
Andere naam voor Paua.
Abrikoosagaat
Prima steen tijdens zwangerschap. Beschermt de moeder tegen vruchtverlies, en geeft tijdens de bevalling regelmatige weeën en minder pijn. Speciaal voor vrouwen, die hun eerste kind krijgen. Beschermt foetus tegen syndroom van Dow, hazenlip, vroeggeboorte en autisme. Beschermt de pasgeborene tegen allergische bulten, melkschurft en dauwworm. Verlicht klachten bij veelvuldig spugen door de baby. Tegen straling (röntgen, uv, computer, mobiel). Abrikozenagaat trekt geluk en rijkdom aan, beschermt tegen dieven. Versterkt de wilskracht, verzacht ruwe omgangsvormen.
Actinoliet
Heeft een positieve invloed op alle klachten aan de luchtwegen. Werkt op de bloedsomloop en hartritme. Werkt ontgiftigend en versterkend op lever, nieren, immuunsysteem. Brengt alle hormoonklieren in balans. Brengt rust in het hoofd. Heeft een positieve invloed op stress. Stimuleert emotionele, spirituele en fysieke groei. Helpt om recht op een nieuw doel af te gaan. Actinoliet versterkt het gevoel van eigenwaarde en maakt geduldig.
Actinolietkwarts
Verhelpt alle klachten van het hoofd, oogklachten, gehoorproblemen, evenwichtsstoornissen. Goed voor de schildklier. Werkt op hart, bloed, omloop en hartritme. Werkt ontgiftigend en heeft een positieve werking op lever, nieren, immuunsysteem. Kalmeert en maakt creatief. Een goede beschermsteen, vergroot de aura. Helpt blokkades op te lossen, zowel fysieke als geestelijke.
Aegirien
Werkt goed bij stressgerelateerde hoofdpijn, hartklachten. Verbetert de aanmaak van rode en witte bloedcellen, en botcellen. Versterkt maag, lever, galblaas en milt. Bij overgangsklachten. Versterkt geslachtsorganen, immuunsysteem, zenuwstelsel, waterhuishouding en darmwerking. Vergroot de opname van voedingsstoffen. Een goede beschermsteen tegen straling. Ook een goede steen bij relatieproblemen en verdriet door verlies, overlijden of scheiden. Geeft inzicht in vastgeroeste patronen. Geeft meer zelfverzekerdheid. Leert je goed luisteren naar jezelf. Beschermt tegen zwarte magie en entiteiten. Meer informatie over aegirien
Agaat
Zet je met beide voeten op de grond en verbetert het contact met Moeder Aarde. Verbetert klachten die te maken hebben met de spijsvertering, het opnemen van voedingsstoffen en afvoeren van afvalstoffen. Het is een beschermende steen voor (aanstaande) moeders en kinderen. Meer informatie over agaat
Agaat (witte)
Andere naam voor: Vredesagaat
Agaatkoraal
Goed voor de luchtwegen, helpt tegen astmatische aandoeningen. Helpt aanstaande moeders en hun (ongeboren) kinderen, helpt bij de groei van kinderen. Sterke werking op hart en bloedsomloop. Bij bloedziekten, bloedarmoede, stoornissen van de doorbloeding en te hoge of te lage bloeddruk. Helende werking op beenmerg, helpt bij een tekort aan rode bloedlichaampjes. Beschermt tegen infecties, vooral van het onderlichaam. Helpt bij menstruatieklachten. Tegen onvruchtbaarheid. Agaatkoraal maakt liefdevol. Verwarmend. Harmoniseert de hormoonhuishouding. Beschermt tegen ongeluk, valse vrienden. Geeft energie, vreugde, en levenskracht. Trekt voorspoed aan. Beschermt tegen overgevoeligheid.
Ajoiet
Heelt hart en longen. Werkt verjongend op het uiterlijk. Kalmeert, helpt bij rusteloze benen (restless legs). Ondersteunt het zelfhelend vermogen van het lichaam. Ajoiet helpt om oude patronen los te laten, om oude angsten, negatieve emoties en oud verdriet te verwerken. Helpt vergeten en vergeven. Geeft een gevoel van rust, innerlijke vrede en harmonie. Prima meditatiesteen. Ondersteunt aansluiting met het hoger Zelf. Ajoiet helpt negatieve energie uit de aura los te laten en maakt optimistisch.
Alexandriet
Heeft de werking van chrysoberil + zijn eigen specifieke werking. Verbindt de hersenhelften, waardoor balans ontstaat tussen ratio en emoties. Bevordert vertrouwen in je eigen intuïtie en kracht. Activeert het zelfhelend vermogen. Harmoniseert het cholesterolgehalte, de lever en de nieren. Alexandriet werkt gunstig op klieren, hersenen en zenuwstelsel. Een goede steen om te gebruiken na een operatie. Beschermend. Vergroot het bewustzijn, waardoor het mogelijk is je te verbinden met je innerlijke bron. Helpt emoties te herkennen. Vergroot je zelfrespect. Steen van wijsheid. Maakt tevreden en gelukkig. Helpt bij angsten en negatieve gevoelens.
Amazoniet
Heeft een regenererende werking op vooral huid, haar en slijmvliezen. Helpt bij acné, pukkels, puistjes, eczeem, kleine oppervlakkige wondjes, schimmels, droge en gesprongen lippen. Voorkomt en heelt littekens. Heeft een gunstige werking op de zenuwwerking. Werkt goed bij chronische hoofdpijnen. Meer informatie over amazoniet
Amblygoniet
Gunstig bij hoofdpijn. Ondersteunt samenwerking tussen linker en rechter hersenhelft. Vergroot de concentratie. Vermindert spierspanning in nek en schouders. Verbetert de bloedsomloop. Tegen verkramping in het hartgebied. Heeft gunstige werking op maag en darmklachten, ook bij PDS. Versterkt blaas en nieren. Versterkt de botten. Positieve invloed op het immuunsysteem. Kalmerend voor de zenuwen, helpt ook bij onrustige benen. Vermindert huiduitslag. Amblygoniet geeft bij opgekropte emoties of angsten ruimte om los te laten. Inzicht in oude dogma’s en overtuigingen helpt je de verbindingen verbreken. Brengt rust, ook bij stress van hyperactieve kinderen en volwassenen. Geeft helderheid van geest, creativiteit en inspiratie, kracht om jezelf te zijn en zelfvertrouwen. Meer informatie over amblygoniet
Amethist
Verlicht vele soorten hoofdpijn (vooral spanningshoofdpijn en hoofdpijn door een verkeerde houding). Werkt bij problemen met in- en doorslapen, en bij nachtmerries. Is goed voor de ogen. Stimuleert de spijsvertering, en vooral de alvleesklier (suikerziekte). Vermindert zenuwachtigheid en stress, en vergroot de concentratie. Helpt negatieve ideeën los te laten. Verbetert bloed, bloedsamenstelling, bloedsomloop en hart en vaten. Vermindert huid- en haarklachten. Vermindert het vasthouden van vocht (oedeemvorming). Meer informatie over amethist
Amethistkwarts
verlicht vele soorten hoofdpijn, vooral spanningshoofdpijn en hoofdpijn door een verkeerde houding. Werkt bij problemen met in- en doorslapen, en bij nachtmerries. Is goed voor de ogen. Stimuleert de spijsvertering, en vooral de alvleesklier (suikerziekte). Amethistkwarts verbetert bloed, bloedsamenstelling, bloedsomloop en hart en vaten. Vermindert huid- en haarklachten. Vermindert het vasthouden van vocht (oedeemvorming).
Ametrien
Kan overgangsklachten als opvliegers, hartkloppingen, hoofdpijn, depressieve gevoelens, geïrriteerdheid en vermoeidheid positief beïnvloeden. Ametrien werkt ook bij mannen met een midlifecrisis. Harmoniseert onze verlangens en wensen en brengt die in balans. Mensen die geen zicht meer hebben op de waarde die hun leven, of er juist een te 'zware' nadruk op leggen, kunnen een knuffelsteen in hun zak dragen. Meer informatie over ametrien
Amfiboliet
Een goede steen om de werking van dunne darm en nieren te verbeteren. Ook goed inzetbaar bij problemen met binnenoor en middenoor. Amfiboliet zet je aan om naar jezelf te luisteren, en om op het juiste moment de juiste beslissing te nemen. De steen heeft een aardende werking, waardoor je vanzelf steviger in je schoenen komt te staan. Een goede steen voor twijfelaars. Door een betere verbinding met de chakra's gaat de energie beter stromen. Hierdoor kunnen er kwesties naar boven komen waar je van dacht dat je die al had opgeruimd. Helpt je ook het hoofd te bieden aan de emotie en pijn die hiermee verbonden is. Invloeden van buitenaf worden minder, want amfiboliet heeft een beschermde werking op de aura.
Ammoniet
Fossiel. Helpt tegen braken en heeft een gunstige werking op de ijzerhuishouding en de bloedsomloop. Een goede steen tijdens zwangerschap en kraamtijd. Ammoniet werkt heel goed bij allerlei angsten, vooral jeugdtrauma's. Werkt gunstig bij slaapstoornissen en brengt balans in ons leven. Ammoniet maakt je ervan bewust dat je het heden zelf kunt beïnvloeden.
Amuletsteen
Andere naam voor: Thunderegg
Andesopaal
Verzacht en heelt allergische overgevoeligheid voor pollen en hooikoorts. Versterkt de hart-long-bloedsomloop. Werkt rustgevend en behoedt voor stressgevoelige angsten. Bij examens houdt andesopaal de gedachtengang vrij; denkblokkades lossen op, en het herinneringsvermogen wordt versterkt. Daarnaast ook de werking van opaal.
Angeliet
Harmoniseert de schildklier, de bijschildklier en de thymus. Heeft invloed op de longen en allerlei longklachten, zoals hyperventilatie, ademhalingsziekten, bronchitis. Herstelt weefsel en bloedvaten op celniveau. Heeft een bloedzuiverende werking. Helpt bij rugklachten, pijn, skeletproblemen. Beschermt tegen virusinfecties. Tegen koorts en auto-immuunziekten. Heeft een gunstige werking op het zenuwstelsel. Goede steen tegen stress. Angeliet vergemakkelijkt telepathische contacten. Het is een steen van bewustwording en saamhorigheid.
Antimoniet
Werkt bij oogkwalen en bij grijze staar. Bij hartproblemen en hartvergroting. Is bloedstelpend. Ook werkzaam bij keelklachten, bij maagproblemen en brandend maagzuur, misselijkheid en overgeven. Versterkt het middenrif. Reguleert de spijsvertering. Bij gewrichtsaandoeningen en bij nierstenen.
Antimoniet is verbonden met het gevoelsleven, ondersteunt het herkennen en loslaten van slechte gewoonten, zoals snoepen, eten, drinken in vervelende situaties. Bevordert pragmatisch denken en helpt beperkende gedachtes ("ik kan het niet") en belastende gevoelens ("ik ben dom") op te heffen. Maakt het gemakkelijker je intuïtie te volgen. Meer informatie over antimoniet
Anyoliet
Andere naam voor: Zoisiet-robijn
Apachengold (apachengoud)
Kan verwijzen naar chalcopyriet, pyriet of pyrietagaat
Apachetraan
Vermindert en heelt innerlijke storingen en apathie. Harmoniseert door stress veroorzaakte spijsverteringsklachten. Helpt bij bedorven maag door te vette of verkeerde voeding. Helpt bij diarree, gebrek aan voedingsstoffen, vertraagde werking van de darmen. Beschermt tegen hartritmestoornissen en hartinfarcten. Een heel goede steen tegen parasieten. Helpt bij opname vitamine B en E. Een sterke steen tegen zonnebrand en gezwellen (huidkanker). Apachetraan versterkt de intuïtie. Angst voor de toekomst wordt omgezet in optimisme en levensvreugde.
Apatiet
Werkt op de dunne darm, activeert een betere opname van voeding in het bloed. Mensen met overgewicht hebben baat bij een apatiet in de broekzak dragen. Apatiet verzacht stress en zenuwspanningen en sterkt het immuunsysteem. Goed tegen de griep, griepachtige infecties, verkoudheden, snuffen, hoesten en heesheid. Versterkt en harmoniseert het spierstelsel en het spierweefsel. Goed voor jonge kinderen, tegen stotteren. Apatiet neutraliseert aardstralen. Meer informatie over apatiet
Apofylliet
Helpt tegen verlammingen van spier- en bewegingszenuwen, vooral gezichtsverlamming en verlammingen van de oogspieren. Helpt ook tegen pijn als gevolg van verlamming, zoals trigeminus-neuralgie. Het is dé steen voor M.S., ruggenmerggezwellen (tumor) en ruggenmergbeschadigingen. Vermindert geestelijke klachten, zoals manisch-depressiviteit, depressie met zelfmoordneigingen, paranoia. Vermindert epilepsie, hersenverkalking en verwardheid door ouderdom. Activeert het hart, reinigt de aderen. Geeft vertrouwen en moed. Maakt verstandig, optimistisch en zelfbewust. Dragers van apofylliet kunnen zware tijden beter doorstaan. Meer informatie over apofylliet
Aquamarijn
Steen van zieners, maakt jeugdig, bevordert huwelijksgeluk. Goed voor nek, keel, kaak, kiezen, luchtwegen, longen. Heelt klachten van de luchtwegen, zoals astma en bronchitis. Heelt tranende ogen, oorontsteking, evenwichtsstoornissen, zeeziekte. Heelt voorhoofdsholteontsteking en aandoeningen van huid en slijmvliezen in het hoofd, zoals hooikoorts en andere allergieën.. Aquamarijn harmoniseert en stabiliseert lichaam, geest en ziel. Tegen opgezette lymfeklieren. Helpt bij maagklachten en maagzweren, leveraandoeningen, zenuwpijn, jeuk. Tegen difterie en dikkedarmontsteking. Voorkomt miskramen. Kalmeert geprikkeldheid en agressiviteit, verlicht depressiviteit. Meer informatie over aquamarijn
Aragoniet
Goed voor botten, huid en weefsels. Helpt bij de groei van kinderen. Bij botziektes en osteoporose. Beschermt tegen kalkgebrek, maakt de organen, spieren en aderen soepeler. Helpt bij gewrichtsreuma. Beschermt het gebit tegen cariës en gevoelige tandhalzen, heelt ontstekingen in gewrichten van handen en voeten. Geeft een gelijkmatige levenswandel. Aragoniet werkt in op de hormoonhuishouding. Bij zwangerschap: tegen ochtendmisselijkheid, ondersteunt ontwikkeling van de botten van de embryo. Onder hoofdkussen: tegen nachtmerries en maanziekte, helpt bij nervositeit, beschermt tegen zwaarmoedigheid. Meer informatie over aragoniet
Astrofylliet
Een goede steen bij zenuwklachten en hersenklachten zoals epilepsie. Kalmeert en heelt de zenuwen. Verfijnt de tastzin. Verbetert communicatieve vaardigheden. Verlicht spanning in de nek en schouders. Ondersteunt lever, dikke darm en pezen. Te gebruiken bij vetzucht. Ook bij premenstrueel syndroom (PMS), menopauze en menstruatieklachten. Astrofylliet laat zien dat er altijd een keuze is. Helpt doelen te realiseren, evenals van slechte gewoonten af te leren. Geeft mooie dromen en inspiratie. Bevordert zelfvertrouwen en welbevinden. Meer informatie over astrofylliet
Atlantisiet
Weldadig bij stress, bloedstoornissen, hypoglykemie en diabetes, bij ziekte van Alzheimer en van Parkinson. Werkt tegen menstruatiepijn en kramp. Is pijnstillend (kiespijn, spierpijn). Gunstig effect op een hernia. Bij maagproblemen. Is reinigend en ontgiftend. Een goede steen bij (seksuele) problemen veroorzaakt door stress. Ondersteunt hart, bijnieren en hormonaal stelsel. Atlantisiet laat je nadenken voordat je spreekt. Stimuleert begrip, compassie, vergeving. Geeft inzicht in het waarom van je acties. De steen beschermt tegen negatieve energieën. Vermindert verlegenheid en remmingen. Helpt je te genieten van het leven. Vergroot het uithoudingsvermogen.
Aventurijn
Aventurijn helpt goed bij het helen van wonden: snellere bloedstolling, sneller wondherstel, minder littekenvorming, positieve invloed op ziekte van Von Willebrand. Werkt vooral op huidklachten als acné, puistjes, psoriasis, herpes, ontstoken huid. Voorkomt blozen en bloedneuzen. Verlicht huidklachten door nervositeit (uitslag, eczeem). Verlicht allergische huidklachten en netelroos. Verlicht hartritmestoornissen en versterkt de doorbloeding. Maakt rustig en zelfbeheerst. Goede steen bij stress. Meer informatie over aventurijn
Azeztuliet
Werkt op alle kwalen en aandoeningen, versterkt het zelfgenezend vermogen. Helpt bij alle klachten die met huid, haar, botten, tanden en nagels te maken hebben, zoals botbreuken, huidkwalen, puistjes, acné, kleine wondjes, eczeem, slecht gebit, brokkelige nagels, bros haar, dof haar, haaruitval, overdadige transpiratie, lijflucht en zweetvoeten. Werkt zeer goed bij evenwichtsstoornissen, misselijkheid, reisziekte en zeeziekte. Azeztuliet stimuleert de ontvangst van de Kundalini-energie en daarmee de spirituele groei. De steen helpt bij het doorbreken van oude (ongewenste) gedragspatronen. Kan diepe emotionele en mentale wonden genezen. Meer informatie over azeztuliet
Azuriet
Werkt positief op het zenuwstelsel, verwijdert blokkades op de zenuwen. Helpt bij gebrek aan concentratie. Versterkt botten en gewrichten, en beschermt een gezonde botopbouw en bloedsomloop. Reguleert het groeihormoon. Voor pubers een bijzonder stabiliserende steen, die helpt volwassen te worden, en helpt tegen het gevoel dat je niet begrepen wordt. Azuriet beschermt jongeren tegen criminaliteit. Als steen van zelfkennis helpt azuriet oude gevoelsbanden los te laten. Meer informatie over azuriet
Azuriet-malachiet
Tegen wildgroei van cellen (kanker), bloedneuzen. Goed voor longen en huid. Goed voor wervelkolom, beenderen, gewrichten en alle weefsels. Stimuleert bloedsomloop, lever en gal. Ontspant de spieren. Geeft vitaliteit en een goede nachtrust. Opent voor geestelijke en spirituele ontwikkeling, bevordert de concentratie. Ondersteunt op het gebied van helderziendheid, bevordert meditatie en helpt ons onze tweelingziel te vinden. Lost lichamelijke blokkades en stuwing op, geneest disharmonische plaatsen in het lichaam. Meer informatie over azuriet-malachiet
Azuriet-turkoois
Werkt vooral op de schildklier en het centrale zenuwstelsel, is goed voor nerveuze en schichtige mensen. Helpt bij de opname van koper uit de voeding. Verbetert de zintuigen, zoals zicht, tastzin, smaak en gehoor. Azuriet-turkoois versterkt concentratie en denkvermogen. Verwondingen genezen sneller. Maakt tevreden.

