Gezonder dankzij helende edelstenen

ATTENTIE: DE WEBWINKEL IS VERHUISD NAAR
www.prana-bodhi.nl

Amazoniet: kenmerken en werking

ruwe amazonietRuwe amazoniet met gepolijst vlakAmazoniet is een ondoorzichtig groen, groenblauw of turkoois mineraal. De steen vertoont soms een duidelijke gelaagdheid met witte vlekjes en strepen, en vertoont glinstering.

Amazoniet is een variëteit van mikroklien, een veelvoorkomende soort veldspaat met grauwe kleuren.

Een verouderde naam voor amazoniet is amazonesteen.

Amazoniet is onder lage temperatuur en druk ontstaan uit afzettingen op de bodem (sedimentair gesteente). Als je amazoniet verhit tot boven 400 graden Celsius, verliest het zijn mooie kleur en wordt het grauw.

Amazoniet is geschikt voor verwerking als edelsteen. Het is de nationale steen van de staat Maine in de Verenigde Staten.

Edelsteentherapeuten gebruiken amazoniet vooral vanwege zijn regenererende kwaliteiten. Als olie gebruikt werkt amazoniet regenererend bij kleine wondjes, schrale huid en lippen, en pukkeltjes. De steen werkt goed tegen littekenvorming bij genezende wonden.

In de edelsteentherapie staat amazoniet te boek als de Steen van Onderzoek. De steen maakt je leergierig en geïnteresseerd om dingen uit te pluizen en te onderzoeken.

 

Herkomst van de naam

De namen amazoniet en amazonesteen verwijzen naar de Amazone, de grootste rivier van Zuid-Amerika. De vernoeming ontstond rond 1800, toen in het Amazonegebied een groen mineraal werd aangetroffen. Men dacht dat het om deze groene variant van mikroklien ging. Later bleek dat niet zo te zijn. De naam berust dus op een vergissing. Bij de Amazone is geen amazoniet gevonden.

amazonietDe riviernaam Amazone is overigens gegeven door Spaanse veroveraars die in 1541 Zuid-Amerika exploreerden. Vanaf de oevers van de rivier werden ze beschoten met vergiftigde pijlen. Ze dachten dat hun belagers vrouwen waren en noemden hen amazones.

Het woorddeel 'iet' in amazoniet is ontleend aan de Latijnse uitgang itus ('gerelateerd aan, verwant met').

De naam mikroklien is ontleend aan de Griekse woorden mikros ('klein') en klinein ('buigen)'.

 

Amazoniet door de eeuwen heen

Amazoniet is al heel lang bekend. Er zijn amazoniet kralen uit de jonge steentijd (neolithicum, circa 11.000-3.000 v.Chr.) gevonden in Palestina en Egypte.

amazoniet piramidePiramide van amazonietIn het oude Egypte (v.a. 3300 v.Chr.) werden sieraden en scarabeeën vaak uit amazoniet en andere groene edelstenen gesneden. De Egyptenaren associeerden de kleur groen met het water van de Nijl, vruchtbaarheid, leven na de dood en bescherming tegen het boze oog.

In de tijd van de farao's (rondom 1400 v.Chr.) was amazoniet populair als edelsteen en amulet. Een ring met een scarabee van amazoniet is gevonden in het graf van Toetanchamon (ca. 1342-1323 v.Chr.).

Alexander von Humboldt (1769-1859), grondlegger van de fysische geologie, noemt de vondst van amazonesteen in het verslag van zijn reis naar Zuid-Amerika tussen 1799 en 1804. Hij vond zijn amazonesteen bij de indianen aan de Rio Negro, een belangrijke zijrivier van de Amazone. Waarschijnlijk had Von Humboldt echter geen groene mikroklien gevonden, maar clinochloor of chamosiet, twee groene mineralen die daar veel voorkomen.

ruwe amazonietRuwe amazonietIn 1856 introduceerde de Duitse mineraloog Johann Friedrich August Breithaupt (1791-1873) de naam amazoniet. In de gezaghebbende Dictionary of Geology and Mineralogy (1860, derde uitgave) wordt de steen nog amazonesteen genoemd. De twee benamingen bleven naast elkaar bestaan.

Voor de indianen in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika is amazoniet (net als de groene stenen jade en turkoois) een belangrijke heelsteen.

