Gezonder dankzij helende edelstenen

ATTENTIE: DE WEBWINKEL IS VERHUISD NAAR
www.prana-bodhi.nl

Lepidoliet: kenmerken en werking

lepidolietEen plaatje lepidoliet Lepidoliet is een mica, een groep mineralen waarvan sommige belangrijk zijn voor de edelsteentherapie. Het is meestal roze-lila, maar kan ook kleurloos, grijzig, paars, rozerood of blauwachtig zijn.
Nauw verwant aan lepidoliet zijn biotiet, fuchsiet en muscoviet.

Mica's glimmen en glinsteren mooi en daarom hebben ze als bijnaam glimmer. Bij de lepidoliet is de glinstering duidelijk zien. Een andere naam voor lepidoliet is lithiumglimmer.

Lepidoliet is makkelijk splijtbaar en kan grote platen vormen. Omdat mica's onbrandbaar zijn, werden die platen lepidoliet graag gebruikt waar vuurvastheid nodig is: bijvoorbeeld als ruitjes van kolenkachels of oliekachels.

In de natuur verandert mica door verwering in zeer vruchtbare klei.

In de edelsteentherapie is lepidoliet belangrijk dankzij het lithium, wat belangrijk is voor de geest. Het mineraal bezit niet alleen de beschermende werking die alle mica's hebben; lepidoliet maakt flexibel van geest en geeft rust in het hoofd.

 

Herkomst van de naam

lepdidoliet hangerHanger van lepidolietLepidoliet betekent 'schubbensteen'. De naam is gevormd uit de Griekse woorden lepidon (schilfer, schub) en lithos (steen).

Het mineraal heette vroeger lilalith. Deze naam verwijst naar de lila kleur. Bij later wetenschappelijk onderzoek werd de naam veranderd in lepidoliet. Dat vond men een degelijker naam.

De naam 'mica' is ontleend aan het Latijnse mica (korreltje, kruimel, beetje), waarschijnlijk onder invloed van het Latijnse micare (fonkelen, glinsteren). Beide namen verwijzen naar het zilverig-roze en schilferige uiterlijk van ruwe lepidoliet.

In het Noors heet mica wel kråkesølv (kraaienzilver), omdat kraaien graag glinsterende micahoudende steentjes in hun nest stoppen.

 

Lepidoliet door de eeuwen heen

Mica, inclusief lepidoliet, wordt op heel veel plaatsen gevonden. Graniet bevat bijvoorbeeld altijd een deel mica. In Nederland vind je mica in stenen die tijdens de ijstijden door het ijs naar hier werden meegevoerd.

Hopewell cultuur - lepidolietHand van mica (lepidoliet), 28 cm. uit de Hopewell-cultuur (Noord-Amerika, 200 v.Chr. - 500 n.Chr). (foto: Wikipedia) Mica was al bekend in de prehistorie. Er zijn voorwerpen van mica gevonden bij de Azteken, in het oude Egypte, bij de oude Grieken en Romeinen. Om een mooie glinstering te krijgen, werden bepaalde soorten keramiek versierd met een glazuur waarin verkruimelde mica zit. Dit gebeurt tegenwoordig nog steeds.

In de 18e eeuw werd lepidoliet erkend als een zelfstandig mineraal.

Tot aan de 19e eeuw werd mica op alleen gevonden als kleine, vlokkige kristallen. Mooie, grote micakristallen waren zeldzaam. De isolerende werking was al bekend.
Het gebruik van mica veranderde toen in de 19e eeuw doorzichtige mica met grote kristallen werd gevonden in Zuid-Amerika en Afrika.

Vanwege zijn vuurvastheid en doorzichtigheid werd deze Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse mica veel gebruikt voor de ruitjes van oliekachels en kolenkachels. Het betrof vooral muscoviet, maar ook lichtere versies van lepidoliet.

In de loop van de 19e eeuw werd mica industrieel belangrijk, vooral als isolerend en brandwerend materiaal. Daarnaast raakte het in gebruik voor kijkglazen, om glas en ruitjes te beschermen tegen de etsende werking van zuren. Mica kwam ook van pas als vulmiddel voor cement en asfalt. Zelfs bij het kleuren en binden van verven bewees mica z'n waarde.

In 1861 onderzochten Robert Bunsen en Gustav Kirchhoff lepidoliet met microscoop en spectrometer. Zij ontdekten dat lepidoliet rubidium en cesium bevat. Sinds de 20e eeuw worden deze zeldzame mineralen uit de lepidoliet gewonnen voor industriële toepassingen.

Omdat lepidoliet ook een lithiumerts is, wordt de lepidoliet tegenwoordig graag gebruikt als bron voor lithium. De mica muscoviet (dat geen lithium bevat) is nu in gebruik voor de ruitjes van kachels.

 

Lepidoliet en gezondheid

lepidoliet trommelstenenLepidoliet trommelstenen

Spiritueel

* Mica-mineralen horen bij de zonnevlecht. Alle mica's beschermen en versterken.
* Lepidoliet hoort bij alle chakra's, vooral bij hartchakra, thymus, keelchakra, voorhoofdchakra en kruinchakra. Lepidoliet weert negatieve krachten en beschermt.
* Lepidoliet helpt je niet alleen je eigen grenzen te bewaken, maar ook andermans grenzen te respecteren.
* Lepidoliet onder het hoofdkussen geeft aangename dromen.
* Lepidoliet helpt je om in moeilijke situaties trouw te blijven aan je eigen principes.