naar boven

Bariet
Bariet heet een positieve invloed op ogen, geheugen en hersenen. Versterkt het zenuwstelsel. Ontspant de nek en de schouders. Geeft letterlijk en figuurlijk meer lucht. Zorgt voor een betere transport van zuurstof. Goed bij een hoge bloeddruk (vooral blauwe bariet). Geeft energie en heeft zo een positieve werking bij ME, uitputting, chronische vermoeidheid, neerslachtigheid, depressie. Door de extra energie een goede hulp om verslaving tegen te gaan. Heeft een positieve werking op de totale spijsvertering en stofwisseling. Balanceert het hormonale systeem. Bariet is een steen die verbindt, zowel met jezelf als met anderen. Vergroot de tolerantie naar jezelf en de omgeving. Maakt onafhankelijk en helpt je uit je eigen kracht te putten, zodat je je leven weer zelf gaat bepalen. Bariet stimuleert dromen en het onthouden van dromen. Ook een goede steen om mee te mediteren. Meer informaite over bariet
Barnsteen
Wordt vooral gebruikt voor aandoeningen van de longen en luchtwegen, zoals astma, keelpijn, keelontstekingen, verkoudheid en griep. Werkt verder goed op allerlei aandoeningen aan het maag-darmstelsel en leverklachten. In combinatie met fluoriet en rutielkwarts te gebruiken tegen blaasontsteking. Vermindert kroep. Meer informatie over barnsteen
Bergkristal
Werkt op alle kwalen en aandoeningen, versterkt het zelfgenezend vermogen. Helpt bij alle klachten die met huid, haar, botten, tanden en nagels te maken hebben, zoals botbreuken, huidkwalen, puistjes, acné, kleine wondjes, eczeem, slecht gebit, brokkelige nagels, bros haar, dof haar, haaruitval, overdadige transpiratie, lijflucht en zweetvoeten. Werkt zeer goed bij evenwichtsstoornissen, misselijkheid, reisziekte en zeeziekte. Meer informatie over bergkristal
Beril (ook: beryl)
Kalmerend, helpt tegen heimwee en reisziekte. Neem witte beril mee op reis als beschermsteen tegen ingewandsproblemen. Werkt bij diarree, maag- en darmontsteking, en bij aambeien. Tegen duimzuigen en nagelbijten. Samen met smaragd helpt beril bij ziekten aan hart en hartkransslagader. Samen met morganiet beschermt beril tegen droge, gesprongen, schilferige huid en heelt het scheurende vingernagels.
Bertrandiet
Werkt ontspannend op spieren en pezen in nek en schouders. Kan botten en gewrichtsbanden versterken. Geweldig bij peesontsteking, artritis en osteoartritis. Heeft invloed op spijsvertering en stofwisseling. Versterkt het immuunsysteem en activeert de aanmaak van antistoffen. Brengt zenuwen tot rust, o.a. bij onrustige benen. Stimuleert het libido en de stroom van seksuele energie. Versterkt intuïtie en spirituele gaven. Versterkt helder denken en scherpzinnigheid. Helpt bij het accepteren van gevoelens die misschien verdrongen waren. Meer informatie over bertrandiet
Blauw koraal
Helpt bij tandbederf, keelaandoeningen, droge slijmvliezen. Geeft ontspanning in nek en schouders en rust in het hoofd. Kalmeert. Vermindert benauwdheid. Helpt bij de vorming van bloedcellen. Ondersteunt de opbouw van nieuw weefsel, het skelet, vooral de ruggengraat. Blauw koraal helpt bij osteoporose. Harmoniseert de lever, verbetert de spijsvertering, activeert de darmen. Verlaagt koorts, verkoelt bij overgangsklachten. Werkt in op de pijnappelklier en de hypofyse. Geeft een vrijer, bevrijd gevoel. Vermindert de brok in onze keel waardoor we beter kunnen communiceren. Ondersteunt de ontwikkeling van het spirituele vermogen.
Blauwkwarts
Kalmeert en helpt bij hoofdpijnen en migraine. Versterkt het immuunsysteem. Blauwkwarts (of: blauwe kwarts) werkt tegen verkoudheid, griep, nekklachten (kramp, pijn). Geeft rust en vitaliteit. Tegen gevoelsstoornissen, spierzwakte, verlammingen, zenuwpijn (neuralgie) en zenuwontsteking (neuritis) in gezicht en ledematen. Beschermt tegen allerlei straling, zoals aardstralen en röntgenstralen. Blauwkwarts geeft meer doorzettingsvermogen en ambitie, en is goed tegen depressie, passiviteit en overspanning.
Bloedjaspis
Andere naam voor: Heliotroop
Bloedkoraal (rode koraal)
Helpt tegen bloedziekten en bloedarmoede, kwalen aan de bloedsomloop, doorbloedingsstoornissen en te hoge bloeddruk. Werkt sterk op het hart en de kleine bloedsomloop. Helende werking op beenmerg. Stimuleert de vorming van rode en witte bloedlichaampjes. Helpt bij menstruatieklachten en onvruchtbaarheid. Beschermt tegen infecties en besmettelijke ziektes zoals mazelen en rode hond. Beschermt het ongeboren leven. Bledkoraal bevorderd bij kinderen een gezonde groei en geestelijke terughoudendheid. Goede beschermsteen tegen ongelukken en pech, valse vrienden en zwarte magie.
Bont koper
Andere naam voor veelkleurige chalcopyriet
Boomagaat
Goed voor het zenuwstelsel. Regelt de stofwisseling en de waterhuishouding. Ondersteunt de nierfunctie, milt en blaas. Het is een ondersteunde steen, die het best werkt samen een andere steen, zoals bergkristal. Boomagaat is kalmerend en ontspant het hele spierstelsel. Heeft een gunstige werking op het skelet en helpt bij reuma. Een uitstekende steen tegen stemmingswisselingen.
Botswana-agaat
Dé steen voor klachten aan huid en organen. Regenereert de huid, beschermt tegen uitslag, eczeem, haaruitval en hoofdhuidziekte. Ondersteunt opkomende weeën bij de bevalling (op de navel dragen) en vermindert pijn. Beschermt moeder en pasgeboren baby, stimuleert de geestelijke en lichamelijke groei van jonge kinderen. Is verkoelend bij koorts en bij kinderziekten. Botswana-agaat werkt tegen depressie, geeft optimisme en levensvreugde. Maakt besluitvaardig. Goede hulp bij de studie.
Boulder-opaal
Beschermt aderen en slagaderen tegen aderverkalking en ontstekingen. Helpt organen van voldoende zuurstof te voorzien. Beschermt tegen hartinfarct, drukkend gevoel op de borst en stekende pijnen (angina pectoris). Vermindert en heelt spataderen en aambeien. Versterkt hart, bloedsomloop en lymfe-omloop. Reinigt organen. Boulder opaal maakt slim, maakt het leven gemakkelijker en luchtiger, geeft toegang tot echte vriendschappen en gelijkwaardig partnerschap. Meer informatie over boulder-opaal
Brazilianiet
Heelt ziekten aan hersenen, ruggenmerg en zenuwstelsel, zoals MS. Verzacht en heelt alle ontstekingen. Tegen klachten als gevolg van gif, chemische middelen en andere milieuvervuiling. Helpt het lichaam te ontdoen van zware metalen en andere vervuiling. Stimuleert de hormoonproductie, heeft zo ook invloed op de vruchtbaarheid. Brazilianiet stimuleert creativiteit en expressiviteit. Helpt passie te voelen voor het leven en geeft je de kracht om dromen waar te maken. Helpt kritisch naar jezelf te kijken, en niet de schuld bij de buitenwereld te leggen.
Bronziet
Activerende steen. Geeft moed, doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen. Maakt goedgehumeurd en vriendelijk, assertief en empatisch. Helpt te aarden, brengt de chakra's in balans en reinigt de aura. Bronziet heeft een positieve werking op hart en vaten, versterkt de bloedsomloop en blaas en nieren. Bevordert de ijzer-opname uit de voeding. Helpt controle te houden in een moeilijke situatie. Geeft een gevoel van innerlijke rust.

naar boven

Cacoxeniet
Werkt op de longen en helpt bij hoesten, verkoudheid, griep, een beklemmend gevoel en problemen van het ademhalingsstelsel. Heeft een gunstige werking op het hart, en heeft een positieve invloed op de hormoonhuishouding en alle lichaamscellen. Cacoxeniet stimuleert een positieve, open houding en vermindert stress en angst. Helpt om beperkende gedrags- en denkpatronen en remmingen te verminderen. Cacoxeniet stimuleert spirituele groei en helpt om bij meditatie tot diepe en fundamentele inzichten te komen.
Cactuskwarts (ook wel: cactuskristal)
Biedt krachtige ondersteuning bij hersenletsel. Werkt kalmerend en regenererend. Maakt gefocust en geconcentreerd. Goed bij stress en uitputting. Geeft troost bij verdriet en rouw, en helpt tijdens het stervensproces. Cactuskwarts met amethist – hoofdpijnen, helderziendheid. Cactuskwarts met citrien – nierklachten, flexibiliteit. Cactuskwarts met rookkwarts – ontkramping nekgebied, versterking wilskracht, verbreken oude patronen.
Calciet
Kalmeert de geest, sterkt het geheugen en de concentratie, vergroot het analytisch en het onderscheidingsvermogen. Absorbeert emotionele disbalans. Werkt in op huid, tanden, botten en haren. Heelt aandoeningen van de slijmvliezen en van het bewegingsapparaat, en botbreuken. Heelt rugklachten, gewrichtsklachten en spieraandoeningen. Meer informatie over calciet
Cancriniet
Ondersteunt de regeneratie van bindweefsel. Ondersteunt de vorming van huid, haar, nagels, botten en tanden. Goed voor de vorming van DNA en RNA. Heeft een gunstige werking op het hele hormoonstelsel en vooral de schildklier. Versterkt het geheugen. Prachtige steen voor meditatie.Voor het uitlijnen van de chakra's. Beschermt tegen psychische schade. Heeft een aardende werking en is daarom nuttig bij astrale reizen. Spoort je aan om losser, flexibeler en speelser door het leven te gaan. Helpt bij angsten en fobieën om de zenuwen te kalmeren. Helpt je de zin en onzin van elkaar te onderscheiden. Kan je helpen om je kwaliteiten te ontwikkelen en die ook echt te gaan gebruiken. Versterkt het zelfvertrouwen.
Candlekwarts
Helpt tegen allerlei soorten hoofdpijn en duizeligheid. Heelt het hart en versterkt het immuunsysteem. Voor een goede spijsvertering, regulering van insuline, opname van koolhydraten. Brengt hoop en troost, helpt tegen depressie. Candlekwarts bevordert de communicatie, helpt je jouw valkuilen te herkennen. Helpt ook om oude kennis in praktijk te brengen. Herstelt vertrouwen en onschuld, heelt gekwetst innerlijk kind. Heelt banden met je voorouders, heelt karma. Goede meditatiesteen. Stimuleert spirituele groei.
Cappuccinojaspis
Een variant van: Rhyoliet
Carneool
Stimuleert de doorbloeding in het algemeen en vooral die in de handen en de voeten. Helpt bij spataderen, lage bloeddruk en spierkrampen. Ondersteunt de spijsvertering, vooral de lever. Is bloedzuiverend. Maakt vrolijk en opgeruimd, helpt tegen zwaarmoedigheid. Goed tegen reuma en gewrichtsziekten. Meer informatie over carneool
Catliniet
Heeft een gunstige invloed op het hart en geeft balans. Geschikt bij lage bloeddruk. Activeert de lever. Stabiliseert de spijsvertering en de stoelgang. Catliniet kan het zenuwstelsel activeren, waardoor signalen beter doorgegeven kunnen worden. Verbindt zich met het 1e chakra en helpt een betere verbinding aan te gaan met de aarde-energie. Bij therapeutische sessies een geschikte beschermsteen zowel voor de therapeut als de cliënt. Ondersteunt het in gang zetten en uitvoeren van veranderingen. Catliniet staat voor vrede en tolerantie.
Cavansiet
Heeft een uitgesproken invloed op de hormoonhuishouding, het immuunsysteem en de bloedsamenstelling. Vitaliseert en regenereert op DNA-niveau. Heelt klachten en kwalen die regelmatig terugkeren, zoals oorsuizen (tinnitus), voorholte- en bijholteontstekingen, hoofdpijn, kiespijn, keelpijn. Laat pijn minder voelen. Versterkt blaas en nieren. Goed voor ogen en oren. Cavansiet geeft een gevoel van optimisme, geluk, kalmte en tevredenheid. Goede steen bij zelfdestructief gedrag, zoals zelfverminking. Geeft inzicht in eigen beweegredenen en patronen.
Celestien
Littekens na operaties en (snij)wonden verminderen of verdwijnen zelfs als je er celestien op legt. Harmoniseert het ritme van de menstruatie en vermindert gevolgen onregelmatige menstruatie. Tegen aderverkalking. Celestien verbindt geest, lichaam en ziel. Maakt harmonieus, tevreden en blij. Prima steen tegen ADHD. Vooral bij jonge meisjes en vrouwen vermindert celestien geestelijke angsten en nerveuze storingen. Meer informatie over celestien
Celestobariet
Bij verharding van weefsels, organen of spieren. Geeft een goede nachtrust. Tegen vernauwde vaten. Stimuleert de aanmaak van nieuw botweefsel. Harmoniseert de spiertonus, helpt tegen chronische spierspanning. Versterkt het immuunsysteem. Harmoniseert de hormoonklieren. Helpt bij zenuwontstekingen. Celestobariet geeft meer energie. Ondersteunt in beangstigende situaties. Maakt optimistischer. Geeft structuur en stabiliteit. Een beschermende steen voor op reis (zowel fysieke reizen als spirituele reizen). Helpt je verschillende kanten van een kwestie te zien. Brengt de humor bij je naar boven en laat zien dat alles betrekkelijk is.
Chalcedoon (blauwe)
Helpt vooral bij het helen van wonden. Is goed tegen haaruitval, scheurende en brekende nagels, kalkgebrek. Stimuleert de melkafgifte bij borstvoeding. Ondersteunt het hart, de bloedsomloop, geeft gezonde vaten (helpt tegen aderverkalking, spataderen). Lost keelklachten zoals keelpijn op, en helpt ook bij stotteren. Laat helder en duidelijk communiceren. Vergroot de creativiteit.Meer informatie over blauwe chalcedoon
Chalcopyriet
Beschermt tegen hersenbloedingen en beroerten. Tegen hersengezwellen en abcessen. Activeert seksualiteit. Zeer sterke heelsteen en beschermsteen voor zwangere vrouwen. Heelt ontsteking van eileider en baarmoeder. Helpt tegen spataderen, vocht in benen en overgewicht. Harmoniseert de menstruatie. Vermindert overmatige witte vloed van vrouwen. Heeft invloed op spastische verlammingsverschijnselen van het kind. Bevordert vreugde en familiegeluk. Chalcopyriet zet ouders en kinderen aan tot meer openheid tegenover elkaar. Meer informatie over chalcopyriet
Charoiet
Versterkt het immuunsysteem en kalmeert het zenuwstelsel. Beschermt tegen uv-, aard- en röntgenstraling. Kan in een vroeg stadium woekerende cellen stoppen en helen. Helpt vrij en onaanhankelijk, zonder angst te leven. Uit het ouderlijk huis vertrekken van kinderen wordt door de charoiet harmonieus opgevangen, zonder pijn of spijt. Meer informatie over charoiet
Chiastoliet
Werkt vooral in op het bewegingsapparaat, de zenuwen, spieren en bijbehorende delen van de hersenen. Ondersteunt de fijne motoriek. Vermindert verlammingsverschijnselen, vooral in het gezicht. Helpt bij inslapen, doorslapen en uitgerust wakker worden. Beschermt tegen artritis. Vermindert ontstekingen van gewrichten en ruggenmerg. Verlicht M.S. Vermindert pijn door slijtage en vervorming van de gewrichten door jicht en reumatische aandoeningen. Chiastoliet helpt pubers om op eigen benen te staan, en familiebanden te respecteren en waarderen. Meer informatie over chiastoliet
Chroomdiopsiet
Naam voor donkergroene diopsiet
Chrysocolla
Een echte vrouwensteen, helpt bij menstruatie- en overgangsklachten, en bij misselijkheid en vasthouden van vocht tijdens de zwangerschap. Werkt in op de waterhuishouding, helpt preventief tegen blaasontstekingen. Ondersteunt de spijsvertering en helpt tegen overgewicht. Maakt vriendelijk en geduldig. Helpt in combinatie met bergkristal tegen lage rugpijn, artritis, gewrichtspijnen. Meer informatie over chrysocolla
Chrysopraas
Een steen voor hartkwalen: beschermt het hart tegen kramp, zuurstoftekort, storing doorbloeding. Helpt ook tegen problemen met bloeddruk en aderverkalking. Helpt bij angina pectoris. Helpt na bypassoperatie. Uitstekende steen voor mensen met overgewicht en voor rokers. Helpt tegen keelpijn, jicht en maagpijn. Goed bij problemen met vruchtbaarheid, eileiders, testikels, prostaat. Bij slapeloosheid en vergeetachtigheid. Een steen van hoop en vernieuwing. Bij schrikachtigheid; tegen rusteloosheid en onrust. Tegen zelfzuchtigheid, hysterie. Maakt praktisch en evenwichtig. Goede steen voor hyperactieve kinderen. Meer informatie over chrysopraas
Cinnaber
Ontgift en stimuleert de uitscheiding van afvalstoffen, helpt bij sterk ruikend zweet en winderigheid. Heelt verharde klieren. Stimuleert snel denken, communicatie, vergroot de overtuigingskracht en focust de wil. Helpt situaties te accepteren zoals ze zijn. Maakt doelgericht. Vergroot de persoonlijke uitstraling. Onrust, nervositeit en beven worden verminderd. Cinnaber reinigt de aura. Het laat de energie doorstromen, doet blokkades oplossen. Meer informatie over cinnaber
Citrien
Maakt vrolijk en positief, geeft energie en zelfvertrouwen. Ondersteunt de juiste werking van darmen en blaas en nieren. Stimuleert maag, lever en alvleesklier. Helpt bij suikerziekte. Meer informatie over citrien
Clinozoisiet
Een goede steen ter ondersteuning bij ontgiften van straling (incl, medische bestraling). Heeft een gunstige werking op het zenuwstelsel en de endocriene klieren (schildklier, bijnieren). Activeert de werking van de hersenen. Versterkt de werking van het immuunsysteem. Te gebruiken bij hoofdpijn. Kan verlichting geven bij spanning in nek- en schoudergebied. Kan ondersteunen bij astma en bij verschillende andere longproblemen. Clinozoisiet is verbonden met het hartchakra en werkt rustgevend, op zowel op fysiek als emotioneel niveau. Ondersteunt de werking van lever en galblaas. Ondersteunt bij klachten door verzuring (artritis). Versnelt de heling van gescheurde of gekneusde spieren, gebroken of gekneusde botten. Kan huidklachten verbeteren. Bij stress en angst. Ondersteunt je om negatieve gedachten, ook over jezelf, te veranderen naar een positief beeld van je omgeving en jezelf. Maakt optimistisch en kan helpen om meer plezier, geluk en liefde te ervaren.
Crazy lace agaat
brengt je energie in balans. Goed voor de ogen. Activeert het hart, helpt bij bloedvatproblemen, spataderen en aambeien. Regenereert huid en slijmvliezen (van o.a. maag, blaas). Stimuleert de stofwisseling. Goed tegen ontstekingen. Beschermt tijdens de zwangerschap zowel moeder als ongeboren kind. Crazy lace agaat zet je met beide benen op de grond, is aardend. Bevordert logisch en analytisch denken. Stimuleert geestelijke groei. Beschermt de aura en brengt balans tussen lichaam, ziel en geest. Een goede steen voor daadkracht, maakt je gefocust en doelgericht.

