Gezonder dankzij helende edelstenen

ATTENTIE: DE WEBWINKEL IS VERHUISD NAAR
www.prana-bodhi.nl

Rookkwarts: kenmerken en werking

rookkwartsTrommelsteen van rookkwarts De rookkwarts heeft alle tinten van rook- of roetaanslag: van bruinig geel, lichtgrijs tot diepzwart. De steen kan helder en transparant zijn met een geelbruine zweem, maar ook ondoorzichtig zwart. Gelige tinten zijn ook mogelijk.

Diepzwarte rookkwarts wordt morion genoemd. In esoterische kringen heet morion ook wel Osiriskristal.
Morion uit Schotland draagt de naam Cairngorm, naar het Schotse gebergte waar veel rookkwarts gevonden wordt. Rookkwarts is de nationale steen van Schotland.

Rookkwarts kan heel klein zijn. Sommige soorten graniet bevatten kristalletjes rookkwarts, of fragmenten daarvan. Rookkwartskristallen kunnen ook groot worden, soms wel een meter.

De karakteristieke kleur ontstaat vooral door de inwerking van natuurlijke radioactieve straling op kwarts. Omdat deze radioactiviteit, blootgesteld aan daglicht, na verloop van tijd vervalt, kan rookkwarts verbleken.
Rookkwarts geeft zelf geen radioactieve straling af en is dus niet gevaarlijk.

De rookkwarts is geliefd als sier- en heelsteen. De steen wordt vaak gebruikt in religieuze voorwerpen, zoals rozenkransen en crucifixen. Ook is hij geliefd voor herenringen en rouwsieraden (kettingen, oorbellen).
Facetgeslepen rookkwarts wordt vaak aangeboden onder duur klinkende namen als rooktopaas of Alençon-diamant.

Rookkwarts is een sterk aardende steen. Hij versterkt je intuïtie en helpt grote veranderingen in je leven te realiseren.
Voor edelsteentherapeuten is rookkwarts een steen voor transformatie. Hij wordt ingezet als verandering gewenst is. Dit kan een verandering van gedrag zijn, maar ook van omstandigheden.

 

Herkomst van de naam

De naam rookkwarts verwijst vanzelfsprekend naar het rokerige uiterlijk van deze kwartssoort.

Kwarts (Duits: Quarz) is wellicht afgeleid van het Slavische woord kwady ('hard').

Morion als naam voor diepzwarte rookkwarts is een verkeerde overlevering van het Latijnse mormorion (‘rookkwarts’).

 

Rookkwarts door de eeuwen heen

rookkwarts-zwartKristalpunt van zwarte rookkwartsRookkwarts wordt al zeer lang gebruikt in sieraden. Er zijn gebruiksvoorwerpen (artefacten) uit de Steentijd gevonden. Uit het Oude Egypte zijn kralen van rookkwarts bekend.
De Romeinen droegen de rookkwarts in sieraden in tijden van droefheid, omdat rookkwarts ondanks het verdriet nieuwe energie, moed en levenslust schenkt. De Romeinse schrijver/wetenschapper Plinius de Oudere (23-79 n.Chr.) gaf de steen zijn Latijnse naam mormorion (‘rookkwarts’).

Arabische volkeren zien de rookkwarts als de steen van de trouw en vriendschap, die bij naderend onheil verkleurt.

In het 12e eeuwse China werden platte ronde plaatjes van rookkwarts gemaakt, die hoogst waarschijnlijk als zonnebril gebruikt werden. Er zijn ook kleine flesjes en potjes van rookkwarts uit deze tijd gevonden.

De beroemde Russische goudsmid Carl Fabergé (1846-1920), bekend van de met juwelen versierde eieren voor de tsarenfamilie, gebruikte rookkwarts voor het maken van schalen, drinkbekers, parfumflesjes en dierenfiguren als hondjes en katten.
Een bijzonder voorbeeld was een rookkwarts olifant, met diamanten oogjes. Het dier draagt een rugtuig van zilver en goud. Dit meesterwerkje is rond 1890 in St. Petersburg gemaakt. Het was een cadeautjes van tsaar Alexander III en zijn vrouw Maria Feodorovna aan leden van de Deense koninklijke familie, tijdens het staatsbezoek aan Kopenhagen in augustus 1893.

Rookkwarts was vroeger zeer geliefd in rouwsieraden.

 

Rookkwarts en gezondheid

Spiritueel

rookkwarts staaf* Lichte rookkwarts hoort bij het zonnevlechtchakra en het basischakra. Donkere rookkwarts hoort bij het aardechakra en het basischakra.
* Rookkwarts activeert de chakra's van hand, voet en knie. De energetische doorstroming in de meridianen wordt zo versneld; energetisch afval wordt beter afgevoerd.
* Rookkwarts helpt op een zachte manier te aarden. Rookkwarts absorbeert negatieve energieën.
* Rookkwarts geeft je focus en helpt je om ideeën en dromen te laten uitkomen.

