Gezonder dankzij helende edelstenen

ATTENTIE: DE WEBWINKEL IS VERHUISD NAAR
www.prana-bodhi.nl

Varisciet: kenmerken en werking

getrommelde variscietGetrommelde variscietVarisciet is een mineraal dat niet in elk edelstenenboek is opgenomen. Zuivere varisciet is doorzichtig en kleurloos, maar meestal is het mineraal ondoorzichtig en groen. De meest gewilde kleur is licht- tot smaragdgroen, maar het kan ook wit zijn, of lichte tinten geel en bruin hebben. Heel soms is varisciet rood.

Varisciet vertoont dikwijls donker rasterwerk, witte strepen, rode aders of heel lichtgele of beige ogen. Dat levert interessante patronen en tekeningen op. Daardoor is varisciet geliefd voor het maken van sieraden.

De meest geliefde varisciet zijn de smaragdgroene uit de Amerikaanse staat Utah en de varisciet met een spiderweb-raster uit buurstaat Nevada.

Varisciet komt meestal voor als fijnkorrelige massa, als korsten. Ook kan het aders vormen. Het mineraal heeft slechts heel zelden een duidelijk waarneembare kristalvorm. Het ontstaat waar fosfaatrijk water over aluminiumhoudend gesteente stroomt.

Andere namen voor varisciet zijn utahliet, luciniet en redondiet.
Amatrix is de naam van varisciet vergroeid met kwarts.

Vaak wordt varisciet voor turkoois versleten. Uiterlijk en ook chemisch lijkt varisciet inderdaad op turkoois. Maar let op: varisciet is normaliter groener dan turkoois en heeft een glasachtiger glans.

Varisciet is weliswaar een stuk zeldzamer dan turkoois, maar desondanks is het ruwe materiaal minder kostbaar. Dit omdat het minder bekend is. Dat maakt het aantrekkelijke handelswaar voor handelaren. Dat zie je terug in de meeste handelsnamen voor varisciet: Australische turkoois, Californische turkoois, Nevada turkoois, Utah turkoois.

ader van varisciet in Gavà-mijnenAder van varisciet uit de Gavà-mijnen, een voorhistorische vindplaats in Spanje (foto: Enric via Wikimedia Commons)Met het blote oog is het soms erg lastig om te bepalen of je met varisciet te maken hebt. Daarvoor is edelsteenkundig (gemmologisch) onderzoek nodig. Sommige twijfelgevallen worden wel aangeboden als variquoise (van varisciet en turquoise).

De meest gebruikte manier om varisciet te verwerken, is slijpen in de vorm van cabochons, zoals meestal met ondoorzichtige stenen gebeurt. De steen wordt ook graag gebruikt voor kleine sculpturen en siervoorwerpen.

Eenmaal getrommeld of geslepen wordt varisciet regelmatig als jade, turkoois, chrysocolla of chrysopraas aangeboden. Ook citroenchrysopraas is een verwarrende en misleidende handelsnaam.

In de edelsteentherapie wordt varisciet vooral ingezet bij zenuwklachten, en bij maagklachten als zuurbranden, oprispingen, vol gevoel (overeten) en buikpijn.


Herkomst van de naam

gekristalliseerde variscietGekristalliseerde varisciet uit Brazilië (foto: Robert Lavinsky, iRocks.com via Wikimedia Commons)Varisciet dankt zijn naam aan Variscia, de historische Latijnse naam van het Vogtland in het oosten van Duitsland, tussen het Thüringer Woud, Fichtelgebergte en Ertsgebergte.

Uiteraard is utahliet genoemd naar de staat Utah in Noord-Amerika, een heel belangrijke vindplaats van varisciet.

De smaragdgroene luciniet is genoemd naar het mijngebied Lucin in Utah.

Redondiet is genoemd naar vindplaats Redonda, een onbewoond eiland in de Caribische Zee. Het eiland werd in 1493 door Columbus ontdekt; sinds 1967 behoort het tot de staat Antigua en Barbuda.

Amatrix is een andere naam voor variscietkwarts, een vergroeiing van varisciet met kwarts. De naam is een samentrekking van Amerikaanse matrix. Deze steen is meestal afkomstig uit de Amerikaanse staat Nevada.


