Gezonder dankzij helende edelstenen

ATTENTIE: DE WEBWINKEL IS VERHUISD NAAR
www.prana-bodhi.nl

Dendrietenchalcedoon (merliniet):
kenmerken en werking

dendrietenchalcedoonDendrietenchalcedoon (merliniet) trommelsteen Dendrietenchalcedoon is een doorzichtige steen die doorgaans wit, lichtgrijs tot geelgroen of grijsblauw is. Kenmerkend zijn de donkere dendrieten (insluitsels). De steen staat ook bekend onder de handelsnamen merliniet en muggensteen.

Dendrietenchalcedoon bevat soms ook opaal. In dat geval wordt dit kristal wel eens dendrietenopaal genoemd. Zit er ook agaat in, dan heet de steen wel dendrietenagaat. Een meer algemene naam is dendrietenkwarts.

Dendrietenchalcedoon is een nogal onderschatte edelsteen. Het heeft veel werkingen gemeen met andere soorten chalcedoon, vooral fysiek. De steen heeft echter een heel eigen spirituele werking. Het is een echte sjamanensteen en geeft in combinatie met gabbro ('mystiek merliniet') een goede bescherming tijdens trance of meditatie..

Edelsteentherapeuten gebruiken de dendrietenchalcedoon graag omdat hij helpt bij klachten aan huid en slijmvliezen, en bij botbreuken. Draag de steen in je broekzak of als sieraad.
Ligt de steen op je nachtkastje, dan kan hij helpen bij problemen met inslapen en doorslapen.


Herkomst van de naam

merlinietMerliniet hanger De naam dendrieten voor de plantaardig aandoende insluitsels is ontleend aan het Grieks dendron ('boom').
Het woord chalcedoon is ontleend aan de Oudgriekse havenplaats Chalcedon in Klein-Azië. Daar werd het mineraal gewonnen en verhandeld.

Merliniet is genoemd naar Merlin, of, zoals de Nederlanders hem noemen, Merlijn, tovenaar en raadgever van koning Arthur.

De naam muggensteen wordt gebruikt omdat de donkere dendrietjes aan muggetjes doen denken.


Dendrietenchalcedoon door de eeuwen heen

Historisch gezien staat de steen vooral bekend onder de naam dendrietenagaat. Onder die naam vind je hem meestal in stenenverzamelingen.

De dendrietenchalcedoon is nog niet zo lang in gebruik als heelsteen, tegenwoordig vooral onder de naam merliniet.


Dendrietenchalcedoon en gezondheid

Spiritueel

* De dendrietenchalcedoon hoort bij het heiligbeenchakra als hij gelig is; bij het hartchakra als hij lichtgroen is; bij het keelchakra en het kruinchakra als hij grijzig is.
* Dendrietenchalcedoon helpt contact te maken met de Akashakronieken, die alle menselijke kennis bevatten. Het is een steen van healing en magie; een kristal van magiërs en sjamanen.
* Wil je in meditatie een reisje naar bovenwereld of onderwereld maken? Houd dan dendrietenchalcedoon in je hand tijdens de meditatie.

Mentaal

dendrietenchalcedoonDendrietenchalcedoon trommelsteen * Dendrietenchaldecoon maakt je bewust van vastgeroeste patronen en helpt je die los te laten.
* Dendrietenchalcedoon helpt onderscheid te maken tussen wat jijzelf wil en wat anderen willen. Laat je niet meeslepen door andermans enthousiasme, laat je niet ongewild voor iemand anders karretje spannen.
* Dendrietenchalcedoon bevordert het evenwicht tussen tegenstellingen, zoals mannelijk en vrouwelijk, yin en yang, intellect en intuïtie.
* Met dendrietenchalcedoon vergroot je jouw analytische vermogens en kun je je beter concentreren.
* Dendrietenchalcedoon versterkt je gevoel voor rechtvaardigheid.
* Dendrietenchalcedoon is een goede steen voor het doorgronden van dubbele boodschappen die je omgeving uitzendt.

Emotioneel

* Dendrietenchalcedoon helpt je om onder alle omstandigheden je zelfbeheersing te bewaren.
* De emoties die met onbewuste patronen en gevoelens gepaard gaan, kosten veel energie, en leiden de aandacht af. Dendrietenchalcedoon helpt je die patronen en gevoelens te herkennen.

