Libisch woestijnglas: kenmerken en werking
Libisch woestijnglas is een verrassende naam voor een steen die alleen in Egypte voorkomt. Het is natuurlijk glas, ontstaan uit gesmolten zandsteen. En het is ongeveer 28 miljoen jaar oud.
Het Libisch woestijnglas is het minder bekende, oudere broertje van de moldaviet. Het zijn beide tektieten. Een tektiet ontstaat door grote hitte, bijvoorbeeld bij de inslag van een meteoriet of bliksem, waardoor de ondergrond smelt.
Het glas wordt gevonden aan de rand van de Libische woestijn, in het westen van Egypte. De kleur is wit tot geel, en soms bruinig of groenig.
De transparantie is afhankelijk van de dikte van het glas: hoe dikker, hoe minder transparant.
Eeuwenlang is het Libisch woestijnglas blootgesteld aan de invloed van wind en grote temperatuurswisselingen tussen dag en nacht in de Sahara. Het glas is daardoor enorm verweerd.
Het zandstralen door de wind gaf sommige stukken een prachtige patina (zijdeglans) en maakte het glas extra geel. Er zijn zelfs windkanters van Libisch woestijnglas gevonden.
Libisch woestijnglas wordt ook wel Libisch glas, Libisch goud en Libisch goud tektiet genoemd.
Het is waarschijnlijk ontstaan door de hitte bij de inslag van een tamelijk grote meteoriet. Onderzoek van ingesloten materiaal wijst dat uit. De insluitsels blijken kleine meteorietjes. Er is echter geen inslagkrater van een meteoriet in de buurt van de vindplaats gevonden.
Daaraan dankt het Libisch woestijnglas zijn gele kleur. Dit in tegenstelling tot andere tektieten, die meestal zwart zijn en verkoold materiaal bevatten.
De verzamelaars van tektieten en andere mineralen zijn dol op de gele stukjes Libisch woestijnglas. Het grootste stuk ooit gevonden woog meer dan 25 kg. De meeste stukjes zijn zo'n 10-15 gram, met uitschieters tot 200 gram.
In de edelsteentherapie wordt Libisch woestijnglas vooral gebruikt als beschermsteen voor therapeuten en voor zeer gevoelige mensen. Het biedt een krachtige bescherming tegen negatieve energieën en energetisch vampirisme.
Herkomst van de naam
De namen Libisch glas en Libisch woestijnglas wijzen op het glasachtig uiterlijk, en op de vindplaats, de Libische woestijn in het noordoostelijk deel van de Sahara.
De naam Libisch goud verwijst naar de soms goudgele kleur.
Tektiet komt van Grieks tektos ('gesmolten').
Libisch woestijnglas door de eeuwen heen
In de steentijd (ongeveer 130.000-5000 jaar geleden) was Libisch woestijnglas een geliefd materiaal voor het maken van vlijmscherpe mesjes, pijlpunten en schrappers. Veel stukken Libisch woestijnglas vertonen sporen van bewerking.
Een vuistbijl van Libisch woestijnglas van wel 12 cm lang is te bewonderen in het natuurhistorisch museum (Muséum national d'histoire naturelle) in Parijs. Deze stamt ook uit de steentijd.
In de loop der tijden is Libisch woestijnglas door de bewoners van de Sahara gebruikt om amuletten en kralen van te maken. Deze waren ook bekend in het Oude Egypte (ca. 3300-300 v.Chr.).
Vanwege de kleur, de insluitsels en de vermeende kosmische herkomst stond Libisch woestijnglas bij de oude Egyptenaren in hoog aanzien. Het werd de 'vloeiende steen' genoemd.
Voor de Egyptenaren was de scarabee, een siervoorwerp in de vorm van een mestkever, een symbool van leven, dood, en wederopstanding, transformatie en bescherming. Een van de mooiste en bekendste scarabeeën is waarschijnlijk de scarabee van Libisch woestijnglas midden op de borstplaat van Toetanchamon (1340 v.Chr.-1322v.Chr.). Zie foto.
Toen de Engelse archeoloog Howard Carter de borstplaat van Toetanchamon in 1922 vond, nam hij aan dat de scarabee van chalcedoon was. In 1998 ontdekte de Italiaanse onderzoeker Vincenzo de Michele dat de scarabee uit Libisch woestijnglas bestaat.
In de rest van de wereld bleef Libisch woestijnglas onbekend. Tot het werd (her)ontdekt in 1932. De Engelse geoloog Patrick A. Clayton had flink wat materiaal (100 kg!) ter plekke verzameld en thuis samen met zijn collega Leonard James Spencer onderworpen aan wetenschappelijk onderzoek, dat in 1933 werd gepubliceerd.
