Gezonder dankzij helende edelstenen

ATTENTIE: DE WEBWINKEL IS VERHUISD NAAR
www.prana-bodhi.nl

Rhodoniet: kenmerken en werking

Rhodoniet trommelsteenRhodoniet trommelsteen Rhodoniet is een mooie roze steen met zwarte vlekken en adertjes (dendrieten). Zowel de roze kleur als het zwart van de dendrieten is te danken aan het element mangaan.

De zwarte tekening maakt geslepen rhodoniet erg decoratief. De steen wordt gebruikt voor bijvoorbeeld juwelen en sieraden, colliers, siervoorwerpen en asbakken.

Rhodoniet wordt op veel plekken gevonden, zo ook in Rusland. Daar wordt rhodoniet graag gebruikt in de bouw, als decoratief element voor vensterbanken en als muurbedekking. Ook wordt de steen gebruikt voor tafelbladen, aanrechtbladen en vloeren.

In New Jersey (VS) wordt geelachtige en bruinachtige rhodoniet gevonden; deze soort rhodoniet heet fowleriet.

Rhodoniet wordt vaak samen gevonden met andere mangaanhoudend mineralen, zoals rhodochrosiet. Soms zijn deze mineralen zelfs vergroeid. De mengvorm van rhodoniet en rhodochrosiet heet lacroisiet. Bevat deze mengvorm ook tefroiet, dan heet het torrensiet.

aanrechtblad van rhodonietStukje aanrechtblad van rhodoniet Rhodoniet en rhodochrosiet hebben dezelfde rozerode hoofdkleur, maar zijn verder erg verschillend. Terwijl rhodoniet zwarte aders heeft, heeft rhodochrosiet witte strepen.

Rhodoniet is de nationale edelsteen van Oekraïne, en het is ook de nationale steen van de Amerikaanse staat Massachusetts.

In de edelsteentherapie staat de rhodoniet bekend als EHBO-steen, prima te gebruiken bij een shock na een ongeluk. De rhodoniet helpt je om van de schrik te bekomen, om de stress los te laten, je over te geven aan de situatie. Daarom heet rhodoniet wel de steen van de Overgave.


Herkomst van de naam

konijntje van rhodonietKonijntje van rhodoniet De naam rhodoniet is ontleend aan Grieks rhodon ('roos, rozengeur') of rhodos ('roze'). De uitgang -iet is afkomstig van Latijn -itus ('horend bij').

Fowleriet is genoemd naar de Amerikaan Samuel Fowler (1779-1844), arts, politicus en mijneigenaar.

Verouderde namen van rhodoniet zijn hornmangaan, mangaanamfibool, mangaanjaspis, mangaankiezel, manganoliet. Allemaal namen die verwijzen naar het hoge mangaangehalte van de steen.


Rhodoniet door de eeuwen heen

Rhodoniet is al eeuwenlang bekend als siermateriaal. Er zijn sarcofagen van rhodoniet gevonden.

De zwarte delen van de rhodoniet, pyrolusiet, werden al heel vroeg gebruikt als pigment. De pyrolusiet werd ook gebruikt om (verhit) groenig of bruinig glas kleurloos te maken, en voor het maken van glazuur. De herkomst van de naam wijst op dit gebruik: afgeleid van de Griekse woorden pyros ('vuur') en loyein ('wassen').

Reliëfs in de tombe van de Egyptische farao Djehutyhotep uit de 12e dynastie (1900 v.Chr.) in El-Bersheh bevatten prachtig bewaard gebleven schilderingen. De gebruikte zwarte pigmenten bevatten mangaanverbindingen zoals pyrolusiet.

Meer dan 2000 jaar geleden werden dergelijke mangaanverbindingen ook gebruikt bij de uitbundige rotstekeningen in de Cueva Pintada ('Geschilderde grot') in Gáldar, ooit de hoofdstad van een koninkrijkje op het eiland Gran Canaria (een van de Canarische eilanden).

Het mineraal rhodoniet werd in 1819 voor het eerst wetenschappelijk beschreven. Dit was de verdienste van de Duitse mineraloog Christoph Friedrich Jasche (1780-1871). Hij lanceerde toen ook de naam rhodoniet, vanwege de overwegend roze kleur. In die tijd werd voor wetenschappelijke namen vooral geput uit Grieks en Latijn.

