Gezonder dankzij helende edelstenen

ATTENTIE: DE WEBWINKEL IS VERHUISD NAAR
www.prana-bodhi.nl

Rozenkwarts: kenmerken en werking

diverse rozenkwarts vormenRozenkwarts bol, staaf, ruw

Eigenschappen

Samenstelling: microkristallijn: SiO2 + Na, Al, Fe, Ti + (Ca, Mg, Mn);
macrokristallijn: SiO2 + Na, Al, P + (Fe, Mn)
Hardheid: 7, bros
Transparantie: doorzichtig, doorschijnend, vaak melkachtig
Breuk: schelpvormig, splinterig
Splijtbaarheid: onduidelijk
Dichtheid: 2,65
Kristalstelsel: trigonaal

De prachtige roze rozenkwarts heeft vaak een wat wolkig uiterlijk. De steen wordt meestal gevonden in grote amorfe brokken, die doorzichtig tot doorschijnend zijn.

Je kunt bij rozenkwarts met het blote oog doorgaans geen kristalstructuur zien, zoals bijvoorbeeld wel bij bergkristal.
Uit Zuid-Amerika echter komt prachtige transparante rozenkwarts waarvan je de kristalstructuur wel degelijk kunt zien (dat heet: macrokristallijn). Deze macrokristallijne rozenkwarts wordt - om het onderscheid te maken - rozekwarts genoemd (zonder tussen-n dus).

Rozenkwarts is nog steeds een van de meest geliefkoosde edelstenen voor het maken van sieraden. Populair is vooral de cabochon geslepen rozenkwarts die een ster met zes stralen toont (asterisme). Een dergelijke steen wordt sterrozenkwarts genoemd.

Een rozenkwarts die niet mooi roze is, wordt soms aangeboden onder de misleidende handelsnaam Smoky Rosequartz ('rokerige rozenkwarts').
Een andere misleidende handelsnaam is Boheemse robijn.

Pas op voor namaak! Soms wordt roze glas als rozenkwarts aangeboden. Glas verraadt zich door kleine ingesloten luchtbelletjes. Deze zijn zichtbaar als je de steen onder goed licht en door een loep bekijkt.

Rozenkwarts is de nationale steen van Japan, en van de staat Zuid-Dakota in Amerika.

Het is de steen van het kind en van de kunstenaar. De rozenkwarts beschermt al wat kwetsbaar en klein is, maakt weerbaar en onweerstaanbaar.

Rozenkwarts is de steen van de onvoorwaardelijke liefde. Het leert ons onszelf te accepteren zoals we zijn, zodat we anderen ook kunnen liefhebben om wie en wat ze zijn.

Zoek je naar vriendschap, dan is rozenkwarts je steen. Draag deze bij je in een leuk sieraad of in je broekzak. Met rozenkwarts treed je de wereld vrolijker en vrijer tegemoet. Dat zal je helpen contact met andere mensen te maken.

De rozenkwarts heeft, als je deze in een ruimte als je huiskamer legt, een rustgevend en harmoniserend effect op de sfeer.

 In de edelsteentherapie gebruiken we rozenkwarts graag bij fysieke en emotionele trauma’s, zoals na geestelijke of fysieke mishandeling, aanranding en verkrachting. Het is ook een heel prettige steen voor angstige mensen en kinderen. Rozenkwarts helpt om weer vertrouwen in de omgeving te krijgen.

 

Herkomst van de naam

rozenkwarts getrommeldGetrommelde rozenkwartsDe rozenkwarts hoort bij het sterrenbeeld Stier.

Rozenkwarts (en rozekwarts) dankt zijn naam natuurlijk aan de roze kleur. De naam heeft niets te maken met kleur van de bloem roos.
In het Engels heet het mineraal rose quartz en in het Duits Rosenquartz.

De naam rozenkwarts wordt gebruikt sinds circa 1800. Voor die tijd werd de steen melkkwarts of (al)gemene kwarts genoemd.

 

Rozenkwarts door de eeuwen heen

Rozenkwarts kent een lange geschiedenis. De steen wordt al eeuwen gebruikt en gewaardeerd als steen van de liefde.

De oudste vondsten van rozenkwarts (in de vorm van kralen) komen uit Mesopotamië (nu: Irak) en zijn van 7000 v.Chr.
De oudste sieraden van rozenkwarts stammen uit 800-600 v.Chr. en zijn gemaakt door Assyriërs.