In 1934 werden in het grensgebied tussen Libië en Egypte, aan de Egyptische kant, stukken natuurlijk glas gevonden in een smalle, langgerekte baan, over een lengte van meer dan 100 kilometer. De glasbrokken hadden een langgerekte vorm.
Het leek alsof het glas toen het nog vloeibaar was, een bepaalde richting uitstroomde. Het waarom van dit verschijnsel bleef een raadsel.
In de jaren 70 van de vorige eeuw hebben wetenschappelijke expedities en onderzoeken geprobeerd om de herkomst van Libisch woestijnglas te achterhalen. Er bestaan inmiddels veel theorieën. Daarbij worden uiteenlopende oorzaken genoemd, zoals:
- woeste bosbranden;
- een blikseminslag;.
- vulkanisme;
- een inslag van een komeet, waarvan de vurige staart over de woestijnbodem sleepte;
- geen natuurlijke oorzaak, want door de mens gefabriceerd;
- nucleaire explosies;
- inmenging van buitenaardse wezens.
Eén ding is zeker: iedereen die zich over deze materie geschreven heeft, lijkt een eigen theorie over het ontstaan van Libisch woestijnglas te hebben.
Sinds de officiële ontdekking is Libisch woestijnglas ingeburgerd geraakt. Een tocht door de woestijn kon gemakkelijk vondsten van Libisch woestijnglas opleveren. De Egyptische overheid geeft toeristen echter geen toestemming meer om Libisch woestijnglas te zoeken en mee te nemen.
Een inslagkrater is in het vindgebied nog niet gevonden. Wel is in 2006 met behulp van satellietfoto's een enorme krater in de Sahara ontdekt. Deze krater heeft de naam Kebira gekregen. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat Kebira niet de oorsprong van het Libische glas kan zijn. Het is zeer goed mogelijk dat er alsnog een inslagkrater wordt gevonden die het Libisch woestijnglas heeft voortgebracht.
Sinds de tektiet als verzamelobject in gebruik is, raakt zijn energetische werking steeds meer bekend. Het Libisch woestijnglas is nu niet meer weg te denken uit de edelsteentherapie.
Libisch woestijnglas voor je gezondheid
Spiritueel
* Libisch woestijnglas hoort vooral bij de chakra's van heiligbeen en zonnevlecht. Het kan ook op alle andere chakra's.
* Op voorhoofdchakra of kruinchakra helpt Libisch woestijnglas om sneller in een meditatieve staat te geraken. Tijdens meditatie is het mogelijk om contact te maken met oude beschavingen (vooral het Oude Egypte), met andere tijden, andere werelden en zelfs andere dimensies of andere sterrenstelsels.
* Met Libisch woestijnglas net boven de kruin wordt het kruinchakra geopend en beschermd. Het is mogelijk om contact te maken met de Akasha-kronieken, die alle menselijke ervaring bevatten. Dit werkt sterker in combinatie met een moldaviet op je voorhoofd.
* Een sieraad van Libisch woestijnglas beschermt en versterkt het intellect, het denkvermogen en het analytisch vermogen.
* Libisch woestijnglas versterkt de intuïtie en ondersteunt de spirituele groei.
* Libisch woestijnglas is een sterke beschermsteen voor alle spirituele healers. Het beschermt tegen negatieve energieën, energetisch vampirisme en het oppikken van de klachten van cliënten.
Mentaal
* Ook helpt Libisch woestijnglas om je grenzen duidelijk aan te geven en te bewaken. Het geeft je gevoel voor eigenwaarde.
* Mensen die het moeilijk vinden om voor zichzelf op te komen, hebben vaak baat bij een hanger van Libisch woestijnglas.
* Ook superserieuze mensen kunnen baat hebben bij Libisch woestijnglas. Zij worden wat losser, frivoler. Ze kunnen zich meer overgeven aan het idee dat het leven ook leuk kan zijn.
* Libisch woestijnglas helpt om jouw talenten en vaardigheden te ontdekken en volledig te ontplooien. Een supersteen voor zelfverwezenlijking.
* Op de zonnevlecht gedragen of gelegd, helpt Libisch woestijnglas om gestelde doelen te bereiken, je dromen te realiseren.
Emotioneel
* Libisch woestijnglas geeft een zonnig en opgewekt humeur.
* Libisch woestijnglas helpt schuchtere en verlegen mensen om zich vrijer te voelen en te uiten. Het geeft energie en kracht om voor jezelf op te komen in situaties waarin je vaak niets durfde te zeggen.
* Mensen die zich niet thuis voelen in deze tijd of wereld, hebben baat bij het dragen van Libisch woestijnglas. Voor deze mensen werkt dit aardend, als een anker.