Mentaal

* De rookkwarts is dé steen om verandering te bewerkstelligen. Wil je een verslaving stoppen (snoepen, roken, gokken), dan is rookkwarts je steen. Rookkwarts helpt als je een nieuwe start (nieuwe relatie, nieuwe baan e.d.) wilt maken.
* Rookkwarts helpt je met oude patronen doorbreken. Stoppen van een verslaving aan snoep, chocola, roken of pillen lukt beter met rookkwarts.
* Rookkwarts maakt realistisch en praktisch.
* Rookkwarts maakt je pragmatisch en analytisch. Hij helpt je helder en gestructureerd te denken en te redeneren. Hij bevordert je concentratie.

Emotioneel

* Rookkwarts helpt stress en druk van buitenaf los te laten en verhoogt de belastbaarheid.
* Rouw, verdriet, zorgen? Draag een sieraad met rookkwarts om je te helpen niet te verdrinken in deze emoties, om toch de lichtpuntjes om je heen te kunnen zien en ervan te genieten.
* Rookkwarts helpt je te ontspannen. Het dragen van een hangertje van rookkwarts kan helpen de spieren in nek en schouders beter te ontspannen.
* Rookkwarts is een heel prettige steen bij stress. In omstandigheden waarin je je opgejaagd of onder druk gezet voelt, kan de rookkwarts je helpen te relativeren. Dit verhoogt je belastbaarheid.
* De rookkwart ondersteunt bij wanhoop, moedeloosheid of depressiviteit.
* Rookkwarts versterkt de levenswil en geeft energie om ook in moeilijke tijden gewoon door te gaan. Je krijgt vertrouwen dat alles weer in orde zal komen.

Fysiek

rookkwarts kettingHalsketting van rookkwarts* Rookkwarts verlicht (dankzij ingesloten siliciumdioxide) problemen met pezen en spieren, zoals bij peesontstekingen en peesblessures door sport, spierdystrofie, bindweefselklachten. De steen is pijnstillend en ontkrampend.
* Hoofdpijn door een verkrampte nek of schouderpartij kan worden verlicht door het dragen van een kort kettinkje met rookkwarts.
* Bij menstruatieklachten met heftige bloedingen en krampen kan je een (platte) rookkwarts net onder je navel leggen, of net boven het bekken.
* Rookkwarts kan (dankzij een vleugje lithium) problemen met de vruchtbaarheid door een te laag libido opheffen.
* Rookkwarts versterkt hart en aderen, helpt bij couperose en spataderen. Rookkwarts verbetert de kwaliteit van alle weefsels, zodat die minder snel verslappen.
* Met rookkwarts wordt de lever gestimuleerd harder te werken, waardoor het lichaam beter ontslakt, en nieren, blaas en darmen meer afvalstoffen afvoeren.
* Rookkwarts harmoniseert de hormoonhuishouding.

 

Symbolen

De rookkwarts hoort bij de sterrenbeelden Steenbok en Weegschaal.
De rune die bij rookkwarts hoort, is de runeTh Thurs.
De th (Thurs = reus) staat voor de 'reuzenkracht' in jezelf, die je met de rookkwarts kunt aanboren. Met de hulp van de rookkwarts kun je al je doelen verwezenlijken. Hij helpt je door te zetten, ook als het even wat moeilijker gaat.

 

Fysische eigenschappen rookkwarts

rookkwarts-schelpvormigDe schelpvormige breuk van rookkwarts is hier goed te zienRookkwarts is sterk verwant aan bergkristal, amethist en citrien. De steen gaat bij verhitting zelfs over in citrien. Veel diepzwarte rookkwarts die op de markt is, is in feite bergkristal bewerkt met radioactieve straling.
Je kunt gesteenten vinden waarin al deze soorten kwarts voorkomen.

De kleur van rookkwarts wordt, net als bij de amethist en citrien, veroorzaakt door verdwaalde ijzermoleculen in het kristalrooster.

Samenstelling: SiO2 + (Al, Li, Na, Fe)
Hardheid: 7, bros
Glans: glasglans
Transparantie: doorzichtig, doorschijnend,
ondoorzichtig
Breuk: schelpvormig, korrelig
Splijtbaarheid: onduidelijk
Dichtheid: 2,65
Kristalstelsel: trigonaal

 

Weblinks

rookkwarts-trommelsteenGetrommelde rookkwarts

 

Wist je dat ...

 • ... rookkwarts soms als fantoomkwarts voorkomt?
 • ... rookkwarts soms ook oerwater kan bevatten, en dan enhydro (= waterbevattend) genoemd wordt?
 • ... rookkwarts enorm groot kan worden? In Kazachstan is een kristal van wel 70 ton zwaar gevonden.
 • ... rookkwarts pijn bestrijdt als je de steen op de pijnlijke plek legt?
 • ... rookkwarts de concentratie bevordert, en de aura zuivert?
 • ... rookkwarts helpt het verleden los te laten?
 • ... rookkwarts angsten kan wegnemen? Plaats daarvoor een paar druppels rookkwarts-olie in de knieholtes?
 • ... rookkwarts helpt te ontspannen als je enkele minuten een kristal in beide handen vasthoudt?
 • ... rookkwarts goed is voor botten, tanden, huid, slijmvliezen, huid en haren?
 • ... rookkwarts ook als imitatie aangeboden wordt?
 • ... rookkwarts helpt om goed geaard te zijn en een liefdevolle verbinding met Moeder Aarde te hebben?