naar boven

Dalmatiër jaspis
Ontgift de lever. Helpt tegen aandoeningen van maag, lever, gal en alvleesklier, zoals maagzweren, verstoppingen, hevige diarree, darmziekten, ontstekingen van dikke darm en endeldarm, ziekte van Crohn, colitis, aambeien. Ondersteunt de spijsvertering. Helpt kraakbeen sneller helen, fijne steen bij verstuikingen. Ondersteunt de thymus en het immuunsysteem. Helpt tegen nervositeit, slapeloosheid, neerslachtigheid. Maakt vrolijk. Beschermt tegen overdreven schrikachtigheid en versterkt het geheugen. Kalmeert en helpt bij hoofdpijn door straling of milieuvervuiling. Tegen nachtmerries. Maakt assertiever en wilskrachtiger.
Danburiet
Heelt allergieën en chronische ziekten. Heeft een sterke ontgiftende werking. Versterkt lever en gal. Heelt vooral klachten van bloedsomloop en spijsvertering met een geestelijke oorzaak. Helpt het juiste lichaamsgewicht te krijgen en te houden. Versterkt zowel de grove als de fijne motoriek. Fijne steen voor op het hart. Danburiet kalmeert en geeft geduld. Helpt je om jouw speciale doel op deze aarde te vinden en te bereiken. Meer informatie over danburiet
Dendrietenchalcedoon
Versterkt alle stromen in ons lichaam: bloedsomloop, lymfesysteem, waterhuishouding. Helpt contact maken met alle kennis over healing en magie. Zorgt voor evenwicht tussen tegenstellingen, zoals mannelijk en vrouwelijk, yin en yang, intellect en intuïtie. Dendrietenchalcedoon geeft een evenwichtiger stofwisseling, en daardoor meer harmonie en levensvreugde. Verlicht maagontstekingen, zuurbranden, obstipatie en buikpijn, darmverknopingen en darmvernauwingen, heelt darmbloedingen, anaalfistels en spataderen. De steen versterkt spierweefsel en bindweefsel. Bevordert helen van botbreuken. Meer informatie over dendrietenchalcedoon
Dendrietenjaspis
Andere naam voor dendrietenkwarts.
Dendrietenkwarts
Werkt vooral op maag en darmen. Heelt maagontstekingen, een vol gevoel, en brandend maagzuur. Tegen darmverklevingen, darmvernauwingen, darmbloedingen, anaalfistels en aambeien. Goed tegen sterke pijnen in het onderlichaam en problemen met de stoelgang. timuleert het immuunsysteem. Dendrietenkwarts (ook wel dendrietkwarts) geeft inzicht in wat recht en onrecht is. Geeft een stabiel humeur. Geeft harmonie, evenwichtigheid en levensvreugde. Brengt rust in het hoofd bij drukke of malende gedachtes. Helpt tegen nachtmerries. Deze steen is ook goed voor kinderen die te druk zijn of ADHD hebben.
Diamant
Helpt tegen slechte conditie, evenwichtstoornissen, epilepsie, gebrek aan eetlust. Tegen verzuring en jicht. Geeft energie, vitaliteit, zelfbewustzijn. Maakt evenwichtig en geeft zelfrespect. Harmoniseert de twee hersenhelften en de zenuwen. Geeft concentratie. Gebruik diamnant bijklachten aan nek, hals en schouder. Bij klachten aan botten en spieren, darmen, blaas, nieren. Werkt preventief tegen nier en blaasstenen. Heeft een gunstige werking op verslavingen. Bij diabetes mellitus, impotentie, en bij klachten aan hypofyse, epifyse. Tegen littekenvorming. Diamant geeft troost. Helpt tegen heftige emoties zoals angst, woede, hysterie, jaloezie.
Diopsiet
Belangrijke heelsteen voor nierziekten, zoals nierontsteking, nierbekkenontsteking, blaasontsteking, nierstenen. Urineverlies vermindert. Diopsiet maakt evenwichtig, eerlijk en trouw. Lost problemen en blokkades uit de vroege jeugd op: angsten, gekwetstheid, kwaadheid, frustraties, minderwaardigheidsgevoelens. Geeft steun bij verdriet en zorgen bij een scheiding. Helpt bindingsangst en vervreemding te overwinnen, leert je vertrouwen en intimiteit delen. Meer informatie over diopsiet
Dioptaas
Verlicht infecties, vermoeidheid, pijn en migraine. Activeert de longen, het immuunsysteem. Werkt in op de schildklier, de stofwisseling, en de ziekte van Ménière. Versterkt het hart, heelt hoge bloeddruk. Versterkt en heelt de nieren, lever (ontgift!), alvleesklier en de productie van insuline. Goed steen bij verslavingen. Werkt prima bij infecties en botproblemen, zoals artritis, reuma en osteoporose. Dioptaas voert negatieve energie af, geeft gevoel van rust, tevredenheid en harmonie. Helpt vastgeroeste gedragspatronen herkennen en geeft de energie om die te doorbreken. Meer informatie over dioptaas
Distheen
Ander naam voor: Kyaniet
Dolomiet
Goed voor de huid en heelt infecties, wratten, littekens. Beschermt en harmoniseert alle klieren. Sterk helende en beschermende werking op beenmerg en botopbouw, beschermt tegen botverweking en botvergroeiingen. Vermindert allergieën. Helpt tegen aderverkalking en een hoog cholesterolgehalte. Beschermt het hart tegen verkrampingen. Geeft levenskracht, vreugde en maakt gevoelig. Stemmingsschommelingen en agressie verminderen. Neurotische mensen worden rustiger. Dolomiet geeft mensen de kracht drugs en criminaliteit te weerstaan. Beschermt tegen minderwaardigheidsgevoelens.
Dubbelspaat
Versterkt botten, huid, haren, nagels en tanden. Spoel met dubbelspaatwater tegen wijkend en gevoelig tandvlees, wortelontstekingen, cariës. Heelt en harmoniseert huidziektes zoals huidontsteking, netelroos, gordelroos. Heelt nagelkwalen zoals kalknagels, schimmels. Goed tegen haaruitval en haarziekten. Gele en witte dubbelspaat helen botziekten, spit, hernia. Roze dubbelspaat versterkt alle weefsels, botten en pezen. Witte dubbelspaat beschermt tegen fysieke en geestelijke blokkades, geestelijke verkalking en seniliteit. Meer informatie over dubbelspaat of ijslandspaat (calciet)
Dumortieriet
Koortswerend en verkoelend, kalmerend en rustgevend. Bij kinderen tegen infecties en koortsstuipen. Tegen pijn en hoofdpijn als gevolg van zenuwontstekingen. Vochtafdrijvend bij oedeem. Dankzij dumortieriet gaat de schildklier sneller werken, waardoor vochtophopingen verdwijnen. Helpt te ontspannen na ingespannen bezigheden. Dumortieriet biedt goede ondersteuning bij het studeren van talen. Meer informatie over dumortieriet

naar boven

Edeltopaas
Andere naam voor topaas van edelsteenkwaliteit, bijvoorbeeld witte topaas
Eldariet
Werkt zeer diep, tot op DNA-niveau. Heelt huid en slijmvliezen, vooral in het hoofd. Vermindert spierspanning, vooral in nek en schouders. Ontspant bij stress en druk. Geeft verlichting bij longklachten. Verbetert bloedsomloop en lymfeomloop. Harmoniseert blaas en nieren. Tegen trillen en bibberen. Eldariet geeft levenskracht, maakt flexibel, helpt bij angsten en fobieën, bij twijfel en zorgen. Helpt je geestelijk groeien. Beschermt tegen negatieve invloeden. Meer informatie over eldariet
Engelenkristal
Andere naam voor: Cactuskwarts

naar boven

Fenakiet
Heeft een ontgiftend effect op het lichaam, afvalstoffen worden beter door de darmen uit het lichaam verwijderd. Dit mineraal geeft een heldere blik, maakt alert en houdt je gedachten scherp. Maakt geconcentreerd en gefocust, geeft kracht en energie. Activeert vooral het zelfhelend vermogen van het lichaam. Een heel prettige steen voor mensen die in steeds veranderende omgevingen zitten, en voor mensen die wel een hulpje kunnen gebruiken bij de studie. Fenakiet haalt de scherpe kantjes van emoties af, laat je minder heftig reageren. Het helpt je je talenten en vaardigheden op de juiste momenten te gebruiken. Zo helpt het je dromen uit te laten komen. Het helpt bij het aantrekken van de mensen en situaties die je nu nodig hebt.
Fluoriet
Beschermt tegen negatieve energieën. Vergroot de concentratie. Een goede steen bij examens, neemt nervositeit weg en helpt wat geleerd is op het juiste moment te gebruiken. Heelt aandoeningen aan de luchtwegen zoals hoesten, keelpijn, bronchitis, longontsteking en astma. Is een goede steen bij allergieën (stof, huismijt, pollen). Meer informatie over fluoriet
Fosfosideriet
Steen van de hoop. Geeft rust en maakt 'heel'. Beschermt tegen invloeden van buitenaf, houdt je energieniveau op peil. Tegen woede, onrust, stress, slapeloosheid. Draag fosfosideriet bij medicijngebruik, tegen bijverschijnselen als misselijkheid, nierstenen, slapte of prikkelbaarheid. Beïnvloedt de organen in de buik positief. Geeft inzicht in oude patronen en helpt deze op te lossen. Laat je steviger in je schoenen staan. Helpt tegenslagen te veranderen in nieuwe uitdagingen. Kan toegang geven tot herinneringen aan vorige levens, zonder de emotionele lading. Transformeert negatieve energie in positieve energie. Brengt diepe spirituele heling.
Fossielkoraal
Werking is vergelijkbaar met bloedkoraal, plus de helende en rustgevende werking van fossielen. Fossielkoraal werkt gunstig op de luchtwegen, vooral op kinkhoest. Harmoniseert de hartfunctie, stimuleert bloedvorming en doorbloeding. Goed tegen bloedarmoede en bloedziektes. Bevordert ontslakking en ondersteunt nierfunctie en blaasfunctie, versterkt de blaas. Helpt bij blaasontsteking en koliek. Helpt bij onvruchtbaarheid, menstruatieklachten. Fossielkoraal is ontspannend en kalmerend, en geeft een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Fossielkoraal ondersteunt liefde en vriendschap. Relaties worden versterkt en verdiept. Het laat je de mooie kanten van het leven zien en laat je daar intens van genieten.