Fysiek
* Ook de spijsvertering en de stofwisseling hebben baat bij Libisch woestijnglas. Het helpt bij maag- en darmklachten. Het verlicht bijvoorbeeld oprispingen, misselijkheid en brandend maagzuur. De opname van voedingsstoffen verbetert.
* Libisch woestijnglas is een van de beste stenen tegen het prikkelbare darmsyndroom (PDS).
* Libisch woestijnglas ondersteunt de organen die te maken hebben met de waterhuishouding van je lichaam, blaas en nieren.
* Krijg je in een stressvolle situatie spontaan buikpijn? Probeer eens wat een stukje Libisch woestijnglas in je broekzak voor je kan betekenen.
Let op bij het uitzoeken van een steentje Libisch woestijnglas. Er kunnen scherpe stukjes aan het steentje zitten. In een zakje van natuurlijke stof bescherm je je broek, jaszak en handen.
Runen bij Libisch woestijnglas
De rune die bij Libisch woestijnglas hoort, is de Bjarkan.
De B (Bjarkan = berk, moedergodin) is symbool voor vrouwelijke aspecten, het scheppende, creatieve, Yin, het vloeiende, het uitdijende, de nacht, de Oermoeder, de Bron.
Libisch woestijnglas zorgt ervoor dat je meer inzicht krijgt in je eigen emoties en behoeftes. Het zorgt ervoor dat je je in gezelschap zekerder voelt en voor jezelf durft op te komen.
Sterrenbeelden
Het Libisch woestijnglas hoort bij de sterrenbeelden Vissen en Schorpioen.
Fysische eigenschappen Libisch woestijnglas
Libisch woestijnglas bestaat voor 98 procent uit silica (siliciumdioxide). Dat onderscheidt het van andere soorten natuurlijk glas, zoals moldaviet en obsidiaan. Deze bevatten maximaal 80 procent silica.
Isotopenonderzoek heeft aangetoond dat veel Libisch woestijnglas elementen bevat in verhoudingen die wijzen op een meteorietinslag. Het gaat hierbij om ijzer, nikkel, chroom, kobalt en vooral iridium.
Een ander bewijs voor een meteorietinslag is dat veel stukjes Libisch woestijnglas kleine chondrietjes bevatten, de meest voorkomende soort meteoriet. Een voorbeeld van zo'n chondriet is rediet, gesmolten zirkoon.
Sommige stukjes Libisch woestijnglas laten ook duidelijk luchtbelletjes zien.
Er gaan tegenwoordig stemmen op om Libisch woestijnglas een mineraloïde te noemen. Het lijkt op een mineraal maar is dat niet. omdat een kristalrooster ontbreekt.
Samenstelling: SiO2
Hardheid: 6
Glans: glas
Transparantie: doorzichtig tot doorschijnend
Breuk: schelpvormig
Splijtbaarheid: zeer goed
Dichtheid: 2,2
Kristalstelsel: amorf
Weblinks
- Op de Nederlandse Wikipedia staat meer informatie over tektiet, het type steen waartoe Libisch woestijnglas behoort.
- Kijk voor gedegen achtergrondinformatie bij Libisch woestijnglas in de Duitstalige Wikipedia.
- Op de Engelstalige mineralenwebsite Mindat vind je een kaartje met de enige locatie waar Libisch woestijnglas gevonden wordt.
- Mindat biedt ook enkele mooie plaatjes van Libisch woestijnglas.
- Wil je meer weten over het ontstaan van Libisch woestijnglas? Lees dan dit grondige Duitstalige artikel met alle theorieën over het ontstaan: Wüstenglas und die Krater der Ostsahara.
Wist je dat...
- ... sommige stukjes Libisch woestijnglas zeer donker, grijszwart, zijn? De meeste stukjes zijn wit tot geel of bruinig.
- ... Libisch woestijnglas pas smelt bij verhitting tot 1700 °C? Dat is 500 graden hoger dan andere natuurlijke glassoorten.
- ... sterk verhit Libisch woestijnglas een bad met ijskoud water gewoon overleeft? Het is zelfs sterker dan technisch glas, dat speciaal ontworpen is voor extreme omstandigheden. Technisch glas is echter goedkoper en niet zeldzaam.
- ... Libisch woestijnglas tien maal zoveel ingesloten water kan bevatten dan andere soorten natuurlijk glas (tektieten)? Het woestijnglas bevat 0,05-0,20 procent water; andere tektieten bevatten minder dan 0,02 procent.
- ... Libisch woestijnglas bij aartsengel Jofiël hoort? Deze engel gaat over kennis en vaardigheden.