Gezonder dankzij helende edelstenen

ATTENTIE: DE WEBWINKEL IS VERHUISD NAAR
www.prana-bodhi.nl

Saffier: kenmerken en werking

blauwe saffierBlauwe saffier van hoge kwaliteitSaffier kan allerlei kleuren hebben, maar blauw is de populairste kleur - en de kostbaarste. De prachtig blauwe saffier roept het beeld op van rijke koningen en keizers, net zoals robijn, diamant en smaragd dat doen.

In een saffier die cabochon geslepen is, kan een zespuntige ster zichtbaar zijn. De steen heet dan een stersaffier.

De saffier is de nationale steen van Griekenland. In Brazilië is het de beroepssteen voor ingenieurs.

Saffier geldt als een zeer spirituele steen en beschermt gezicht, geest en verstand.


Herkomst van de naam

Over de herkomst van de naam saffier bestaan verscheidene theorieën. Saffier kan komen van het Griekse sáppheiros of het Latijnse sapphires. Dat betekent 'blauwe steen'.

Maar de naam kan ook 'lieveling van Saturnus' betekenen, in het Sanskriet sanipriyam. In de Zuid-Aziatische gezondheidsleer ayurveda is saffier traditioneel een heelsteen die aan Saturnus gewijd is.

Het kan echter ook 'krassend' betekenen, in het Babylonisch sipru. Met saffier kun je prima krassen, want het is na diamant de hardste steen ter wereld.


Saffier door de eeuwen heen

saffierTrommelsteen van saffier Al eeuwen worden saffieren gewaardeerd vanwege hun prachtige koninklijk blauwe kleur en hardheid.

In India waardeerden koningen saffieren uit Sri Lanka zeer. Zij lieten hun kleding met saffieren versieren en hun vrouwen droegen saffier in hun haar.

Ook in het oude Griekenland waren saffieren geliefd als versiersel in het haar van de Griekse dames. In het oude Griekenland werden trouwens álle blauwe edelstenen sáppheiros ('saffier') genoemd.

In de Middeleeuwen was de saffier geliefd voor sieraden. Vooral de stersaffier werd gebruikt in sieraden die verloving of huwelijk bezegelden. De saffier zou de echtelijke trouw en vriendschap binnen de relatie bevorderen. Saffier werd ook graag gebruikt als amulet tegen zwarte magie en hekserij. Heksen gebruikten ook saffier, maar dan om de toekomst te voorspellen, geesten op te roepen en die geesten hun wil op te leggen.
In middeleeuws Duitsland heette de stersaffier ook wel de 'overwinnaarsteen'. Een ring met saffier zou moed en kracht, eer, kuisheid en onsterfelijkheid schenken.

In de 12e eeuw droegen bisschoppen gouden ringen met saffier. Dat was op bevel van paus Innocentius. Blauwe saffier zou de dragers helpen de spirituele waarheid te zien en hun kuisheid te bevorderen. Het blauw zou de drager nader tot God brengen.

saffier ringRing met blauwe saffier. De paarse zweem verraadt de herkomst: Sri Lanka Mysticus Jan van Ruusbroeck (1293-1381) liet zich graag inspireren door zaken uit de natuur, zoals edelstenen. Hij beschreef de saffier als de Steen der Opstanding en Hemelvaart van Jezus Christus.

Tot begin 19e eeuw werd saffier in boeken beschreven als de saffierblauwe variant van het mineraal korund. Net zoals robijn de rode variant van korund was. Pas daarna werden deze kleurvarianten van korund als zelfstandige edelstenen beschouwd.


Effecten op de gezondheid

Spiritueel

* Alle blauwe saffieren horen bij het voorhoofdchakra, het keelchakra en het hartchakra.
* Saffier maakt spiritueel. In meditatie kan saffier, en vooral de blauwe saffier, je in contact brengen met je Hoger Zelf en de diepere wijsheid in jou.
* Saffier helpt je steeds te vernieuwen, waardoor je op alle fronten groeit. Je paranormale gaven groeien door het dragen van saffier.

