Gezonder dankzij helende edelstenen

ATTENTIE: DE WEBWINKEL IS VERHUISD NAAR
www.prana-bodhi.nl

Charoiet: kenmerken en werking

charoietCharoietCharoiet is een mooi blauwpaars gesteente uit Rusland, Siberië. Het gesteente wordt ook wel tsaroiet genoemd, een verwijzing naar de Russische tsaren.

De kleur kan variëren: lichtbruin, licht- tot donkerviolet, soms blauwviolet, met gouden, donkergroene, grijze of zwarte insluitsels. De zuiverste kwaliteit is paarsblauw.

De charoiet is steen van de hoop, van de toekomstverwachting en van de vrijheid – die je altijd zelf kunt kiezen, ook al lijkt dat niet zo.


Herkomst van de naam

Je leest nogal eens dat de naam charoiet ontleend is aan de rivier Chara in Oost-Siberië. Die rivier stroomt echter 70 kilometer van de vindplaats van dit gesteente.

Het is waarschijnlijker dat de naam is afgeleid van het Russische woord chary, dat ‘charmant, magisch’ betekent.


Charoiet door de eeuwen heen

Charoiet is nog niet zo lang bekend als heelsteen. Rond 1915 werden in Siberië grote voorraden van het gesteente ontdekt, ongeveer gelijktijdig met de grote revolte in Rusland.
Charoiet werd gevonden toen tsaar Nicolaas II gedwongen werd afstand te doen van de troon. Het volk interpreteerde dat als een moment van hoop, dat er nu een einde zou komen aan de bittere armoede in Rusland. De steen werd daarom voor de Russen de steen van de hoop.

charoiet hangerKetting met charoiet hangerHet gesteente was in Rusland lange tijd in de handel als paarse canasiet. Pas in 1978 werd het beschreven als zelfstandig mineraal en kreeg het zijn tegenwoordige naam.

Charoiet is niet echt zeldzaam. Maar omdat Rusland zeer strikte regels voor de export hanteert, is het aanbod op de markt klein.

In Siberië bestaat de traditie om een charoiet mee te koken in het theewater. De aldus verrijkte thee zou de familiebanden sterken en beschermen tegen allerlei negatieve zaken.

In Rusland werden van charoiet vazen, schalen en kistjes gesneden. Sinds 1947 wordt de steen ook tot sieraad bewerkt. Het is een geliefde steen voor het slijpen van cabochons, die gebruikt worden in broches, hangers en ringen.

Russen gebruiken charoiet ook wel als siersteen in de bouw. De steen is immers decoratief dankzij een rijkgeschakeerd uiterlijk, met mooie vloeiende lijnen en groene, blauwe, zwarte en gouden insluitsels.


Effecten op de gezondheid

Spiritueel

* De blauwpaarse charoiet hoort bij het hartchakra, voorhoofdchakra en kruinchakra.
* De charoiet brengt je tijdens meditatie in contact met de onvoorwaardelijke liefde van de Kosmos. Het opent je hart en laat je vanuit een onvoorwaardelijke liefde leven.
* Met charoiet kun je je spirituele gaven gemakkelijker integreren in het dagelijks leven. Je omgeving zal je spiritualiteit niet als afwijkend, maar als volkomen normaal onderdeel van jou ervaren.

charoiet doorboorde hanger

Mentaal

* Charoiet is de steen van de volkomen vrijheid en onafhankelijkheid. De steen ondersteunt je krachtig op de weg daarnaartoe.
* Charoiet ondersteunt de wilskracht en de ondernemingszin.
* Worstel je met een enorme hoeveelheid werk? De charoiet helpt je deze berg rustig stap voor stap weg te werken.

Emotioneel

* Charoiet geeft houvast bij geestelijke verwardheid en bij onzekerheid. Het geeft je inzicht in jezelf en je motieven, en helpt ingesleten patronen te doorbreken.
* In moeilijke situaties laat charoiet altijd de lichtpuntjes zien. Het is een steen van hoop in bange tijden.
* Ouders die last hebben van het lege-nest-syndroom, wanneer de kinderen het huis uit gaan, vinden troost door het dragen van een charoiet.

