Gezonder dankzij helende edelstenen

ATTENTIE: DE WEBWINKEL IS VERHUISD NAAR
www.prana-bodhi.nl

Bariet: kenmerken en werking

Blauwe barietBlauwe bariet op moedergesteenteVoor veel mensen is bariet een vrij onbekend mineraal. Wellicht herken je in de naam het element barium (Ba). Dat klopt. Bariet bevat veel barium. De naam van het element is zelfs afgeleid van de mineraalnaam.

Als je een stuk bariet in je hand hebt, valt op dat het vrij zwaar is, veel zwaarder dan een stuk kwarts met een vergelijkbaar formaat.

Zuivere bariet is kleurloos of wit. Zitten er andere elementen, dan is het gekleurd. De meest voorkomende kleuren zijn wit of wittig, geel, bruin, lichte tinten blauw en groen. Ook zwart, roze, oranje en andere tinten komen voor.

De bekendste vorm van bariet is de barietroos, een roosvormige kristalcluster, ook wel woestijnroos genoemd. Barietrozen zijn ondoorzichtig.

Bariet komt ook voor als ruw transparant kristal of kristalcluster. De kristallen zijn meestal vrij plat, parallel naast elkaar vergroeid, of juist als rozetten vergroeid.

Bariet kan zelfs een vezelige of aardachtige massa zijn. En het kan op marmer lijken, zeker als het een lichte kleur heeft.

Een opvallende eigenschap van bariet is glow in the dark: na een dagje in de zon verspreidt bariet in het donker een gloed.

Bariet heet ook wel Bologna-steen of zwaarspaat.
Sommige namen voor bariet verwijzen niet alleen naar het mineraal, maar ook naar witte pigmenten die ervan gemaakt worden: bariumsulfaat, baryta, blanc fixe, permanentfix en tiff.

Bariet komt veel voor, ook op de bodem van de wereldzeeën. Bariet wordt zelfs gebruikt om de ontstaanswijze en ouderdom van de zeebodem te bepalen. En wist je dat er bariet in meteorieten is gevonden?

Bariet is een belangrijk bariumerts. De meeste bariumsulfaat wordt gebruikt bij de winning van gas en olie. Dit materiaal is namelijk zeer geschikt om de druk te beheersen die in de boorpijpen kan ontstaan. De relatieve zachte hardheid van bariet zorgt ervoor dat het als een glijmiddel werkt. Naarmate de pijpen dieper de grond in gaan, is steeds meer bariet nodig.

barietroosEen barietroosEr zijn nog veel andere toepassingen in de industrie. Zo wordt het verwerkt in de auto-industrie, bijvoorbeeld in rubberen spatlappen, geluiddempend materiaal, bekleding van de reminstallatie.

Ook wordt bariet gebruikt als witmaker voor papier, karton en textiel. In de plastic-industrie speelt het een belangrijke rol als vulmiddel en pigment. De harde coating met putjes van golfballen bevat bariet. In vuurwerk geeft bariet een groene kleur.

Handelaren bieden het mineraal meestal aan in de vorm van barietrozen of fraai gevormde ruwe kristallen. Het mineraal is vrij zacht, en wordt daarom niet vaak geslepen of gefacetteerd. Het wordt wel verwerkt tot hangertjes of oorbellen, en niet tot ringen of armbanden.

Edelsteentherapeuten zetten bariet steeds vaker in, meestal als beschermsteen tegen allerlei straling (UV, radio-activiteit, rõntgen, WiFi, etc). Er wordt dan een stuk ruwe bariet tussen jou en de stralingsbron opgesteld, bijvoorbeeld in de vensterbank of voor een stopcontact of elektrisch apparaat.

Als heelsteen wordt bariet voornamelijk gebruikt tegen een beschadigde of onreine huid, en om zenuw- en hersenletsel te helpen herstellen.


Herkomst van de naam

De naam bariet (in het Engels barite of baryte) komt van het Griekse woord barys ('zwaar'), vanwege de ongewone zwaarte van dit mineraal. Ook de naam baryta is hieraan ontleend.

bariet hangerHelderblauwe bariet hangerDe naam zwaarspaat verwijst eveneens naar het gewicht. Het woorddeel 'spaat' komt van Duits spalten ('splijten'), omdat barium perfect te splijten is.

De naam bariumsulfaat verwijst naar de chemische samenstelling.

