Serafiniet: kenmerken en werking
Het lijkt wel alsof serafiniet uit glanzende zilveren veren bestaat, gevat in een voornamelijk groene ondergrond. De kleur kan variëren van licht olijfgroen tot zwartachtig groen. Vanwege z'n fraaie uiterlijk en groene kleur wordt het mineraal ook wel chlorietjade genoemd.
Serafiniet is onderdeel van de mineralenfamilie klinochloor. De stenen uit deze familie worden nogal eens als magnesiumerts uitgenut. Zijn fraaie uiterlijk behoedt de serafiniet voor dit lot. Dit mineraal wordt praktisch altijd gebruikt als siersteen of verwerkt tot sieraad.
Er is slechts één vindplaats van serafiniet met edelsteenkwaliteit. Dat is het district Irkutskaya in Oost-Siberië.
Serafiniet is een van de belangrijkste helende stenen van onze tijd. De steen helpt het hartchakra te openen. Serafiniet kan mensen op een hoger spiritueel niveau brengen. Er wordt vaak beweerd dat serafiniet connectie met engelen mogelijk maakt.
Herkomst van de naam
De naam serafiniet is afgeleid van serafijn, 'engel, gevleugeld, engelachtig wezen, in dienst van God'. Het woord seraf is ontleend aan het Hebreeuws saraph ('branden', in de betekenis stralen). De steen wordt zo genoemd omdat de witte strepen doen denken aan engelenvleugels.
De naam klinochloor (ook wel: clinochloor) komt van de Griekse woorden klino ('scheef') en chloros ('groen').
Ook de naam chloriet is afgeleid van Grieks chloros ('groen').
Serafiniet door de eeuwen heen
Klinochloor werd in 1851 voor het eerst beschreven naar aanleiding van vondsten van de Amerikaanse geoloog en mineraloog William Phipps Blake (1826-1910). Hij was in dienst van de Pacific Railroad Exploring Expedition en in deze hoedanigheid vond hij allerlei mineralen en gesteenten. Deze beschreef hij uitgebreid in tijdschriften en artikelen.
Tot die tijd stond klinochloor nog bekend als chloriet. Deze naam werd in 1789 bedacht door de Duitse geoloog en mineraloog Abraham Gottlob Werner (1749-1817). Later bleek dat chloriet meerdere subvariëteiten kent. Klinochloor is een van die variëteiten.
De ontdekking van serafiniet als speciale variant van klinochloor staat op naam van de Russische mineraloog Nikolay Koksharov (1818-1892 of 1893).
Serafiniet is nog niet zo lang in gebruik als heelsteen. Het staat bekend als New Age-steen.
Serafiniet en gezondheid
Spiritueel
* Serafiniet hoort als groen kristal vooral bij het hartchakra. Als ijzerverbinding geeft het de kracht om uit lethargie en apathie te stappen, het heft in eigen handen te nemen, en open te staan voor verbetering.
* Serafiniet helpt disbalans en karma uit vorige levens op te lossen.
* Serafiniet helpt om je ware levensdoel te vinden en te bereiken, zonder jezelf tekort te doen.
* Serafiniet maakt je ervan bewust dat het goddelijke niet alleen mannelijk, maar ook vrouwelijk is. Het kan je in contact brengen met de godin van de wijsheid, Sophia, de tegenhangster van Jezus Christus.
Mentaal
* Serafiniet helpt de juiste beslissingen te nemen in liefdesaangelegenheden. Het stimuleert je te leven en te reageren vanuit je hart. Zoek je een partner? Draag dan een serafiniet op je hart. Dan word je ontvankelijker voor liefde.
* Gebruik serafiniet als je graag het contact met natuur, tuin of kamerplanten wil versterken. Je krijgt 'groene vingers', je verzorgt je planten beter.
Emotioneel
* Serafiniet is troostend en kalmerend. Het kristal helpt bij somberheid, wanhoop en depressie. Je ziet in dat er in een vrijwel uitzichtloze situatie toch altijd nog hoop is.
* Serafiniet verdrijft negatieve emoties en harmoniseert heftige gevoelswisselingen. Zo ondersteunt serafiniet je in stormachtige relaties en in twistgesprekken. De steen geeft inzicht in welke emoties bij jou horen en welke bij de ander.
* Serafiniet geeft een gelijkmatig humeur.
