Gezonder dankzij helende edelstenen

ATTENTIE: DE WEBWINKEL IS VERHUISD NAAR
www.prana-bodhi.nl

Zoisiet-robijn: kenmerken en werking

zoisiet-robijnZoisiet-robijn zeshoek Zoals de naam al laat zien, bestaat zoisiet-robijn uit twee mineralen die met elkaar vergroeid zijn: de groene zoisiet en de paarsrode robijn. De hoofdkleuren zijn dan ook groen en rood.

Verder zie je ook zwarte strepen en vlekken. Als je de steen goed bekijkt, zie je soms ook witte of grijze strepen en vlekken.

De robijn is over het algemeen ondoorzichtig en onregelmatig gevormd, zeer zeker geen edelsteenkwaliteit. Toch is de kleurencombinatie van dit gesteente zeer decoratief. Reden waarom het wel Tanganyika artstone wordt genoemd.

Andere veel gebruikte namen zijn anyoliet, robijn in zoisiet of robijn-zoisiet.

Eigenlijk is zoisiet-robijn een van de vele variëteiten van zoisiet. Robijn is een variëteit van korundum.

Zoisiet wordt op veel plaatsen ter wereld gevonden en is vergroeid met vele andere mineralen, zoals actinoliet, prehniet, calciet, kwarts, diopsiet, tschermakiet, pargasiet en korundum.

De zoisiet-robijn, met duidelijk zichtbare robijn, wordt maar in één land ter wereld gevonden, in Tanzania.

Fuchsiet-robijn of robijn-in-fuchsiet is ook groen met rood, en wordt soms aangeboden als zoisiet-robijn. Deze twee 'robijn-met'-gesteenten zijn soms lastig uit elkaar te houden. Fuchsiet is een mica en veel zachter dan zoisiet. En vaak heeft de robijn in fuchsiet-robijn een blauw randje van kyaniet.

Zoisiet-robijn is nog niet zo lang in gebruik als heelsteen. Het gesteente wordt in de edelsteentherapie graag gebruikt bij een kinderwens, om de potentie en de vruchtbaarheid bij beide partners te verhogen.

 

Herkomst van de naam

zoisiet-robijn trommelsteenZoisiet-robijn trommelsteenZoisiet werd eerst saualpiet of carinthiet genoemd, naar zijn vindplaatsen in Oostenrijk: Saualpe en Karinthië. Later werd het mineraal vernoemd naar de Oostenrijkse baron en mineralenverzamelaar Freiherr Sigmund von Zois (1747-1819), die de steen voor het eerst vond.

De naam robijn betekent 'rode (steen)'. Het is ontleend aan het Middenlatijnse woord rubinus, dat is afgeleid van het Latijnse woord rubeus ('rood').

De naam anyoliet is ontleend aan Masai anyoli ('groen') en Grieks lithos ('steen').

De naam tanganyika artstone verwijst naar Tanganyika, dat in 1964 opging in Tanzania. In dit Afrikaanse land wordt zoisiet-robijn gevonden.
In de naam staan ook de Engelse woorden art ('kunst') en stone ('steen').

 

Zoisiet-robijn door de eeuwen heen

Zoisiet-robijn is nog niet lang bekend.

Het werd voor het eerst ontdekt in 1954 in Tanzania. De mijn Mundarara, gelegen in het noordoosten van dit land, is de grootste producent van dit gesteente.

Door zijn decoratieve uiterlijk is het vooral geliefd bij het maken van sieraden en kleine kunstvoorwerpen. Daarbij wordt slim gebruik gemaakt van de rode en groene delen.