Bologna-steen is ontleend aan de herkomst van deze bariet, de stad Bologna in Italië.

De naam woestijnroos voor de barietroos verwijst naar de herkomst en de vorm. De woestijnroos wordt gevonden in woestijnen, en de vorm doet denken aan een roos.
Attentie: de naam woestijnroos wordt ook vaak gebruikt voor een bijzonder type gips.

De namen blanc fixe en permanentfix verwijzen naar het witte pigment dat van bariet gemaakt wordt.

De term tiff is afkomstig uit Amerika (Missouri). Het is een mijnterm voor niet-metaalhoudende mineralen die in een erts-ader gevonden worden.


Bariet door de eeuwen heen

Bariet was als mineraal al in de 15e en 16e eeuw bekend.
De Duitse geleerde Georgius Agricola (1494-1555) noemt de bariet spat ('spaat') in zijn boek De Re Metallica uit 1556, hoewel hij ook andere gemakkelijk splijtbare stenen (zoals calciet, fluoriet en gips) zo noemt.
Omdat de bariet een flink hoger soortelijk gewicht heeft, werd dit mineraal toen ook al zwaarspaat genoemd.

groene bariet kristallenGroene bariet kristallenBologna-stenen werden al in de buurt van Bologna gevonden, en voor het eerst gedocumenteerd in 1603, door de Italiaanse natuuronderzoeker Ulisse Aldrovandi (1522-1605).

Het was de Italiaanse schoenmaker Vicenzo Cascariolo, die naast dit eerzaam beroep ook de alchemie praktiseerde, opgevallen dat als je deze steentjes overdag in de hete zon had gelegd, ze 's nachts een geheimzinnige gloed verspreidden. En extra verhitten leverde een goudachtig geel poeder op! De steen der wijzen was eindelijk gevonden! Helaas...
Dit gloeien wordt nu fosforescentie genoemd. De Bologna-stenen zijn de eerst zo genoemde glow-in-the-dark-stenen.

In films en series die zich in de 17e eeuw afspelen, worden Bologna-stenen regelmatig als geneeskrachtige steen genoemd.

In de 18e eeuw raakte bariet bekend als pigment. In 1782 beschreef de Franse scheikundige Guy de Morveau bariumsulfaat als mogelijke (maar duurdere) vervanger van loodwit.
Een verwijzing naar 'permanent wit' als wit pigment volgt dan een jaar later in het boek Art of Painting in Watercolour van de Britse uitgever Carington Bowles (1724-1793).

In 1800 kreeg bariet zijn naam van de Duitse mineraloog Dietrich Ludwig Gustav Karsten (1768-1810).

Carl Scheele (1742-1786), een Zweedse apotheker die zich ook graag bezig hield met scheikunde en mineralogie, ontdekte allerlei nieuwe elementen. In 1774 ontdekte hij dat bariet een nieuw element bevatte. Het lukte hem echter niet om dit element uit het erts te isoleren.
Dat lukte de Britse scheikundige Sir Humphry Davy (1778-1829) pas in 1808, toen er andere technieken ontwikkeld waren.

bariet donutRoze bariet donutIn de 20e eeuw ontstonden veel industriële toepassingen. Zo werd de barium uit bariet een belangrijk element voor elektronica en keramiek. Het zat in de schermen van televisie en computers, om die gladder en corrosiebestendig te maken. Tegenwoordig is het vooral belangrijk voor elektro-keramiek.

Een moderne toepassing is de bariumpap die mensen eten vóór een onderzoek van maag en darmen met CT-scan. Het gaat hierbij om zeer hoogwaardige bariet. Dankzij dat lekkere papje is precies te zien of maag en darmen er anatomisch goed uitzien. Dat komt doordat bariumsulfaat röntgenstraling absorbeert, waar het omliggende weefsel de straling doorlaat.

Sinds de 20e eeuw wordt bariet als beschermsteen en heelsteen gebruikt.


