Gezonder dankzij helende edelstenen

ATTENTIE: DE WEBWINKEL IS VERHUISD NAAR
www.prana-bodhi.nl

Semoea-logo achter mariaglasaventurijn hartje

Leren over helende edelstenen, ook in 2024

Wij delen graag onze kennis en ons enthousiasme over edelstenen. Neem een duik in de wereld van helende edelstenen. Er zijn weer nieuwe cursussen en workshops voor 2024 gepland. Volop gelegenheid om te ervaren wat helende stenen voor je kunnen betekenen.

Orthoceras: kenmerken en werking

klaksteen met orthocerassenKalksteen met meerdere orthocerassen, formaat ong. 30x40 cmOrthoceras is geen mineraal, het is een fossiel van een prehistorische pijlinktvis. Dit waren weekdieren, net als slakken. Ze hadden een uitwendig kalkskelet (schelp) om zichzelf te beschermen. De dieren zelf zijn vergaan, de lange rechte schelpen zijn gefossiliseerd.

Meestal zitten de fossielen als smalle lichtgrijze vormen in een moedergesteente van kalksteen. Dit moedergesteente is vaak donker, maar kan ook licht zijn.

Het fossiel is vaak een vinger lang, en kan ook 1 meter lang zijn. Er zijn zelfs orthocerassen gevonden van wel 3 meter.

In gepolijste stenen kun je de kamertjes in de schelp goed zien. Het lijnenspel van die verschillende segmenten op een donkere achtergrond is zeer decoratief.

De orthoceras leefden pakweg 400 tot 500 miljoen jaar geleden. Ter vergelijking: de dinosauriërs waren er pas ongeveer 250 miljoen jaar geleden. En terwijl de dino’s allang uitgestorven zijn, zijn er nog steeds pijlinktvissen. De orthocerassen worden wel beschouwd als voorouder van de huidige Nautilussen, inktvissen met een gekromde uitwendige schelp die leven in de oceaan bij Australië en Indonesië.

Wetenschappelijk gezien is orthoceras een soortnaam die alleen hoort bij een bepaald soort uitgestorven koppotigen, beter bekend als inktvissen. In de praktijk wordt de naam gebruikt voor alle uitgestorven soorten koppotigen. Dit betreft dan vooral de Nautiloidea, een onderklasse van inktvissen met een rechte of gekromde schelp.

orthoceras hangersOrthoceras hangersFossiele orthocerassen zijn over de hele wereld teruggevonden. Belangrijke vondsten zijn gedaan in Canada, Marokko, Zweden en de Baltische staten.

Soms worden grote platen gezaagd van gesteente met orthocerassen. Deze werden en worden verwerkt tot tegels, decoraties, tafelbladen, stoelen of zelfs hele fonteinen.

Uiteraard worden de stenen ook gebruikt voor kleinere voorwerpen als schalen, asbakken, bollen of doosjes. De langgerekte fossielen zijn decoratief en geliefd als hanger.

In de edelsteentherapie wordt de orthoceras veel gebruikt als anti-snurksteen, en als beschermsteen voor kinderen. De orthoceras is dé steen voor alles wat kwetsbaar is en extra bescherming nodig heeft, zoals jonge dieren, kinderen of pubers die gepest worden.

De orthoceras beschermt tegen alles wat een normaal functioneren belemmert, en tempert negatieve invloeden uit de directe omgeving.

Herkomst van de naam

De naam orthoceras is afgeleid van de Griekse woorden orthos ('recht omhoog, recht') en keras ('hoorn, zowel van een rund als de stof'). Dit verwijst naar de rechte schelp.


Orthocerassen door de eeuwen heen

vermoedelijk uiterlijk orthocerasZo ongeveer zag de orthoceras er vroeger uit (foto: DataBase Center for Life Science via Wikimedia Commons)Waarschijnlijk kwamen de koppotigen rond 540 miljoen jaar geleden op, vlak voor of in het begin van de geologische periode Paleozoïcum. Ze bevolkten de wereldzeeën vooral tijdens het Cambrium tot het Laat-Trias.