In het oude Egypte (circai 3300-300 v.Chr.) werden maskers uit rozenkwarts gesneden, als zinnebeeld van schoonheid en liefde. Men meende dat rozenkwarts verouderen zou tegengaan.

In de klassieke Griekse en Romeinse tijd (circa 800 v.Chr.-500 n.Chr.) dacht men dat rozenkwarts door de godin van de liefde, Aphrodite/Venus, op aarde was gebracht. Daarom was dit mineraal aan deze godin gewijd.

rozenkwarts boeddhaBoeddha van rozenkwartsDe Egyptenaren en Romeinen gebruikten rozenkwarts graag om zegelstenen uit te snijden. Deze zegelringen werden gebruikt om transacties te bezegelen.
Er zijn ook fraaie intaglio's uit de Romeinse tijd gevonden: edelstenen met een ingegraveerde versiering, in de vorm van ringen, hangers en zegelstenen.

De mythe van Afrodite, Griekse godin van de liefde, en Adonis, haar menselijke minnaar, verklaart hoe de rozenkwarts aan zijn kleur is gekomen. Afrodites echtgenoot, doorlogsgod Aris, was jaloers. Vermomd als een wild zwijn viel hij het minnekozend paar aan. Adonis werd dodelijk verwond en stierf in Afrodites armen. Haar tranen en zijn bloed vermengden zich en vielen op een groot stuk witte kwarts, dat hierdoor een roze kleur kreeg.
De Romeinen meenden daarom dat een ring of ander sieraad van rozenkwarts hun liefdesleven aanmerkelijk zou verbeteren.

In China werd en wordt rozenkwarts graag gebruikt om beeldjes uit te snijden, zoals Boeddhabeeldjes.

In Japan werd rozenkwarts gebruikt om zogenaamde netsuke's uit te snijden, kunstig vervaardigde voorwerpjes die bij de Japanse klederdracht horen.

In 1899 maakte de Russische juwelier Michael Perkhin een rozenkwarts ei, onder supervisie van de befaamde Russiche goudsmid Carl Fabergé. Dit uitbundige Fabergé-ei kreeg - verrassend! - de naam Rozenkwarts-ei of Roze Kwarts-ei. Het heeft de vorm van een vaas van rozenkwarts met een boeket lelies van blauwe chalcedoon. De bladeren en stengels zijn gemaakt van goud, de knoppen zijn versierd met diamanten. Het ei is eigenlijk een klok. Het staat op een sokkel van zwarte onyx, versierd met het jaartal in goud en diamantjes. Het ei bevindt zich momenteel in een privécollectie.

 

Rozenkwarts en gezondheid

Spiritueel

* Rozenkwarts opent je hartchakra. Dat maakt je ontvankelijk voor schoonheid en kwetsbaarheid. Draag regelmatig rozenkwarts sieraden en je ziet duidelijker de schoonheid van de natuur, van jonge mensen en dieren, van bloemen en planten.
* rozenkwarts is de steen van de onvoorwaardelijke liefde. rozenkwarts leert je van jezelf te houden, zonder egocentrisch te worden. Het leert je ook opnieuw van jezelf te houden na traumatische ervaringen als geestelijke of fysieke vernederingen, incest, verwaarlozing.

Mentaal

rozenkwarts doorboordHanger met doorboorde rozenkwarts* Rozenkwarts leert je jezelf accepteren zoals je bent. De steen geeft je de kracht en energie om je mindere kanten ten goede te veranderen.
* Rozenkwarts helpt goed tegen allerlei angsten en fobieën, zoals angst in het donker of angst om opgesloten te worden.
* Rozenkwarts vergroot het invoelingsvermogen, waardoor je begrip krijgt voor andermans gevoelens. Kalmeert en troost bij verdriet en zorgen.

Emotioneel

* Problemen in de relationele sfeer worden minder door regelmatig sieraden met rozenkwarts op je hart te dragen, of door een rozenkwarts regelmatig in je hand te nemen en aandachtig te beschouwen.
* Rozenkwarts beurt je op bij melancholie en depressie.
* Rozenkwarts helpt je weer als een kind te zijn, onbevangen en onbevreesd. Het maakt speels en vrolijk.
* Rozenkwarts is kalmerend. De steen troost de verdrietigen, verzacht iemand met een verhard gemoed, tempert driftige natuurtjes.