Fysiek
* Serafiniet versterkt de conditie en het uithoudingsvermogen.
* Serafiniet is bloedzuiverend en ontgiftend. Het mineraal ontspant borstkas, schouderpartij en nek. Daardoor kunnen de longen meer zuurstof opnemen en meer zuurstof aan het bloed afgeven.
* Serafiniet versterkt en activeert de rug. De houding verbetert, spierspanning in nek en schouders vermindert.
* Serafiniet is een goed kristal voor herstel na ziekte. Met name griep en verkoudheid kom je sneller te boven met een ketting of hanger van serafiniet, zo dicht mogelijk bij de keel.
* Afvallen? Serafiniet versterkt je wil om dit doel te bereiken en stimuleert je verbranding.
* Serafiniet heelt op DNA-niveau, en ondersteunt daarom de heling van alle fysieke klachten.
* Wratten en andere woekerende aandoeningen worden vertraagd, verlicht en soms zelfs totaal geheeld.
* Serafiniet verbetert de opname van voedingsstoffen uit voedsel, met name vitamine A, C en E, calcium, magnesium en ijzer.
* Serafiniet is een prima steen voor bestrijding van allerlei soorten pijn. Leg de serafiniet op de pijnlijke plek.
* Serafiniet helpt een oude huid soepeler en veerkrachtiger te maken. Levervlekken verdwijnen.
* Een antibioticakuur is goed tegen gevaarlijke infecties, maar doet een aanslag op de darmflora. Serafiniet stimuleert een snel herstel van de darmflora.
Symbolen
De serafiniet hoort bij de sterrenbeeldenMaagd en Weegschaal.
De runen die bij de serafiniet horen, zijn de Sól, Íss en Løgr of Laukr.
De S (Sól = zon, macht, mannelijke energie) staat voor de kracht om het juiste te doen.
De I (Íss = ijs; vertraging, verstarring) is symbool voor rust, wijsheid, consolidatie.
De L (Løgr of Laukr = water, zee, of look, ui) staat voor gevoelens, emoties, introspectie.
Deze krachtige combinatie van runen helpt oude patronen te doorgronden en te verbreken als dat nodig is om verder te groeien.
Fysische eigenschappen serafiniet
Serafiniet is een chloriethoudend silicaat met ijzer en magnesium. Het kan vettig aanvoelen. Het vertoont soms chatoyance (kattenoogeffect).
Serafiniet is een variant van klinochloor, dat op zijn beurt deel uitmaakt van de chlorietfamilie. Die familie omvat vele leden, die erg op elkaar lijken en ook moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn.
De leden van de chlorietfamilie variëren in het gehalte aan magnesium en ijzer. Het meeste magnesium bevat klinochloor (en dus ook serafiniet); het meeste ijzer bevat chamosiet.
Samenstelling: (Mg,Fe2+)5Al(Si3Al)O10(OH)8 + (Cr)
Hardheid: 2 - 4
Glans: glasglans, parelglans
Transparantie: doorzichtig tot doorschijnend, ondoorschijnend
Breuk: brokkelig, gelaagd
Splijtbaarheid: volkomen
Dichtheid: 2,55 - 2,75
Kristalstelsel: monoklien
Webtips
- De Engelstalige mineralensite Mindat biedt enkele mooie foto's van serafiniet.
- De Engelstalige mineralensite Webmineral geeft vooral fysische informatie over klinochloor.
- In het online museum van de Amerikaan John Betts staan fraaie foto's van klinichloor, waaronder serafiniet.
Wist je dat...
- ... zuivere serafiniet zeldzaam is? Meestal vind je serafiniet samen met andere mineralen zoals kwarts, apatiet en aegirien.
- ... serafiniet kattenoogeffect kan vertonen? Dit is te danken aan zijn kristalstructuur.
- ... de elementen aarde en lucht bij serafiniet horen? Dit zijn ook de elementen die dit kristal zijn karakteristieke kleur en tekening geven. Een bestanddeel is oxigeen, lucht. Andere bestanddelen zijn veel voorkomende elementen in de aardkorst.
- ... serafiniet hoort bij de kristallen gewijd aan aartsengel Rafaël?
- ... serafiniet de aura reinigt? Je kunt dit heel simpel bereiken door op een stukje serafiniet te gaan zitten of ermee te gaan mediteren.