Rhodoniet schaal, HermitageRhodoniet schaal uit 1867 (foto: Jolyon & Katya Ralph, Mindat) De Russische tsaren uit de 19e eeuw hielden erg van rhodoniet. In het beroemde museum Hermitage in Sint-Petersburg zijn grote vazen van rhodoniet te bewonderen. Daar staat ook een enorme rhodoniet schaal uit 1867, 88 cm. hoog en 185 cm. breed (zie foto).
Verder staan hier tal van kleinere siervoorwerpen tentoongesteld, zoals kandelaars, kommen en bokalen.

Voor Marie Alexandrovna (1824-1880), echtgenote van de Russische tsaar Alexander II, werd een prachtige sarcofaag van rhodoniet gemaakt. De sarcofaag is gemaakt uit één brok rhodoniet en weegt zo'n 7 ton. Pas in 1905 was hij af.

De graftombe van tsaar Nicolaas II (1868-1918) is eveneens van rhodoniet.

De metro in Moskou (tussen 1935 en 1938 gebouwd) is versierd met prachtige mozaïeken en beeldhouwwerk van edelstenen. Eindstation Majakovski is beeldschoon met een schier eindeloze rij zuilen waarvan de onderste helft bedekt is met rhodoniet. Ook in de vloer is rhodoniet verwerkt.

Noemenswaardig is ook de congreszaal in het Kremlin in Moskou, die versierd is met rhodoniet.


Rhodoniet en gezondheid

Spiritueel

rhodoniet hangerRhodoniet donut als hanger * Rhodoniet werkt vooral op het hartchakra en de thymus, maar ook op het basischakra.
* Rhodoniet versterkt de compassie en de intuïtie. De steen helpt liefdevol te reageren vanuit het hart. Hij helpt ook oude zaken op een goede manier te verwerken.
* Rhodoniet geeft geduld en vertrouwen.
* Rhodoniet kan je psychische wonden helen, en heelt een gebroken hart. Draag hiervoor de steen langere tijd op je hart.
* Rhodoniet geeft energie en veerkracht. Geeft vertrouwen in de toekomst bij grote veranderingen, zoals ontslag of verhuizing.

Mentaal

* Rhodoniet geeft focus en verbetert je geheugen.
* Rhodoniet helpt je positief te zijn en te denken. Het is een goede steen tegen depressies, somberheid, angsten, fobieën, stress.
* Rhodoniet biedt goede ondersteuning bij examenvrees.
* Neem bij ongeval en shock een rhodoniet in je handen, om snel van de schrik te bekomen. De rhodoniet bespoedigt snel herstel. Rhodoniet geeft balans en evenwichtigheid.

Emotioneel

* Rhodoniet kalmeert bij heftige emoties en psychische verwarring. Een goede steen voor schrikachtige en overgevoelige mensen.
* Rhodoniet ondersteunt gevoelige en verlegen mensen die niet goed voor zichzelf kunnen opkomen.

Fysiek

rhodoniet armbandjeRhodoniet armbandje* De rhodoniet versterkt het hart en de bloedsomloop, en daardoor ook het lymfestelsel. De steen verbetert de verhoudingen tussen rode bloedlichaampjes, witte bloedlichaampjes en bloedplaatjes in het bloed. Daardoor helpt hij lichte bloedingen (bij bijvoorbeeld schaafwonden) snel te stelpen. Hij versterkt het immuunsysteem. Ook de stofwisseling profiteert van de betere bloedsamenstelling.
* Rhodoniet heeft een sterke relatie met longen, bronchiën en keel. Je kunt de steen gebruiken ter voorkoming van astmatische klachten. Geeft verlichting bij astmatische bronchitis, helpt slijm op te lossen. Helpt de longen meer zuurstof op te nemen.
* Rhodoniet is een fijne steen bij allergieën die slijmvorming en verstopte neuzen geven, zoals hooikoorts en huisstofmijtallergie.
* Rhodoniet stimuleert de werking van de schildklier, wat positief uitwerkt op eetlust en regeneratievermogen. Mensen die door werk of omstandigheden helemaal versleten zijn, vinden hun energie terug door een rhodoniet bij zich te dragen.
* Rhodoniet heeft direct invloed op de bijschildklier, en daardoor op het calciumgehalte in het bloed. De steen versterkt het skelet, ondersteunt bij osteoporose.
* Mensen met klachten zoals hardhorendheid, evenwichtsstoornissen, hoofdpijn en onsamenhangend spreken, hebben veel baat hij het dragen van een rhodoniet.
* Bij de ziekte van Parkinson en Multiple sclerose (MS) worden de zenuwen aangetast. In sommige gevallen kan de rhodoniet dit tot staan brengen en zo verlichting geven. Rhodoniet is pijnstillend.
* Heb je een jeukende of pijnlijke bult door een insectenbeet? Leg er een rhodoniet op. Dit trekt het gif eruit, en jeuk en bult trekken sneller weg.
* Krampen en verkrampingen verminderen als je er een rhodoniet tegenaan houdt.


