Gezonder dankzij helende edelstenen

ATTENTIE: DE WEBWINKEL IS VERHUISD NAAR
www.prana-bodhi.nl

Semoea-logo achter mariaglasaventurijn hartje

Leren over helende edelstenen, ook in 2024

Wij delen graag onze kennis en ons enthousiasme over edelstenen. Neem een duik in de wereld van helende edelstenen. Er zijn weer nieuwe cursussen en workshops voor 2024 gepland. Volop gelegenheid om te ervaren wat helende stenen voor je kunnen betekenen.

Dumortieriet: kenmerken en werking

dumortieriet trommelsteenDumortieriet trommelsteenDe blauwe dumortieriet is weinig bekend en wordt wel eens voor sodaliet lazuriet of zelfs lapis lazuli versleten. Want ook die stenen zijn mooi blauw. Toch is het de moeite waard om dumortieriet beter te leren kennen. Hij is namelijk in sommige opzichten heel anders dan sodaliet of lapis lazuli.

Ruwe dumortieriet wordt vaak ingekapseld in kwarts gevonden. Hij heet dan dumortierietkwarts.

Dumortieriet is een zeer spirituele steen en wordt wel de 'steen van het geduld' genoemd. Door zijn kalmerende uitstraling geeft de dumortieriet rust en overzicht. De steen heet ook wel Go-with-the-flow-steen.

In de edelsteentherapie wordt dumortieriet vooral gebruikt wegens zijn positieve invloed op de hormoonhuishouding, met name op de schildklier als deze te traag werkt.


Herkomst van de naam

De dumortieriet dankt zijn naam aan de Franse fossielkundige Eugène Dumortier, die het mineraal ontdekte.

De soms gebruikte naam dumorturiet is een verschrijving.


Dumortieriet door de eeuwen heen

De dumortieriet werd in Afrika beschouwd als versteend water, en was daarom zeer kostbaar. Waar deze steen ook werd gevonden, altijd was er water in de buurt. Waarom dumortieriet en water zo'n innige relatie hebben, is onbekend.

dumorieriet zeepsteenDumortieriet zeepsteenDe Franse geoloog Ferdinand Gonnard (1833-1923) was in 1880 de eerste die dumortieriet beschreef als apart mineraal. Hij vond de steen in de buurt van de Rhône in Frankrijk. Gonnard vernoemde het mineraal een jaar later naar de Franse paleontoloog Eugène Dumortier (1802-1873). Dit vanwege diens verdiensten voor de paleontologie, en omdat Dumortier het mineraal al eerder vlak bij zijn huis had gevonden, nog zonder het te herkennen als nieuw mineraal.

Dumortieriet wordt sinds 1920 wel gebruikt bij de fabricage van serviesgoed, aangezien de steen bij hoge temperaturen (1800 graden C en hoger) een prachtig helderwit en glanzend porselein oplevert.

Ook wordt dumortieriet gebruikt als keramische grondstof voor het maken van isolatoren maken en laboratoriumspullen zoals schaaltjes, flessen en gereedschappen.

Dumortierietkwarts, met mooie namen als Azul do Macaubas, Azul Macaubas en Azul Boquira, wordt tegenwoordig graag gebruikt als siertegel.


Dumortieriet en gezondheid

Spiritueel

* Als blauwe steen hoort dumortieriet vooral bij het keelchakra en het voorhoofdchakra.
* Op het voorhoofd gelegd verbindt de dumortieriet je met je Hoger Zelf en met Moeder Aarde.

Mentaal

* Dumortieriet geeft overzicht en doorzettingsvermogen in moeilijke situaties. Het is een goede steun bij het doorbreken van verslavingen, zoals snoepen of roken, omdat het helpt dwangmatige patronen te herkennen en te doorbreken.
* Dumortieriet geeft oog voor detail en nieuwe oplossingen.
* Dumortieriet helpt je om taal op verschillende niveaus te begrijpen en te spreken. Dit geldt voor Nederlands maar zeker ook voor vreemde talen! Een goede steen dus als je een vreemde taal als Frans of Engels wilt leren kennen.