 

Zoisiet-robijn en gezondheid

Spiritueel

zoisiet-robijn ruw* Zoisiet-robijn kan op alle chakra's. De steen opent eerst het basischakra en het hartchakra, en vervolgens het kruinchakra. Het resoneert door zijn groen-rode kleur vooral met het basischakra en het hartchakra. Ook de tussenliggende chakra's, de zonnevlecht en het heiligbeen, worden versterkt.
* Zoisiet-robijn gelegd op hartchakra en basischakra reinigt, versterkt en harmoniseert vooral de onderste vier chakra's. De verbinding tussen hart en moeder Aarde wordt versterkt.
* Zoisiet-robijn is een fijne steen om mee te mediteren; het kan inzicht geven in vorige levens en de thema's die in die levens speelden. Tegelijkertijd is het een ankersteen, die zorgt dat je jezelf niet verliest.
* Regelmatig dragen van zoisiet-robijn vergroot je biomagnetisch veld, oftewel je aura.
* De zoisiet-robijn versterkt teamdenken en tegelijkertijd ook competitiedrang. Een bijzonder prettige steen voor harmonieuze groepsdynamiek. Leg een zoisiet-robijn in de vergaderkamer om tot snellere, betere resultaten te komen.

Mentaal

* Zoisiet-robijn is aardser dan de geheel groene zoisiet. Zoisiet-robijn transformeert landerigheid en negatieve stemming in positieve energie en haalbare plannen, en geeft de energie die nodig is om die plannen uit te voeren.
* Zoisiet-robijn geeft inspiratie, nieuwe inzichten en ideeën. Het versterkt de geestelijke creativiteit; niet alleen bij het bedenken nieuwe plannen, ook op artistiek gebied.
* De ingesloten robijn helpt je om je potentie in alle opzichten te vergroten.
* Zoisiet-robijn geeft steun en kracht in sterk veranderende omstandigheden (zoals verhuizing, echtscheiding, reorganisatie). Het helpt je voortdurend jezelf te blijven.
* Zoisiet-robijn is de Geef-Nooit-Op steen. Versterkt wilskracht en dadendrang.

Emotioneel

zoisiet-robijn hangerZoisiet-robijn hangertje* Zoisiet-robijn kan traumatische ervaringen omhoog halen, om ze nu nogmaals te beleven en te verwerken. Dit helpt je om een en ander in de juiste verhoudingen en context te plaatsen, zodat je beter kunt relativeren.
* Zoisiet-robijn geeft rust in het hoofd; malende gedachten komen tot stilstand. De steen helpt heel goed om te ontstressen.
* Bij overmoed en onbezonnenheid helpt de zoisiet-robijn maat te houden.
* Een zoisiet-robijn onder je hoofdkussen of op je nachtkastje helpt je om dromen beter te herinneren.

Fysiek

* Zoisiet-robijn is dé steen voor de grote bloedsomloop, die naar de ledematen gaat. Met zijn kleuren beschermt en heelt de steen het hart. Het kan zowel de kracht van de doorbloeding als ook de kwaliteit van het bloed versterken. Hierdoor kunnen bepaalde soorten hoofdpijn en migraine worden verlicht, of zelfs geheeld.
* Een versterkte doorbloeding ondersteunt het immuunsysteem. De zoisiet-robijn versterkt tevens de vorming van rode en witte bloedlichaampjes.
* Zoisiet-robijn werkt op de huid en de slijmvliezen. Draag voor een mooie gladde huid zoisiet-robijn op de huid. Heb je last van cellulitis, dan kan het regelmatig insmeren met zoisiet-robijn-olie een oplossing zijn.
* Zoisiet-robijn maakt je bewust van lichamelijke behoeften zoals honger, dorst en slaap. Het versterkt ook de wil om je lichaam op de juiste manier te helpen. Mensen die graag wat zwaarder willen worden, hebben baat bij het dragen van zoisiet-robijn. Ook goed voor mensen met een slaaptekort.
zoisiet-robijn brokjesBrokken zoisiet-robijn * Met zoisiet-robijn word je je bewuster van seksuele behoeften. Zoisiet-robijn verhoogt de potentie en de vruchtbaarheid van beide partners.
* Zoisiet-robijn is voor een foetus een goede beschermsteen tegen erfelijke belasting. Het is aan te bevelen om de steen te dragen tijdens bevruchting (vrouw én man) en zwangerschap.
* De aanstaande moeder wordt tijdens haar zwangerschap beschermd tegen pijn en ziekte.
* Zoisiet-robijn heeft een positief effect op het gehele hormoonstelsel.
* Last van een onregelmatige of trage stoelgang? Een zoisiet-robijn in de broekzak werkt in op de spijsvertering, vooral op de dikke darm. Dit helpt minder vocht te onttrekken aan de darminhoud.
* Omdat zoisiet-robijn de doorbloeding verbetert, heeft deze steen ook een helend effect op aandoeningen door RSI.
* Zoisiet-robijn met veel robijninsluitsels geeft veel energie en kracht. Een heerlijke steen voor mensen die uitgeput zijn, of herstellend van ziekte.
* Zoisiet-robijn verlicht klachten door aandoeningen van teelballen, prostaat en eierstokken.
* Zoisiet-robijn ondersteunt bij problemen aan lever, gal, milt en nieren.
* Zoisiet-robijn vermindert overmatig transpireren.

