Gezonder dankzij helende edelstenen

ATTENTIE: DE WEBWINKEL IS VERHUISD NAAR
www.prana-bodhi.nl

Chrysopraas: kenmerken en werking

chrysopraas trommelsteenChrysopraas trommelsteen Chrysopraas is de naam van een heldergroene tot smaragdgroene soort chalcedoon. Dit mineraal is tegenwoordig vrij onbekend, maar was eeuwen geleden zeer geliefd.

Chrysopraas is betrekkelijk zeldzaam. Het mineraal wordt gevonden tussen lagen verweerd, serpentijnhoudend gesteente. Met bulldozers of ander zwaar materieel wordt dit gesteente zo veel mogelijk verwijderd. Daarna wordt de smaragdgroene chalcedoon met de hand voorzichtig verder ontdaan van het moedergesteente.

De meeste chrysopraas komt nu uit Australië. De kleur is van Australische chrysopraas is dieper groen dan die van de Europese variant.

Omdat chrysopraas voorkomt in allerlei mooie tinten groen, wordt het graag gebruikt als imitatie van jade. Op de markt wordt het soms verkocht als Australische jade.

Er bestaat ook citroengele chrysopraas, die dan ook citroenchrysopraas heet. Dit is eigenlijk het mineraal gaspeiet vermengd met kleurloze chalcedoon.

In de edelsteentherapie wordt chrysopraas vaak gebruikt voor kinderen die zich onbegrepen voelen, zich slecht kunnen uiten of hyperactief zijn.

Let op! Er wordt tegenwoordig ook blauwe chalcedoon op de markt aangeboden die kunstmatig smaragdgroen is gekleurd door middel van nikkel of groen zout.


Herkomst van de naam

Chrysopraas komt van de Griekse woorden chrysos ('goud') en mogelijk prasmai ('schatten'), prasios ('lichtgroen') of prason ('prei').

chrysopraas trommelsteentjeDe naam wordt vaak vertaald als 'goudprei'. Soms ook wordt de naam verklaard als 'met goud overtrokken' steen. Dat zou te danken zijn aan de soms goudgeelkleurige banden moedergesteente waartussen het heldergroene chrysopraas gevonden wordt.

Citroenchrysopraas dankt zijn naam uiteraard aan zijn citroengele kleur.


Chrysopraas door de eeuwen heen

Chrysopraas is al vele eeuwen bekend als siersteen en heelsteen.

In het oude Egypte (vanaf circa 3300 v.Chr.) werd chrysopraas in kettingen en andere sieraden vaak gecombineerd met lapis lazuli of sodaliet. Chrysopraas was gewijd aan de Egyptische godin van de vruchtbaarheid, Bastet of Bast. Deze godin had het hoofd van een kat.

ruwe chrysopraasRuwe chrysopraasIn de tijd van Alexander de Grote (356-323 v.Chr.) werd chrysopraas de Overwinningssteen genoemd, meldde de Duitse geleerde Albertus Magnus (1206-1280). Volgens de overlevering had Alexander zijn successen te danken aan het feit dat hij vanaf het begin van zijn zegetocht altijd een riem droeg die versierd was met een 'praas'-steen. Maar op zekere dag beet een slang de steen van de riem, waarna Alexander geen enkele strijd meer won. Niet veel later stierf hij....

Het grootste bekende stuk chrysopraas uit de Oudheid heeft een grootte van 12,5 x 15 cm. en stelt het hoofd van oppergod Jupiter voort. Het dateert uit de 2e eeuw. Het bevindt zich in de collectie edelstenen van de Universiteit van Pennsylvania.

Chrysopraas was ook geliefd bij de Romeinen (ca. 600 v.Chr. - 500 n.Chr.). Er zijn veel Romeinse sieraden met chrysopraas teruggevonden: broches (cameeën), armbanden, kettingen en zegelringen. Chrysopraas werd beschouwd als een sterke talisman die beschermde tegen het boze oog, een slecht humeur, vervloekingen en vechtpartijen.