Fysiek

* Charoiet beschermt tegen nachtmerries en slapeloosheid, bevordert een gezonde nachtrust. Beschermt tegen hoofdpijn veroorzaakt door een verkeerde houding van rug, nek of schouders.
charoiet-ruwRuwe charoietstenen* Charoiet harmoniseert het immuunsysteem en werkt kalmerende op de zenuwen.
* De steen verlaagt de bloeddruk en beschermt het hart tegen aderverkalking.
* Charoiet heeft een uitgesproken effect op de waterhuishouding: versterkt nieren en blaas, helpt het lichaam vocht af te voeren.
* Charoiet versterkt huid en slijmvliezen, heelt kleine wondjes en schraalheid.
* De steen helpt heel goed bij verschillende overgangsklachten, zoals opvliegers en overvloedig zweten.
* Charoiet absorbeert allerlei soorten straling, zoals UV-straling. Het dragen van een charoiet beschermt tegen zonnebrand.
* Charoiet is een krachtige beschermer tegen stress en stressgerelateerde klachten.


Symbolen

De charoiet hoort bij de sterrenbeelden Schorpioen en Boogschutter.
De rune die de charoiet hoort, is de runeL Løgr of Laukr.
De L (Løgr of Laukr = water, zee of look, ui) staat voor vloeiend meegaan met het tij, hoop voor de toekomst, nieuwe kansen, bezinning, verzachten van de pijn, scheppen van orde in de chaos. Charoiet activeert de wilskracht, en geeft de energie en de werklust om je doel te bereiken.


Fysische eigenschappen charoiet

Eigenlijk is charoiet geen mineraal, maar een gesteente dat uit verschillende mineralen bestaat. De steen kan vele kleuren vertonen, maar wordt niettemin tot de paarse stenen gerekend. Zuivere charoiet is paars-paarsblauw. Uiteenlopende insluitsels zijn verantwoordelijk voor andere kleuren. Het gesteente kan sporen bevatten van onder meer gele tinaksiet, witte tot lichtgroene nefelien, donkergroene aegirien en roze mangaan.

charoiet-trommelstenenTrommelstenen van chaorietSamenstelling: (Ca,Na)4(K,Sr,Ba)2[(OH,F)(Si9O22)].H2O + Al, Ba, Ca, F, Fe, K, Mn, Na, Si, Sr, Ti
Hardheid: 5 - 6
Glans: glasglans, zijdeglans, parelglans
Transparantie: doorschijnend, doorzichtig,
ondoorzichtig
Breuk: ruw, oneffen
Splijtbaarheid: zeer goed
Dichtheid: 2,54 – 2,78
Kristalstelsel: monoklien


Weblinks

Wist je dat charoiet...

  • ... een echte beschermsteen is?
  • ... transformaties kan bewerkstelligen? Charoiet maakt negatieve krachten en energieën positief.
  • ... eigenlijk geen meditatiesteen is? Wil je ermee mediteren, gebruik er dan altijd een andere paarse of donkerblauwe steen bij. Samen met bijvoorbeeld sugiliet en amethist kan charoiet op het voorhoofd wel degelijk bijzondere inzichten geven. Vooral als je totaal geblokkeerd bent, kan charoiet helpen de blokkades snel te herkennen en er een pragmatische oplossing voor te vinden.
  • ... helpt bij het loslaten van volwassen kinderen? De charoiet laat zien dat zij hun eigen leven moeten leiden.
  • ... je hart opent en onvoorwaardelijke liefde oproept? Charoiet laat je reageren vanuit liefde in plaats van uit angst.
  • ... beschermt tegen allerlei soorten straling? En ook aardstralen kan absorberen of laten afbuigen?
  • ... op de huid gedragen kleine wondjes sneller laat genezen?
  • ... een geweldige steen is voor 50-plussers? Charoiet helpt tegen aderverkalking, is bloeddrukverlagend, en vermindert klachten die bij de menopauze horen, zoals opvliegers en botontkalking.

charoietMicro-opname charoiet (foto: Semoea/Ronald van der Knaap)