Gezonder dankzij helende edelstenen

ATTENTIE: DE WEBWINKEL IS VERHUISD NAAR
www.prana-bodhi.nl

Seleniet: kenmerken en werking

seleniet ruwBrok ruwe selenietSeleniet is eigenlijk gips. Veel mensen denken bij gips vooral aan gipsen beeldjes, aan gipsplaten of aan gipsverband om gebroken botten te fixeren. Seleniet is een kristallijne vorm van gips en heeft een vezelige structuur. Is de structuur fijnkorrelig, dan gaat het om albast. Dat is zeer geschikt voor het maken van afgietsels. Een andere gipsvariant is de woestijnroos.

Seleniet wordt ook wel satijnspaat genoemd, vanwege zijn satijnachtige glans.
De steen kan verschillende kleuren hebben. De meest voorkomende kleuren zijn wit, geel, oranje en rood. De witte steen is het meest geliefd.

Kristalhelder seleniet wordt ook wel Mariaglas genoemd. Mariaglas bestaat uit lichtdoorlatende platen van albast of seleniet. Hiervan werden vroeger raampjes gemaakt die Mariabeeldjes in kapelletjes langs de weg moesten beschermen tegen weer en wind; vandaar de naam Mariaglas.

Seleniet vertoont het zogenoemde kattenoogeffect, een spleetvormige lichtreflectie.

Seleniet helpt om steeds de zonzijde te ontdekken, maakt positief, vrolijk en blijmoedig. Vooral de gele seleniet heeft dit effect. De seleniet is door zonnekracht ontstaan (de zon liet zeewater verdampen) en geeft zijn zonnekracht door aan zijn eigenaar.

 

Herkomst van de naam

Seleniet is vernoemd naar Selena, de Griekse maangodin. In de Griekse mythologie is Selena de zuster van Helios, de Zonnegod. De naam Selena betekent ‘de Lichtende’.

 

Seleniet door de eeuwen heen

seleniet Alle soorten gips, dus ook seleniet, zijn door de eeuwen heen een geliefd materiaal geweest in de bouw. Al in het oude Egypte was gips populair als bouwmateriaal. Van albast werden fijnzinnige beeldjes en prachtige gebruiksvoorwerpen, zoals vazen, flesjes en kommen, gemaakt.

Gips gemengd met kalk werd als een soort cement gebruikt in het paleis van Knossos op Kreta (ongeveer 2000 jaar voor Christus).

In Italië vind je deze toepassing onder meer in de resten van Pompeï en de toren van Pisa. Ook werd gips toen gebruikt om wanden glad te maken (pleisteren).

Tijdens de Barok en de Rococo (17e en 18e eeuw) was gips in trek voor het maken van mooie versieringen voor muren en plafonds. Hiertoe werden de gipsbrokken vermalen en aangelengd met water, waarna je het mengsel op de gewenste plek kon strijken.

mariaglasMariaglas, kristalheldere seleniet op de Semoea-ster Helder gips werd in de Middeleeuwen wel gebruikt als vensterglas.

Mariaglas is een oude benaming van doorzichtige gips of seleniet. In 1778 werd in het Thüringer Woud in Duitsland een prachtige grot vol gipskristallen ontdekt. Vooral in Duitsland werden de waterheldere gipskristallen gebruikt om Mariabeelden mee te versieren. Ook werden ze als een soort beschermend glas voor een Mariabeeldje gezet.

Selenietkristallen werden in Duitsland gebruikt als doopamulet. Gemalen seleniet werd toegepast in geneesmiddelen voor vrouwelijke organen. Er werden kralen van gemaakt, die in een ketting of armband soelaas boden tegen huidziektes.

 

Seleniet en gezondheid

Spiritueel

* Seleniet kan op alle chakra’s. De witte seleniet past vooral bij het hartchakra. De gele seleniet hoort bij de zonnevlecht.
* Seleniet versterkt de intuïtie en helpt contact te maken met engelen.
* Door veel met seleniet te werken, kun je je intuïtie versterken. Seleniet versterkt ook helderzien, helderhoren, heldervoelen en helderweten.
* In meditatie met seleniet is het mogelijk om naar andere tijden en dimensies te reizen.