naar boven

Gabbro
Helpt om bij spirituele oefeningen alle energieën in balans te houden. Helpt intuïtieve en paranormale inzichten te integreren in het dagelijks leven. Geeft inspiratie, maakt gevat en geestig. Aardend en troostend, laat je meer leven in het hier en nu. Goed voor zeer gevoelige mensen die uit balans raken door de emotionele energieën van anderen. Gabbro versnelt heling van zwakke fysieke plekken, vooral hart en vaten. Reguleert de hartslag en vergroot het zuurstofgehalte van het bloed. Meer informatie over gabbro
Galaxyiet
Versterkt de intelligentie. Verlicht de spanning in nek en schouders. Te gebruiken bij hartritmestoornis en andere hartproblemen. Versterkt nieren en blaas. Stimuleert werking en herstel van botten, spieren en andere weefsels. Activeert stofwisseling, maag en ingewanden. Stimuleert het immuunsysteem. Bij hormonale disbalans bij zowel mannen als vrouwen. Galaxyiet beschermt en heelt de aura. Beschermt tegen angst en stress. Geeft kosmisch bewustzijn, inzicht in de oorsprong en bedoeling van de schepping, en jouw doel in dit leven. Bevrijdt je van oude angsten en dogmatische obstructie.
Galeniet
Ondersteunt hart, bloed, bloedvaten en immuunsysteem. Stimuleert de aanmaak van witte bloedlichaampjes en is ontstekingsremmend. Ontgiftend: helpt lever en milt om gifstoffen (zoals zware metalen) aan het bloed te onttrekken. Helpt zo tegen steenvorming (zoals speekselstenen, nierstenen, galstenen), kramp, spierpijn en spieratrofie. Helpt bij het opnemen van seleen en zink, en werkt zo vitaliserend op de celstructuur, vooral van huid en slijmvliezen. Galeniet bevordert harmonie in lichaam, geest en ziel. Helpt je in je kracht te staan. Helpt bij hallucinaties de werkelijkheid terug te vinden. Helpt een vast dag- en nachtritme te vinden.
Girasol
Werkt op de spijsvertering, met name op de darmen. De beste steen tegen alle buikklachten. Girasol helpt mensen te veranderen als zij zich in een sleur gevangen voelen. Girasol geeft je het gevoel dat je nooit te oud bent voor nieuwe ervaringen of nieuwe vrienden. Meer informatie over girasol
Git
Ontslakt en reinigt het lichaam, beschermt bloedvaten tegen verkalking. Ondersteunt klieren en slijmvliezen. Git beschermt jongeren tegen botziekten, scheefgroeien van wervelkolom en vermindert artritis, artrose en osteoporose. Ondersteunt de spijsvertering. Helpt bij virusinfectie en griep, bronchitis en infecties. Vermindert zwellingen van diverse klieren. Git helpt bij maagpijn en bij menstruatiepijnen. Git beschermt tegen negatieve energie en entiteiten en helpt bij angsten. Neutraliseert stemmingswisselingen, verlicht depressies en zorgt voor stabiliteit en evenwicht. Git bevordert grip op het leven. Meer informatie over git
Glasopaal
Andere naam voor: Girasol
Golden healer
Veelgebruikte naam voor gele limonietkwarts
Goud-obsidiaan
Verlicht klachten van het zenuwstelsel, zoals de ziekte van Parkinson. Vermindert en verlicht chronische ziekten, en vermindert aanvallen van trillen en beven. Kan verlammingsverschijnselen verminderen. Geeft inzicht in de oorzaak van ziekte. Daarnaast ook de werking van zwarte obsidiaan.
Goudtopaas
Beschermt organen, hart en bloedsomloop. Harmoniseert de hormoonhuishouding; beschermt vooral tegen dwerggroei, reusgroei, kroep en uitpuilende ogen. Activeert lever, heelt verschrompelde lever en leverontsteking. Sterkt de galblaas en de alvleesklier. Harmoniseert en kalmeert het zenuwstelsel. Stimuleert het immuunsysteem. Helpt bij ademnood en infecties van bovenste luchtwegen. Tegen spataderen. Bij spijsverteringsstoornissen en anorexia nervosa. Helpt bij depressies, faal- en examenangst, en chronische uitputting. Verscherpt het verstand. Geeft een zonniger humeur, neemt nervositeit en prikkelbaarheid weg. Verzwakt verslavingen (gokken). Meer informatie over topaas
Granaat
Is vooral werkzaam op het hart en de bloedsomloop, helpt bij hartritmestoornissen, lage bloeddruk, futloosheid. Heelt aandoeningen van de geslachtsorganen. Is goed tegen vermoeidheid door overbelasting en na een uitputtende ziekte. Maakt actief, vastberaden en doelbewust. Driftige of hyperactieve mensen liever geen granaat geven. Meer informatie over granaat
Groene kwarts
Activeert de werking van de klieren die hormonen en enzymen produceren, en reguleert de vegetatieve functies in ons lichaam. Beschermt tegen ziekte en overbelasting, maakt rustig en kalm. Sterke helende werking bij allergie. Groene kwarts heelt huidklachten, zoals acne, puistjes en ontstekingen, vooral in combinatie groenekwartswater. Geeft gevoel van geborgenheid. Groene kwarts blaast nieuwe energie in het huwelijk. Partners kunnen met groene kwarts misverstanden en sleur doorbreken, en nader tot elkaar komen. Tegenstrijdige gevoelens en ervaringen worden bewuster beleefd en uitgesproken.

naar boven

Hauyn
Ondersteunt het dag-nachtritme en geeft daardoor een betere nachtrust. Goede steen bij keelklachten en longklachten, geeft letterlijk en figuurlijk meer lucht. Maakt spreken gemakkelijker. Ondersteunt lever en alvleesklier (niet: aanmaak van insuline). Helpt bij de regeneratie van weefsels, vooral van pezen. Stimuleert de totale spijsvertering. Hauyn geeft rust en maakt tevreden. Helpt mensen en situaties beter te doorzien, vergroot je gevoel van eigenwaarde. Helpt jezelf te accepteren zoals je bent. Helpt je bij jezelf te blijven, maakt het gemakkelijker om “nee” te zeggen. Maakt doorgaan na verlies en moeilijke momenten minder zwaar. Goede steen bij faalangst. Helpt oude patronen te doorbreken, vermindert schuldgevoel en angst. Goede beschermisteen tegen straling.
Heliodoor
Heelt hartziekten, hartritmestoringen en bloedsomloop. Het helpt het bloed meer zuurstof aanvoeren en stikstof afvoeren. Tegen steken in je zij. Heliodoor beschermt centraal zenuwstelsel, plexus solaris, en stimuleert het vegetatieve zenuwstelsel. Versterkt middenrif, rug, maag, ogen, nieren. Tegen inwendige spataderen, voorkomt aambeien. Heliodoor maakt evenwichtig en goedgehumeurd. Activeert het energiecentrum (ki-punt) in het lichaam, en geeft een jongere, gezondere uitstraling. Versterkt lichaam en geest, en reinigt de aura.
Heliotroop
Werkt vooral op hart, bloed en bloedsomloop. Goed bij pijn op het hart en hartritmestoornissen, stimuleert doorbloeding van alle organen. Heelt peesontstekingen, ischias, jicht, kuitkrampen, reumatische pijnen. Versterkt het immuunsysteem en is goed bij griep, verkoudheden, neus- en keelontstekingen. Tegen bloedende wondjes, bloedend tandvlees, couperose, spataderen, aambeien, bloeddoorlopen ogen. Heelt blaasontstekingen, blaasstenen, bloed in de urine. Tegen oorontstekingen en oorsuizingen. Heliotroop helpt bij zwangerschapsklachten. Goede steen bij overspannenheid, agressiviteit en concentratieproblemen die nachtmerries en inslaapproblemen veroorzaken. Meer informatie over heliotroop
Hematiet
Harmoniseert de bloeddruk. Helpt bij bloedarmoede en lichamelijke zwakte en bij vermoeidheid. Is bloedstelpend en bloedzuiverend. Tegen spierkrampen. Maakt moedig en onbezwaard. Helpt bij onrustig slapen (laat je minder woelen). Een aardende steen. Meer informatie over hematiet
Hematietkwarts
Geeft doorzettingsvermogen, helpt je doelgericht te blijven. Maakt pragmatisch en helpt logisch nadenken. Hematietkwarts, net als bergkristal, geeft energie, reinigt de aura en werkt in op het hart en de bloedsomloop. Aardende steen.
Hemimorfiet
Helpt bij hormonale hoofdpijn. Tegen longproblemen. Kalmerend voor hart en bloedvaten. Goede steen bij mondklachten, zoals wijkend, bloedend of ontstoken tandvlees, schrale lippen. Verbetert de grove en fijne motoriek. Goed bij osteoporose, artritis, artrose. Helpt bij onrustige benen. Heelt baarmoeder, eileiders en slijmhuishouding, PMS-syndroom. Harmoniseert alle hormoonklieren. Tegen alle soorten huidklachten. Helpt als je niet uit je woorden kunt komen. Maakt vrolijk en blij, bevordert medeleven. Helpt te channelen. Meer informatie over hemimorfiet
Herkimer diamant
Versterkt het zelfgenezend vermogen. Helpt bij alle klachten die met huid, haar, botten, tanden en nagels te maken hebben, zoals puistjes, acné, kleine wondjes, eczeem, brokkelige nagels, dof of bros haar, haaruitval, overdadige transpiratie en zweetvoeten. Herkimer diamant werkt zeer goed bij evenwichtsstoornissen, misselijkheid, reisziekte en zeeziekte. Herstelt de verbinding tussen lichaamsdelen beschadigd door breuk, verrekking of whiplash. Geeft doorzettingsvermogen en beschermt.
Hiddeniet
Versterkt het geheugen. Helpt bij epilepsie, hoofdpijn en klachten van oren, ogen. Bij zenuwpijnen, neuralgie, M.S. Bij klachten aan hart en bloedsomloop, en drukkend gevoel op de borst. Bij ischias en gewrichtsklachten. Hiddeniet helpt je gevoelens beter te uiten. Maakt vrolijk, flexibel en onafhankelijk. Goede steen bij depressies en stemmingswisselingen (bipolaire stoornis). Brengt ratio en intuïtie in evenwicht. Beschermt tegen negatieve energie, negatieve straling en negatieve invloeden van mensen. Helpt mensen die 'zich groot houden' om troost en steun van hun omgeving te kunnen ontvangen.
Hoornkoraal
Werkt op voorhoofdholtes en bijholtes. Ontspannend voor nek, schouders, armen. Geeft energie bij uitputting. Gunstige werking op hart en bloedsomloop. Harmoniserende werking op bloed, bloedsamenstelling en vloeibaarheid van het bloed, lymfestelsel. Tegen bloedziekten, zoals embolie en leukemie. Helpt bij tekort aan rode bloedlichaampjes. Heelt organen, botten en spieren. Helpt afvalstoffen sneller afvoeren (gunstig bij afvallen!). Goed bij artrose. Ondersteunt de spijsvertering, opname voedingstoffen uit eten, Tegen infecties. Ondersteunt de hormoonhuishouding. Werkt aardend. Helpt mensen die vastzitten in denkpatronen. Goed voor gevoelige en kwetsbare mensen.
Howliet
Heeft een sterke werking op waterhuishouding en stofwisseling. Verzacht maagzuren en zure oprispingen, evenals maag/darm-slijmvliesontstekingen die door maagzuur ontstaan. Heeft een helende werking op botten, gewrichten, tanden en nagels (zoals broze nagels, nagelbedontstekingen). Ontslakt en helpt bij afvallen. Onder het hoofdkussen beschermt howliet tegen nachtmerries. Het is een kalmerende steen en schenkt een diepe, rustige slaap. Een aardende steen, helpt blokkades oplossen. Meer informatie over howliet
Hyacint
Dit is oranje, rode tot roodbruine zirkoon
Hyaliet
Andere naam voor: Girasol
Hyperstheen
Helpt bij malende gedachten, hoofdpijn. Werkt uitstekend bij maagproblemen, zoals maagkramp, maagzuur, oprispingen. Pijnstillend. Hyperstheen helpt je beter naar je lichaam te laten luisteren. Is aardend en beschermend. Helpt om stevig in je schoenen te staan. Geeft harmonie en evenwicht. Maakt toegankelijk, is goed als je een nieuwe relatie zoekt. Geeft relativeringsvermogen, helpt rustig te blijven bij irritaties. Goede steen voor Sjamanen, maakt verbinding tussen binnenwereld en buitenwereld, en tussen bovenwereld en benedenwereld.

naar boven

Idocraas (idokraas)
Andere naam voor: Vesuvianiet
Ioliet
Ioliet harmoniseert lichaam en geest. Helpt bij psychische problemen. Versterkt wilskracht en kalmeert. Tegen depressies en stress. Helpt tegen opgeblazen gevoel, herhaaldelijk braken en brandend maagzuur. Ioliet heelt slijmvliezen, darmcatarre, darmvernauwingen, maag- en darmkanker. Helpt betere opname van voedingstoffen. Verlaagt de bloeddruk. Reguleert waterhuishouding en reinigt het bloed. Verhindert vochtophopingen in weefsels, huid en hersenen, beschermt tegen spataderen. Meer informatie over ioliet
Iriskwarts
Maakt vitaal, geeft energie. Helpt angst overwinnen. Stelpt bloedingen. Tegen diarree, krampen, menstruatiestoornissen. Tegen duizeligheid, koorts, helpt bij wagen- en zeeziekte. Iriskwarts helpt tegen rugpijn, spit, haaruitval, angina pectoris, schildklierklachten. Sterkt het hart. Iriskwarts bevordert concentratie en helder denken. Harmoniseert, reinigt en beschermt de aura, heft blokkeringen op. Geeft inzicht en doorbreekt zware negatieve patronen.

naar boven

Jade
Groene jade helpt bij klachten aan maag, lever, gal, nier en blaas (nierstenen, blaasstenen, galstenen, kolieken en ontstekingen, maagzweer, maagzuur, gordelroos, herpes). Ondersteunt de spijsvertering. Versterkt het immuunsysteem, de milt. Steen van het hart, verlaagt hoge bloeddruk. Verhoogt de vruchtbaarheid. Een goede steen tijdens de zwangerschap, beschermt tegen miskramen en helpt vocht afdrijven. Werkt tegen migraine door teveel indrukken. Leg bij neuralgie jade op de aangedane plek. Jade maakt vitaal, levenslustig, barmhartig en gul. Geeft innerlijke rust, fijne steen bij stress. Geeft een goede nachtrust. Meer informatie over jade
Jaspis bruin
Harmoniseert de spijsvertering. Vooral lever, nieren en darmen worden versterkt. Voor een goede stoelgang. Geeft energie. Helpt tegen moeheid, uitputting en burnout. Tegen hormonale verstoringen, harmoniseert de alvleesklier. Helpt voedingsstoffen optimaal uit voeding op te nemen. Versterkt het immuunsysteem. Tegen nachtblindheid. Bruine jaspis maakt standvastig en volhardend. Beschermt tegen overdreven schrikachtigheid en versterkt het gezicht en het geheugen. Meer informatie over jaspis
Jaspis geel
Ontgift de lever. Helpt tegen ziekten van alvleesklier, lever en gal. Harmoniseert productie van maagsappen en galsappen. Verhelpt problemen met de spijsvertering, zoals maagzweren, verstoppingen, hevige diarree, darmziekten, aambeien. Tegen hormonale verstoringen, werkt in op de thymus, harmoniseert overactiviteit van de schildklier. Werkt tegen vermageren en neerslachtigheid als gevolg van een verstoorde schildklierfunctie. Gele jaspis werkt tegen nervositeit, slapeloosheid, menstruatiestoornissen, haaruitval en kroep. Beschermt ook tegen overdreven schrikachtigheid en versterkt het geheugen. Meer informatie over gele jaspis
Jaspis rood
Versnelt de bloedsomloop. Helpt bij diarree en bij verstopping. Heelt klachten en kwalen aan het beenderstelsel. Helpt bij vochtophoping in de benen en spataderen. Maakt actief en beweeglijk, vergroot de concentratie, geeft tevredenheid. Meer informatie over rode jaspis