Aan het begin van de 20e eeuw gebruikten suffragettes, vrouwen die streden voor gelijke rechten voor vrouwen, de amazoniet als embleem. De aanleiding was natuurlijk de naam, die verwijst naar de Amazones. Volgens een Griekse mythe waren Amazones een volk van krijgszuchtige vrouwen zonder mannen, aan de rand van de voor de Grieken bekende wereld.

 

Amazoniet en gezondheid

Spiritueel

* Amazoniet helpt je om het heft in eigen handen te nemen, en je niet meer als slachtoffer van de omstandigheden te zien. Amazoniet helpt een probleem vanuit verschillende gezichtspunten te bekijken. Dat helpt je de juiste stappen te ondernemen om uit een ongewenste situatie te komen.
* Amazoniet maakt je bewust van je potentiële groei.
* Amazoniet hoort bij hartchakra, thymus, voorhoofdchakra en kruinchakra. Het opent deze chakra's en verbindt ze met het keelchakra. De steen staat voor vernieuwing, verjonging, vitaliteit, regeneratie tot op celniveau.

Mentaal

amazoniet hangerHanger van amazoniet

* Amazoniet ondersteunt de wilskracht.
* Amazoniet versterkt het intellect en stimuleert de hersendoorbloeding.
* Amazoniet is een geschikte steen voor milde psychische klachten en ADHD. Het werkt als een filter op de informatie die door de hersenen gaat, en combineert deze informatie met intuïtie.
* Amazoniet geeft geestelijke rust en kalmte, en daardoor overzicht. De steen helpt om een probleem rustig van alle kanten te bekijken, en helpt het op te lossen.

Emotioneel

* Amazoniet werkt kalmerend en brengt evenwicht bij extreme stemmingswisselingen. Gevoelens van verscheurdheid worden opgelost. Werkt goed tegen verdriet, malende gedachten en zorgen.
* Amazoniet helpt kalmeren bij angst voor controleverlies, en maakt bewust van onbewuste lichaamsfuncties, en helpt zo bij problemen zoals incontinentie en bedplassen. De steen kan zo ook helpen bij hyperventilatie.
* Amazoniet verzacht trauma's, heft zorgen en angsten op. Negatieve gedachten, frustraties en ergernis verdwijnen.
* Amazoniet is dé steen tegen voorjaarsmoeheid. De steen maakt aan het eind van de winter opgewekt, ondanks de grauwheid van het jaargetijde.

Fysiek

* Amazoniet werkt sterk in op de huid. Deze steen verhelpt praktisch alle klachten aan huid en haar, zoals acné, pukkeltjes, haaruitval, jeuk, schilferige huid en lippen, psoriasis, schimmelinfecties en zwemmerseczeem. Amazoniet-olie werkt zeer goed bij herpes simplex oftewel koortslip.
amazoniet trommelsteentjes * Amazoniet heeft een sterk effect op de zenuwen en de zenuwwerking. Het brengt de linker en de rechter hersenhelft in balans, heft blokkades in het zenuwstelsel op, en helpt bij hersenaandoeningen. Het heelt klachten van het vegetatieve (niet-willekeurige) zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel regelt diverse lichaamsfuncties waarover we geen directe controle hebben. Denk hierbij aan ademhaling, hartritme, spijsvertering.
* Amazoniet werkt in op de hormoonhuishouding, vooral op de werking van de hypofyse en de thymus. Daardoor wordt het immuunsysteem ondersteund en verbeterd.
* Door zijn helende werking op de hormoonhuishouding werkt amazoniet ook in op alle inwendige organen. Het reguleert stofwisselingsstoornissen (lever), heeft een ontspannende werking en vermindert menstruatiekramp. Bij een bevalling heeft de moeder baat bij amazoniet omdat deze zorgt voor het verstrijken van de baarmoedermond.
* Amazoniet verlicht en heelt artrose en chronische reuma.
* Amazoniet stimuleert de werking van het hart, verbetert de kwaliteit van het bloed, verbetert de doorstroming van bloed en lymfe, en regenereert slagaders en aders. De steen helpt ook bij hartklachten veroorzaakt door sterke emoties, zoals rouw en verdriet.
* Amazoniet is goed bij osteoporose, tandbederf, calciumgebrek en calciumafzettingen. Het mineraal heelt de stofwisselingsgebreken die deze klachten veroorzaken.
* Amazoniet op je voorhoofd kan helpen bij sterke, chronische en migraineachtige hoofdpijn in de hele schedel, en bij migraine veroorzaakt door spanning.
* Amazoniet is een wondermiddel bij kinderziektes zoals mazelen en pokken.
* Een amazoniet onder je hoofdkussen bevordert een diepe en ontspannen slaap. Problemen met inslapen en doorslapen worden opgelost.
* Amazoniet is een ideale edelsteen voor mensen en kinderen met het syndroom van Down.

