Gezonder dankzij helende edelstenen

ATTENTIE: DE WEBWINKEL IS VERHUISD NAAR
www.prana-bodhi.nl

Unakiet: kenmerken en werking

unakietUnakiet trommelsteenDe groen-roze geschakeerde unakiet is geen mineraal, maar een gesteente, Het is een soort graniet, dat ook wel epidootgraniet of pomptongraniet wordt genoemd. In de handel heet het gesteente soms bloemenjaspis, maar dat is een misleidende benaming. Ook al doet de tekening aan bloemen denken, het is echt geen jaspis.

In verschillende delen van de Verenigde Staten staan gebouwen die opgetrokken zijn uit unakiet, of die ermee bekleed zijn. Unakiet is de steen van de staat Virginia.

Edelsteentherapeuten gebruiken unakiet graag, omdat het de kleuren van het hart in zich verenigt, en zeer behulpzaam kan zijn bij het uitlijnen en harmoniseren van de chakra's. Daarnaast is het een fantastische steen voor het oplossen van energetische blokkades.

 

Herkomst van de naam

Unakiet is genoemd naar zijn vindplaats in de VS, Unaka Mountains in het Appalachen-gebergte, gelegen op de grens van Tennessee en North Carolina.

De naam pomptongraniet is afgeleid van de vindplaats rondom de steden Pompton Lakes en Pompton Plains in New Jersey.


Unakiet door de eeuwen heen

unakiet hangerHanger van unakiet

Unakiet werd ongeveer 1000 miljoen jaar geleden gevormd, door het ondergronds stollen van magma. Doordat unakiet in de diepte gestold is, koelde het slechts langzaam af en konden de mineralen zichtbare kristallen vormen.

Unakiet werd en wordt gedolven in de Amerikaanse staat New Jersey, hoewel de mijnen daar nu bijna uitgeput zijn. Ook in North Carolina, Brazilië, Zuid-Afrika en China wordt unakiet gevonden.

Unakiet werd in de 18e eeuw ontdekt als decoratief bouwmateriaal. In de Amerikaanse staten waar unakiet gevonden wordt, zijn gebouwen te vinden die opgetrokken zijn uit unakiet of die bekleed zijn met Pompton Pink Granite, zoals unakiet daar genoemd wordt.
Een mooi voorbeeld is Sint Paul's Episcopal Church in Paterson, New Jersey. Deze kerk is in 1895 gebouwd.

Men had al snel in de gaten dat dit decoratieve materiaal zich ook uitstekend leent voor vazen, schalen en siervoorwerpen.

In de 20e eeuw werd unakiet graag gebruikt als siersteen, als kralen of cabochon geslepen.
Pas aan het eind van de 20e eeuw raakte unakiet bij de edelsteentherapie in gebruik.


Unakiet en gezondheid

Spiritueel

lichte unakietLichtgroen unakiet trommelsteentje* Unakiet hoort vanwege de kleuren roze en groen bij het hartchakra, de thymus en het basischakra. Het gesteente harmoniseert de chakra's van basischakra tot en met hartchakra. En vervolgens worden ook de hogere chakra's geharmoniseerd.
* Unakiet is de steen van het innerlijk kind. Het innerlijk kind ben jij, zoals je vroeger was, als kind. Als het goed is, was je blij, onbevangen en gelukkig, omringd door de liefde van je ouders. Unakiet kan helpen om een plekje te geven aan de dingen in je jeugd die niet prettig waren, zodat je die zaken definitief achter je kan laten.
* Unakiet aardt, omdat het basischakra en hartchakra op één lijn brengt.
* Unakiet vergroot het Derde Oog. Door het dragen van dit gesteente is het mogelijk om inzichten en wijsheden vanuit de Kosmos te ontvangen.

Mentaal

* Unakiet geeft een goed humeur.
* Unakiet brengt evenwicht tussen het mannelijke en het vrouwelijke.
* Unakiet is verbonden met de sprookjeswereld en magie. Het is een fijne steen voor kinderen en mensen die niet volwassen (willen) worden.