naar boven

Kaarskwarts
Andere naam voor candlekwarts
Kanab wonderstone
Helpt tegen chronische verkoudheid, hoge bloeddruk en te hoog cholesterolgehalte. Houdt bindweefsel, kraakbeen en bloedvaten elastisch. Stimuleert de celstofwisseling en celdeling, het metabolisme, de calciumstofwisseling, de spierprikkeloverdracht. Tegen osteoporose, rachitis, ontkalking en tandbederf. Versterkt het lymfesysteem en immuunstelsel. Ondersteunt de opbouw van beenderen, kraakbeen en tanden. Bevordert snel herstel van wonden en botbreuken. Harmoniseert de spijsvertering. Kanab Wondertone geeft energie bij oververmoeidheid. Maakt stabiel en evenwichtig. Zet je in je kracht, maakt je ontvankelijk voor nieuwe ideeen.
Kathedraalkwarts
Andere naam voor candlekwarts
Katoog (rode tijgeroog)
Heeft een sterke werking op het bewegingsapparaat. Versterkt de fijne motoriek. Versterkt botten en gewrichten (vooral heupen, knieën, voeten, tenen). Lost spanningen en verkrampingen op. Heelt verstuikingen en peesontstekingen. Heelt zenuwontstekingen. Bij kinderen vermindert en heelt katoog ziekten aan het zenuwstelsel, ook vanwege kinderverlamming. Heelt versuftheid, maakt helder. Bij ziekten aan de luchtwegen, astma en longontstekingen (tuberculose). Katoog ontspant, versterkt de concentratie. In de vriendschap geeft hij meer geborgenheid en warmte. Laat eigen fouten inzien. Meer informatie over rode tijgeroog
Kattengoud
Andere naam voor: Pyriet
Kattenoogkwarts
Werkt op het zenuwstelsel. Helpt bij hoofdpijn, zenuwpijn, aangezichtspijn en oogklachten. Tegen hoge bloeddruk. Tegen spijsverteringsklachten en verstopping. Tegen klachten aan spieren, botten en gewrichten. Goed bij krampen. Bij een slechte motoriek. Kattenoogkwarts geeft vertrouwen, geluk en innerlijke rust. Versterkt intuïtie, wilskracht, zelfvertrouwen en gevoel voor eigenwaarde. Goed voor onzekere kinderen en kinderen die gepest worden. Versterkt de familiebanden. Stimuleert de creativiteit, maakt onafhankelijk. Geeft overzicht op de lange termijn. Helpt ingesleten negatieve gedragspatronen te doorbreken. Helpt bij psychische klachten na mishandeling.
Kimberliet
Kimberliet gaat naar de plaatsen waar de energie slecht stroomt. Soms kan er weerstand ontstaan bij de eerste kennismaking met de energie van deze steen. Probeer de steen nog iets langer in je energieveld te houden, zodat er een betere doorstroming en daardoor balans kan ontstaan. Kimberliet maakt contact met chakra's vanaf het hartchakra via de buik naar beneden en langs de rug weer omhoog en terug naar het hartchakra. Versterkt het skelet en vooral het bekkenbodemgebied. Bij rugpijn en ischias kan de pijn eerst heftiger worden, om vervolgens langzaam weg te trekken. Helpt latent aanwezige krachten en kwaliteiten te activeren en naar buiten te laten komen. Ondersteunt hart en longen. Geeft ook figuurlijk meer lucht en ruimte om jezelf te zijn. Ontspant nek en schouders, voelt alsof er een warme deken over je heen gelegd wordt.
Koraal
Zie: Agaatkoraal, Blauw koraal, Bloedkoraal, Fossielkoraal of Hoornkoraal
Kristalopaal
Andere naam voor: Girasol
Kruissteen
Andere naam voor: Chiastoliet
Kunziet
Helpt bij klachten door spanningen, zoals hoofdpijn, spierpijn. Geremdheid jegens andere mensen verdwijnt; ook geschikt voor kinderen. Een goede steen tegen verslaving aan drugs of alcohol. Geestelijke klachten zoals depressiviteit, schizofrenie en minderwaardigheidsgevoelens verminderen. Kunziet vergroot zelfbewustzijn, levenslust en vitaliteit. Goede steen tegen examenangst. Neemt zorgen en pijn weg, geeft rust. Meer informatie over kunziet
Kyaniet
Werkt vooral op keelchakra, keel, strottenhoofd, stem en spraak. Goede steen tegen stotteren en slissen. Heeft een positieve invloed op afasie door hersenbloedingen. Versterkt gehoor, de ogen en reukzin. Heelt problemen met hart en longen. Verwijdert aanslag van cholesterol in vaten. Helpt bij problemen met hormoonhuishouding en spijsvertering. Verbetert prikkeloverdracht in de hersenen. Meer informatie over kyaniet

naar boven

Labradoriet
Versterkt vooral de spijsvertering. Maakt creatief, communicatief vaardig, flexibel en invoelend, rustig en geconcentreerd. Helpt tegen stress. Werkt gunstig bij menstruatieklachten, overgangsklachten, prostaatklachten, onvruchtbaarheid. Harmoniseert het slaap-waakritme en helpt daardoor bij slapeloosheid. Vergroot de weerstand. Heeft ook effect op klachten met botten en gewrichten. Meer informatie over labradoriet
Lapis lazuli
Goede steen bij sportblessures, blauwe plekken en botbreuken. Heeft een gunstig effect op de zenuwen en werkt zeer goed bij zware hoofdpijn (stress, migraine door whiplash) en zenuwpijnen. Verlaagt hoge bloeddruk. Niet gebruiken bij een lage bloeddruk. Meer informatie over lapis lazuli
Larimar
Helende werking op de botopbouw, vooral in de pubertijd. Werkt vooral op alle botjes, gewrichten en pezen van handen en voeten. Beschermt gewrichten en spieren tegen verharding en verkramping. Verlicht ischias, spit en hernia. Heelt acute gewrichtsreumatiek en -pijnen (indien veroorzaakt door ontsteking van kraakbeen en gewrichten). Larimar verlicht allergieën en overgevoelige reacties op huismijt, virussen en bacteriën. Goede beschermsteen tegen negatieve invloeden. Meer informatie over larimar
Lemurisch kristal
Een bijzonder soort bergkristal. Versterkt het zelfgenezend vermogen. Geeft energie, versnelt herstel na ziekte. Helpt bij alle klachten die met huid, haar, botten, tanden en nagels te maken hebben, zoals botbreuken, huidkwalen, puistjes, acné, kleine wondjes, eczeem, slecht gebit, brokkelige nagels, haaruitval, overdadige transpiratie en zweetvoeten. Werkt vooral goed bij oorklachten, evenwichtsstoornissen, misselijkheid, reisziekte en zeeziekte. Lemurisch kristal kan helpen je leven een andere wending te geven. Een uitstekende steen om mee te mediteren.
Lepidoliet
Activeert en heelt lever en nieren. Helpt tegen verschrompelen van de lever en tegen leverontstekingen, is goed tegen maag- en darmgriep en sterke diarree. Reinigt bloed en bloedsomloop, regelt de water-zouthuishouding. Werkt tegen nierstenen. Versterkt de rugspieren, heelt ziektes van de huid en het bindweefsel. Helpt bij slaapstoornissen. Lepidoliet reguleert de hormoonproductie van de schildklier en bijschildklieren. Lepidoliet versterkt het verstand; overactieve mensen worden rustiger, slome mensen krijgen temperament en levensenergie. Vermindert vergeetachtigheid en seniliteit.
Libisch woestijnglas
Werkt positief op stofwisseling en hormonen. Helpt bij klachten van maag en darmen, zoals misselijkheid en maagzuur. Stimuleert de opname van voedingsstoffen. Een van de beste stenen tegen het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Activeert en beschermt de zonnevlecht. Bevordert wilskracht, gevoel van eigenwaarde. Helpt bij het stellen van grenzen en voor jezelf opkomen. Goed voor verlegen mensen! Bevordert het intellect. Beschermt intuïtieve mensen en healers tegen negatieve invloeden. Voor zelfverwezenlijking en spirituele groei. Heel geschikt voor gebruik bij meditatie en het maken van astrale reizen. Meer informatie over Libisch woestijnglas
Limonietkwarts
verbetert de opname van zuurstof in het bloed. Reinigt en verbetert de bloedsomloop. Geeft dankzij een verbeterde doorbloeding rust in de ogen en het hoofd, en beweeglijkere gewrichten en spieren. Helpt je zo soepeler te bewegen. Versterkt de botten. Optimaliseert de spijsvertering. Ontgiftend. Ondersteunt het immuunsysteem. Brengt het hormoonsysteem meer in balans. Verbetert de zenuwprikkeloverdracht. Heelt de huid. Bij depressie en burn-out kan limonietkwarts positieve inzichten geven. Werkt op de zonnevlecht, helpt meer liefde en warmte te genereren voor jezelf. Helpt bij zowel het geestelijke als het lichamelijke genezingsproces. Meer informatie over limonietkwarts
Luipaardjaspis
Een variant van: Rhyoliet

naar boven

Maansteen
Een echte vrouwensteen. Verhoogt de vruchtbaarheid. Vermindert menstruatieklachten en overgangsklachten. Ondersteunt melkproductie bij borstvoeding. Helpt in harmonie brengen van natuurlijke ritmes en cycli (eten, slapen, hormonen, enz), ook voor mannen. Versterkt de alvleesklier, goed voor diabetici. Verbetert de weerstand, versterkt de lymfe. Verbetert de waterhuishouding bij vasthouden van vocht (oedeem). Verbetert samenstelling van het bloed. Ondersteunt de schildklier en de reinigende functie van milt en lever. Ondersteunt de spijsvertering. Helpt bij anorexia. Voor extra focus (oog voor detail!) en concentratie. Maakt spontaan en evenwichtig. Geeft meer levensvreugde en inspiratie in de liefde. Maakt jeugdig enthousiast en vrouwelijk. Maakt gevoeliger en empathischer. Meer informatie over maansteen
Magnesiet
Is vochtafdrijvend en ontgiftend. Reinigt de lever en de nieren. Dé steen voor mensen die willen afvallen, omdat magnesiet trek vermindert en helpt om afvalstoffen snel af te voeren via de urine. Magnesiet helpt je sterk, vitaal en levenslustig te voelen. Topt sterk wisselende stemmingen af (bij pubers, door overgang), maakt je humeur evenwichtiger. Magnesiet helpt om tijdens zwangerschap niet te veel vocht vast te houden in de benen. Meer informatie over magnesiet
Magnetiet
Helpt bij pijn, zoals aangezichtspijn, artrose, breuk, gewrichtspijn, hernia, ischias, jicht, kneuzingen, nekpijn, onderrugpijn, ontstekingen, spit, stijve knieën, tennisarm, uitstralingspijn, zenuwpijn. Versterkt het spierstelsel en het buikvlies. Samen met malachiet tegen zware reuma. Samen met toermalijn (rood) tegen gordelroos. Magnetiet is een verwarmende steen, helpt de lever en versnelt de celvernieuwing en de reiniging van weefsels. Helpt ons ons van geestelijke belasting (bv negatieve herinneringen, dogma's, dwangbeelden) te ontdoen. Meer informatie over magnetiet
Mahonie-obsidiaan
Helpt bij allergieën en ontstekingen die door bacteriën veroorzaakt worden. Helpt logisch denken, verbetert de concentratie en maakt analytisch. Helpt tegen plankenkoorts, angst voor (spreek)beurten op school, of examenangst. Mahonie-obsidiaan is een natuurlijk antibioticum. Gebruik mahonieobsidiaan-water bij spijsverteringsklachten. Spoel bij geïrriteerd tandvlees na het tandenpoetsen. Helpt ook tegen schimmels, parasieten en lintwormen (ook bij huisdieren). Daarnaast ook de werking van zwarte obsidiaan.
Malachiet
Stimuleert de energiestroom en heft blokkeringen op. Helpt (op het hart gedragen) emotionele problemen oplossen, troost bij pech in de liefde. Sterkt hart en bloedsomloop, ogen en zenuwen; tegen reuma, astma, cholera, wonden, kiespijn, vergif en koliek, de ziekte van Parkinson en M.S. Helpt bij menstruatieklachten. Stimuleert borstvoeding, is vochtafdrijvend. Tegen uitwendige spataderen, hartkrampen, zenuwpijnen, stijve knieën, jicht, steenpuisten. Sterke antibacteriële werking. Meer informatie over malachiet
Maw-sit-sit
Helpt bij nier- en blaasklachten (nierstenen, blaasstenen, kolieken en ontstekingen). Verhoogt de vruchtbaarheid. Goede steen tijdens de zwangerschap, beschermt tegen miskramen en helpt vocht afdrijven. Werkt tegen migraine door teveel indrukken. Maakt barmhartig en gul.
Melkkwarts
Harmoniseert het vetweefsel, nodig voor bescherming rond hart en andere organen. Harmoniseert de cholesterolspiegel. Activeert maag, darm, longen. Optimaliseert de spijsvertering (vergroot de opname van voedingstoffen en vitamines). Stimuleert de productie van oestrogeen, insuline, adrenaline en testosteron. Melkkwarts vermindert moeheid en lusteloosheid en geeft meer energie en vitaliteit. Activeert het zenuwstelsel, de bloedsomloop en geeft meer adem. Geeft harmonie, evenwichtigheid en innerlijke vrede, trouw en ware liefde. Beschermt tegen elektrosmog en slechte energieën van mensen (afgunst, jaloezie, wrok, nijd).
Merliniet
Andere naam voor: Dendrietenchalcedoon
Meteoriet
werkt snel. Heeft invloed op tumoren en klierziektes. Tegen straling, aardstralen. Kan veroudering van weefsels en huid onderdrukken. Gunstige werking op bloedziekten. Activeert het immuunsysteem en beschermt tegen besmettelijke (geslachts)ziekten, zoals aids. Tegen allergieën en allergische reacties door metalen, pollen, chemicaliën, levensmiddelen. Kan netelkoorts en neteluitslag helen. Meteoriet geeft rust, inzicht, bewustzijn, helpt harmonievolle relaties aan te gaan. Leert ons respect te hebben voor alles.
Moldaviet
Heelt infectieziekten, zoals lepra, cholera, geelzucht en griep, versterkt het immuunsysteem. Beschermt bij verre reizen, slechte hygiëne en exotische voeding. Moldaviet harmoniseert en versterkt de aanmaak van rode en witte bloedlichaampjes. Beschermt de huid tegen hoge UV-straling, huidkanker. Bij kanker onderdrukt het uitzaaiingen. Helpt dromen te herinneren en nachtmerries te verminderen. Kalmeert hyperactieve kinderen. Geeft levensenergie en vreugde, harmoniseert relaties. Reinigt de aura. Meer informatie over moldaviet
Mookaiet (ook: mokaiet of mokaiet jaspis)
Helend en activerend voor huid en slijmvliezen. Regelt de warmtehuishouding van het lichaam. Beschermt de huid tegen zonnebrand, is goed tegen eczeem, etterige wonden, insectenbeten en puisten. Ook tegen ontstekingen, etterige infecties die dieper in ons lichaam liggen. Mokaiet helpt tegen verkoudheid- en infectieziekten, vermindert hoesten, keelpijn, voorholte- en bijholteontstekingen. Goede steen bij psychosomatische aandoeningen, zoals stotteren, beven, bibberen, zweetuitbarstingen. Geeft balans tussen het geestelijke en het lichamelijke. Meer informatie over mookaiet
Moqui marbles (ook: moqui kogels, moqui balletjes)
De kracht van deze energiestenen wordt opgewekt door ermee te spelen en ze vast te houden. Moqui marbles beschermen tegen negatieve invloeden en valse vrienden, geven geluk en energie. Ze harmoniseren lichaam, geest en ziel op psychisch en spiritueel gebied, lossen disbalans op en vullen met licht, energie en levensvreugde. Verbinden tegengestelden in harmonie met elkaar.
Morganiet
Helpt tegen duizelingen, geheugenstoornissen, krampachtige hoestaanvallen, astma, emfyseem, tbc. Helpt zeer goed tegen blaaszwakte en bedplassen, en ook bij gewrichtsaandoeningen zoals reuma, RSI en ischias. Activeert de stofwisseling van het spierstelsel. Gebruik morganiet bij spierreuma en spierverrekking, spierscheuring en peesschedenontsteking. Reguleert de waterhuishouding. Werkt bij krachteloosheid, vermoeidheid, ochtendmoeheid. Werkt ook bij beknelling van de ichiaszenuw, en bij impotentie. Morganiet helpt bij fobieën, prikkelbaarheid, verlegenheid, angsten, overgevoeligheid, depressie, heimwee. Bevordert een goede nachtrust. Meer informatie over morganiet
Mosagaat
Versterkt de waterhuishouding en vooral de lymfe. Is een goede steen bij griep en andere virusinfecties. Maakt huid en haren soepel en glanzend. Ondersteunt de spijsvertering. Helpt de lever en gal. Maakt actief en vitaal. Helpt tijdens de zwangerschap het lichaam probleemloos voor te bereiden op de geboorte. Beschermt moeder en ongeboren kind. Meer informatie over mosagaat
Mystic Merliniet (mystiek merliniet)
Andere naam voor: gabbro

naar boven

Nefriet
Beschermer van hart, thymus en nieren. Helpt de nieren bij het afdrijven van vocht. Heelt nierkolieken, nierontsteking (nephritis), stopt de groei van nierstenen en galstenen. Beschermt tijdens zwangerschap tegen krampaanvallen. Tegen buikvliesontsteking, maagklachten, buikpijnen, blaaskramp, blaasontsteking, niergezwellen. Ook tegen steken in de zij. Nefriet helpt tegen spijsverteringsstoornissen, koliek, geelzucht. Bijziendheid of overbelasting van de ogen verlichten door oplegging met nefriet. Voorkomt bedplassen. Nefriet beschermt tegen liefdesverdriet en valse vrienden. Leg de steen onder het hoofdkussen tegen nachtmerries.
New Age Steen
Veelgebruikte naam voor: Sugiliet
Nuummiet
Goed tegen stress en stressgerelateerde klachten (hoofdpijn, slapeloosheid, beven). Versterkt het hart, kan helpen bij aderverkalking. Vermindert vaatkrampen. Bevordert de insulineregulering, goede steen voor diabetici. Nuummiet ondersteunt de spijsvertering, is goed tegen darmkolieken. Voor steviger botten en spieren. Tegen kramp. Werkt positief op de ziekte van Parkinson. Nuummiet zorgt dat negatieve energie uit lichaam en aura wordt afgevoerd naar de aarde. Helpt bij het opruimen van wat niet meer nodig is. Kan inzicht geven in overtuigingen en patronen. Leert je verantwoordelijkheid te nemen. Geeft respect voor jezelf en voor anderen. Is kalmerend, sust hevige emoties. Vergroot de algehele belastbaarheid. Geeft een positieve levenshouding. Nuummiet is een goede steen bij healings, mediumschap en sjamanistisch werk.

