Gezonder dankzij helende edelstenen

NIEUWS: WEBWINKEL VERHUISD
Vele jaren was de webwinkel van Prana-Bodhi te gast bij Semoea. Sinds 17 mei 2024 staat de stenenverkoop weer waar het ooit begon: www.prana-bodhi.nl. De winkel blijft bereikbaar via een knop op semoea.nl

Bergkristal: kenmerken en werking

bergkristalBergkristal met zeshoekige punt Bergkristal is de ingeburgerde naam voor zuivere, waterheldere kwarts. Kwarts is een zeer veel voorkomend mineraal. Het is vaak onderdeel van andere gesteentes.

Bergkristal is volkomen doorzichtig als glas, tot melkachtig wit door ingesloten piepkleine luchtbelletjes. Is het helemaal wit, wordt het melkkwarts of sneeuwkwarts genoemd. De meest transparante vorm wordt het meest gewaardeerd.

De kristallen van bergkristal zijn duidelijk zichtbaar en zeshoekig. De top heeft vaak schuin aflopende vlakken, die elkaar ontmoeten in een punt. De zes zijden en de top kunnen regelmatig zijn, of juist zeer onregelmatig.

Elke kristalpunt heeft zijn eigen karakter en zijn eigen werking, zoals de dubbeleinder of fadenkwarts. Zie het overzicht kwartskristalpunten en hun werking op deze website.

Bergkristal wordt ook onder allerlei andere namen aangeboden, afhankelijk van vorm, vindplaats of insluitsels. Voorbeelden zijn kathedraalkwarts, azeztuliet, satyaloka kwarts. Elke variëteit kan zijn eigen werking hebben.

Laat je een bergkristal liggen, dan kun je hem in een paar maanden tijd zien groeien. Lucht bevat namelijk zeer fijngemalen kwartsdeeltjes (stof), die neerslaan en vastkitten op het kristal.

bergkristal trommelsteenGetrommelde bergkristalBergkristal reinigt, zuivert en versterkt zijn omgeving. Het is een erg belangrijke, zo niet de allerbelangrijkste edelsteen in de edelsteentherapie.

Verreweg de meeste behandelaars gebruiken bergkristal of leden van de kwartsfamilie. De bergkristal wordt gebruikt voor balans, optimaliseren van de energiestroom, bestrijding van duizeligheid en vooral versterking van de werking van andere stenen.

Het is mogelijk om alle klachten en kwalen met uitsluitend bergkristal te helen. Dit kan omdat bergkristal bij uitstek het zelfhelend vermogen van mens en dier ondersteunt en versterkt. Het proces van heling kun je echter vaak versnellen via aanvullende stenen die toegespitst op het aangedane gebied werken.

 

Herkomst van de naam

herkimer diamantHerkimer diamant, een bergkristal dubbeleinder

De naam kristal komt uit het Latijnse crystallus, dat weer uit het Griekse krystallos (beide: 'kristal, ijs') komt. De oude Grieken en Romeinen geloofden namelijk dat bergkristal eeuwig bevroren water was.
Het woord berg werd er in de negentiende eeuw voor gezet, om onderscheid te kunnen maken tussen het mineraal en het kristal (loodglas), waarvan prachtige glazen geblazen werden.

De naam kwarts is afkomstig van Slavisch kwady, dat 'hard' betekent.

 

Bergkristal door de eeuwen heen

Bergkristal was al in de Midden-Steentijd (Mesolithicum, 8000-4000 v.Chr.) in gebruik als sier- en heelsteen. Niet alleen in Europa, maar ook in Zuid-Amerika zijn vondsten gedaan die wijzen op het gebruik van bergkristal door sjamanen.

In de Romeinse tijd was een bergkristal een krachtig amulet voor de reiziger. Hij zou beschermen tegen ziektes, ongevallen en bevriezing. Sabbelen op een bergkristal was goed tegen de dorst.
Romeinse keizers, zoals Caligula, dronken hun wijn uit bokalen van bergkristal. Zij geloofden dat bergkristal eventuele vergiftiging ongedaan zou maken. Inderdaad verkleurt bergkristal bij het gebruik van de toen bekende vergiften.

bergkristallen dorjeDubbele dorje van bergkristalIn Tibet wordt bergkristal al eeuwen verwerkt in geneeskrachtige instrumenten, zoals bollen en dorjes (symbolisch tweesnijdend zwaard, zie afbeelding links).

