Gezonder dankzij helende edelstenen

ATTENTIE: DE WEBWINKEL IS VERHUISD NAAR
www.prana-bodhi.nl

Semoea-logo achter mariaglasaventurijn hartje

Leren over helende edelstenen, ook in 2024

Wij delen graag onze kennis en ons enthousiasme over edelstenen. Neem een duik in de wereld van helende edelstenen. Er zijn weer nieuwe cursussen en workshops voor 2024 gepland. Volop gelegenheid om te ervaren wat helende stenen voor je kunnen betekenen.

Azuriet: kenmerken en werking

ruwe azurietBrok met azuriet kristallenDe naam zegt het al: azuriet heeft de kleur azuur, hemelsblauw tot donkerblauw. De kleur lijkt op de kleur van de hemel tijdens vorstperiodes. De fraai glinsterende kristallen zijn soms zó diepblauw, dat ze zwart lijken.

Azuriet is korrelig en bros, en vormt vaak rozetachtige of kleine stevige bolvormige samenklonteringen (aggregaten). De kleur van deze bolletjes is helderblauw tot donkerblauw. Ze zijn vaak mat.

Wereldwijd zijn er vele vindplaatsen van azuriet. De belangrijkste Europese vindplaatsen liggen in Cyprus, Armenië, Spanje (Andalusië), Frankrijk, Hongarije en Italië (Sardinië). Soms wordt het mineraal vernoemd naar een vindplaats, zoals de chessyliet, azuriet uit Frankrijk.

Azuriet dankt zijn kleur aan het hoog gehalte aan koper. Het mineraal wordt in Nederland ook wel koperlazuur genoemd.

De azuriet wordt al duizenden jaren gewaardeerd om zijn kleur, en is in gebruik als grondstof voor blauw pigment. Ook is azuriet geliefd voor het maken van sieraden.

Verwerking van dit mineraal is echter lastig. Bij te sterke verhitting verkleurt het naar zwart of valt het uit elkaar. Vóór gebruik wordt azuriet meestal gestabiliseerd via een behandeling met kleurloze kunststof of was. Daardoor wordt het materiaal minder kwetsbaar én krijgt het een mooiere glans.

Azuriet is een geliefd mineraal bij verzamelaars, vanwege de diversiteit aan tinten blauw en interessante groeivormen.

In de edelsteentherapie wordt azuriet veelal gebruikt bij zenuwklachten, bij heftige emoties en bij stemmingswisselingen.

 

Herkomst van de naam

ring met azurietRing met zeldzame transparante azuriet De naam azuriet is een verwijzing naar de diepblauwe kleur van het mineraal. De naam is afgeleid van het Perzische woord lazhward ('hemelsblauwe steen').
Vanuit het Latijnse lazurius ontwikkelden zich twee mineraalnamen: enerzijds azuriet en anderzijds lapis lazuli (of lazuriet of lazuursteen).
Bij azuriet verdween de beginletter l omdat men dacht dat dit een Arabisch lidwoord was.

De uitgang -iet is afkomstig van Latijn -itus ('horend bij').

Chessyliet dankt zijn naam aan de historische azuriet-vindplaats Chessy-les-Mines aan de Rhône, nabij Lyon in Frankrijk.

Koperlazuur komt van Frans l'azur ('blauw') en betekent eigenlijk 'koperblauw'.

 

Azuriet door de eeuwen heen

Azuriet werd al gebruikt in het Oude Egypte. Vondsten uit de Vierde Dynastie (2670-2450 v.Chr.) bevatten potjes verpulverde azuriet. De oude Egyptenaren gebruikten oogschaduw van verpulverde edelstenen zoals de azuriet. Ook in enkele oude muurschilderingen van 4500 jaar oud is azuriet als pigment gevonden.

azuriet bolletjesRuwe azuriet bolletjes. Azuriet is erg bros; naast de bolletjes liggen afgebroken stukjesNiet alle blauwe muurschilderingen zijn met azuriet gekleurd. De Egyptenaren wisten al 3000 v.Chr. een blauw pigment te vervaardigen, dat tot het einde van de Romeinse tijd gebruikt zou worden. Dit synthetisch pigment bestond uit calcium-koper-silicaat en kreeg later de naam Egyptisch blauw. In de 4e eeuw n.Chr. ging de kennis om dit te maken verloren.

De oude Egyptenaren wisten al dat koper een desinfecterende werking heeft. Vermalen azuriet in water of vet werd toen al gebruikt voor het genezen van wondjes en het doden van parasieten.

Ook bij de oude Grieken en Romeinen werd fijngewreven azuriet gebruikt als blauwe kleurstof.