Mentaal

seleniet* Het maakt zowel fysiek als geestelijk jong en vitaal, het helpt positief te (blijven) denken.
* Seleniet herstelt geestelijke en mentale trauma's, zowel uit dit leven als uit vorige levens.
* Seleniet is ontstressend en kalmerend. Door zijn structuur helpt seleniet bij de afvoer van stress en gespannenheid. Probeer het maar eens: neem twee stukken ruwe seleniet in linker- en rechterhand en laat deze met de punt naar de grond wijzen.

Emotioneel

* Seleniet absorbeert emotionele disbalans. Houd dagelijks in elke hand een stuk seleniet.
* Seleniet neemt knorrigheid door vermoeidheid weg. Neem in elke hand een stuk seleniet.
* Seleniet maakt vrolijk.

Fysiek

* Seleniet absorbeert emotionele disbalans en afval, zowel van het lichaam als van de aura. Seleniet heeft een sterk zuiverende werking op het vegetatieve zenuwstelsel, ook op de hersenen en het verstand.
* Seleniet heeft een uitgesproken positieve werking op de vruchtbaarheid, net als maansteen. Tijdens de zwangerschap en vlak na de bevalling beschermt de seleniet tegen erge hormoonschommelingen, tegen negatieve emoties, tegen oedeemvorming en voorweeën.
* Seleniet vermindert overgewicht, veroorzaakt door spijsverteringsstoornissen. Stop hiervoor een seleniet in je zak en gebruik ter ondersteuning regelmatig seleniet-elixer.
* Een bol van seleniet in een ruimte kan de groei van tumoren doen stoppen.

 

Symbolen

seleniet geelGele selenietDe seleniet hoort bij de sterrenbeelden Vissen en Stier.

De runen die bij seleniet horen zijn de runeS Sól en de runeU Úrr.
De S (Sól = macht, mannelijke energie, doorzettingsvermogen) staat voor actie. zelfontplooiing. Hij geeft energie en laat energie vloeien en is een krachtige amulet tegen negatieve invloeden. Hij laat ziekte verdwijnen en reinigt de atmosfeer in de ruimte waar hij zich bevindt.
De U (Úrr = oeros, ongetemde kracht, de energie om je doel te verwezenlijken) staat voor de stroom energie die de seleniet kan geven als je gaat voor je doel.

 

Fysische eigenschappen seleniet

selenietHalfruw torentje van witte selenietZuivere kristallen zijn wit, kleurloos. Ingesloten ijzer geeft oranje, rode en bruine tinten. Aluminium geeft grijze groene en blauwe tinten. Gele seleniet dankt zijn kleur aan zwavel.

 

Samenstelling: Ca[SO4] 2H2O+ Al, Fe, C, S
Hardheid: 1,5 - 2
Transparantie: doorzichtig, doorschijnend
Breuk: ruw
Splijtbaarheid: zeer goed, buigzaam
Dichtheid: 2,3
Kristalstelsel: monoklien

 

Webtips

  • Kijk voor meer informatie op de Wikipedia bij gips, bij seleniet en bij albast.
  • Voor de fysieke kwaliteiten van seleniet verwijzen veel websites door naar gips. Zoals de Engelstalige site Webmineral, die je vanaf gips en seleniet doorlinkt naar gypsum.
  • Op de Engelstalige site Mindat is interessante informatie te vinden over onder meer de vindplaatsen van gips. Op deze webpagina staan ook leuke foto's van gips.
  • Bij Mindat vind je ook informatie over seleniet.

Wist je dat...

  • ... seleniet reuzenkristallen kan vormen? In Mexico zijn in de grot Cueva de los Cristales exemplaren gevonden van meer dan 10 meter lang, 4 meter doorsnee en met een gewicht van wel 50 ton en meer.
  • ... seleniet net als gips ontstaat door het indampen van water? Het kalk dat in het water opgelost zat, wordt als fijnkorrelig gesteente wordt afgezet.
  • ... seleniet vroeger veel werd gevonden in het Duitse Zwarte Woud? Deze mooie selenietkristallen werden op allerlei manieren gebruikt, onder andere verpulverd tegen vrouwenkwalen.
  • ... seleniet een zeer sterk effect op de je calciumhuishouding? Dit komt doordat gips als lichaamseigen element wordt herkend. Je krijgt er sterke en soepele botten en spieren van.
  • ... seleniet ook wonderen kan verrichten bij oververmoeidheid, burnout en stress? Leg bij slapeloosheid een seleniet bij je bed. Of beter nog, houd een seleniet een poosje vast.