Mentaal

* Lepidoliet maakt flexibel van geest, vrolijk, enthousiast en geeft nieuwe ideeën.
* Lepidoliet stimuleert het intellect en maakt analytisch.
* Lepidoliet helpt je om steviger in je schoenen te staan als anderen proberen je iets tegen je zin te laten doen.

Emotioneel

* Lepidoliet heelt geestelijke pijn, zoals liefdesverdriet, getob, problemen met collega's of relaties.
* Lepidoliet kan goede diensten bewijzen bij genezing van dwangpatronen of fobieën. Het mineraal helpt die patronen te doorbreken en een nieuwe balans te vinden.
* Lepidoliet kan helpen om bij psychische gedragspatronen zoals verslavingen, anorexia nervosa of dwanggedachten de achterliggende patronen en emoties te doorzien en los te laten.

Fysiek

ruwe lepdidolietRuwe lepidoliet* Lepidoliet is een silicaat en helpt huid, kraakbeen, kapsels en weefsels soepel te houden. Wondjes genezen sneller met lepidoliet. Het mineraal ondersteunt de waterhuishouding, helpt tegen verstopping. Laat de klachten bij reuma en jicht sneller verdwijnen.
* Alle mica's, inclusief lepidoliet, versterken het zelfhelend vermogen nog meer dan andere stenen. Lepidoliet versterkt het immuunsysteem.
* Lepidoliet is een goede steen bij pijn, vooral bij pijn door RSI en stress.
* Mensen met allergische klachten - zoals rode ogen, rode vlekken op de huid, gezwollen slijmvliezen - hebben baat bij het dragen van lepidoliet.
* Lepidoliet harmoniseert de spijsvertering en de stofwisseling, en voorkomt en heelt nierstenen. Het reguleert de waterhuishouding en zouthuishouding.
* Lepidoliet maakt het hoofd vrij van muizenissen, helpt bij slaapproblemen door malen.
* Lepidoliet heeft een positieve werking op epilepsie, zenuwen, zenuwpijnen, de ziekte van Alzheimer, angsten, depressies en melancholie.
* Lepidoliet is een goede steen bij een te grote spierspanning.

lepdidoliet hanger

Symbolen

De lepidoliet hoort bij het sterrenbeeld Vissen.
De runen die bij de lepidoliet horen, zijn de runeA Áse en de runeTh Thurs.
De A (Áse = God, magie, taal, communicatie, creatieve energie) staat voor goddelijk plan.
De Th (Thurs = reus, reuzenkracht) staat voor bescherming.

Lepidoliet helpt je bij jezelf te blijven, en je levensdoel hier op aarde te bereiken.

 

Fysische eigenschappen lepidoliet

Lepidoliet heeft een typische mica-samenstelling.
Mica's zijn silicaten met de algemene formule (AB2-3X,Si)4O10(O,F,OH)2.

De bestanddelen A, B en X variëren:

 • A staat meestal voor kalium (maar soms barium, calcium, natrium).
  Bij lepidoliet is A kalium.
 • B is aluminium, chroom, ijzer, lithium, mangaan, magnesium, zink
  (soms titanium, vanadium); bij lepidoliet is B lithium.
 • X is meestal aluminium (soms ook beryllium, borium, of driewaardig ijzer).
  Bij lepidoliet is X aluminium.

ruwe lepdidolietEen brok ruwe lepidoliet Lepidoliet is een lithiumerts. Het kan ook zeldzame aardmetalen als cesium en rubidium bevatten.
De mooie gele en roze kleuren worden veroorzaakt door ingesloten lithium en mangaan.

Samenstelling: K(Li, Al)3[(O, OH, F)2/AlSi3O10] + Ca, Cs, Fe, Li, Mg, Mn, Na, Rb
Hardheid: 2,5 - 4
Glans: glasglans. parelmoerglans
Transparantie: transparant, doorschijnend, doorzichtig
Breuk: bladerig, schilferig, oneffen
Splijtbaarheid: perfect
Dichtheid: 2,8 - 2,9
Kristalstelsel: monoklien

 

Weblinks

Wist je dat...

 • ... lepidoliet wonderen kan verrichten met een droge en schilferige huid? Draag deze steen op de huid of maak er een olie van om mee te smeren.
 • ... lepidoliet heel goed werkt tegen malen en tobben? De beste manier om lepidoliet daartegen te gebruiken, is elke dag een half uurtje tussen vier of meer stenen te gaan zitten.
 • ... lepidoliet alle geblokkeerde emoties in de aura weer laat stromen? Alle emotionele afval wordt uit de aura verwijderd.
 • ... mensen met klachten als anorexia nervosa en obesitas veel baat hebben bij lepidoliet?
 • ... als je van streek bent door ruzies of spanningen, je weer helemaal bijkomt als er een of meer lepidolieten in de ruimte worden gelegd?
 • ... lepidoliet heel goed werkt bij wijkend tandvlees, slapper wordende huid, 'lubberende' armen en andere bindweefselkachten? De klachten verminderen sterk!
 • ... lepidoliet een goede steen is om bij je te dragen als je in een gebouw met airco werkt? Het werkt tegen het sick building syndrome, klachten door de slechte luchtkwaliteit in een gebouw. Denk aan droge ogen, hoofdpijn, duizeligheid, concentratieverlies, kribbigheid.