In het middeleeuwse Europa was blauw pigment zeldzaam. Als grondstof werden blauwe mineralen zoals azuriet en lapis lazuli gebruikt. Zowel de grondstof als de moeizame bewerkingen maakten deze kleurstof kostbaar. De kennis om goedkope blauw pigment te maken ontbrak.

Vanaf de 13e eeuw nam de welvaart toe, en vanuit China kwam blauw pigment gemaakt uit azuriet naar Europa. Helaas bleek de kleur niet stabiel. Luchtvochtigheid, blootstelling aan daglicht, het gebruikte bindmiddel en kwaliteit van het gebruikte azurietpoeder waren van grote invloed. En het was schreeuwend duur.

Praktisch alle schilders uit de 13e t/m 16e eeuw hadden azuriet als pigment op hun palet. Vanwege de kostbaarheid werd het meestal maar spaarzaam gebruikt, tenzij de opdrachtgever er extra voor wilde betalen. 'De Kruisiging', geschilderd door de Italiaanse schilder Fra Angelico (1395-1455) heeft een achtergrond met grote blauwe azuriet kleurvlakken. De helderblauwe achtergrond van het schilderij 'Dame met eekhoorn' van de Duitse schilder Hans Holbein de Jongere (1498-1543) is geschilderd met azurietpigment.

Op sommige schilderijen kreeg de azuriet een groenige zweem, of veranderde het sluipenderwijs in het groene malachiet. Dit is onder andere te zien in de schilderijen van de Florentijnse schilder Giotto di Bondone (ca. 1267-1337).

In de 17e eeuw raakte het gebruik van blauw pigment uit azuriet langzamerhand in onbruik. Men slaagde er toen in om synthetisch blauwe kleurstoffen te maken die aanmerkelijk goedkoper waren. azuriet trommelsteenAzuriet trommelsteenRembrandt (1606-1669) had nog wel azuriet in zijn palet maar wisselde het, net als zijn tijdgenoten, af met smalt, een goedkoper en gemakkelijker verkrijgbaar soort blauw pigment.

De Franse mineraloog/geoloog François Beudant (1787-1850) beschreef het mineraal in 1824 als eerste wetenschapper en gaf het zijn huidige naam azuriet.
Vóór die tijd waren tal van namen in omloop. De oude Grieken, bijvoorbeeld, noemden blauwe stenen die verwerkt werden tot pigment, zoals azuriet, armenion. De Romeinen namen dat over en noemde de steen lapis armenius. Deze naam weerspiegelt het land van herkomst, Armenië. Bij de schilders in de tijd van Rembrandt was de naam bergblauw in zwang.

 

Azuriet en gezondheid

Spiritueel

* Azuriet hoort bij zonnevlechtchakra, keelchakra, voorhoofdchakra en kruinchakra.
* Azuriet opent en versterkt de verbinding tussen Moeder Aarde en het keelchakra. Daardoor kun je vanuit een gevoel van geborgenheid jouw waarheid uitspreken.
* Azuriet maakt het gemakkelijker om te mediteren. Neem azuriet in je handen of omring jezelf met een aantal stukjes azuriet.
* Azuriet geeft inzicht in je eigen functioneren, zowel fysiek, emotioneel als mentaal, ook in de relatie met je omgeving.
* Het mineraal maakt leergierig en nieuwsgierig naar hoe de wereld in elkaar zit.
* Azuriet helpt je betere controle te krijgen en te houden over zaken waarop je invloed kunt uitoefenen.

Mentaal

azuriet hangerHanger van ruwe azuriet * Azuriet geeft focus en beter geheugen.
* Azuriet maakt je creatief en inspireert tot een vernieuwende visie.
* Azuriet helpt je om diepliggende oorzaken en patronen te doorgronden. Het mineraal helpt ook de betrekkelijkheid van het leven in te zien. Het geeft moed om oude patronen los te laten.
* Azuriet laat je inzien dat mensen onderdeel zijn van een groter geheel.
* Azuriet maakt zelfbewust en serieus.

Emotioneel

* De azuriet helpt je te praten over lang onderdrukte zaken en emoties.
* Bij somberheid en depressies helpt azuriet het betrekkelijke van deze emoties in te zien.
* Azuriet helpt tegen stress, bezorgdheid, verdriet en droefheid. Het helpt ook angsten en fobieën te doorgronden en te overwinnen.
* Azuriet is kalmerend. Zenuwachtige, overspannen of overbelaste mensen worden rustiger door het dragen of vasthouden van azuriet. Gebruik azuriet als je last hebt van (extreme) stemmingswisselingen.
* Dichtklappen door de zenuwen, of daardoor juist de oren van het hoofd kletsen, gebeurt minder met azuriet.
* Bij anorexia nervosa kan de azuriet helpen om zaken in de juiste proporties te zien, om te zien dat je geen slachtoffer bent van de omstandigheden, en dat er veel mogelijkheden zijn om het heft in eigen handen te nemen.
* Azuriet is een goede steen voor pubers en jongvolwassenen. Het helpt hen om een plekje te veroveren en zich staande te houden in de wereld der volwassenen. De steen helpt ook om de juiste woorden te vinden bij het bespreekbaar maken van moeilijke onderwerpen, zoals uit huis gaan of werk vinden.

