Gezonder dankzij helende edelstenen

NIEUWS: WEBWINKEL VERHUISD
Vele jaren was de webwinkel van Prana-Bodhi te gast bij Semoea. Sinds 17 mei 2024 staat de stenenverkoop weer waar het ooit begon: www.prana-bodhi.nl. De winkel blijft bereikbaar via een knop op semoea.nl

Shungiet: kenmerken en werking

shungiet brokBrok ruwe shungietShungiet is een koolstofvariant, verwant aan antraciet en grafiet. De kleur is antracietgrijs tot diepzwart.

Het mineraal heeft een bijzondere structuur: de moleculen bestaan uit 60 of 70 atomen koolstof en hebben de vorm van een voetbal of rugbybal. Het koolstofgehalte van het shungiet gesteente varieert van 30 procent tot maar liefst 98 procent.

Koolstof heeft een sterk absorberende werking bij diarree of vergiftiging. Denk bijvoorbeeld aan het populaire geneesmiddel Norit, dat bestaat uit koolstof. Shungiet heeft dit effect nog sterker; het absorbeert alles wat niet in ons lichaam en niet in onze aura hoort.

Shungiet geeft een beetje af, ook als het gepolijst is.

Tot voor kort hadden weinig mensen buiten Rusland gehoord van shungiet. Rusland zelf bezit bijna de gehele wereldvoorraad van shungiet en buiten Rusland was het jarenlang nauwelijks te krijgen.

In Rusland geniet shungiet grote faam als helende steen. Ook in de westerse edelsteentherapie wordt shungiet tegenwoordig gebruikt. De steen staat bekend als een New Age-steen.

Vanwege zijn absorberend vermogen werken edelsteentherapeuten graag met shungiet. Bij allerlei soorten vergiftiging en contactallergie kan shungiet goed ingezet worden. Het is ook een bijzonder prettige steen om vast te laten houden na hevige schrik, shock en acute trauma's.

Shungiet ontleent zijn werking aan zijn structuur en de manier waarop het gevormd is. Shungiet is, net als de meeste andere carboon (koolstof), ontstaan onder natte omstandigheden, waarin plantenresten vergingen door oxidatie. Vervolgens klonken ze door tijd en druk in tot een massa. Die veranderde door blootstelling aan vulkanische activiteiten. Zo zijn in dit kristal de elementen water, aarde, lucht en vuur verenigd.

 

Herkomst van de naam

Shungiet dankt zijn naam aan de vindplaats, de Zazhoginskoye-afzetting in de regio Shunga in Karelië, een streek in het noordwesten van Rusland.

 

Shungiet door de eeuwen heen

Shungiet wordt gevonden tussen gesteenten uit het Precambrium, het oudste geologische tijdperk van de aarde, dat 542 miljoen jaar geleden eindigde.

Shungiet in KarelieShungiet rotsen in Karelië (foto: Amrith.de/Wikipedia)Er is veel gespeculeerd over de precieze ouderdom van shungiet. Aanvankelijk dacht men dat dit mineraal ontstaan was toen er nog geen planten op aarde bestonden. Shungiet zou zelfs twee miljard jaar oud zijn, en afkomstig van een meteoriet. Nu denkt men shungiet ongeveer 600 miljoen jaar geleden ontstaan is uit zeealgen.

Vanwege de aanwezigheid van shungiet werd Karelië in het begin van de 18e eeuw de locatie van het eerste kuuroord van Rusland. Stichter was tsaar Peter de Grote (1672-1725), die in Duitsland en België had kennisgemaakt met kuuroorden in Pyrmont en Spa. De tsaar wist dat het water in Karelië van bijzondere kwaliteit was. Peter had zelf vastgesteld dat stenen uit Karelië (shungiet dus) de houdbaarheid en zuiverheid van water verbeterden.

Peter de Grote wilde iedere soldaat in het Russische leger standaard een shungiet geven, zodat iedereen zijn water zou kunnen zuiveren. Hij hoopte hiermee dysenterie en buikloop te voorkomen. Later onderzoek heeft bevestigd dat shungiet inderdaad een antibacterieel en zuiverend effect heeft.

De Russische geoloog en paleontoloog Alexander Alexandrowitsch Inostranzew (1843-1919) was de eerste die de shungiet beschreef en het mineraal zijn naam gaf.

Shungiet wordt in Europa sinds de 18e eeuw gebruikt als pigment voor verf. Het werd verkocht onder de naam zwarte oker of carbon black. In de Sovjet-Unie ontstond de naam shungite natural black. Het geeft een mooie diepe, permanente kleur zwart en kan goed vermengd worden met andere kleuren. Het bijmengen van shungiet geeft mooie dekkende kleuren, ook bij heldere kleuren zoals rood, geel of groen.