naar boven

Obsidiaan
Zwarte obsidiaan is een sterk aardende steen, die ervoor zorgt dat de gebruiker met beide voeten op de grond komt te staan. Voorkomt zweverigheid; absorbeert angst, trauma's en stress. Helpt je te ontspannen. Verlicht zodoende verkramptheid en spierspanning. Ondersteunt alle soorten genezingsprocessen, met name buikklachten. Obsidiaan heft spanningen en blokkades op, zowel spiritueel, mentaal, emotioneel als fysiek. Obsidiaan maakt creatief, helpt je op een andere manier te kijken, laat je zien hoe anderen het mogelijk zien. Obsidiaan verlicht pijn en pijnbeleving. Meer informatie over obsidiaan
Oceaanjaspis
Een variant van: Rhyoliet
Ogenjaspis
Een variant van: Rhyoliet
Onyx
Heelt acné, pukkels, puistjes, eczeem, wratten. Helpt tegen brosse nagels en haren. Helpt tegen aderverkalking, spataderen en adervernauwing. Beschermt relaties, vooral die binnen een huwelijk. Tegen minderwaardigheidsgevoelens. Geeft doorzettingsvermogen, is goed tegen melancholie en depressie. Meer informatie over onyx
Opaal
Werkt op maag en spijsvertering, sterkt het hart. Bevordert optimale verhouding tussen witte en rode bloedlichaampjes en bloedplaatjes. Tegen bloedziekten zoals anemie (bloedarmoede) en leukemie (bloedkanker). Beschermt milt, lever en lymfklieren tegen de gevolgen van leukemie. Tegen kanker aan geslachtsorganen en borstkanker. Tegen griep, botklachten, gebrek aan eetlust, droge huid. Goed voor de zintuigen. Opaal helpt tegen depressies, maakt vrolijk en vitaal. Meer informatie over opaal
Orthoceras
Beschermt tegen scheefgroei van de botten, ook van de wervelkolom. Beschermt tegen bloedingen in de hersenen. Verzacht zenuwstoringen. Helpt tegen snurken. Zorgt samen met hematiet voor voldoende hemoglobine tijdens zwangerschap en kraamtijd. Beschermt baby's tegen kinderziekten. Het fossiel helpt bij goede ontwikkeling van de wervelkolom bij kinderen. Helpt kinderen die veel last hebben van braken. Orthoceras is een beschermsteen tegen angst en angstdromen, helpt bij slaapstoornissen. Reinigt de omgeving van druk, angst en afgunst. Brengt balans. Helpt je je niet meer te laten beïnvloeden door het verleden, en maakt je ervan bewust dat je het heden zelf kunt beïnvloeden. Meer informatie over orthoceras

naar boven

Paarlemoer
Versterkt botten, gewrichten en spieren, en heelt op zachte wijze klachten aan het bewegingsapparaat. Helende werking op de slijmvliezen, vooral die van de mond. Paarlemoer neemt een slechte adem weg en heelt bloedend tandvlees, ontstekingen in mond en keel. Vermindert en verlicht spierkrampen, vooral in het gezicht (de kauwspieren) en de onderbuik. Positief effect op de waterhushouding en calciumhuishouding van het lichaam. Prettige steen bij menstruatieklachten.
Padparadscha
Variant van saffier, werkt zachter dan blauwe saffier. Versterkt bovendien lymfesysteem en weerstand, milt en beenmerg. Padparadscha helpt bij slapeloosheid, slaapgebrek, nerveuze stress en waanzin, veroorzaakt door slaaptekort. Padparadscha helpt om negatieve eigenschappen om te zetten in positieve energie. Helpt passende vrienden te kiezen. Vermindert en heelt gierigheid, onhebbelijkheid, en relatieangst. Meer informatie over padparadscha
Parelmoer
Andere naam voor Paarlemoer.
Paua
De paua-schelp versterkt de botten, gewrichten en spieren, en heelt op zachte wijze klachten aan het bewegingsapparaat. Het heeft een helende werking op de slijmvliezen, vooral die van de mond. Paua neemt een slechte adem weg en heelt bloedend tandvlees, ontstekingen in mond en keel. Paua vermindert en verlicht spierkrampen, vooral in het gezicht (de kauwspieren) en de onderbuik. Het heeft een positief effect op de water en calciumhuishouding van het lichaam. Prettige steen bij menstruatieklachten.
Parel
Goed voor de botopbouw en de tanden. Activeert de hormoonproductie in de bijnieren. Activeert de spijsverteringsorganen, beschermt klieren, milt en darmen tegen ontstekingen. Helpt bij chronische hoofdpijnen, hoge koortsen en pijnen bij botten, tussenwervelschijven, zenuwen en pezen. Parelwater drinken is goed voor de maag, slijmvliezen en klieren. Goed voor de huid. Geeft zelfvertrouwen. Helpt bij innerlijke groei en kwijtraken van emotionele ballast.
Peridoot
Geeft inspiratie en maakt creatief. Peridoot helpt om negatieve gedachten om te zetten in iets positief en optimistisch. Vitaliserend en verjongend. Versterkt hart en bloedsomloop, verlaagt de bloeddruk, versterkt nieren en blaas. Versterkt het immuunsysteem. Goede steen tegen griep, parasieten, huidklachten zoals acne en wratten. Tegen virusinfecties. Tegen oogklachten als lichtgevoeligheid, tranende ogen en groene staar. Peridoot maakt assertief, vastberaden en doelgericht. Verjaagt depressie, passiviteit en lethargie. Goede steen bij angsten en fobieën. Meer informatie over peridoot
Petaliet
Helpt tegen hoofdpijn, spanningshoofdpijn, migraine. Vermindert spierspanning in nek en schouders. Harmoniseert bloeddruk, versterkt immuunsysteem en milt. Maakt spieren en botten flexibeler. Versterkt de darmen. Heeft invloed op kanker en tumoren. Kan gebruikt worden bij aids. Kalmeert en harmoniseert het hormoonsysteem. Regenererende werking op de huid. Petaliet draagt bij aan de balans en het welzijn van lichaam en geest. Vermindert mentale stoornissen zoals depressie, somberheid, overbezorgdheid, manische depressiviteit, alcoholisme en drugsverslaving. Is ook een aardende steen.
Phosphosideriet
Ander naam voor: Fosfosideriet
Pietersiet
Een goede steen bij hiv-infecties. Versterkt het hart en harmoniseert de bloeddruk. Prima bij problemen door gebrek aan (nacht)rust. Ademhalingsproblemen en zenuwachtigheid, en daarop volgende klachten als druk op borst of maag, hartkloppingen, hoofdpijn, duizeligheid verminderen. Geeft innerlijke rust bij plotselinge veranderingen in het leven. Versterkt focus en opmerkzaamheid, helpt indrukken sneller en beter te verwerken. Helpt in rustige tijden onverwerkte zaken en innerlijke conflicten op te lossen. Meer informatie over pietersiet
Polychroomjaspis
Een variant van: Rhyoliet
Prasem
Heeft een krachtige en rustgevende invloed op hart, bloeddruk en polsslag. Beschermt tegen bloedneuzen en andere aandoeningen met bloed. Prasem versnelt de genezing van kneuzingen en bloeduitstortingen, beschermt tegen lelijke littekens. heelt en koelt verbrandingen en verwondingingen. Goede steen tegen oogziekten, staar en kortzichtigheid. Tegen maagpijn, voorkomt brandend maagzuur en oprispingen, slechte spijsvertering, nieraandoeningen. Versterkt het evenwichtsgevoel. Prasem kalmeert en ontspant bij stress.
Prehniet
Helende werking op blaas en nieren. Reinigt en ontslakt de bloedsomloop. Reguleert waterhuishouding, mineralenhuishouding en vitaminehuishouding. Verhoogt de potentie. Versterkt haarvaatstelsel en slijmvliezen. Tegen menstruatiekrampen, slappe spieren, spierverlamming, regelmatige keelontsteking. Helpt bij stofwisselingsstoornissen, bij overspannenheid en je niet lekker voelen. Prehniet maakt de geest helder en gefocust. Lost depressies en neuroses op. Meer informatie over prehniet
Purpuriet
Verlicht spierspanning in nek en schouders. Werkt kalmerend op het hart. Gunstige werking op alvleesklier, nieren en hormoonhuishouding. Ook de darmen worden gunstig beïnvloed. Geeft rust en harmoniseert de prikkeloverdracht daar waar nodig. Verbetert de huid. Purpuriet heeft een beschermende energie, reinigt de aura en beschermt tegen entiteiten. Geeft moed om je eigen pad te gaan. Helpt je om zorgen los te laten. Geeft inzicht, toont de waarheid. Versterkt de verbinding tussen lichaam en geest. Door ingesloten ijzer geeft deze steen een goede aarding. Meer informatie over purpuriet
Pyriet
Heeft een sterke werking op de bloedsomloop en verbetert daardoor de spijsvertering. Helpt tegen ontstekingen en tegen adervernauwing. Is goed bij koude handen en voeten, heelt winterhanden en voeten. Versterkt de lever en het immuunstelsel. Helpt bij aandoeningen als gevolg van stress (spanningshoofdpijn, verkrampingen, depressie, uitputting). Meer informatie over pyriet
Pyrietagaat
Zeer goede steen voor de spijsvertering. Helpt bij spijsverteringsklachten, gebrek aan eetlust, maagklachten, darmklachten (incl. twaalfvingerige darm). Activeert en reguleert alvleesklier, lever, galblaas. Verscherpt de zintuigen. Verbetert de ademhaling, reguleert de doorbloeding, vooral van het hoofd (hersenvocht), waardoor hersenen en zenuwweefsel meer voedingsstoffen en zuurstof krijgen. Goed tegen keel- en amandelontstekingen. Door oplegging op de keel heelt pyrietagaat bronchitis. Heelt eksterogen, wratten en gebarsten eelt. Als water (gorgelen) goed tegen tandvleesontstekingen, ontstekingen in de mond, allergische blaasjes op lippen en tong. Geeft rust en balans.

naar boven

Regenboogobsidiaan
Harmoniseert samenwerking van hersenhelften. Versterkt zenuwen, verbetert fijne motoriek. Heelt maag, darmen, alvleesklier, galblaas, lever, milt en slokdarm. Obsidiaan verbetert de samenstelling van bloed, helpt vorming van nieuwe bloedlichaampjes. Verlicht en heelt kanker, zweren en zelfs aids. Verbetert de hormoonhuishouding, heeft positieve invloed op de vruchtbaarheid. Beschermt tijdens de zwangerschap tegen pijnen en zwangerschapskwalen. Beschermt de foetus tegen misvormingen en geestelijke storingen. Regenboogobsidiaan helpt bij geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid en verslaving. Daarnaast ook de werking van zwarte obsidiaan.
Regenwoudjaspis
Een variant van: Rhyoliet
Rhodochrosiet
Helende en harmoniserende werking op lever, gal, milt, alvleesklier, darmen, nieren. Reguleert productie van bloedsuiker en insuline door de alvleesklier; goede helende steen voor diabetes. Beschermt hart tegen ontstekingen en ziekten. Beschermt tegen en heelt allerlei huidklachten, zoals acné, pigmentvlekken, rimpels en huidkanker. Tegen darmkanker en prostaatkanker. Beschermt tegen angsten, depressies, minderwaardigheidscomplexen, remmingen, nachtmerries, onsamenhangend spreken. Ook tegen impotentie, hoofdpijn, multiple sclerose (MS), ziekte van Parkinson. Geeft kracht en levenslust. Bij kleine kinderen: tegen angsten, hallucinaties en stotteren. Meer informatie over rhodochrosiet
Rhodoniet
Versterkt longen, bronchiën en ademhaling. Tegen astmatische ziekten en overmatige slijmvorming. Activeert hersenen, centrale zenuwstelsel, gehoor. Versterkt de botten. Tegen osteoporose. Helpt bij hoofdpijn, stuipen, overmatige zin in seks, onsamenhangend spreken. Kalmeert overdreven reflexen. In gebruik bij behandeling van M.S., schildklieraandoeningen en ziekte van Parkinson. Rhodoniet is goede steen voor energie en kracht tijdens veranderingen. Voor vertrouwen in de toekomst. Voor zelfverwezenlijking en zelfrespect, compassie en mededogen. Tegen depressies, angst, geestelijke oververmoeidheid en stress. Meer informatie over rhodoniet
Rhyoliet
Versterkt en beschermt alle organen die door het onwillekeurig zenuwstelsel gestuurd worden. Gunstige invloed op spijsvertering, hartslag, klieren en hormoonhuishouding. Rhyoliet heelt zenuwontstekingen. Ziekten zoals M.S., chronische spit en de ziekte van Parkinson worden verzacht. Stofwisselingsziekten en lichamelijke pijnen die een geestelijke oorsprong hebben, worden verlicht of zelfs geheeld. Rhyoliet verbetert het evenwichtsgevoel. Meer informatie over rhyoliet
Robijn
Beschermt tegen bloedarmoede en zuurstoftekort in de hersenen. Versterkt het hart, verbetert de doorbloeding. Beschermsteen tegen leukemie. Harmoniseert menstruatieklachten, overgangsklachten, overgewicht en stofwisselingsziekten. Vermindert sterke vermoeidheid en lethargie. Verbetert het gezichtsvermogen. Tegen pijn en kramp. Voorkomt miskramen. Steen van de fysieke liefde. Maakt moedig en wilskrachtig. Verdrijft melancholie. Versterkt intuïtie en creativiteit, zelfrespect, plooibaarheid en zelfvertrouwen. Meer informatie over robijn
Robijn-zoisiet
Andere naam voor: Zoisiet-robijn
Rookkwarts
Een aardende steen. Versterkt het spierstelsel. Heelt gewrichten en botten, en heelt zwakke en brosse nagels. Helpt van nagelbijten af te komen. Heeft een positieve invloed op kanker. Helpt bij afvallen. Bevordert de concentratie en versterkt de intuïtie. Helpt grote veranderingen in je leven te realiseren. Meer informatie over rookkwarts
Rozekwarts
Heelt allerlei kwalen met het hart, van een gebroken hart tot klachten van de bloedsomloop. Vermindert problemen in de relationele sfeer. Heeft een verjongend effect op huid en haar, vermindert klachten als puistjes, pukkels, mee-eters en acné. Vergroot het invoelingsvermogen, kalmeert en troost bij verdriet en zorgen, beurt je op bij melancholie en depressie. Meer informatie over rozekwarts
Rutielkwarts
Heelt alle klachten van de luchtwegen, zoals bronchitis, ademnood, astma, hyperventileren. Voorkomt longontstekingen. Verzacht hoesten en keelpijn. Helpt bij evenwichtsstoornissen en reisziekte. Verzacht epileptische aanvallen. Voorkomt nachtmerries. Versterkt het immuunstelsel. Meer informatie over rutielkwarts