Mentaal

oranje saffierOranje saffier, ook wel padparadscha genoemd * Saffier maakt deugdzaam en waarheidslievend, geeft een goed humeur en maakt vrolijk.
* Saffier versterkt relaties, maakt trouw en onderhoudt de vriendschap. Geef je liefste een ring met saffier!
* Saffier ondersteunt je concentratie en je ogen, bij lezen en studeren worden je ogen minder snel moe. Saffier geeft letterlijk en figuurlijk een bredere blik. Saffier maakt leergierig en op een gezonde manier nieuwsgierig.
* Wil je een bepaald doel bereiken, dan kan (vooral de blauwe) saffier je wilskracht en doelbewustheid ondersteunen.
* Saffier geeft zelfspot. Je neemt jezelf serieus, en ziet tegelijkertijd het lachwekkende van je mindere kanten.

Emotioneel

* Angsten en fobieën, zoals smetvrees en pleinvrees, verminderen of verdwijnen als je saffier draagt.
* Saffier maakt eerlijk en waarheidslievend. Het laat je jouw waarheid vol vertrouwen vertellen.
* Saffier kalmeert een heftig temperament. De steen geeft ook geduld.

Fysiek

* Saffier verdrijft vermoeidheid. Saffier versterkt en heelt de zenuwen. Een goede steen bij de ziekte van Parkinson.
* Saffier geeft meer lucht en adem bij astma.
* Saffier kan bloedingen stelpen, bloeduitstortingen genezen en spataderen helen.
* Saffier werkt bloeddrukverlagend en heelt hart en bloedvaten.
* Botbreuken genezen sneller als je saffier draagt. Saffier kan ook botbreuken voorkomen.
* Door saffier verminderen allerlei soorten pijn, zoals hoofdpijn, buikpijn, pijn in de darmen, galaanvallen, gewrichtspijnen.
zwarte saffierZwarte saffier * Saffier heeft een uitgesproken helende werking op huid, haar en slijmvliezen. Eczeem, huiduitslag en wratjes verdwijnen door een saffier te dragen en saffierwater te drinken. Saffierwater kan ook uitkomst bieden als je darmflora uit balans is, door verkeerde voeding, ziekte of een antibioticakuur. De conditie van gespleten haarpunten en dun haar kun je met saffierwater verbeteren. Gebruik het saffierwater zowel inwendig als uitwendig! Dit werkt ook bij roos.
* Saffier dragen vermindert bovenmatig zweten.
* Saffier helpt bij oogklachten zoals mouches volantes en slecht zicht, en zware kringen onder de ogen. Leg regelmatig saffier op je ogen, of draagt een sieraad met saffier.
* Leg een saffier onder je hoofdkussen om slaapproblemen en slapeloosheid op te lossen.

Extra: effecten per kleur saffier

De verschillende kleuren saffier hebben ook eigen effecten op je gezondheid.

* Blauwe saffier is pijnstillend en koortsverlagend. Zeer effectief bij keelpijn. Ook goed bij spraakgebreken en stotteren. Vergroot concentratie en gezichtsscherpte.
* Gele saffier maakt enthousiast en vrolijk. Versterkt maag, lever en milt. Maakt doelbewust.
* Oranjeroze saffier (padparadscha) verzacht het gemoed. Dit type saffier heeft een sterke werking op het immuunsysteem en de voortplanting. Tegen menstruatiepijnen.
* Witte saffier heeft een sterke werking op de lymfen, het immuunsysteem en de weerstand. Geeft inspiratie en heldere ideeën.
* Grijze en zwarte saffier maken creatief en vindingrijk. Tegen melancholie.
saffierTrommelsteen van saffier

Symbolen

De saffier hoort bij de sterrenbeelden Stier, Maagd, Weegschaal en Vissen.
De rune die bij de saffier hoort, is de runeJ Ár.
De J (Ár = jaar, cyclus; wat je zaait, zal je oogsten) staat voor succes door geduldig werken. De saffier kan je fysieke krachten mobiliseren, en de kracht en het geduld geven om door te zetten. De rune en de saffier beschermen het gezicht, de ogen, de geest en het verstand.