Emotioneel

* Unakiet is een kalmerende steen, zeer geschikt voor kruidjes-roer-me-niet.

Fysiek

unakiet uit chinaUnakiet uit China heeft fijnere spikkels* Unakiet helpt voedingsstoffen beter uit voedsel op te nemen. Hierdoor is de behoefte om te snacken en te snoepen veel minder. Unakiet helpt de huid om vitamine D uit zonlicht te halen. Vooral prettig in de winter, als we weinig buiten zijn.
* Uitgeputte bijnieren krijgen vernieuwde energie. Unakiet is daarom een goede steen bij stress en burn-out, en bij uitputting na ziekte. Het immuunsysteem wordt gestimuleerd en je gezondheid krijgt een opkikker.
* Unakiet ondersteunt het hormoonstelsel, en met name de hormonen die bij de geslachtsorganen horen. Het gesteente verbetert de vruchtbaarheid en helpt bij problemen rond menstruatie en zwangerschap.
* Bij chronisch haarverlies (alopecia) kan unakiet helpen dat het haar terugkomt, met name op hoofd, wenkbrauwen en wimpers.
* Unakiet werkt in op het hart, de bloedsomloop en de vaten. Door een betere doorstroming zijn handen en voeten minder koud en worden gewrichten soepeler. Een zachte massage met unakiet helpt bij pijnlijke gewrichten en reumatische klachten.
* Unakiet beschermt tegen elektrosmog en straling van beeldschermen, mobieltjes en andere elektronische apparatuur.


Symbolen

De unakiet hoort bij het sterrenbeeld Schorpioen.
De rune die bij de unakiet hoort, is de runeB Bjarkan.
De B (bjarkan = berk, moeder, moederliefde, stromen) staat symbool voor vrouwelijke aspecten, onvoorwaardelijke liefde en zorg. De unakiet geeft een serene rust, als een lieve luisterende moeder. De steen geeft de ruimte om oude trauma's onder ogen te zien en te helen, en geeft inspiratie voor het inslaan van nieuwe wegen.

 

Fysische eigenschappen unakiet

ruwe unakietRuwe unakiet Unakiet is graniet met een complexe samenstelling van roze veldspaat, geelgroene tot groene epidoot en heldere kwarts of bergkristal.

Samenstelling: KAlSi3O8 (orthoklaas veldspaat) +
Ca2(Al,Fe)3(SiO4)3(OH) (epidoot) + SiO2 (bergkristal)
Hardheid: 6 - 7
Glans: glasglans
Transparantie: ondoorzichtig
Breuk: onregelmatig
Splijtbaarheid: onregelmatig
Dichtheid: 2,55 - 3,20
Kristalstelsel: monoklien

 

Webtips

  • Op internet is weinig informatie te vinden over unakiet. Op de Engelse Wikipedia staat een korte tekst over unakite.
  • De Engelstalige mineralensite Mindat verwijst bij unakiet naar pomptom granite. Deze site heeft slechts twee foto's van unakiet. Verder verwijst Mindat naar de bestanddelen epidoot, orthoklaas en kwarts.

Wist je dat...

  • ... unakiet meestal bestaat uit epidoot-veldspaat, roze veldspaat en kleurloze kwarts? Maar soms is er ook zwarte magnetiet.
  • ... er gezegd wordt dat alle edelstenen bij een engel horen? De unakiet hoort door zijn kleuren bij aartsengelen Rafaêl (geneeskunst) en Chamuël (onvoorwaardelijke liefde).
  • ... een bol van unakiet in een vertrek een sfeer van positieve aandacht en kalmte schept?
  • ... unakiet het hartchakra opent, ook als het innerlijk kind heel erg gewond is? Unakiet helpt je te zien wat er moet gebeuren voor heling van het innerlijk kind.
  • ... een goede nachtrust mogelijk wordt als je een unakiet onder je kussen legt?
  • ... unakiet bij drift en woede helpt om je energie in positieve energie om te zetten?
  • ... unakiet helpt sprookjeswezens als eenhoorns te zien? De steen helpt ook om ze te tekenen of te schilderen, mocht je aspiraties in die richting hebben.