Symbolen

amazoniet oorbellenOorbellen van amazonietAmazoniet hoort bij de sterrenbeelden Waterman, Vissen, Maagd en Weegschaal.
De rune die bij de amazoniet hoort, is de runeRReið.
De R (Reið = wiel, wagen; vervoermiddel) staat voor reizen, leren, onderzoek, diepgang.

De amazoniet is een fijne amuletsteen om te dragen tijdens de studie. De steen maakt je leergierig en hongerig naar extra kennis. Het is de Steen van Onderzoek.

 

Fysische eigenschappen amazoniet

De kleuren van amazoniet worden veroorzaakt door ingesloten koper en vooral lood. Ook de interne structuur van het mineraal speelt een rol bij de kleur.

Kleine haarscheurtjes, water en interne spanning veroorzaken de glinstering.

Samenstelling: K[AlSi3O8] + Cu, Na, Pb
Hardheid: 6 - 6,5
Glans: glasglans; zijdeglans
Transparantie: ondoorschijnend
Breuk: ruw, schelpvormig, splinterig, bros
Splijtbaarheid: goed
Dichtheid: 2,56 - 2,58
Kristalstelsel: triklien

amazoniet trommelstenenAmazoniet trommelstenen, lage kwaliteit  amazoniet trommelstenenAmazoniet trommelstenen, doorsnee kwaliteit    amazoniet trommelstenenAmazoniet trommelstenen, hoge kwaliteit

Webtips

 

Wist je dat...

  • ... amazoniet vrijwel dezelfde chemische samenstelling heeft als maansteen? Beide zijn een kalium-natrium-silicaat. Maar het kristalstelsel verschilt: voor amazoniet is het triklien ('met 3 hellende vlakken'), voor maansteen monoklien ('met 1 hellend vlak').
  • ... amazoniet ook als olie heel goed voor de huid is? Deze olie verzorgt en heelt eerstegraadsverbranding en zonnebrand. Als je na een operatie amazoniet-olie op de wond smeert, krijg je minder littekenweefsel.
  • ... amazoniet-olie ook van pas komt in de keuken? Zet een flesje amazoniet-olie bij de gootsteen, om na het handenwassen je handen te verzorgen. Schrale huid, kleine wondjes, kloofjes zijn bij regelmatig gebruik verleden tijd.
  • ... RSI-klachten verminderen dankzij amazoniet-olie? Heb je pijn vlak onder je sleutelbeen door een muisarm? Of een tenniselleboog of het carpaaltunnelsyndroom? De aangedane plekken regelmatig insmeren met amazoniet-olie kan de klachten verlichten.
  • ... amazoniet ook heel goed helpt tegen nervositeit? Smeer vlak voordat je gaat slapen je slapen in.
  • ... bij de amazoniet de tarotkaart Zwaarden Drie hoort? Deze kaart staat voor problemen, verdriet en hartzeer, maar ook voor een welkom loslaten van spanning. Amazoniet helpt altijd weer een nieuwe balans te vinden, zelfs in de moeilijkste tijden.
  • ... amazoniet je kan helpen om een zaak financieel of intellectueel succesvol af te ronden? Stop daarvoor een amazoniet in je broekzak.
  • ... amazoniet van pas komt als je nieuwe klanten wilt trekken? Hang of leg een amazoniet boven je winkeldeur. Dan komen meer mensen naar binnen.
  • ... amazoniet als energetisch filter kan werken? Amazoniet absorbeert straling van magnetrons, mobiele telefoons, modem, firewalls, computers en dergelijke. Zo beschermt de steen tegen elektromagnetische vervuiling.
  • ... amazoniet met duidelijk afgescheiden groene en witte randen uit groene orthoklaas (kaliumveldspaat) en witte albiet (natriumveldspaat) bestaat?