In de jaren zeventig van de 20e eeuw is shungiet wel gebruikt als isoleermateriaal, onder de naam shungisiet. Dit werd gemaakt door rotsen met een vrij laag shungietgehalte te verhitten tot zo'n 1100 graden Celsius. Hierdoor ontstaat een zgn. low-density filler, een materiaal dat gemakkelijk mengbaar en verwerkbaar is.

shungiet handstenenShungiet handstenen

Op verschillende locaties in Rusland zijn shungiet-kamers gemaakt, onder meer in militaire medische academies zoals die van Sint Petersburg, kuuroorden, gevangenissen en scholen. Het verblijf in zo'n shungiet-kamer heeft een krachtig effect op de geestelijke en lichamelijke gezondheid, zowel bij volwassenen als bij kinderen. Een bezoek van 20-30 minuten aan zo'n kamer pept je op, geeft je weer energie en zin om dingen te ondernemen.

Sommige overlevenden van het gijzelingsdrama in Beslan in 2004 (1200 kinderen en onderwijzers werden in deze school gegijzeld door terroristen; bij de bloedige bevrijding door het Russische leger vielen meer dan 330 doden) bezochten de shungiet-kamer daar regelmatig. Daardoor konden zij dit trauma sneller en beter verwerken. Door deze ervaringen wordt shungiet in Rusland de Steen van de Troost genoemd.

In Rusland wordt graag gewerkt met shungietpoeder. Soms wordt het poeder verwerkt tot papjes voor bandages en pakkingen. Dit wordt gebruikt bij de behandeling van huidklachten, met name voor mensen die allergisch zijn voor de reguliere middelen. Het poeder kan gebruikt worden in baden voor mensen met huidklachten. Dergelijk badwater zou ook heilzaam werken bij astma, COPD, keelklachten en longontsteking.

Russen verwerken shungietpoeder ook tot een gezichtsmasker dat de huid verjongt en verfrist. Het werkt ook prima tegen cellulitis. Bovendien zou zo'n shungietpakking haarverlies tegengaan en de haargroei zelfs compleet herstellen.

 

Shungiet en gezondheid

shungiet hanger

Spiritueel

* Shungiet harmoniseert alle chakra's en zuivert de aura. De steen verdiept en versterkt spirituele groei.
* Shungiet is aardend, maar tegelijkertijd verheffend.
* Shungiet kan je tijdens meditatie in contact brengen met het verleden of de toekomst.

Mentaal

* Shungiet helpt je kansen te zien en deze te pakken
* Shungiet helpt je je onbewuste te activeren tijdens leren en studeren.
* Shungiet helpt je jezelf terug te vinden na heftige ongelukken en trauma's.

Emotioneel

* Shungiet is een troostende steen. Hij helpt bij verdriet en rouwverwerking.
* Shungiet helpt bij het loslaten van sterke emoties en stressvolle gedachten.
* Shungiet is een goede steen tegen stress, is kalmerend en rustgevend.
* Bij depressie en somberheid maakt shungiet weer vrolijk.
* Shungiet beschermt tegen negativiteit.

Fysiek

* Shungiet werkt ontgiftend en is vooral goed tegen alle soorten elektromagnetische smog. Zet een bol of piramide bij je computer en magnetron. Door een shungiet in de ruimte te zetten, wordt alle negatieve energie geabsorbeerd. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld aardstralen. Ook als je je wat zwakjes en gammel voelt, kan de shungiet de oorzaak hiervan absorberen.
* Shungiet is een goede anti-griepsteen. Je kunt hem preventief gebruiken. En als je de griep al hebt, helpt shungiet je om sneller te herstellen.
* Keelpijn, keelontsteking en longontsteking kunnen tal van oorzaken hebben. Shungiet geeft je immuunsysteem de beste ondersteuning om deze klachten sneller en beter te bestrijden. Shungiet is antibacterieel en desinfecterend.
* Shungiet versterkt het zelfhelend vermogen van het lichaam op alle fronten.
* Shungiet is ontstekingsremmend, koortsverlagend en verkoelend.
* Bij problemen met de spijsvertering absorbeert shungiet de oorzaak. Het drinken van shungiet water helpt bij brandend maagzuur en zure oprispingen. Shungietwater helpt bij diarree, constipatie en buikpijn.
shungiet piramidePiramide gezaagd van ruwe shungiet * Shungiet is een prettige steen bij sommige soorten contactallergie. Helptgoed tegen vergiftigingen, jeuk en huiduitslag.
* Een goede steen tegen hoofdpijn, met name spanningshoofdpijn. Shungiet helpt je je hoofd leeg te maken. Zo helpt de steen ook goed bij slapeloosheid en problemen met inslapen en doorslapen.
* Shungiet helpt bij veel soorten pijn, tegen eerstegraads brandwonden. Leg de shungiet direct op de zere plek.
* Shungiet helpt tegen ontstekingen als parodontosis, stomatitis, hepatitis. Ontstekingen in de mond kun je bestrijden door te gorgelen met shungietwater.
* Was je haar met shungietwater bij dof of futloos haar, en bij haarverlies. Drink hierbij regelmatig mineraalwater met een paar druppels shungiet elixer.
* Smeer shungietolie op een koortslip, dan geneest deze snel.
* Allerlei huidklachten, zoals eczeem en psoriasis, verminderen door wassen of deppen met shungietwater. Dit water bevordert tevens de genezing van krassen, schrammen en schaafwonden. Shungietwater versterkt en verjongt de huid. Probeer eens het effect van shungietwater op eelt!
* Shungiet verbetert de oog-handcoõrdinatie. Prettig bij het aanleren van nieuwe vaardigheden, zoals tekenen, schilderen, kleien beeldjes maken, een nieuw soort schrift aanleren.
* Shungiet verbetert ook je reactievermogen. Dat maakt shungiet een fijne steen om bij je te dragen als je aan het verkeer deelneemt.