Varisciet door de eeuwen heen

Varisciet kralen uit het neolithicumVarisciet kralen uit het neolithicum, gevonden in Bretagne, te bewonderen in het archeologisch museum van Vannes (foto: vassil via Wikimedia Commons)Al tijdens de jonge steentijd (neolithicum, circa 11.000-3000 v.Chr.) en in de bronstijd (circa 3000-800 v.Chr.) werd varisciet verwerkt tot sieraden, getuigen kralen uit die tijden, gevonden in onder andere het Franse Bretagne, Catalonië in Spanje en in Portugal.

Eerst dacht men dat neolitische kralen van turkoois zouden zijn. Onderzoek wees echter uit dat de kralen even zo vaak, zo niet vaker van varisciet zijn (en soms chrysopraas). Een belangrijk bestanddeel van turkoois is namelijk koper, en dat zat er niet in.

Andere landen met varisciet vindplaatsen uit de oudheid zijn onder meer België, Duitsland, Polen en Rusland.

In archeologische en kunsthistorische vakliteratuur wordt de naam callaiet of callaït vaak als algemene term voor groene kralen uit het neolithicum. Dit omdat het lastig is om samenstelling en herkomst eenduidig vast te stellen. Eerder werd callaiet opgevat als synoniem van turkoois, maar zoals gezegd bleek het vaak om varisciet te gaan.

De naam callaïs werd ook gebruikt door de Romeinse wetenschapper Plinius de Oudere (23-79 n.Chr.). Veel heeft hij er niet over te melden, alleen dat het lichter van kleur is dan de saffiros (lapis lazuli), vergelijkbaar met de kleur van zeewater vlak tegen de kustlijn.

De Duitse wetenschapper Georgius Agricola (1494-1555) voegt hieraan toe dat de stenen soms moeilijk te verzamelen zijn, omdat de vindplaatsen lastig bereikbaar zijn. De stenen worden gesneden, geslepen en in goud gezet om te verhandelen. De steen is meestal bleekgroen, aldus Agricola, en de beste exemplaren hebben de kleur van smaragd. De kleur kan verpest worden door olie, wijn of zalfjes.

De Duitse mineraloog August Breithaupt (1791-1873) beschreef in 1837 als eerste een groen mineraal uit Vogtland, dat hij de naam varisciet gaf.
Al eerder, in 1830, had Breithaups een groen mineraal beschreven dat hij peganiet (van Grieks pèganon, 'wijnruit') noemde. Uit later onderzoek in 1871 bleek dat peganiet hetzelfde mineraal was als varisciet.


Varisciet en gezondheid

Voor sommige klachten kan deze steen langere tijd nodig hebben voordat je de werking duidelijk bemerkt.

Spiritueel

varisciet met crandalliet en wardietGepolijst stuk varisciet met crandalliet en wardiet uit Utah (foto: Robert Lavinsky, iRocks.com via Wikimedia Commons)* Als (overwegend) groen mineraal hoort varisciet vooral bij het hartchakra. Regelmatig varisciet op je hart leggen helpt om indrukken sneller te verwerken, en zal op langere termijn je reflexen sneller maken.
* Dagelijks een half uurtje mediteren in een steencirkel met varisciet opent hart en hartchakra, versterkt de verbinding tussen hart- en basischakra en laat je handelen vanuit je hart.
* Groene varisciet gedragen op het hart zorgt voor onvoorwaardelijke liefde.
* Tijdens meditatie kan varisciet je inzicht geven in vorige levens, huidig gedrag herkennen in vorige levens. Dat geeft je de mogelijkheid om die patronen te doorbreken.
* Varisciet is een steen van Hoop, Geloof en heel veel Liefde. Dat geloof is geloof in de mens, in vriendschap en vertrouwen.

Mentaal

* Varisciet maakt je helder, scherp en opmerkzaam.
* Varisciet maakt ook realistisch, nuchter en verstandig.
* Je reflexen worden sneller. Dat helpt om levendiger mee te doen in discussies en sneller een reactie te geven. Vind je jezelf niet ad rem genoeg? Probeer maar eens wat er in een gesprek gebeurt als je een varisciet in je linkerhand houdt.
* Varisciet helpt om minder warrig over te komen. Het helpt logisch en helder te formuleren en duidelijk te communiceren.