Fysiek

* Zoals alle chalcedonen heeft de dendrietenchalcedoon een uitgesproken werking op alles in ons lichaam dat uit laagjes bestaat, zoals huid, vliezen en slijmvliezen.
* Dendrietenchalcedoon heeft een sterke positieve invloed op de groei en herstel van botten en botbreuken. Dat is te danken aan het ingesloten mangaan, dat als sporenelement onontbeerlijk is voor botgroei.
* Dendrietenchalcedoon heeft daarnaast een positieve invloed op alle vloeistoffen in het lichaam: de bloedsomloop, het lymfesysteem en de waterhuishouding. Het hart pompt gemakkelijker bloed rond, het bloed bevat meer zuurstof en voert meer afval af uit de cellen. Daardoor heeft deze steen een sterke werking op ons hele systeem.
* Heb je dun haar? Of gespleten haarpunten? Spoel je haar na het wassen met dendrietenchalcedoonwater.
* Je kunt nagels die zacht zijn of gemakkelijk splijten insmeren met olie van dendrietenchalcedoon.
* Verwen een schrale huid met olie van dendrietenchalcedoon. Deze olie werkt ook heel goed voor schrale en kapotte lippen.
dendrietenagaatPlakje dendrietenagaat * Een geïrriteerd maagslijmvlies heeft baat bij het drinken van edelsteenwater van dendrietenchalcedoon en bij het dragen van deze steen. Maar ook andere maagklachten, zoals maagontsteking, vol gevoel, brandend maagzuur, misselijkheid verminderen bij het dragen van de dendrietenchalcedoon.
* Vergroot je weerstand met dendrietenchalcedoon! De lymfeomloop wordt zo sterker, en dat komt je immuunsysteem ten goede.
* Dendrietenchalcedoon versterkt het zenuwstelsel en de hersenen.
* De hele stofwisseling verbetert door het dragen van dendrietenchalcedoon. Hierbij kun je denken aan buikpijnen, diarree, obstipatie, darmverklevingen, darmbloedingen, aambeien en anaalfistels.
* Dankzij het ingesloten mangaan draagt de dendrietenchalcedoon bij aan een beter humeur en meer levensvreugde.
* De steen versterkt en reinigt de wanden van aders en slagaders. Klachten als gevolg van spataderen worden verlicht.
* Spierweefsel en bindweefsel worden versterkt. Dendrietenchalcedoon versterkt met name de vliezen die weefsels omhullen, en de slijmvliezen waarmee organen van binnen bekleed zijn.
* Dendrietenchalcedoon een echte 'pleistersteen': de steen laat wonden sneller helen.
* Last van slaapproblemen of nachtmerries? Dendrietenchalcedoon onder je hoofdkussen kan dit verhelpen. Prettige steen vooral voor kinderen met nare dromen.


Symbolen

Dendrietenchalcedoon hoort bij het sterrenbeeld Tweelingen.
De runen die bij de dendrietenchalcedoon horen, zijn de runeThThurs, de runeRReið en de runeHHagl.
De Th (Thurs = reus) lijkt op een doorn. Deze rune biedt bescherming en verzorging, zoals doornen bescherming bieden voor rozen. Hij geeft 'reuzenkracht' en energie. Deze rune hoort bij alle kwartsen.
De R (Reið = rijden) staat voor reizen, leren, inzicht, contemplatie, het overbruggen van tijd en ruimte. Deze rune hoort bij het vloeiende karakter van deze steen.
De H (Hagel = hagel, hagelbui) staat voor verstoring en chaos, maar ook voor doorbreken van blokkades.

Deze drie runen samen versterken de werking van de dendrietenchalcedoon. Het gaat om een beschermende en helende steen, die bij meditatie helpt bij het vrijmaken van kennis in jezelf en uit andere dimensies.


Fysische eigenschappen dendrietenchalcedoon

dendrietenagaatDendrietenagaat trommelsteenDe dendrieten van dendrietenchalcedoon bestaan vooral uit mangaan (Mn), soms ook uit ijzer (Fe). Bevat de steen relatief veel mangaan, dan kan de kleur paarsig worden. Relatief veel ijzer geeft juist groene tinten.

Afhankelijk van de kleur en de doorzichtigheid kan dendrietenchalcedoon overgaan in mosagaat (met mosgroene insluitsels).

Samenstelling: SiO2 + H2O + Fe, Mg, Mn, Si + MnO2
Hardheid: 7
Glans: glasglans, mat, zijdeglans
Transparantie: doorschijnend, doorzichtig, ondoorzichtig
Breuk: schelpvormig
Splijtbaarheid: geen
Dichtheid: 2,50 - 2,70
Kristalstelsel: trigonaal, soms amorf


Weblinks

  • Op mineralensites is nauwelijks informatie over dendrietenchalcedoon te vinden. De Engelstalige mineralenwebsite Mindat geeft vindplaatsen en mooie plaatjes van dendretic agate

 

Wist je dat...

  • ... dendrietenchalcedoon soms hele landschappen in zich lijkt te hebben? Dan wordt de steen wel landschapsagaat genoemd. De dendrieten geven elke steen een unieke tekening. Op het internet vind je shops die de mooist getekende stenen voor hoge prijzen aanbieden.
  • ... er naast merliniet nog meer namen voor dendrietenchalcedoon bestaan? Bijvoorbeeld boomsteen, uiteraard naar insluitsels die op bomen lijken. En mokkasteen of mochasteen, naar een belangrijke vindplaats, de havenstad Al Mukna (Mocha) aan de Rode Zee in Jemen.
  • ... de dendrieten uit mangaanhoudende vloeistof ontstaan? Als de chalcedoon pas gevormd is, kunnen er krimpscheuren ontstaan. Mangaanhoudende vloeistof dringt in die krimpscheuren en kristalliseert uit in zwarte plantaardige vormen.
  • ... dendrieten metafysisch staan voor leven en groei?
  • ... de energie van de dendrietenchalcedoon de werking van Bachbloesem-remedie Mimulus (tegen verlatingsangst, heimwee) versterkt?
  • ... dendrietenchalcedoon ook prima werkt bij hoofdpijn door een omslag in het weer?