De Nautiloidea waren koppotigen met een schelp. De schelp van toen varieerden enorm in grootte: van minder dan 2,5 cm tot ruim vijf meter lang! Die enorm grote exoskeletten stammen uit de periode Ordovicium.

Na het Siluur (443-419 miljoen jaar geleden) verdwenen alle vormen met een langgerekte rechte schelp, zoals de orthocerassen.

orthoceras tijdperken
Een era is een zeer lang tijdperk, onderverdeeld in periodes


Tijdens de 18e en 19e eeuw werden alle langgerekte schelpen orthoceras genoemd. Toentertijd dacht men dat het allemaal een en dezelfde soort was. Tegenwoordig weten we dat meerdere soorten inktvissen zo’n rechte schelp hadden. Hun nazaten hebben tegenwoordig een gekromde schelp.

De orthocerassen van Canada werden in 1821 ontdekt en beschreven door de Britse ontdekkingsreiziger John Jeremiah Bigsby (1792-1881). Hij was als legerarts tussen 1817 en 1825 in Canada gestationeerd en in zijn vrije tijd verkende hij de geologische en mineralogische kenmerken van de vallei van de rivier Saint Lawrence, tot diep het land in.

tekening van  orthoceras fossiel door Bigsby, 1824Originele tekening van een orthoceras fossiel door Bigsby, 1824 (bron: 'A History of Geology and Medicine', Geological Society)   brok kalksteen met orthocerassenBrok kalksteen met gepolijste orthocerassen


Orthoceras en gezondheid

Spiritueel

* Orthoceras hoort bij het aardechakra en het basischakra. Orthoceras tussen je voeten en op je basischakra helpt je om beter te aarden. Je hebt zo een beter contact met de aarde-energie. Orthoceras op het voorhoofd gelegd opent het voorhoofdchakra, en al je chakra's worden uitgelijnd.
* Tijdens een meditatie met orthoceras kun je je verbinden met de aarde van weleer, toen er nog geen mensen rondliepen. Orthoceras kan ook helpen om je kennis en wijsheid uit vorige levens terug te vinden en te integreren in je huidige leven.
* Bij alle soorten alternatieve therapie werkt orthoceras voor zowel de cliënt als de therapeut. Het fossiel creëert een sfeer van rust en vertrouwen waarin de therapie maximaal effect kan krijgen.
* Orthoceras versterkt je verbinding met je Hoger Zelf.
* Mensen die gemakkelijk uit hun lichaam treden bij ongemakken of pijn, hebben baat bij een orthoceras. Dit fossiel geeft je vertrouwen dat alle pijn en ongerief voorbij gaan, dat alles weer goed komt.

Mentaal

orthoceras eiOrthoceras ei* Orthoceras helpt je bewust te zijn van je talenten en vaardigheden, en geeft je vertrouwen in eigen kunnen. En dat helpt dan weer om je niet (meer) te laten beïnvloeden door fouten uit het verleden.
* Orthoceras laat je zien dat jij je eigen keuzes maakt, en dat jij zelf invloed hebt op hoe je leven loopt. Hij helpt je bij jezelf te blijven, ook bij druk van buitenaf om tegen je gevoel in te gaan.
* Dit fossiel geeft een enorme levenskracht en levensvreugde. Hij vergroot je mentale veerkracht bij tegenspoed.
* Orthoceras laat je inzien dat fouten maken nodig is om te leren en verder te groeien.
* Een geweldige steen die je laat zien welke gevolgen een bepaalde situatie kan hebben, en omgekeerd: wat de oorzaken van een bepaalde situatie kunnen zijn.
* Dit fossiel geeft een enorm gevoel voor eerlijkheid en rechtvaardigheid.

Emotioneel

* Orthoceras als hanger maakt tevreden en blij, en bevordert een gelijkmatig humeur. Hij helpt depressieve en sombere gedachten weg te nemen.
* Orthoceras is een beschermsteen tegen angsten, fobieën en angstdromen.
* Een orthoceras als decoratie brengt een prettige atmosfeer van serene rust en kalmte in je kamer. Dit neemt druk en negatieve emoties weg.
* Nachtelijke angsten zoals kinderen die kunnen hebben, vaak in combinatie met bedplassen, worden minder met een fossiel als de orthoceras.