Bariet en gezondheid

Spiritueel

* Bariet hoort als transparante lichtgekleurde steen bij alle chakra's, en vooral bij het kruinchakra en de hoger gelegen chakra's.
kleurloze barietKleurloze ruwe bariet * Heb je een donkergekleurde en ondoorzichtige bariet, dan past deze in ieder geval bij het aardechakra en het basischakra. De bariet tussen de voeten zetten werkt altijd. En test dan van tevoren op welk lichamelijke chakra's die steen ook past.
* Bariet is een perfecte meditatiesteen. Zet ‘m tussen je voeten of neem ‘m in je handen en voel de rust over je komen. De bariet zuigt alle negatieve energieën rond je op, en helpt je - als je dat wilt - contact te maken met andere dimensies, met engelen, eenhoorns en andere mythische wezens.
* Bariet helpt je contact te maken met je Hoger Zelf en beter te weten wat jouw doel in dit leven is. Bariet in je kussensloop geeft mooie en symbolische dromen. Bariet helpt om de symbolen te interpreteren; dat kan jou verder op je levensweg helpen.
* Mediteren met barietrozen helpt om karma op te lossen.
* Mediteren met tabulaire (platte) kristallen helpt om negatieve patronen op te lossen en te vervangen door een levenswijze die (meer) in lijn ligt met waarvoor jij op aarde bent.
* Regelmatig een bariet steen bekijken, heeft een beschermende werking. Dit maakt rustig en beschouwelijk, en helpt in onrustige en chaotische tijden. Bariet helpt om je totale aura te reinigen van wat daar niet thuis hoort, en werkt zo ontladend en vitaliserend op je totale lichaam en geest.

Mentaal

* Focusverlies door langdurig blootstelling aan elektrosmog kun je verhelpen met bariet. Gebruik bariet ook om de bronnen van de elektrosmog te neutraliseren!
* Bariet is goed voor het geheugen. Heb je problemen met je kortetermijn-geheugen? Ben je snel dingen kwijt die nog geen vijf minuten geleden gezegd zijn? Met name voor oudere mensen helpt bariet het geheugen te versterken.
* Bariet helpt bij zorgen en verwarring om overzicht en focus te houden.
* Kennis en feitjes kun je beter onthouden met bariet op je bureau. Bariet helpt je om informatie vast te houden.
* Zit je in een situatie die je liever niet wilt (zoals een vervelend beroep, nare mensen, negatieve patronen), dan helpt de bariet je dit te onderkennen, en ook er wat aan te doen.
* Zit je daarentegen in een situatie die helemaal op je lijf is geschreven, dan zal de bariet je helpen om daarin te blijven, door je loyaliteit, mogelijkheden en opties te vergroten.

Emotioneel

donkerbruine barietDonkerbruine bariet* Heb je last van snel blozen? Mogelijk is de bariet dan een goede steen voor jou.
* Heb je last van een fobie als plein- of smetvrees? Bariet is een heel goede steen bij fobieën. Dat geldt ook voor dwangvoorstellingen, hysterische uitbarstingen en neuroses.
* Bariet geeft zelfvertrouwen aan schuchtere en bedeesde mensen.
* Bariet helpt om je angsten los te laten, en te vertrouwen dat alles op z'n pootjes terecht zal komen.
* Bariet is een heel geschikte steen voor mensen die moeite hebben om hun grenzen aan te geven. Bariet zal je helpen om die grenzen te bewaken, en je op een rustige, besliste manier teweer te stellen als mensen toch proberen over je grenzen heen te gaan.
* Voor mensen met een kort lontje is bariet een goede keus. Bariet vergroot geduld en tolerantie.