 

Symbolen

De shungiet past bij alle sterrenbeelden.
De rune die bij de shungiet hoort, is de runeK Kaun.
De K (kaun = toorts, vuur, licht, kennis) staat voor kennis en inzicht. Met shungiet kun je je kennis verdiepen, nieuwe verbanden leggen en nieuwe wegen bewandelen.

 

Fysische eigenschappen shungiet

fullereen van 60 C-atomenFullereen van 60 atomen koolstof (bron: www.nobelprize.org)

De 60 atomen koolstof (C) in het shungiet molecuul zijn gerangschikt in de vorm van een afgeknotte icosaëder (een regelmatige twintigvlak). Het molecuul bestaat uit 12 vijfhoeken en 20 zeshoeken, en lijkt op een voetbal.

Dergelijke bolvormige holle moleculen komen zelden voor in de natuur en zijn nog maar kort bekend. De ontdekkers van dergelijke fullerenen kregen in 1996 de Nobelprijs voor de Chemie. De fullerenen met 60 C-atomen worden wel buckyballen of buckminster-fullerenen genoemd.

De shungiet moleculen met 70 C-atomen zijn gerangschikt als 12 vijfhoeken en 25 zeshoeken. Ze lijken op een rugbybal. Ook dit zijn fullerenen.

Geologen verdelen shungiet gesteente in drie kwaliteiten.

  1. Edelshungiet, met een koolstofgehalte tot 98 procent,
  2. Zwarte shungiet, met een koolstofgehalte van 50-70 procent,
  3. Grijze shungiet, met een koolstofgehalte van 30-50 procent.

edelshungietBrok edelshungiet (foto: rainbowised.blogspot.nl)Edelshungiet is glasachtig zwart en metaalachtig glanzend. Voorwerpen van shungiet, zoals sieraden en bollen, worden gemaakt van zwarte shungiet.

Samenstelling: C60, C70 + andere elementen, vooral kwarts, veldspaten, chloriet, en een beetje rutiel en zwavel
Hardheid: 3,5
Glans: matglans of glasglans of metalig
Transparantie: ondoorzichtig
Breuk: schelpvormig, bros
Splijtbaarheid: onduidelijk
Dichtheid: 1,9 - 2
Kristalstelsel: amorf

 

Webtips

 

Wist je dat...

  • ... shungiet een supersteen is voor het absorberen van elektrosmog? Plaats hem tussen jezelf en apparatuur zoals computers, televisie en magnetron.
  • ... shungiet ook de straling kan absorberen die aanwezig is als je vlakbij of onder hoogspanningskabels woont of werkt?
  • ... shungiet zelfs geometrische straling kan absorberen? Dit is straling die uit de aarde komt. Deze straling kan zogenoemde geopatische stress veroorzaken. Zet een shungiet bol zo dicht mogelijk bij de bron van die geopatische stress neer.
  • ... shungiet blijft afgeven, ook al is hij gepolijst? Zelfs als je de steen vaak met water reinigt, blijft hij afgeven.
  • ... een shungiet in je broekzak een probaat middel is tegen lage rugpijn?
  • ... shungiet de aura met wit licht vult? Ondanks (of misschien juist wel dankzij) zijn donkere kleur.
  • ... shungiet een van de stenen van aartsengel Cassiël is? Hij is de engel van de tranen. Shungiet wordt niet voor niets de Steen van de Troost genoemd.