Fysische eigenschappen

Saffier hoort bij de familie korund. Deze groep verwante mineralen bevat de hardste stenen na diamant.

Korund bestaat uit aluminiumoxide en is vaak grijzig, bruinig. Saffier bevat ook andere elementen, in kleine hoeveelheden.
Sporen titaan (Ti) en ijzer (Fe) kleuren saffier blauw. Sporen vanadium maken de steen paars, ijzer maakt geel of oranje, en nikkel groen.

De kleur van saffieren wordt vaak intenser gemaakt door bestraling.

ster van indiaSter van India, een wereldberoemde stersaffier ter grootte van een tennisbal (foto: Daniel Torres Jr.)Soms bevat saffier naaldvormige insluitsels van rutiel (TiO2). Deze insluitsels volgen de assen van het kristalstelsel. Is zo'n saffier cabochon geslepen, dan kun je bij een bepaalde lichtinval een ster met zes en soms twaalf punten zien oplichten. We noemen de steen dan een stersaffier.

Vaak vertonen saffieren twee verschillende kleuren, afhankelijk van de hoek waaronder je de steen bekijkt. Een blauwe saffier lijkt soms wit of lichtblauw, soms donkerder blauw.

De robijn is het rode zusje van de saffier. Het grote verschil tussen de twee mineralen is dat robijn chroom bevat.

Samenstelling: Al2O2 + Ca, Fe, Mg, Si, Ti, Zn + (Mg, V)
Hardheid: 9
Glans: glasglans, mat. Als ruwe kristal is de saffier vaak mat, in edelsteenkwaliteit heeft hij glasglans.
Transparantie: ondoorzichtig, doorzichtig tot doorschijnend
Breuk: klein schelpvormig, ruw, splinterig
Splijtbaarheid: geen
Dichtheid: 4,05
Kristalstelsel: trigonaal-hexagonaal


Webtips saffier

ruwe saffierRuwe saffier   ruwe saffier   ruwe saffierRuwe saffier

Wist je dat...

  • ... als een steen saffier wordt genoemd, dit in principe een blauwe saffier is?
  • ... saffier alle kleuren van de regenboog kan hebben? De meeste kleuren worden met een bijvoeglijk naamwoord toegevoegd, zoals oranje saffier, gele saffier en groene saffier. Sommige kleuren hebben een eigen naam gekregen zoals leukosaffier (witte saffier), asteria (stersaffier), chlorosaffier (diepgroen) en lynxsaffier (gevlekte saffier).
  • ... alle gekleurde korund saffier is, behalve wanneer er chroom in zit? Die rode variant wordt robijn genoemd.
  • ... zalmroze-oranje saffier padparadcha heet? Die naam betekent in het Singalees lotusbloem.
  • ... veel kleurloze, grijze of bleekblauwe saffier wordt bestraald om de begeerde korenbloemblauwe tint te krijgen? Dit zijn dus wel echte saffieren!
  • ... middenin de kroon van het Engelse koningshuis een enorme donkerblauwe saffier zit? Deze heet St.-Edwards-saffier, genoemd naar koning Edward de Belijder (1004-1066). Edward liet deze saffier bij zijn kroning in zijn ring plaatsen. Koningin Victoria (1819-1901) heeft deze prachtige steen in de kroon laten zetten.
  • ... saffier tegen stotteren en een slechte adem helpt?
  • ... saffier ook bij nerveuze hoofdpijnen en migraine verlichting biedt?
  • ... saffier 'de steen van de waarheid, zielsvrede en geloof' wordt genoemd?
  • ... er prachtige kunstmatig gemaakte saffieren bestaan? Deze zijn alleen te herkennen met een zeer krachtige microscoop. Een kunstmatige saffier is van binnen zeer regelmatig gevormd. De natuurlijke steen kent echter onregelmatigheden.