 

Symbolen

Zoisiet-robijn hoort bij het sterrenbeeld Schorpioen.
De runen die bij mosagaat horen, zijn de runeT Týr, de runeM Maðr en de runeU Úrr.
De T (Týr = god van de oorlogsstrategie) staat voor rechtvaardigheid, rechtlijnigheid, vaderfiguur, mannelijke aspecten).
De M (Maðr = Mens, man) staat voor intellect, het Hoger Zelf.
De U (Úrr = Oeros) staat voor ongetemde kracht, laten zien wat je waard bent, geen poespas.
Al deze drie runen bevatten een mannelijk aspect.

Het groen van zoisiet-robijn staat voor de groeikracht van de natuur. Rood is de kleur van bloed. Zwart is de kleur van dood, van waaruit weer nieuw leven kan ontstaan. Het is een steen van kracht, je kansen grijpen en steeds weer opnieuw beginnen.

 

Fysische eigenschappen zoisiet-robijn

zoisiet-robijn schijfstenenZoisiet-robijn schijfstenenZoisiet-robijn vertoont vaak donkergroene tot zwarte vlekken van pargasiet, soms ook witte of grijze vlekken van calciet.

Samenstelling: Ca2Al3[O/OH/SiO4/Si2O7] (groene zoisiet) + Mg, Ca, Si, Al, Na, O, H, C, met Al2O3 (rode robijn)
Hardheid: 6 - 6,5 (zoisiet) + 9 (robijn)
Glans: glasglans
Transparantie: ondoorzichtig
Breuk: onregelmatig, oneffen
Splijtbaarheid: van de zoisiet volkomen, maar door de hardere en onregelmatig verdeelde robijn vermindert de splijtbaarheid
Dichtheid: 3,25 - 3,36 (zoisiet) + 3,97 - 4,05 (robijn); hoe meer robijn, des te zwaarder de steen
Kristalstelsel: rombisch (zoisiet); trigonaal (robijn)

 

Weblinks

Wist je dat...

  • ... zoisiet-robijn een van de meest veelzijdige heelstenen is? We ontdekken steeds meer toepassingen. Zo helpt de zoisiet-robijn-olie fantastisch bij stress en zenuwachtigheid. Wrijf een drupje aan de binnenkanten van je polsen, en doe een drupje op de thymus (zwezerik, orgaan in de borstkas).
  • ... olie van zoisiet-robijn ook fantastische ondersteuning geeft bij nierklachten? Smeer een paar druppels olie op je rug, aan de onderkant van de ribbenkast.
  • ... zoisiet-robijn voornamelijk uit Tanzania komt? Ook zusje tanzaniet (blauwe zoisiet) komt daar vandaan.
  • ... de zoisiet-robijn je de wil en de doorzettingskracht kan geven om je diepe wensen of dromen echt te laten uitkomen?
  • ... zoisiet-robijn je helpt te horen wat er niet gezegd wordt? De steen helpt om tussen de regels door te lezen, om geheime agenda's te ontdekken.