De Romeinen schaarden de chrysopraas bij de stenen die aan de liefdesgodin Venus gewijd waren. De chrysopraas zou goed zijn tegen sleur en desinteresse, en zou echtelieden geïnteresseerd in elkaar houden. Chrysopraas stond niet voor de zinnelijke liefde, maar voor geestelijke liefde. Daarnaast stimuleerde chrysopraas de liefde voor de waarheid.

Koningin Cleopatra (69-30 v.Chr.) droeg volgens overlevering graag chrysopraas omdat dit zou helpen haar jeugdige schoonheid te bewaren.

De Duitse mystica Hildegard von Bingen (1098-1179) gebruikte de chrysopraas tegen jicht. De patiënt moest dit kristal op de blote huid leggen, bovenop de aangedane plek. Ze liet heetgebakerde mensen langdurig chrysopraas op de keel dragen, om zo hun woede te temperen.
Chrysopraas wordt heden ten dage nog steeds gebruikt vanwege zijn verkoelend effect bij woede, jaloezie, liefdesverdriet en andere heftige emoties.

Australische chrysopraasAustralische chrysopraas, dieper groen dan de Europese variantSilezië was in de Middeleeuwen de belangrijkste bron voor kwalitatief hoogwaardige chrysopraas. Tot in de 17e eeuw bleef Silezië de belangrijkste vindplaats van chrysopraas. Dit mineraal werd toen graag gebruikt voor sieraden, kralen en knopen. Dat zie je vaak terugkomen in vondsten uit die tijd, en op schilderijen.

Silezië was in de 18e eeuw het toneel van veel conflicten. Uiteindelijk moest de Habsburgse keizerin Maria Theresa (1717-1780) het gebied afstaan aan Frederik de Grote (1712-1786), koning van Pruisen. Inclusief de chrysopraas-mijnen. Dit heeft Maria Theresa Frederik nooit vergeven.

Frederik de Grote was volgens de overleveringen zo dol op chrysopraas, dat hij zijn paleis in Potsdam rijkelijk versierde met siervoorwerpen en zelfs meubilair met chrysopraas. Hij bezat een ring met een grote chrysopraas, waarop hij zo dol was dat hij 'm nooit afdeed. En als hij ging wandelen, nam hij een wandelstok mee die versierd was met een grote knop van chrysopraas. Hij bezat maar liefst 18 snuifdozen van chrysopraas.

Langzaam maar zeker raakten de mijnen in Silezië uitgeput. En dit kristal raakte een beetje in vergetelheid. Door recente grote vondsten in Australi&euml is chrysopraas weer op de kaart gezet.


Effecten op de gezondheid

Spiritueel

* Chrysopraas hoort vanwege zijn groene kleur vooral bij het hartchakra, maar de steen kan op elk chakra waar een doorbraak nodig is. Op het hart gelegd maakt de chrysopraas ontspannen en tevreden. Op de kruin werkt de chrysopraas kalmerend en troostend.
* Chrysopraas helpt je positief te (blijven) denken in moeizame periodes.
* Een goede steen voor idealisten! Chrysopraas helpt de hoge idealen vast te houden, waarbij de weerbarstige realiteit niet uit het oog wordt verloren.

Mentaal

chrysopraas hanger* Chrysopraas helpt je te accepteren dat je bent zoals je bent. Chrysopraas laat je zien dat ieder mens bestaat uit een unieke combinatie van mooie, en soms wat minder mooie, gaven en talenten..
* Chrysopraas maakt onzelfzuchtig en eerlijk. Het delen van informatie, geld en goederen wordt gemakkelijker.
* Word je erg moe van nadenken? Chrysopraas stimuleert je focus en concentratie, waardoor nadenken minder moeite kost.
* Ook mensen die last hebben van dwangmatig handelen, kunnen veel baat hebben bij deze steen. Chrysopraas helpt impulsief gedrag in goede banen te leiden, je denkt beter na over de consequenties van je handelen.