Emotioneel

* Als fosfaat helpt varisciet je om een goed humeur te krijgen en te bewaren.
* Varisciet helpt geduld te bewaren bij tegenslag, met name bij langdurige of chronische fysieke beperkingen. Varisciet helpt zoeken naar wat je wel kan, te accepteren wat niet kan en te onderzoeken hoe je nu het beste verder kunt.
* Varisciet maakt je tevreden met wat je hebt, en laat je ook koesteren wat je hebt.

Fysiek

varisciet hangerVaresciet hanger * Varisciet hoort bij de stenen die voorjaarsmoeheid verjagen. Ook andere soorten vermoeidheid worden duidelijk minder met varisciet, zoals een chronisch gevoel van uitputting door slecht slapen en overbelasting.
* Varisciet ondersteunt de energiehuishouding van je lichaam. Het mineraal zorgt ervoor dat suikers beter in energie worden omgezet, zodat de weefsels meer energie aangeleverd krijgen.
* Bij maagzuur, maagbranden, maagontsteking en andere maagklachten verlicht de varisciet de klachten dankzij verlaging van de zuurgraad (pH-waarde) van het maagzuur.
* Ook bij reuma en jicht kan de varisciet de klachten verlichten. Varisciet harmoniseert de zuurgraad van bloed en weefsels.
* Varisciet vermindert een opgezette buik door zenuwklachten. Ook mensen die ‘s ochtends een normale en ‘s avonds een dikke buik hebben, kunnen veel baat hebben bij het dragen van een varisciet.
* Varisciet kalmeert zenuwachtigheid. Het verlicht symptomen als trillen, knikkende knieën, stotteren tijdens een aanval van zenuwachtigheid.
* Bij verslapt bindweefsel en bij spataderen helpt varisciet de elasticiteit te herstellen.
* 'Teveel vel', zoals je kunt hebben na snel afvallen, vermindert door het smeren van varisciet-olie, al dan niet in combinatie met dragen van deze steen.
* Het smeren met varisciet-olie vermindert ook littekenweefsel.
* Varisciet is een heel prettige steen als je vaak last hebt van kuitkrampen.
* Varisciet kan een oplossing zijn voor mannen die last hebben van impotentie. De steen stimuleert de doorbloeding, en helpt zodoende bij een erectie.
* Een varisciet onder je hoofdkussen geeft mooie dromen en een ongestoorde nachtrust.


Runen

geslepen variscietGeslepen varisciet (foto: Chris Ralf via Wikimedia Commons)De rune die bij de varisciet hoort, is de rune P Pada.

De P (Pada = kans, onzekerheid, spel, gok; vermaak, gezelligheid) staat voor de onzekerheden die ieder mens meemaakt tijdens het leven.

De varisciet laat je de betrekkelijkheid van alles inzien. Je probeert er gewoon het beste van te maken.

Sterrenbeelden

De varisciet hoort bij de sterrenbeelden Waterman, Tweelingen, Kreeft, Weegschaal en Schorpioen.


Fysische eigenschappen varisciet

Varisciet en turkoois zijn allebei fosfaten; varisciet is aluminiumfosfaat en turkoois is koper-aluminiumfosfaat. Koper is verantwoordelijk voor de fraaie blauwgroene kleur van turkoois.

Vooral ijzer en chroom (Cr3+) zijn verantwoordelijk voor de groene kleur van varisciet. De variëteit redondiet is groen door voornamelijk ijzer.

gepolijst schijf variscietGepolijste schijf varisciet uit Utah (foto: Robert Lavinsky, iRocks.com via Wikimedia Commons)De variëteit luciniet is smaragdgroen doordat er naast chroom en ijzer ook wat vanadium in het kristalrooster zit.

Is er minder ijzer dan aluminium aanwezig, dan neigen de kleuren meer naar rood en violet tot paars. Meer ijzer geeft roodbruine tinten.

Samenstelling: AlPO4.2H2O + As, Fe, Cr, V, Cu, Mg
Hardheid: 3,5 - 4,5
Glans: glasglans, wasglans
Transparantie: ondoorzichtig, doorzichtig
Breuk: onregelmatig, splinterig
Splijtbaarheid: goed
Dichtheid: 2,40 - 2,61
Kristalstelsel: rombisch


Weblinks