naar boven

Saffier
Werkt goed tegen chronische ziekten als gevolg van stress, zoals hoofdpijn. Heelt zenuwstelsel, meningitis. Heelt oren en ogen, slecht gezichtsvermogen, glaucoom. Tegen pijn aan de lever, nieren, gal, maag, darmen, rug (ischias). Tegen spijsverteringsstoringen als maagzuur, hik, oprispingen. Saffier vermindert en heelt uitslag, eczeem, jeuk, gordelroos en versterkt nagels en haren. Helpt tegen kaalheid, haaruitval, roos, haarsplijten en gescheurde vingernagels. Tegen tumoren en woekeringen. Tegen slapeloosheid en nachtmerries. Tegen claustrofobie, zweetuitbarstingen met duizelingen, bloedingen, spataderen, astma. Koortsverlagend. Meer informatie over saffier
Sardonyx
Reguleert de klieren, vooral de schildklier. Heelt neusverkoudheid als gevolg van stress. Beschermt longen en luchtwegen tegen ontstekingen en vochtophoping. Kalmeert het hart. Stimuleert alle organen, vooral de darmen. Stimuleert het immuunsysteem. Sardonyx heelt etterige wonden. Geeft stabiliteit, zelfvertrouwen en optimisme.. Brengt geluk en stabiliteit in huwelijk en partnerschap. Sardonyx verjaagt depressies en xenofobie. Voor mensen in de rouw of in een zware levensperiode. Tegen vergeetachtigheid en gebrek aan concentratie.
Scapoliet
Laat je zien dat je werkelijk vrij bent, geeft grote innerlijke vrijheid. Helpt om duidelijke besluiten te nemen, zonder angst voor mogelijke consequenties. Scapoliet (of skapoliet) helpt om haalbare doelen na te streven. Tempert heftige emoties en onbedachtzaamheid. Negatieve emoties worden omgezet in positieve. Rustgevend en kalmerend. Goede steen voor mensen met verslavingen of mensen in moeilijke situaties. De steen helpt dan om een uitweg te vinden. Scapoliet stimuleert zenuwen en hersenen. Versterkt de bloedsomloop, vooral in de benen; vermindert rusteloze benen (restless legs). Dankzij doorbloeding een gunstige werking op spieren, kringspieren, pezen, kraakbeen en bindweefsel. Verbetert de calciumopname. Scapoliet bevordert snel herstel na operaties.
Scepterkwarts
Harmoniseert de hormoonspiegels in het bloed en helpt de vaten schoonhouden. Versterkt ogen, traanproductie, lymfestelsel, immuunstelsel. Helpt vitamines en mineralen uit voeding opnemen. Geeft energie en vitaliteit. Goed bij herstel van zware ziekte of operatie. Helpt geconcentreerd denken. Helpt vastgeroeste patronen doorbreken. Maakt evenwichtig en tevreden. Tegen elektrosmog.
Schalenblende
Helpt bij pijn door jicht en ontstekingen, en bij hoofdpijn. Bloedzuiverend. Tegen bloedarmoede, uitputting, klieraandoeningen, verkoudheid, gewrichtsziekten. Heelt gesprongen lippen, huidkloven, kleine wondjes, schrale huid, wintertenen en wintervingers. Heelt slijmvliezen en vaatwanden, versterkt de luchtwegen. Tegen suikerziekte, prostaatklachten. Activeert en focust de hersenwerking. Schalenblende helpt bij slaapproblemen veroorzaakt door onrust en malende gedachten. Bij angst, onrust, onzekerheid, gebrek aan concentratie. Zet je met beide benen op de grond en in je kracht, zodat je vastgeroeste patronen kunt doorbreken. Meer informatie over schalenblende
Scoleciet
Maakt tevreden en blij, geeft innerlijke vrede. Scoleciet helpt je zaken beter te onthouden. Je functioneert beter in een team, je kunt voor jezelf opkomen zonder een ander in zijn waarde aan te tasten. Het helpt problemen te doorgronden en bij de wortel aan te pakken. Scoleciet helpt bij slaapproblemen en slapeloosheid. Geeft een goede nachtrust, met ongestoorde slaap. Het kristal verwijdert gifstoffen en parasieten. Heelt zenuwen en spierweefsel, en de grove en fijne motoriek. Meer informatie over scoleciet
Seleniet
Vooral voor de geslachtsorganen, ondersteunt de hormoonproductie. Beschermt tijdens de zwangerschap tegen voorweeën, zwangerschapsvergiftiging, oedeemvorming en meer. Zorgt ervoor dat geen infecties via placenta op het kind worden overgedragen. Vermindert hormonale schommelingen en zwangerschapsbraken. Seleniet beschermt ook de baby voor en na de geboorte tegen afwijkingen aan huid of botten. Seleniet vermindert overgewicht. Zeer sterke werking op zenuwstelsel en hersenen. Ontlaadt stress en stimuleert positief denken Geeft een jeugdige en gezonde uitstraling. Meer informatie over seleniet
Septarie (ook: septarien)
Versterkt de hersenen en vermindert klachten door een verminderde doorbloeding van de hersenen (ziekte van Alzheimer). Septarie helpt goed bij vergeetachtigheid. Mensen met concentratieproblemen en black-outs hebben veel baat bij de septarie. Geeft meer ruimte in het hoofd. Het maakt zelfbewuster en actiever. Meer informatie over septarie
Serafiniet
Helpt de juiste beslissing te nemen bij hartskwesties. Helpt oude vastgeroeste gedachtepatronen en gewoontes te doorbreken. Geeft troost en steun bij wanhoop of desoriëntatie. Verdrijft negatieve emoties. Bloedzuiverend en ontgiftend. Het ontspant borstkas, nek en schouders, zodat de longen beter kunnen functioneren. Serafiniet ondersteunt bij een verzwakt uithoudingsvermogen. Werkt regenererend op celniveau, is een goede steen bij kanker. Meer informatie over serafiniet
Serpentijn
Activeert het immuunsysteem, werking van de thymus en de hormoonhuishouding. Heelt nieren en longen bij infecties en ziekten. Helpt het bloed te reinigen, activeert de productie van rode bloedlichaampjes en hemoglobine. Beschermt het hart tegen hartritmestoornissen en hartkloppingen. Tegen waterophopingen in longweefsel. Serpentijn helpt ook tegen uitgerekte of verslapte buikspieren, zwangerschapsstrepen, spierverlamming, zenuwtrekkingen, kromgroeien, stijve nek en vermoeidheid door lang staan. Meer informatie over serpentijn
Shattuckiet
Stimuleert de werking van thymus en hart. Ondersteunt het immuunsysteem. Heeft een positieve werking bij klachten aan de keelamandelen en de milt. Een goede steen bij trombose. Ondersteunt de spijsvertering, vooral bij gal en maagklachten (zoals oprispingen, brandend maagzuur). Ondersteunt de celdeling. Shattuckiet kan je helpen om zichtbaar te maken wat nog niet op orde is in je leven. Helpt om grip te krijgen bij verstoringen door ervaringen uit vorige levens; je kunt klachten en patronen herkennen en verwerken. Shattuckiet moedigt je aan je kwaliteiten te gaan gebruiken. De steen stimuleert je om de verantwoordelijkheid voor jezelf te nemen. Ondersteunt bij het veranderen van oude patronen; weerhoudt je ervan om in een slachtofferrol te kruipen en jezelf terug te trekken. Helpt om minder snel te oordelen. Helpt om inzicht te krijgen waarom een relatie verstoord is. Een goede beschermsteen. Versterkt je zintuigen, en brengt balans in je mentale en intuïtieve vermogens.
Shungiet
Shungiet heeft antibacteriële eigenschappen. Daardoor verlicht of heelt het klachten en kwalen die zijn veroorzaakt door bacteriën, zoals ontstekingen (keelontsteking, longontsteking). Ook is shungiet is een goede anti-griepsteen. Vergroot het zelfhelend vermogen van het lichaam. Helpt bij spanningshoofdpijn en slapeloosheid. Prima steen tegen stress. Daarnaast reinigt en ontgift shungiet het lichaam, helpt bij artritis, diarree en verstopping. Shungiet verlicht huidproblemen, heelt brandwonden, allergische uitslag. Shungiet helpt tegen elektromagnetische smog. Meer informatie over shungiet
Silicium
Vermindert griep als gevolg van virussen. Heelt door griep veroorzaakte koorts, hoofd- en spierpijnen. Als de griep gaat gepaard met koude rillingen en lusteloosheid, gebruik dan silicium samen met andere helende stenen. Tegen infecties met griepachtige symptomen en darmgriep. Beschermt tegen lichamelijke en geestelijke overbelasting. Ontspannend.
Sjamaanstenen
Andere naam voor: Moqui marbles
Slakkenagaat
Andere naam voor: Turitella-agaat
Smaragd
Beschermt tegen botziekten en botafbraak. Tegen kinderverlamming en tetanus, reumatische ziekten, gewrichtverstijving, spierverstijving, jicht, M.S., ziekte van Parkinson, migraine, krampaanvallen, bewustzijnsverlies, aandoeningen van schildklier, nieren en bijnieren. Tegen griep en koorts, stress, reguleert de bloeddruk. Tegen kanker en leukemie. Versterkt huid, geheugen, verstand. Goed bij staar, angina, verstopping, diarree. Tegen winderigheid, gal- en leveraandoeningen, maagzuur, maagzweren. Tegen algehele aftakeling van het lichaam, malaria, spataderen, wratten. Maakt tevreden en blij. Tegen angsten, slapeloosheid, nachtmerries. Versterkt wilskracht, concentratie en trekt overvloed en rijkdom aan. Meer informatie over smaragd
Smithsoniet
Goed voor het immuunsysteem. Bevordert herstel na ziekte en verlicht pijn. Heeft invloed op onvruchtbaarheid. Tegen spijsverteringsklachten, osteoporose en alcoholisme. Herstelt de elasticiteit van alle weefsels. Een goede steen voor het hart. Smithsoniet bevordert een veilig en evenwichtig leven, maakt harmonieus en diplomatiek. Voor iedereen die een moeilijke jeugd heeft gehad; smithsoniet neemt emotionele pijn weg. Draag smithsoniet om zorgeloos van nieuwe relaties te kunnen genieten.
Sneeuwvlokobsidiaan
Een sterk aardende steen. Absorbeert angst en trauma's, verlicht pijn en geeft ontspanning. Ondersteunt alle soorten genezingsprocessen. Verlaagt een te hoge bloeddruk. Herstelt gebroken botten en wonden. Verbetert de doorbloeding van handen en voeten. Heelt verkoudheid en griep. Werkt ook uitstekend bij bloedarmoede en menstruatieklachten. Vermindert klachten van het zenuwstelsel (zenuwpijnen). Stimuleert de werking van alvleesklier, lever en nieren. Daarnaast ook de werking van zwarte obsidiaan. Meer informatie over sneeuwvlokobsidiaan
Sodaliet
Heeft een gunstige invloed op de totale hormoonhuishouding. Goede steen bij vrouwenklachten als menstruatieklachten, overgangsklachten, dikke enkels, rugpijn, opvliegers. Stimuleert de alvleesklier (goed bij suikerziekte). Ontspannend en ontstressend. Maakt vitaal. Is goed bij slapeloosheid. Meer informatie over sodaliet
Sonora Sunrise
Sonora Sunrise (een variant van chrysocolla) maakt vriendelijk, open en meelevend, ingetogen, liefdevol en tevreden. De steen helpt bij moeizame relaties met moeders, dochters en zusters. Helpt mannen om hun vrouwelijke kant te ontdekken, en te omarmen als essentieel deel van henzelf. Angsten en fobieën verminderen sterk met Sonora Sunrise. De steen helpt je om te genieten van je omgeving. Meer informatie over Sonora Sunrise
Speksteen
Versterkt alle lagen van de huid en het weefsel direct onder de huid. Maakt minder gevoelig voor uitslag, acné, puistjes en eczeem. Helpt tegen rood worden en jeuk (muggen, brandnetel, kwallen). Speksteen houdt de huid soepel, beschermt tegen rimpels, zonnebrand en allergische reacties. Ook goed tegen zonneallergie. In poedervorm (talkpoeder) goed tegen vochtige handen, zweetvoeten en sterke transpiratie van de oksels. Speksteen verheldert de geest, helpt de concentratie en maakt eerzuchtig (op school, in beroep).
Spinel
Werkt op de bloedsomloop. Activerend en verjongend. Versterkt de mannelijke energie (ook bij vrouwen). De steen geeft kracht en moed in moeilijke situaties, zoals examens, ontslag of scheiding. Spinel geeft nieuwe inzichten en vermindert stress, angst en depressieve gevoelens. De steen trekt succes en welvaart aan. Spinel werkt ontstekingsremmend en heeft een positieve werking op verstrooidheid. Versterkt beendergestel, gebit en ruggegraat. Meer informatie over spinel
Stauroliet
Maakt onze gedachten helder en geconcentreerd. Neemt ons mee naar een hoger vlak van inleven en geluk. Stauroliet reinigt ook de weg die onze gedachten via de energiebanen in ons lichaam gaan. Verwijdert blokkades op verschillende niveaus. Tegen opstoppingen en belastingen, nervositeit en overdreven waanvoorstellingen.
Steatiet
Andere naam voor: Speksteen
Sterdiopsiet
Naam voor vierpuntige Diopsiet
Stibniet
Andere naam voor: Antimoniet
Stichtiet
Werkt kalmerend. Helpt bij tandpijn, kiespijn en tandvleesproblemen. Stabiliseert de bloeddruk. Bij hernia. Bij neurologische aandoeningen zoals dementie, Alzheimer en Parkinson. Kalmeert het zenuwstelsel, helpt bij hoofdpijn, goed tegen epilepsie. Tegen onrustige benen. Maakt je huid elastischer, helpt tegen zwangerschapsstrepen. Stichtiet is een zeer goede beschermsteen. Helpt bij het manifesteren van jezelf en je doelen. Helpt negatieve emoties en onbewuste patronen zichtbaar te maken, en toont hoe je leven daardoor wordt beïnvloed (bijv. een eetstoornis, voedselallergie, smetvrees). Goede steen voor hyperactieve kinderen of kinderen met ADHD.
Stilbiet
Helpt tegen tandbederf. Geneest botbreuken. Stopt en verlicht botontkalking (osteoporose). Stilbiet ondersteunt de vruchtbaarheid en de zwangerschap, en stimuleert de borstvoeding. Stimuleert de werking van alvleesklier, lever, gal en nieren. Voor een goede samenstelling van het bloed. Waarborgt de energiestroming van het zenuwstelsel. Herstelt huidproblemen. Verlaagt hoge bloeddruk en verbetert cholesterolgehalte. Opent de luchtwegen bij verkoudheid en griep. Versterkt het geheugen. Kalmerend bij onrust, slapeloosheid, prikkelbaarheid en oververmoeidheid. Geeft inzicht en ondersteunt de zoektocht naar geestelijke verdieping.
Streepagaat
Andere naam voor: Zebra-agaat
Stromatoliet
Versterkt alle weefsel, maar vooral beenderstelsel, huid en bloedsomloop. Beginnende gaatjes in tanden en kiezen kunnen weer helen met stromatoliet. Activeert de stofwisseling en reinigt de darmen, verbetert de darmflora, harmoniseert de opname van water (resorptie) in de dikke darm, stimuleert de uitscheiding. Stromatoliet harmoniseert de hartwerking en versterkt het totale vatenstelsel. Maakt toegeeflijk, helpt ervaringen te verwerken. Maakt ordelijk. Een zeer geschikte steen voor warhoofden.
Sugiliet
Tegen levensbedreigende ziekten in een vergevorderd stadium, bij mensen en bij dieren. Verlicht en heelt zware ontstekingen, verlammingen, hart- en herseninfarcten, zware hersenschudding. Support bij dwarslaesie, kanker, aids. Heeft een sterke werking op tumoren, heelt en beschermt tegen kankerachtige woekeringen. Versterkt het immuunsysteem en regenereert op celniveau. Verzacht en heelt zware geestelijke ziekten (neuroses, dwangvoorstellingen, angsten en fobieën). Helpt verslavingen aan drank en drugs te helen. Meer informatie over sugiliet
Super seven
Heelt en regenereert tot op DNA-niveau. Ondersteunt de werking van hormonen, met name van de schildklier. Versterkt het beenderstelsel. Versterkt de spijsvertering. Ondersteunt het immuunsysteem. Goed voor de huid. Verbetert de doorstroming van alle circulaties. Super seven is een zeer spirituele steen. Stimuleert de groei van intuitie en spiritualiteit, maar zorgt ervoor dat je met beide benen op aarde blijft staan. Kalmerende en troostende steen bij stress en angst. Voor zelfvertrouwen en een liefdevolle relatie met je omgeving. Verwijdert entiteiten en negatieve energieën. Helpt oude patronen te herkennen en te doorbreken. Meer informatie over Super Seven