Fysiek

* Orthoceras ondersteunt vooral de bloedsomloop en de bloedsamenstelling. Helpt blauwe plekken sneller te genezen en beschermt tegen hersenbloedingen.
* Orthoceras beschermt tegen scheefgroei van botten, met name van de wervelkolom. Deze fossielen helpen de wervelkolom van kinderen om zich goed te ontwikkelen.
geslepen orthocerasGeslepen orthoceras * Orthoceras geeft zenuwachtige en schrikachtige mensen rust en vertrouwen. Hij verzacht allerlei klachten als gevolg van stress en zenuwen, zoals buikpijn, zenuwtics. Orthoceras helpt tegen hoofdpijn door stress en spanningen.
* In combinatie met hematiet zorgt orthoceras ervoor dat de rode bloedlichaampjes optimaal zuurstof of juist koolstofdioxide kunnen binden. Deze combi geeft een beter hemoglobinegehalte en betere doorbloeding van alle weefsels.
* De ondersteuning van de doorbloeding is vooral van belang tijdens zwangerschap en kraamtijd, en ook tijdens de puberteit. Bij pubers kan orthoceras groeipijn verlichten.
* Een glas edelsteenwater van hematiet en orthoceras voor het slapengaan ondersteunt de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Dit is vooral fijn bij sterk bloedverlies door menstruatie, bloedneuzen of open wonden.
* Orthoceras is een fijne beschermsteen voor baby’s en kinderen, en beschermt tegen kinderziekten. Orthoceras ergens in wieg of kinderbed kan beschermen tegen wiegedood.
* Kleine kinderen die veel last hebben buikkrampjes, projectielbraken of heftige diarree kunnen baat hebben bij een orthoceras onder hun matrasje. Orthoceras is op dit vlak zeer kalmerend en verkoelend.
* Orthoceras geeft een geborgen en veilig gevoel, wat helpt bij bepaalde slaapstoornissen. Hij geeft meer lucht bij slaapapneu. Een orthoceras onder het hoofdkussen kan helpen tegen snurken.


Runen

De runen die bij de orthoceras horen, zijn de rune N Nauð, de rune M Maðr en de rune E Jór.

De M (Maðr = Mens, man, intellect, het hogere ik) en de E (Jór = Paard, trouw, loyaliteit) duiden op de beschermende werking van de orthoceras. De Maðr staat de verbinding met het hoger Zelf en bescherming door gidsen, de Jór voor de bescherming door liefde en loyaliteit.

De N (Nauð = Nood; noodzaak, (nood)lot, volharding) staat voor het leven met al zijn dagelijkse strubbelingen. De orthoceras en de rune geven je samen 'ruggengraat', ze helpen je om voet bij stuk te houden.

Sterrenbeelden

De orthoceras hoort bij de sterrenbeelden Vissen, Stier, Kreeft en Schorpioen.


Fysische eigenschappen orthoceras

Geslepen orthocerassengeslepen orthocerassenOrthoceras bestaat aanvankelijk uit aragoniet, gefossiliseerde exoskeletten van oorspronkelijk schelpen. Na verloop van tijd verandert de aragoniet in calciet of marmer.
Een enkele keer bestaat de orthoceras uit een soort chalcedoon.

De fossielen zitten meestal in kalksteen of een marmerachtig moedergesteente.

Samenstelling: CaCO3 + Fe, Mn + (Ba, Co, Fe, Mo, Pb, Zn)
Hardheid: 3 (calciet, kalksteen)
Glans: glasachtig, wasachtig, parelglans
Transparantie: ondoorzichtig
Breuk: brokkeling, schelpvormig
Splijtbaarheid: goed
Dichtheid: 2,5 - 2,8, afhankelijk van de samenstelling
Kristalstelsel: trigonaal of geen, afhankelijk van de samenstelling


Weblinks

We hebben 890 bezoekers online