Heel bekend zijn de genezende Kristallen Schedels, die vooral gevonden zijn in Midden-Amerika en die meer dan 2000 jaar oud zouden zijn.

De Arabieren uit het Midden-Oosten gebruikten bergkristal graag voor het maken van siervoorwerpjes en flesjes voor bijvoorbeeld reukwater. Die flesjes zijn vaak fijnzinnig versierd met uitgesneden vogel-, vlinder- en plantmotieven. Ook zijn messen en zwaarden teruggevonden met een handgreep van bergkristal. Er zijn verschillende technieken bekend, die gebruikt werden om bergkristal te bewerken. Veel voorwerpjes hebben Arabische inscripties.

ei van Faberge Door de eeuwen heen heeft bergkristal kunstenaars geïnspireerd tot het maken van prachtige voorwerpen. Van ringen, armbanden en kettingen tot drinkbekers, schalen en grotere siervoorwerpen.

Zo heeft de befaamde Russische goudsmid Fabergé (1846-1920) veel bergkristal gebruikt in zijn beroemde sieraden en voorwerpen. Bijvoorbeeld in het Ei met de Roterende Miniatuurtjes uit 1896, gemaakt in opdracht van tsaar Nicolas II. In het Ei van 15-jarig Jubileum uit 1911 (zie bijgaande afbeelding) zitten de miniatuurtjes ingelijst achter helder bergkristal.

In de homeopathie, ontwikkeld op basis van de ideeën van de Duitse arts Samuel Hahnemann (1755-1843), is silicea een van de oorspronkelijke (en nog steeds gebruikte) middelen. De chemische formules van silicea en bergkristal zijn identiek.

Bergkristal geeft energie, concentratie, inzicht en inspiratie in moeilijke situaties. Daarom is de kristallen bol waarin waarzeggers en zieners al eeuwen proberen de toekomst te ontrafelen, uiteraard van bergkristal. Door te mediteren met een grotere of kleinere bol van bergkristal, is het ieder af en toe vergund om een blik op verleden of toekomst te werpen.

 

Bergkristal en gezondheid

bergkristal hathorHathor (Egyptische godin) van bergkristal

Spiritueel

* Bergkristal is niet alleen een versterker van het fysieke lichaam. Ook reinigt en versterkt het alle fijnstoffelijke lichamen. Bergkristal lost energetische blokkades in de chakra's, de ida en pingala, de tussenliggende meridianen en nadi's op en voert ze af.
Als de energetische blokkades vrijkomen, circuleren ze in het fysieke lichaam en moeten ze op natuurlijke wijze afgevoerd worden. Goed drinken! Bij voorkeur natuurlijk bergkristalwater. Zo wordt het zelfhelend vermogen van ons lichaam optimaal ondersteund.
* Regelmatig mediteren met bergkristal helpt je je intuïtie en je innerlijk oog te ontwikkelen.
* Bergkristal reinigt en versterkt de aura. Daarnaast helpt het je jezelf te ontwikkelen in overeenstemming met het goddelijk plan.

Mentaal

* Bergkristal maakt energiek, wilskrachtig, doelgericht.
* Helder inzicht in eigen motieven en drijfveren krijg je door bergkristal regelmatig te beschouwen of ermee te mediteren. Vooral de fantoomkwarts helpt hierbij. De fantoomkwarts kan ook inzicht geven in vorige levens.
* Als je tijdens studeren en leren een bergkristal bij de hand houdt, kun je je beter concentreren.

Emotioneel

* Bergkristal maakt liefdevol, harmonieus en puur. Dit gebeurt omdat door het dragen van bergkristal (sieraden) het hartchakra geopend wordt, Met name de kleurrijke regenboogkristallen ondersteunen dit proces.
* Bergkristal geeft een gelijkmatig humeur.