Fysiek

* Bariet helpt bij herstel van de schade aan hersenen en huid ten gevolge van elektrosmog.
* Ook bij brandwonden en zonnebrand heb je baat bij bariet. Ga hiervoor zitten in een steencirkel van ruwe bariet, of dep de huid met barietwater.
* Een veelgebruikte toepassing van bariet is de bestrijding van de onreine huid. Wassen met barietwater helpt tegen een pukkelige huid en acne.
* Barietwater werkt eveneens goed bij kleinere en grotere ontstekingen. Vooral bij kleine ontstoken huidwondjes (opengekrabde puistjes) verlicht het pijn en jeuk. Dieper gelegen abcessen worden ook geheeld met een kuurtje barietwater.
* Zwemmerseczeem en andere schimmelinfecties hebben niet terug van wassen met barietwater.
* Bariet is een goede steen bij sterk oorsuizen.
* Mensen die onder grote spanning last hebben van sterk riekende zweetuitbarstingen kunnen veel baat hebben bij bariet. Bekijk regelmatig een bariet en was je met barietwater.
* Voor oudere mensen is bariet een fijne steen, omdat hij zowel fysieke als geestelijke kracht en vitaliteit geeft.
plat bariet kristalPlat barietkristal op moedergesteente * Slikproblemen, opgezette keel, keelontsteking, gezwollen amandelen van keel of neus zijn peulenschillen voor de bariet. Opgezwollen lymfeklieren, vooral in het neus-keel-oorgebied, kan de bariet weer laten slinken. Leg bariet dan op het keelchakra.
* Blauwe en groene bariet en celestobariet hebben een extra sterke werking op het keelchakra, deze kleuren laten je dieper ademen en geven zodoende meer lucht, meer zuurstof in je bloed.
* Blauwe en groene bariet kunnen bij een hoge bloeddruk fysieke rust brengen, waardoor de bloeddruk weer daalt.
* Bariet is ook een fijne steen bij buikpijnen die ontstaan door spanningen en stress, en bij klachten als diarree of juist verstopping. Bariet brengt rust, en kan de spanningen en spierknopen in nek en schouders oplossen.
* Wie nogal kouwelijk is aangelegd, kan veel baat hebben bij het dragen van een stukje bariet.
* Bij mensen met hersenbeschadigingen, door bijvoorbeeld een beroerte of een ongeluk, ondersteunt de bariet het helingsproces en de verwerking van informatie.
* Bariet kalmeert de zenuwen en ondersteunt ogen, hersenen en zenuwstelsel. Het is dan ook een uitstekende steen om te gebruiken bij ME en chronische en periodieke vermoeidheid door overbelasting.
* Bariet heeft een balancerende werking op het hormoonstelsel.


Runen

De runen die bij de bariet horen, zijn de rune D Dagr, de rune S Sól en de rune X Gjǫf.

De D (Dagr = Dag, dageraad, daglicht, doorbraak) staat voor nieuwe inzichten en nieuwe kansen zien.

De S (Sól = zon, licht, mannelijke energie, bescherming) staat voor wilskracht en de kracht en energie om het juiste te doen. Dit is de rune van 'terug naar de basis', 'geen woorden maar daden'.

De G (Gjǫf = Geschenk, gave) staat voor delen, verbondenheid.

celestobariet hangersCelestobariet hangersVoel je je niet thuis in deze wereld? Dan helpt bariet in combinatie met deze runen je om dit aardse bestaan beter te accepteren. Deze combinatie helpt je ook het doel van dit leven te achterhalen en te accepteren.

Sterrenbeelden

De rossige en bruine tinten bariet horen bij het sterrenbeeld Ram.
De kleurloze, witte, gelige en grijze tinten bariet horen bij de Leeuw.
De groenige en blauwe tinten bariet horen bij de Weegschaal.


Fysische eigenschappen bariet

Bevat het kristalrooster van bariet wat kopermoleculen, dan wordt de steen blauw of groen. Met ijzer wordt het geel, oranje of bruin.

Bariet groeit vaak samen met celestien. Als blauwe celestien en gelige bariet door elkaar groeien krijg je de fraai gekleurde en gebandeerde celestobariet.

Bariet is een bariumsulfaat. Door verhitting verandert dit in bariumsulfide, wat geel van kleur is (als goud!). Na blootstelling aan warmte en licht gloeit dit langer na in het duister dan de oorspronkelijke bariet.

bariet kristallenLichtbruine bariet kristallen, parallel vergroeid. Daaronder witte bariet, donkere sideriet en moedergesteenteZuivere bariet is een uitstekend, goed dekkende pigment. Bariet bevat echter meestal 'verontreinigingen' in de vorm van andere mineralen. Die geven weliswaar interessante kleuren, maar kunnen een probleem vormen bij het zuiveren van de bariet.

Zuiveren is een bewerkelijk proces. Dit heeft ertoe geleid dat het al snel interessant werd om bariet synthetisch te vervaardigen, om op die manier zuiver wit bariumsulfaat voor pigment te verkrijgen.

Samenstelling: BaSO4 + Ca, Pb, Sr + (Al, C, Fe, Ra)
Hardheid: 3 - 3,5
Glans: glasglans, parelglans, paarlemoerglans op breukvlakken
Transparantie: ondoorzichtig, doorzichtig, transparant
Breuk: onregelmatig
Splijtbaarheid: perfect tot goed
Dichtheid: 4,43 - 4,50 (vergelijk: dichtheid bergkristal is slechts 2,65!)
Kristalstelsel: rombisch


Weblinks