Emotioneel

* Dumortieriet geeft een positieve instelling en maakt optimistisch.
* Dumortieriet helpt je leven onder controle te krijgen. Een ideale steen in periodes van stress en onrust, bijvoorbeeld bij reorganisaties of een scheiding.
* Ga eens in een kring van dumortieriet zitten en ervaar de ontstressende werking van de dumortieriet! Dumortieriet verwijdert alle belastende, stressende en blokkerende factoren uit de aura.

Fysiek

dumortieriet-hangerHangertje van dumortieriet * Dumortieriet is een zeer ontspannende steen. Je kunt hem daarom goed gebruiken bij slaapproblemen. Leg de steen dan onder het hoofdkussen.
* De steen helpt bij misselijkheid, braken, darmkrampen en andere ingewandsstoornissen als gevolg van stress of nervositeit.
* Het is een zeer goede steen voor hoofdpijn veroorzaakt door voedselallergieën. Maar ook hoofdpijnen veroorzaakt door zenuwontstekingen in het hoofd hebben baat bij het dragen van een dumortieriet.
* Dumortieriet stimuleert het immuunstelsel en helpt bij infecties.
* Dumortieriet is een vochtafdrijvende steen, en kan daardoor helpen tegen hoge bloeddruk. Helpt ook zeer goed bij opgezette enkels en voeten. Dumortieriet harmoniseert de werking van de schildklier.
* Pijnen worden gestild door de verkoelende dumortieriet, vooral pijn als gevolg van zenuwontstekingen. Dumortieriet heeft een sterke, helende werking op zenuwbeschadigingen.
* Dumortieriet heeft een verzachtende en helende werking op de huid, en helpt zeer goed tegen jeuk en huiduitslag.
* Het is een heel goede steen voor kinderen met last van koortsstuipen.Symbolen

De dumortieriet hoort bij de sterrenbeelden Kreeft en Boogschutter.
De runen die bij de dumortieriet horen, zijn de runeE Jór, de runeF en de runeR Sól.
De E (Jór = paard) staat voor snelheid, trouw en loyaliteit. Deze rune helpt je, samen met de dumortieriet, trouw te blijven aan jezelf.
De F (Fé = vee, bezittingen) staat voor je gaven en talenten, die je met de dumortieriet beter kunt onderkennen en ontplooien.
De S (Sól = zon, mannelijke energie) geeft je de kracht en de energie om te doen wat op zeker moment noodzakelijk is.


Fysische eigenschappen

dumortieriet-trommelsteentjesTrommelsteentjes van dumortierietDe dumortieriet is een silicaat. De groene en blauwe tinten worden veroorzaakt door ingesloten ijzer en vooral titaan. De rode en grijze tinten komen door het ingesloten mangaan.

Samenstelling: (Al, Fe, Ti)7 [O3 | BO3 ] (SiO4)3] + Mn
Hardheid: 7 - 8,5. Aggregaten hebben hardheid 7, kristallen hebben hardheid 8,5
Glans: glasglans, zijdeglas, soms dof
Transparantie: ondoorzichtig
Breuk: ongelijk, schelpvormig, bros
Splijtbaarheid: goed
Dichtheid: 3,26 - 3,41
Kristalstelsel: rombisch


Weblinks

Wist je dat...

  • ... dumortieriet een vezelig mineraal is? Dat maakt 'm minder breekbaar als hij valt.
  • ... dumortieriet in de buurt van de Rhône gevonden kan worden? Vakantiegangers, opgelet!
  • ... dumortieriet eeuwenlang bekend stond als Lapis de Lyon of Lyon Lapis?
  • ... dumortieriet heel goed werkt bij zenuwpijnen en spookpijn?
  • ... dumortieriet ook spoken en angsten op de vlucht drijft?
  • ... dumortieriet beide hersenhelften harmoniseert?
  • ... de kleur van dumortieriet kan afhankelijk zijn van hoe je hem bekijkt (dichroïsme)? Dat betekent dat de steen van de ene kant gezien blauw lijkt, en van de andere kant wit.

We hebben 464 bezoekers online