Gezonder dankzij helende edelstenen

ATTENTIE: DE WEBWINKEL IS VERHUISD NAAR
www.prana-bodhi.nl

Rutielkwarts: kenmerken en werking

rutielkwartsTrommelsteen rutielkwartsRutielkwarts is waterheldere tot doorschijnende kwarts met ingesloten rutielnaaldjes. De rutielnaaldjes kunnen een roodgele tot koperrode kleur hebben. Een andere naam voor rutielkwarts is sageniet.

Rutielkwarts kan bergkristal, paarse amethist tot donkerbruine rookkwarts zijn. Het kan transparant, doorzichtig tot doorschijnend zijn, maar heeft altijd duidelijk zichtbare ingesloten rutiel. Soms bevat de (witte) kwarts zoveel blonde of rossige naaldjes, dat de steen helemaal goudgeel of rood lijkt.

Rutielkwarts is de steen van hoop en vertrouwen. Deze kwarts laat je groeien, is geestverruimend en versterkt je spiritualiteit.

 

Herkomst van de naam

Rutiel is afgeleid van Latijn rutilus, ‘rossig’. Dit verwijst naar de rossige kleur van de ingesloten naaldjes.

De naam sageniet is ontleend aan het Latijnse sagena, ‘net, visnet’. Sommige stenen lijken namelijk een visnet van elkaar kruisende rutielnaaldjes te bevatten.

 

Rutielkwarts door de eeuwen heen

rutielkwartsIn de Romeinse oudheid meende men dat dit kristal de goudblonde haren bevat van Venus, godin van de liefde. Daarom droegen de Romeinen deze steen om liefde op te roepen of vast te houden. Ze noemden de steen venushaarkwarts.

In de Middeleeuwen werd ook wel gedacht dat de rutielnaaldjes ingekapselde zonnestralen zijn. Het kristal zou helpen bij een verduisterd gemoed en bij hoesten.

 

Effecten op de gezondheid

Spiritueel

* Rutielkwarts kan op alle chakra’s, maar werkt vooral op het zonnevlechtchakra, het keelchakra en het voorhoofdchakra.
* Rutielkwarts is een steen van hoop, vertrouwen en nieuwe mogelijkheden. Het helpt je je talenten te verruimen en te verbreden op alle denkbare fronten. Rutielkwarts helpt je om over je grenzen te kijken en over je schaduw heen te springen.
* Rutielkwarts verhoogt het spiritueel bewustzijn.
* Rutielkwarts helpt je onafhankelijk te zijn en onafhankelijk te denken.
* Rutielkwarts versterkt de zonnevlecht en geeft zo meer zelfvertrouwen.

Mentaal

rutielkwarts hangerHanger van rutielkwarts * Rutielkwarts geeft nieuwe ideeën, nieuwe plannen, nieuwe dromen.
* Rutielkwarts bevordert de concentratie en helpt over grenzen en beperkingen heen te kijken.

Emotioneel

* Rutielkwarts neemt angsten en obsessies weg, vergroot de levenswil en geeft een goed humeur. De steen helpt je bij jezelf te blijven en je grenzen te bewaken, zonder onheus te worden.
* Rutielkwarts helpt bij verwarde gevoelens, om helder te krijgen waar die gevoelens vandaan komen. Dat maakt rutielkwarts een geweldige steen bij de meest uiteenlopende emoties en situaties, van verliefdheid tot stervensbegeleiding.
* Rutielkwarts is een geweldige beschermsteen, lost blokkades op. Negatieve invloeden van buitenaf krijgen geen kans als je rutielkwarts draagt.
* Rutielkwarts neemt angsten en fobieën weg. Het is een zeer geschikte steen voor terminaal zieke patiënten, omdat het doodsangst verlicht.

Fysiek

* Rutielkwarts op het voorhoofd werkt het zeer goed tegen depressies en somberheid. Houd je het tegelijkertijd op het voorhoofd en het achterhoofd, dan kan het hoofdpijn verlichten.
* Rutielkwarts bevordert de celregeneratie en herstelt beschadigde weefsels.
* De edelsteen helpt bij aandoeningen van de luchtwegen, vooral bij astma en chronische bronchitis. Het is bij veel hoesten slijmoplossend. (Zit het slijm heel vast en is verdroging van het slijm niet gewenst, dan is tijgeroog geschikter.) Rutielkwarts verzacht kriebelhoest.
rutielkwartskikkerKikkertje van rutielkwarts. De vele rutielnaalden kleuren de kikker rood. * Rutielkwarts stimuleert de schildklier. Daardoor stimuleert het de energiestroom en de groei van het lichaam. Door zijn kwarts heeft het een uitgesproken effect op het beendergestel; door zijn rutiel ondersteunt het een goede lichaamshouding.
* Rutielkwarts geeft kracht en energie bij chronische ziekten.
* Rutielkwarts helpt prima bij impotentie en onvruchtbaarheid ten gevolge van fysieke of geestelijke blokkades (angst om seksueel te falen, voortijdige zaadlozingen).
* Het helpt goed tegen uitputting en energieverlies.
* De steen verjaagt darmparasieten.

 

Symbolen

Rutielkwarts is de steen van de sterrenbeelden Leeuw en Ram.
De runen die bij de rutielkwarts horen, zijn de runeTh Thurs en de runeTh Ing.
De th (Thurs = reus) ziet eruit als een doorn. Zoals doornen de roos beschermen, zo biedt deze rune bescherming en verzorging. Hij geeft 'reuzenkracht', voornamelijk fysiek. De rune hoort vooral bij de kwarts, die reinigt en versterkt.
De ng (Ing = de god Ing) staat voor inspiratie, intuïtie en paranormale begaafdheid, maar ook voor evenwicht en stabiliteit. Deze ruitvormige rune hoort vooral bij de rutiel. De vorm symboliseert zowel het beschermende als het uitdijende karakter van de rutiel in kwarts (‘zo boven zo onder, zo binnen zo buiten’).

 

Fysische eigenschappen

rutielkwartsPiramide van rutielkwarts Rutielkwarts wordt aangetroffen waar je kwarts kunt vinden: in geodes, in graniet, gneis en andere gesteenten.
Rutielkwarts is eigenlijk titaandioxide. De kwarts is trigonaal, de rutiel is tetragonaal. Rutielkwarts als geheel vormt trigonale of hexagonale kristallen.

Samenstelling: SiO2 (kwarts) + TiO2 (rutiel) + Fe, Sn, V, Cr, Nb, Ta + (Na, K, Cl, C) (sporenelementen)
Hardheid: 7
Transparantie: transparant, doorzichtig, doorschijnend
Breuk: schelpvormig
Splijtbaarheid: onduidelijk
Dichtheid: 2,68 – 2,72
Kristalstelsel: trigonaal, hexagonaal

 

Webtips rutielkwarts

  • Kijk voor meer achtergrondinformatie over de fysieke eigenschappen van rutielkwarts
    bij de Wikipedia. Een goede Engelstalige bron is Webmineral.
  • Op de Engelstalige site Mindat staan plaatjes en informatie over de vindplaatsen.

Micro-opname rutielkwartsMicro-opname rutielkwarts (foto: Semoea/Ronald van der Knaap)