Fysiek

k2 jaspisK2 jaspis: azuriet ingesloten in graniet* Het koper in azuriet stimuleert dat het lichaam de bepaalde enzymen aanmaakt waardoor zenuwen en hersenen beter gaan werken.
* Azuriet ondersteunt de schildklier bij de afgifte van de juiste hoeveelheden hormonen. Dit heeft effect op de spijsvertering, het groeiproces en de calciumhuishouding.
* Azuriet ontgift de lever en harmoniseert de spijsvertering. Hierdoor worden ook emoties beter 'verteerd' en afgevoerd.
* Azuriet verlicht artritis en artrose.
* Azuriet helpt bij alle klachten in het keelgebied, zoals keelpijn, keelontsteking, verkeerd stemgebruik, heesheid, schorheid.
* Gorgelen en spoelen met azurietwater houdt het gebit in goede staat.
* Deppen met azurietwater verlicht en heelt ontstekingen van de huid.

 

Symbolen

De azuriet hoort bij het sterrenbeeld Vissen.
De rune die bij de azuriet hoort, is de runeB Bjarkan.
De B (Bjarkan = berk; groeikracht, moederfiguur) staat voor vrouwelijke aspecten, maar ook voor het reiken naar de hemel, het zoeken naar inspiratie en je goddelijke kern.
De diepblauwe azuriet helpt je connectie te maken met de Akasha-kronieken, die alle menselijke kennis bevatten.

 

Fysische eigenschappen azuriet

Azuriet is basisch kopercarbonaat. Het heeft vrijwel dezelfde chemische samenstelling als malachiet, waarmee het vaak samen voorkomt. Een stabiele vergroeiing van deze mineralen staat bekend onder de naam azuriet-malachiet.

azuriet rozetAzuriet rozet uit China, te zien in het Ruhr Museum van Zeche Zollverein in Essen (foto: Ra'ike)In tegenstelling tot malachiet bevat azuriet geen water Door het opnemen van water kan azuriet veranderen in malachiet. Omgekeerd: wanneer malachiet zijn water verliest, verandert het in azuriet.

Samenstelling: Cu3(CO3)2(OH)2
Hardheid: 3,5 - 4
Glans: glasachtig, parelglans
Transparantie: ondoorzichtig (zeldzaam: transparant)
Breuk: ruw, schelpvormig
Splijtbaarheid: onduidelijk, geen
Dichtheid: 3,7 - 3,9
Kristalstelsel: monoklien

 

Weblinks

 

Wist je dat...

  • ... azuriet en de groengestreepte malachiet broer en zus zijn? Ze hebben grotendeels dezelfde chemische formule. De azuriet: Cu3(CO3)2(OH)2 en de malachiet: Cu2(CO3)(OH)2. Je ziet dat het verschil minimaal is. Toch is dat kleine verschil wel de oorzaak van het verschil in kleur.
  • ... azuriet wel eens blauwe malachiet wordt genoemd? Dat is bedacht door inventieve handelaren, om meer geld voor de azuriet te kunnen vragen.
  • ... azuriet vaak vergroeid is met andere koperhoudende mineralen? Bekend is bijvoorbeeld de azuriet-malachiet. Koperblauw is de naam van chrysocolla met azuriet. Borniet is een vergroeiing van azuriet en cupriet. Minder bekend is de quantum-quattro, een combinatie van chrysocolla, dioptaas, azuriet, malachiet en soms ook shattuckiet.
  • ... azuriet als blauwe inktvlekken voorkomt in de zogenaamde K2 jaspis? Dit is een lichtgrijze granietsoort met sterk contrasterende blauwe stippen.
  • ... azuriet op het keelchakra werkt, en zo helpt om de waarheid te spreken? Dit helpt je om in nieuwe of zakelijke situaties oprecht te zijn, zonder jezelf tekort te doen.
  • ... azuriet ook goed kan helpen bij het versterken van je focus en concentratie? Het mineraal helpt bij studeren, het geven van presentaties, en andere situaties waarin je jezelf of een product moet verkopen of toelichten.

We hebben 839 bezoekers online