naar boven

Tangerinekwarts
Tangerinekwarts is oranjerode toermalijnkwarts. Versterkt hart, bloed en bloedsomloop. Hoe meer hematiet aanwezig is (dus: hoe roder), hoe sterker deze werking. Een goede steen tegen spanning en vermoeidheid, geeft nieuwe energie. Bloedstelpend. Helpt tegen rugpijn, diarree, menstruatieklachten, kramp.
Tangerinekwarts stimuleert de doorbloeding van het hoofd, helpt bij duizeligheid, oogklachten, oorklachten, haaruitval, droge mond, reisziekte (wagenziek, zeeziek). Hoe meer bergkristal aanwezig, hoe sterker deze werking. Tangerinekwarts geeft doorzettingsvermogen en helpt je doelgericht te zijn en te blijven. Maakt pragmatisch en helpt logisch nadenken. Reinigt de aura. Helpt bij angst. Een fijne steen om na ziekte snel te herstellen.
Tanzaniet
Werkt op hoofd, keel, hersenen, longen en luchtwegen, zintuigen. Vermindert geheugenverlies, verlicht Alzheimer. Kan oogziekten en staar helen. Verlicht chronische hoofdpijnen, concentratiestoornissen, migraine en depressies. Beschermt tegen ruggenmergontstekingen. Tanzaniet lost angsten en blokkades op. Geeft energie, kracht en innerlijke rust. Geschikt voor comapatiënten en bij hartklachten. Meer informatie over tanzaniet
Tektiet
Stuurt via het slaapcentrum de verschillende slaapfases. Je wordt er vitaler en uitgeruster van. En daardoor verminderen klachten zoals lusteloosheid, agressie, depressies, spierkramp, trillen, concentratieverlies, zelfs hartritmestoornissen. Helpt de verstandhouding met anderen te verbeteren en beter rekening te houden met hun gevoelens. Meer informatie over tektiet
Thuliet
Kalmeert het hart en daardoor bloeddruk, bloedsomloop en zenuwstelsel. Zeer geschikt voor kinderen en jonge mensen: neemt faalangst en schoolstress weg, beschermt tegen griep, infecties en verkoudheden. Wie last heeft van spontane uitbarstingen van klam zweet, onzekerheid en stotteren, heeft veel baat bij het dragen van thuliet. Meer informatie over thuliet
Thunderegg
Kan beschermen tegen kanker en aids. Reinigt het bloed en reguleert de hormoonproductie. Vergroot weerstand en vitaliteit. Helpt rimpels en allergische (over)reacties voorkomen.Versterkt huid, huidspieren, bindweefsel en huidoppervlak bij uitslag en eczeem. Kalmeert de zenuwen en heelt nerveuze aandoeningen van de maag, migraine en pijn door gevoeligheid voor weer. Harmoniseert de stofwisseling en bloedsomloop. Tegen depressies, boosheid en woede-uitbarstingen. Geeft innerlijke balans, vreugde en harmonie.
Tijgerijzer
Verlicht ziekten en infecties aan de luchtwegen, bronchiale astma. Versterkt ook de longen en beschermt tegen ontstekingen, longembolie. Helpt bij leverontsteking en levercirrose. Vergruist nierstenen, galstenen en blaasstenen Bloedreinigend, helpt bij ontslakken en afvoer van afvalstoffen uit het lichaam. Activeert de stofwisseling van koolhydraten. Versterkt het immuunsysteem, beschermt tegen ziekten. Tijgerijzer versterkt logisch denken, geheugen en concentratie.
Tijgeroog
Helpt bij migraine en sterke hoofdpijnen. Versterkt de concentratie. Helpt bij geestesziektes als schizofrenie en paranoia. Helpt bij epilepsie. Verhelpt darm en buikklachten (krampen, hepatitis). Heelt gewrichtsklachten (reuma, knieaandoeningen). Helpt bij bronchitis en verkoudheid. Geeft zelfvertrouwen, maakt opmerkzaam en leergierig. Een goede steen voor kinderen. Meer informatie over tijgeroog
Toermalijn
Geeft nieuwe energie. Werkt uitstekend bij zwakte en uitputting na ziekte. Is goed bij angsten. Helpt bij reisziekte, evenwichtsstoornissen. Activeert bij kinderen de thymus en verhoogt de weerstand. Remt de celgroei bij kanker. Werkt verjongend en regenererend. Werkt in op het beenderstelsel, geeft sterke botten en tanden, verlicht (lage) rugpijn en zenuwpijn. Naast deze algemene werking hebben de verschillende kleuren toermalijn een eigen werking. Meer informatie over toermalijn
Toermalijnkwarts
Heeft een sterke werking op botten, gewrichten en kraakbeen: verlicht ischiasklachten, spit, lage rugpijnen, helpt botziekten en misvorming van de botten te voorkomen. Helpt de huid vitamine D op te nemen (en rachitis te verlichten of zelfs te voorkomen). Beschermt tegen uitdrogen van de huid, helpt tegen schilferige huiduitslag. Toermalijnkwarts is 'de' loslaatsteen, helpt verlies van geliefde mensen (of dieren) beter te verwerken. Geeft zelfvertrouwen, maakt evenwichtig. Helpt tegen zenuwachtigheid en overspannenheid. Helpt eerlijk en helder te communiceren.
Topaas (blauwe)
Helpt bij keelklachten, zoals keel- en neusontstekingen. Beschermt tegen schildkliervergrotingen en vermindert kroep (struma). Heelt ontstekingen zoals amandelontsteking. Heelt aandoeningen aan stembanden, luchtpijp en slokdarm. Heelt stofallergie. Beschermt tegen bloedstolsels en ontstekingen in aderen en slagaderen, trombose en aambeien. Tegen pijnlijke botten van voet en teengewrichten (hielsporen, jicht). Kalmeert het zenuwstelsel. Tegen nerveuze hoofdpijn en slapeloosheid. Voor gevoelige, artistieke mensen een goede geluksteen en beschermsteen. Meer informatie over topaas
Topaas (witte)
Heelt de maag, maagslijmvliesontstekingen, misselijkheid, braakneigingen, boeren (zuur), maagpijnen, maagbloedingen en maagzweren. Activeert milt en lymfesysteem. Bij vrouwen in de overgang: tegen hormoonschommelingen, teruggang oestrogeengehalte, onregelmatige bloedingen, depressies en neiging tot dik worden. Verhindert urinezuurafzettingen in bloed, weefsel en gewrichten; beschermt daardoor tegen jicht. Witte topaas versterkt vriendschappen. Meer informatie over topaas
Turitella-agaat
Activeert en heelt maag, darmen en spijsvertering. Verlicht en heelt darmklachten. Harmoniseert de alvleesklier. Turitella-agaat verzacht en heelt hevige buikpijnen, spijsverteringsstoornissen, maag- en darmcatarre, brandend maagzuur, oprispingen. Helpt een jeugdig uiterlijk te houden. Geeft inzicht in geestelijke pijn vanwege jeugdtrauma’s.
Turkoois
Helpt bij griep. Versterkt de smaak en de reukzin. Verbetert het geheugen en vergroot de concentratie. Maakt tevreden. Helpt bij opvliegers. Meer informatie over turkoois

naar boven

Ulexiet
Werkt goed bij oogklachten, zoals vermoeide ogen (oogbadje met ulexietwater) dubbel zien, mouches volantes (eyefloaters), spierkrampen en spierverstarring in het gezicht. Helpt bij oorklachten, evenwichtsstoornissen, kaakklem (verkramping van de kauwspieren). Maakt tevreden, geconcentreerd, helder van geest en ondersteunt leren en studeren, het verwerken en opslaan van informatie. Bij whiplash, bij nek- en hoofdpijn, geeft inzage in je beperkingen en vooral in je mogelijkheden, wat je nog wel kunt. Verbetert de doorbloeding. Verlicht kuitkrampen. Ontsmet open wonden, beschermt tegen infecties en tetanus. Huidverzorging, tegen kleine wondjes, rimpels. Meer informatie over ulexiet
Unakiet
Heeft een ontspannende en ontkrampende werking op alle organen, en vooral op de geslachtsdelen (zowel mannen als vrouwen). Bij maagklachten. Versterkt lever, gal en milt; bevordert het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Helpt bij ontgiften van het lichaam. Helpt bij kwalen aan de bronchiën. Vergroot het zelfbewustzijn. Werkt opbouwend en versterkend, helpt frustraties te overwinnen. Leert om jezelf niet te kleineren vanwege gemaakte fouten. Goed voor mensen met een zwakke wil. Meer informatie over unakiet

naar boven

Valkenoog
Beschermt tegen kortzichtigheid, oogaandoeningen (zoals hoornvliesontstekingen). In een ketting beschermt hij tegen computerstralen. Vermindert sterke hoofdpijn en migraine. Kan chronische ziekten - zoals ademhalingsklachten, ademnood door verkeerde ademhaling en astmatische ziekten - verlichten en helen. Maakt jeugdig en gezond. Beschermt tegen seksuele intimidatie op het werk (zichtbaar dragen). Valkenoog in zilver weert boze en nijdige mensen. Wekt het geweten. Bevordert wilskracht, zelfvertrouwen, denkvermogen en beschermt tegen negatieve elementen. Tegen onderbewuste angsten.
Varisciet
Helpt bij fysieke vermoeidheid en chronische vermoeidheidsklachten. Vermindert overmatige verzuring, en verlicht reuma en jicht. Helpt bij een gezwollen buik en spijsverteringsproblemen. Verlicht gastritis (maagslijmvliesontsteking) en maagzweren. Werkt tegen kramp. Gebruik variscietbij een verstoorde bloedsomloop. Helpt de elasticiteit van aders en huid te herstellen. Een fijne steen bij impotentie. Helpt beter bij jezelf te blijven. Je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent. Bij een gevoel op eieren te lopen. Geeft je moed, hoop en energie wanneer een situatie uitzichtloos lijkt, ook bij (chronische) ziekte. Vergroot je oplettendheid. Zet je met beide benen op de grond, als je zweverig bent. Geeft ruimte in je hoofd, helpt bij een ‘vol’ hoofd, malende gedachten, muizenissen. Helpt je rationeel en logisch na te denken. Ondersteunt het opnemen van informatie. Helpt je ervaringen en emoties te verwerken, ook uit vorige levens. Meer informatie over varisciet
Versteend hout
Werkt vooral op gewrichten, botten en gebit. Heelt botontstekingen en botverweking. Helpt bij artritis, artrose, jicht en alle gewrichtsontstekingen. Vermindert plaque en cariës. Maakt rustig en bedachtzaam, vermindert overdreven reacties en woedeaanvallen. Meer informatie over versteend hout
Vesuvianiet
Versterkt het tandglazuur. Herstelt en verscherpt het reukvermogen. Ondersteunt de spijsvertering, bevordert de opname van voedingsstoffen. Versterkt de werking van lever en nieren. Heeft een ontstekingsremmende werking. Helpt tegen spataderen en versterkt het bindweefsel. Ondersteunt bij chronische vermoeidheid. Vesuvianiet is een goede steen bij lusteloosheid, depressies en geestelijke trauma's (bv PTSS). Versterkt de creativiteit, ook bij het aanpakken van probleemsituaties. Helpt de kracht te vinden om trauma's in dit en vorige levens te verwerken, met name traumas gerelateerd aan geestelijke en/of lichamelijke wreedheid, onderdrukking, gevangenschap. Vesuvianiet is een prachtige meditatiesteen, die kan helpen om overzicht over je leven te krijgen, zodat je goed kunt ziet waar je veranderingen wilt aanbrengen. Helpt om negatieve emoties (woede, angst, jaloezie) om te zetten in positieve(re) gedachten en emoties. Meer informatie over vesuvianiet
Vredesagaat
Heeft een sterke intuïtieve werking op zijn drager. Een sterke beschermende en helende steen bij kwaadaardige huidkanker. Reguleert ook hormoonstoringen, vooral bij vrouwen met overmatige haargroei. Vredesagaat geeft evenwicht en innerlijke rust. Verzacht agressief gedrag en maakt tolerant. Verzacht angst voor alleen-zijn. Versterkt vrouwen in hun vrouwelijke uitstraling.
Vuuropaal
Krachtige helende steen. Vooral voor ziektes aan hart en bloedsomloop. Stabiliseert bloedsomloop en beschermt bloedvatensysteem tegen verslapping en minder doorbloeding. Reguleert aanpassingsvermogen van de bloedsomloop. Tegen aanvallen van zwakte en duizeligheid door bijv. traplopen of snel opstaan (inspanning). Verlicht en heelt ontstekingen van hart en hartkleppen. Goede ontstekingsremmer bij virussen en abcessen. Vermindert allergische reactie, geeft kracht en vitaliteit. Beschermt tegen sterke woede, drift en jaloezie. Meer informatie over vuuropaal
Vuursteen
Heeft gunstige werking op de nieren, beschermt tegen nierbekkenontsteking en urineweginfecties. Vuursteen heeft een helende werking, zowel lichamelijk als geestelijk, op zenuwstelsel en werking van endocriene klieren. Helpt depressies te verminderen. Kan helpen in extreem stressvolle situaties. Helpt ook tegen verlegenheid. Meer informatie over vuursteen

naar boven

Wagneriet
Vermindert hoofdpijn. Ontspant alle spieren, vooral van nek en schouders. Verbetert de samenstelling van bloed en lymfe, en harmoniseert alle organen (zoals milt, maag, lever, darmen, nieren). Werkt op spijsvertering en stofwisseling, versnelt de afvoer van afvalstoffen. Versterkt de natuurlijke afweer van huid en slijmvliezen. Uitstekende steen bij stress en burn-out. Laat de druk die je jezelf oplegt, maar ook de druk van buitenaf wegvloeien. Legt een beschermende laag tussen jou en de buitenwereld. Maakt goedgehumeurd, geconcentreerder en efficiënter. Meer informatie over wagneriet
Watersaffier
Een andere naam voor: ioliet
Woestijnroos
Werkt vooral in op geslachtsorganen, prostaat, testikels en eierstokken. Beschermt zwangere vrouwen tegen o.a. misselijkheid, voorweeën, zwangerschapsvergiftiging en oedeemvorming. Versterkt de placenta en beschermt foetus tegen infecties. Beschermt tegen grote hormonale schommelingen. Grote woestijnrozen kunnen kanker aan de geslachtsorganen helpen helen. Woestijnroos geeft vitaliteit.IJslandspaat
Andere naam voor: Dubbelspaat

naar boven

Zariniet
Verbindt de rechter en de linker hersenhelft, wat een positieve invloed op de concentratie heeft. Kan nek en schouders helpen ontspannen. Harmoniseert het hormoonstelsel. Heelt zowel bij een te snelle als bij een te langzame werking van vooral de schildklier. Helpt dankzij de grote hoeveelheid ingesloten koper dieper en ruimer te ademen. Ook op het emotionele vlak geeft zariniet meer lucht en ruimte. Heeft een gunstige werking op bloed en hart. Door het koper kan de werking van de sinusknoop verbeterd worden, waardoor het hart regelmatiger klopt. Verbetert de zelfbeheersing. Heeft een zeer gunstige werking bij angst; stelt je in staat om oude denkpatronen te veranderen en positiever in het leven te staan.
Zebra-agaat
Verlicht reumatische klachten van wervelkolom, schouders, heupen, knieën, ellebogen, handen bij ouderdomsreuma. Door een virus veroorzaakte reumatische klachten (kinderreuma) verminderen aanmerkelijk door zebra-agaat samen met abrikoosagaat, of worden zelfs geheeld. Helpt klachten te voorkomen als gevolg van reumatische infecties, zoals reumatische koorts, gezwollen lymfeknobbels, lever-, milt- en hartzakontstekingen en groeistoornissen.
Zeeopaal
Andere naam voor Paua.
Zilver-obsidiaan
Verlicht klachten van het zenuwstelsel, zoals de ziekte van Parkinson. Vermindert en verlicht chronische ziekten, en vermindert aanvallen van trillen en beven. Kan verlammingsverschijnselen verminderen. Geeft inzicht in de oorzaak van ziekte. Daarnaast ook de werking van zwarte obsidiaan.
Zirkoon
Heelt ziekte aan longen en bronchiën, zoals astmatische bronchitis, ademnood en piepen, longontsteking, longembolie. Is antiseptisch en koortswerend. Regelt de stofwisseling, activeert alvleesklier (o.a. suikerziekte), milt, lever, en verhelpt darmstoringen. Tegen allergieën in het algemeen. Vermindert huidziekten, heelt eczeem, allergische uitslag en koortsuitslag. Heelt hoge bloeddruk, hartklachten en vocht achter de longen. Werkt ondersteunend bij aids. Helpt bij melancholie, minderwaardigheidscomplex en gebrek aan zelfvertrouwen. Helpt bij depressies, versterkt de zenuwen. Meer informatie over zirkoon
Zoisiet
Beschermt en versterkt geslachtsorganen en vruchtbaarheid van vrouw en man, en beschermt tegen erfelijke ziekten. Beschermt moeder en kind tijdens zwangerschap tegen pijn, misvorming en ziekte. Versterkt het hart en heelt angina, hartafwijkingen, aandoeningen van het centraal zenuwstelsel, hoge koortsen en overmatig transpireren. Maakt wilskrachtig. Werkt aardend. Meer informatie over zoisiet
Zoisiet-robijn
Beschermt en versterkt geslachtsorganen en vruchtbaarheid van vrouw en man. Versterkt samen met robijn kinderwens, potentie en seksuele behoeften van beide partners. Zeer krachtige steen, vermindert zelfs het risico op erfelijke ziekten. Versterkt het hart en heelt hartklachten. Zoïsiet-robijn met veel robijninsluitingen geeft veel energie, harmoniseert overmoed en onbezonnenheid. Maakt wilskrachtig. Werkt aardend. Meer informatie over zoisiet-robijn
Zoisiet (blauwe)
Andere naam voor: Tanzaniet
Zoisiet (roze)
Andere naam voor: Thuliet
Zonnesteen
Helpt bij slaapstoornissen, versterkt bij ziekten en uitputting. Beschermt tegen hersen- en hartinfarct, te hoge bloeddruk en arteriosclerose. Geeft lucht bij embolie, bronchitis en astma. Heelt gewrichts- en botziekten, verlicht gewrichtsreuma en hernia. Goed tegen stofwisselingsklachten (darmstoornissen), versterkt lever en nieren. Helpt bij huidziekten, zoals eczeem, psoriasis en wratten. Zonnesteen geeft kracht, is goed tegen melancholie en depressies, stress en burn-out. Maakt vitaal en geeft uithoudingsvermogen. Werkt aardend. Meer informatie over zonnesteen
Zwavelkwarts
Zwavel is een basisbouwsteen van ons lichaam, vooral van huid, haar, kraakbeen, slijmvliezen en speeksel. Zwavel wordt direct door de huid opgenomen. Activeert de bloedsomloop en stuurt de ademhaling. Verbetert de opname van koolhydraten en harmoniseert de mineraalhuishouding van de klieren.