Emotioneel

* Chrysopraas is een goede steen voor volwassenen om hun Innerlijk Kind te bevrijden van onverwerkte (negatieve) emoties en patronen uit hun kinderjaren.
* Chrysopraas geeft een gevoel van veiligheid en geborgenheid, en helpt bij negatieve emoties als wrok, jaloezie en liefdesverdriet. Het mineraal helpt je om je hoofd koel te houden en de vrede te bewaren in verhitte situaties.
* Chrysopraas helpt je om tijdens je slaap heftige belevenissen van de dag op een evenwichtige manier te verwerken. Hierdoor helpt chrysopraas tegen negatieve visioenen en nachtmerries.
* Chrysopraas is vooral een fijne steen voor jonge kinderen die problemen hebben met zich aanpassen aan sociale normen en waarden, en met de druk om te presteren.

Fysiek

chrysopraas trommelstenen* Chrysopraas is goed tegen huidklachten en cellulitis. Wonden helen mooier, met minder littekenweefsel. Maak hiervoor een kristalwater dat je uitwendig gebruikt. Dit werkt ook goed tegen jeukende muggenbeten.
* Chrysopraas versterkt het hart en helpt tegen hoge bloeddruk. Ook werkt het mineraal goed tegen hartkrampen. Chrysopraas brengt meer zuurstof in de bloedsomloop en reinigt de bloedvaten van verstoppingen. Hierdoor bevordert de steen snel herstel na een bypass-operatie.
* Chrysopraas werkt in op de thymus; het mineraal versterkt het immuunsysteem en regenereert.
* Chrysopraas is goed voor longen en luchtwegen, geeft meer lucht. De steen heeft een antibacteriële werking en helpt daardoor tegen keelpijn.
* Chrysopraas is een echte steen voor vrouwen. Hij helpt bij allerlei vrouwenkwalen, met name bij de bevalling en problemen met menstruatie, zoals sterke krampen, sterke bloedingen, buikpijn en rugpijn.
* Chrysopraas werkt in op de spijsvertering. De steen heeft vooral een positief effect op alle organen rond de zonnevlecht: alvleesklier, maag en lever. Chrysopraas activeert vooral de lever, en verbetert zo de ontgifting.
* Chrysopraas werkt ontkrampend op spieren.


Symbolen

De chrysopraas hoort bij de sterrenbeelden Boogschutter, Weegschaal enTweelingen.
De rune die bij de chrysopraas hoort, is de runeK Kaun.
De K (Kaun = toorts; vuur) staat voor licht, kennis. Chrysopraas opent het hart en daarmee de weg naar kennis over het Zelf en het uiteindelijk levensdoel.


Fysische eigenschappen chrysopraas

Chrysopraas is siliciumoxide. De mooie groene kleur van chrysopraas wordt veroorzaakt door sporen nikkel. Soms bevat het mineraal ook chroom.chrysopraas trommelsteenLichte chrysopraas trommelsteen

Samenstelling:SiO2 + Ni, H2O
Hardheid: 6,5 - 7
Glans: glasglans, mat, wasglans
Transparantie: licht doorschijnend tot ondoorzichtig
Breuk: ruw, schelpvormig
Splijtbaarheid: geen
Dichtheid: 2,58 - 2,64
Kristalstelsel: trigonaal, microkristallijn


Weblinks

Wist je dat...

  • ... chrysopraas de steen van de Hoop is?
  • ... chrysopraas goed helpt tegen nachtmerries?
  • ... chrysopraas goed helpt bij hernia's?
  • ... bij leverklachten je lever weer opkikkert dankzij dragen van chrysopraas?
  • ... chrysopraas je helpt de concentratie en de focus te verhogen? Prettig als je moet optreden of een examen hebt.
  • ... chrysopraas een goede steen is tegen angsten en fobieën? Als je bang bent voor de dokter en de tandarts, of je kunt niet goed tegen bloed, dan kan de chrysopraas je goed helpen.
  • ... smaragdgroene kristallen zoals de chrysopraas gewijd zijn aan aartsengel Rafael? Werk je veel met engelen, dan is de chrysopraas een steen die de energie van Rafael kan kanaliseren.
  • ... chrysopraas zich sterker dan andere stenen aan zijn eigenaar hecht? Koop je een chrysopraas, dan is het zaak om de steen middels reiniging en een klein ritueel te laten wennen aan jouw energie!
  • ... chrysopraas bij langdurige blootstelling aan zon en hitte kan verbleken? Dit komt door uitdroging. De kleur kan zich herstellen als je de steen in een vochtige doek legt.