Fysiek

bergkristal donutDonut van bergkristal, met zilverkleurige donuthouder* Bergkristal is het meest neutrale en daardoor veelzijdigste kristal dat we kennen. Het is een panacee, werkt op alle kwalen en aandoeningen. In het algemeen gezegd versterkt bergkristal het zelfgenezend vermogen van ons lichaam.
* Bergkristal bestaat uit zuivere siliciumdioxide. De cellen van al onze weefsels bevatten die stof, met name huid, haar, botten, nagels en tanden. Daarom heeft bergkristal vooral een helende werking op alle klachten die met huid, haar, botten, tanden en nagels te maken hebben, zoals botbreuken, huidkwalen, puistjes, acné, kleine wondjes, eczeem, slecht gebit, brokkelige nagels, bros haar, dof haar, haaruitval, overdadige transpiratie, lijflucht en zweetvoeten.
* Wat bergkristal vooral doet, is het zuiveren, reinigen en versterken van de aura. Het is de perfecte steen voor evenwichtsstoornissen, misselijkheid, reisziekte en zeeziekte.
* Bergkristal regenereert op DNA-niveau.
* Bij darmklachten, zoals diarree, verstopping en winderigheid, helpt de bergkristal heel goed. Draag de steen daarvoor in de broekzak.
* Het dragen van een sieraad van bergkristal kan soelaas bieden bij bepaalde soorten hoofdpijn.

 

Symbolen

bergkristal oorbellenBergkristal hoort bij het sterrenbeeld Leeuw.
De rune die bij bergkristal hoort, is de runeTh Thurs.
De th (Thurs = reus) ziet eruit als een doorn. Net zoals doornen de roos beschermen, biedt deze rune bescherming en verzorging. Hij geeft 'reuzenkracht'.
Bergkristal ondersteunt en versterkt alle runen.

 

Fysische eigenschappen bergkristal

Bergkristal is mineralogisch gezien een variëteit van kwarts. Het is waterheldere siliciumdioxide en kan insluitsels bevatten van andere mineralen, zoals chloriet, dumortieriet en goethiet.

Zodra bergkristal door een insluitsel een kleurtje krijgt, heeft het een andere naam. Voorbeelden zijn citrien, amethist, rookkwarts. Een overzicht vind je bij: Welke stenen behoren tot de familie bergkristal?

bergkristalBergkristal van bovenaf gezien: duidelijk zeshoekigSamenstelling: SiO2
Hardheid: 7
Glans: glasglans
Transparantie: transparant
Breuk: schelpvormig, splinterig
Splijtbaarheid: onduidelijk
Dichtheid: 2,65
Kristalstelsel: trigonaal, hexagonaal

 

Weblinks

Wist je dat...

  • ... bergkristal ondoorzichtig wit wordt door microscopisch kleine belletjes water of gas?
  • ... heel veel stenen bergkristal bevatten? Zo bevat de tijgeroog limonietvezels die in bergkristal zijn gebed.
  • ... bergkristal heel vaak insluitsels heeft van andere mineralen? Daardoor kan de waterheldere bergkristal een tintje krijgen. Rutiel kan bergkristal een goudachtige tot rossige tint geven. Ingesloten actinolietnaaldjes geven een groene kleur.
  • ... bijzondere soorten bergkristal een eigen naam krijgen, omdat ze energetisch een andere werking hebben? Azeztuliet, bijvoorbeeld, kan oude patronen inzichtelijk maken en ook opruimen.
  • ... als je met de engelen Metatron of Gabriël werkt, bergkristal hierbij kan ondersteunen?
  • ... de uiterlijke vorm van de bergkristal invloed heeft op zijn werking? Bij het gebruik van ovale cabochons worden klachten op zowel fysiek, emotioneel als mentaal niveau aangepakt. Zie bij de veelgestelde vragen: Hebben alle kristalpunten van kwarts dezelfde werking?

bergkristalMicro-opname bergkristal<br />(foto: Semoea/Ronald van der Knaap)