Fysiek

rozenkwarts hartHartje van rozenkwarts* Rozenkwarts heelt het hartchakra, maar ook allerlei kwalen die met het hart te maken hebben. Van een gebroken hart tot klachten van de bloedsomloop.
* Rozenkwarts heeft door zijn hoge gehalte siliciumdioxide een verjongend effect op de huid. Door regelmatig met rozenkwarts over de huid te gaan, wordt deze strak. Heb je een problematische huid, dan moet je na een rozenkwartsmassage je steen wel reinigen! Doe dit door je steen goed af te spoelen onder lauw stromend water. Gebruik steeds dezelfde steen voor deze steenmassage. Kleine onregelmatigheden als puistjes, wratjes en mee-eters verdwijnen door regelmatig rozenkwartswater te drinken.
*Een ontspannend bad wordt nog meer ontspannend als je een paar rozenkwartsen in je badwater legt. Neem wel grote stenen die niet met het badwater weg kunnen spoelen.
* Rozenkwarts op je nachtkastje heeft een positief effect op je nachtrust (maar ook op je liefdesleven).
* Door rozenkwarts in je broekzak te dragen, versterk je en bescherm je de mannelijke en vrouwelijke organen die nodig zijn bij kinderen verwekken.
* Rozenkwarts geneest klachten die veroorzaakt worden door stress, met name huidklachten zoals eczeem.

 

Runen

De runen die bij de rozenkwarts horen zijn de runeP Pada en de runeB (1K) Bjarkan.
De P (pada = kans, behendigheid, creativiteit) geeft inspiratie en maakt vaardig, helpt je je talenten te ontdekken en te ontwikkelen.
De B (bjarkan = berk, het moederlijke, de moedergodin) staat voor vrouwelijke aspecten, onvoorwaardelijke liefde en zorg.

 

Sterrenbeelden

De rozenkwarts hoort bij het sterrenbeeld Stier.

 

Fysische eigenschappen rozenkwarts

Rozenkwarts met asterismeSterrozenkwarts met zes-stralige sterRozenkwarts is een zusje van de bergkristal en de amethist. Het is siliciumdioxide met ingesloten ijzer, titaan en mangaan. Deze elementen geven dit mineraal zijn karakteristieke roze kleur.

Zonlicht kan rozenkwarts doen verbleken.

De zogenaamde sterrozenkwarts vertoont asterisme. De term asterisme is afkomstig van het Latijnse woord astrum ('ster, sterrenbeeld, gesternte'). Door ingesloten naaldjes rutiel of hematiet vertoont een dergelijke steen na slijpen in een cabochon of bol een ster met zes stralen. De naaldjes volgen de inwendige structuur van het mineraal.

 

Weblinks

 • Kijk voor meer informatie bij rozenkwarts op de Wikipedia.
 • Voor de fysieke kwaliteiten van rozenkwarts verwijzen veel websites door naar kwarts. Zoals de Engelstalige site Webmineral, die je vanaf 'Rose Quartz' doorlinkt naar 'Quartz'.
 • Lees meer over sterren- en oogeffecten in stenen dit artikel: Stenen met sterren en ogen
 • Interessante informatie over de vindplaatsen en leuke foto's van de rozenkwarts zijn te vinden op de Engelstalige site Mindat.
 • In het online mineralenmuseum van de Amerikaan John Betts is een mooi foto-overzicht van rozenkwarts te zien.

rozenkwarts veelvlakkenRegelmatige veelvlakken van rozenkwarts

Wist je dat...

 • ... rozenkwarts het belangrijkste kristal voor het hart en het hartchakra is? Het leert ons de ware essentie van liefde.
 • ... rozenkwarts een van de belangrijkste kristallen van aartsengel Chamuël is? Gebruik rozenkwarts als je werkt met de Roze en Violette Vlam.
 • ... rozenkwarts het yin-yang evenwicht in alle chakra's herstelt? Leg hiervoor op je hart een rozenkwarts cabochon of hartje.
 • ... je een rozenkwarts in de overvloedhoek van je woning moet neerleggen als je graag nieuwe vrienden of een nieuwe partner wilt? Die plek is linksachter in je huis, gerekend vanaf de voordeur. Wil je de relaties die je nu hebt goed houden en verbeteren? Zet dan je rozenkwarts in de relatiehoek, rechtsachter in je huis, gerekend vanaf je voordeur. Succes verzekerd.
 • ... rozenkwarts zo effectief is in het aantrekken van liefde en relaties, dat er soms hematiet of amethist nodig is om dit effect te matigen?
 • ... rozenkwarts in bestaande relaties vertrouwen en harmonie geeft, en waar nodig de relatie herstelt?

rozenkwartsMicro-opname rozenkwarts (foto: Semoea/Ronald van der Knaap)