Symbolen

rhodoniet schijfsteenRhodoniet schijfsteenRhodoniet hoort bij de sterrenbeelden Stier, Boogschutter, Kreeft, Steenbok en Ram.
De runen die bij de rhodoniet horen, zijn de runeI Íss en de rune Th Thurs.
De Í (Íss = ijs; verstarring) staat voor consolidatie, rust, inzicht, concentratie en wijsheid. De roze rhodoniet kan, net als de Íss, je helpen om rust in jezelf te vinden, en daardoor je diepere innerlijke wijsheid te vinden.
De Th (Thurs = doorn, reus) staat voor bescherming, reiniging, versterking, verzorging. De zwarte vlekken en aders van de rhodoniet hebben een beschermende en versterkende werking.


Fysische eigenschappen rhodoniet

Rhodoniet is een silicaat met een hoog gehalte mangaan. De zwarte dendrieten en vlekken bestaan uit pyrolusiet (mangaanoxide).

rhodoniet trommelstenenRhodoniet trommelstenenDe rhodonietsoort fowleriet bevat ongeveer 7 procent zinkoxide. Dit veroorzaakt de gelige of bruinige kleur.

Samenstelling: (Mn, Fe, Mg, Ca)SiO3
Hardheid: 5,5 - 6,5
Glans: glasachtig, parelglans
Transparantie: ondoorzichtig tot doorschijnend
Breuk: schelpvormig, onregelmatig
Splijtbaarheid: perfect
Dichtheid: 3,57 - 3,76
Kristalstelsel: triklien


Weblinks

ruwe rhodonietBrok ruwe rhodoniet    aangeslepen rhodonietHet effect van het aanslijpen van een brok ruwe rhodoniet

 

Wist je dat...

  • ... rhodoniet, rhodochrosiet en rhodoliet geen familie van elkaar zijn? Dat zou je misschien wel denken omdat de namen op elkaar lijken. Toch hebben deze stenen iets gemeenschappelijks: de kleur roze. De roze rhodoniet heeft zwarte vlekken en is een silicaat. De roze rhodochrosiet heeft witte randen en banden en is een carbonaat. De roze rhodoliet is een soort granaat, beter bekend als pyroop.
  • ... rhodoniet soms mooie, goed met het blote oog waarneembare kristalletjes vertoont? Maar meestal komt de steen voor als een microkristallijne massa.
  • ... rhodoniet kristallen soms transparant roze zijn? Die kristallen zijn zeer zeldzaam en buitengewoon bros en breekbaar. Ze zijn dan ook meestal klein.
  • ... rhodoniet de geest verheft, de chakra's uitlijnt vanuit het hart? Rhodoniet werkt vooral op de mentale laag van de aura.
  • ... er een homeopathisch middel Rhodonite bestaat? Dit wordt vooral ingezet bij slapeloosheid en lichte slaapstoornissen.
  • ... bij rhodoniet de tarotkaart Pentakels Drie hoort? Deze kaart staat voor erkenning die je krijgt dankzij doorzettingsvermogen en hard werken. Zo symboliseert rhodoniet de bereikte resultaten, en de voldoening en tevredenheid die je daarover hebt. Rhodoniet spoort je liefdevol aan om nu niet op je lauweren te gaan rusten, maar verder te kijken en door te werken.