Gezonder dankzij helende edelstenen

ATTENTIE: DE WEBWINKEL IS VERHUISD NAAR
www.prana-bodhi.nl

Rode jaspis: kenmerken en werking

rodejaspisAangeslepen stuk ruwe rode jaspis.De rode variëteit van jaspis kan verschillende tinten rood tot roodbruin hebben, De steen is soms egaal rood, maar vertoont vaak vlekken of strepen.

Rode jaspis kan een mooie tekening hebben, dankzij de verschillende kleurschakeringen. Een bijzonder soort is de brecciejaspis. Deze bestaat uit kleine fragmenten rode jaspis, die aan elkaar gekit zijn met kwarts.

Rode jaspis is een van de weinige edelstenen die je gewoon in Nederland tijdens een wandeling kunt vinden op een grindpad, op het strand of in een zandverstuiving.

De rode jaspis is geliefd voor ringen, hangers en kralen. En het is een van de belangrijkste heelstenen, die vooral voor de onderste drie chakra’s wordt gebruikt.
Edelsteentherapeuten gebruiken rode jaspis vaak bij uitputting, bloedarmoede, herstel na ziekte, en darmklachten.

De jaspis is meestal rood, maar kan ook geel, bruin of groen zijn. Elders op de website vind je informatie over alle kleuren jaspis en over gele jaspis.


Herkomst van de naam

Het woord jaspis komt waarschijnlijk uit een Semitische taal in het Midden-Oosten. Het betekent 'gespikkelde steen'.
Een andere naam is silex. Dit is Latijn voor ‘vuursteen, kwarts’.


Rode jaspis door de eeuwen heen

Jaspis werd in de Oudheid voor de moeder van alle edelstenen gehouden. De edelsteen wordt genoemd in Latijnse, Griekse en Hebreeuwse geschriften. Ook documenten van de oude Indusbeschaving (ca 3300-1300 v.Chr.) verwijzen naar deze steen. Jaspis was een geliefkoosd materiaal voor kleine amuletten, sieraden, versiering van het heft van wapens.

In het Stenen Tijdperk werden wapens, sieraden en gebruiksvoorwerpen vervaardigd van rode jaspis.

rode jaspis donutDonut van rode jaspisEr zijn Babylonische rolzegels van rode jaspis gevonden. De oudsten worden geschat op ongeveer 4000 jaar oud. Met je persoonlijk rolzegel gaf je in die tijd je akkoord voor een transactie (vergelijkbaar met je handtekening nu).

In Egypte sneed men graag scarabeeën uit rode jaspis. Deze amuletten moesten beschermen tegen enge ziektes, heksen en demonen en rampspoed. Scarabeeën die aan doden meegegeven werden, moesten hun eigenaar beschermen tegen onheil in het dodenrijk.
Er zijn rode jaspis-amuletten van slangenkoppen gevonden; zo’n slangenkop moest beschermen tegen slangenbeten.

Er zijn vele sieraden met amuletten en kralen van rode jaspis teruggevonden. De oudste stammen uit ca. 1550 v.Chr. Ringen en oorringen van rode jaspis waren in die tijd ook populair.

Bij archeologische vondsten op Kreta zijn zegelstenen van rode jaspis uit de Minoïsche tijd (ca. 1800 v.Chr.) gevonden.

In de Middeleeuwen was de rode jaspis een echte mannensteen. Vanwege de rode kleur werd hij verbonden met Mars, de oud-Romeinse oorlogsgod. Wapens versierd met rode jaspis zouden de kracht en moed van de eigenaar aanmerkelijk versterken. Het zwaard Balmung van Siegfried uit de Nibelungensage had volgens de legende een heft bezet met jaspis.

vaas van rode jaspisVaas van rode jaspis, met deksel. Gezien in museum Hermitage Amsterdam, Catharina de Grootste (1729-1796)In de Middeleeuwen geloofde men dat een amulet van rode jaspis je scherp van gedachten en snel van actie maakte. Daarnaast zou dit amulet beschermen tegen pech, onheil en onnodige risico’s.
Ook in deze tijd was de rode jaspis een geliefde steen voor zegelringen, kralen en sieraden.
De Duitse mystica Hildegard von Bingen (1098-1179) gebruikte graag rode jaspis tegen een groot aantal kwalen en problemen, waaronder beten van insecten, spinnen en slangen, vallende ziekte en maanziekte. Door tijdens het baren een stuk rode jaspis vast te houden, zou de moeder zichzelf en haar kind beschermen tegen boze geesten.

Rode jaspis werd graag gebruikt voor muurversieringen en mozaïeken. Een mooi voorbeeld hiervan is de Sint-Wenceslaus kapel uit de 14e eeuw in Praag.

De Amerikaanse Indianen gebruikten de rode jaspis in rituelen om regen op te roepen. De steen stond bij hen te boek als regenbrenger.


Rode jaspis en gezondheid

Spiritueel

brecciejaspisHartje van een speciale rode jaspis: brecciejaspis * Rode jaspis werkt vooral op de onderste drie chakra’s: basis, heiligbeen, zonnevlecht. De steen hoort bij uitstek bij het basischakra. Rode jaspis herstelt een chakra die uit balans is en geeft daardoor fut, pit en energie. Hij maakt moedig en assertief.
* Rode jaspis vergemakkelijkt uittredingen en reizen naar andere dimensies. De edelsteen helpt om weer veilig terug te keren.
* Rode jaspis vergroot de liefde voor de medemens en de bereidheid om iets voor anderen te betekenen.
* Rode jaspissoorten helpen negatieve energieën af te vloeien en positieve energieën aan te trekken.

Mentaal

* Rode jaspis maakt vasthoudend, doelgericht en wilskrachtig.
* De rode jaspis versterkt de creativiteit, ondersteunt de groei van geesteskinderen. Latent aanwezige talenten en vaardigheden komen tot bloei met rode jaspis, inclusief intuïtie en visionaire gaven.
* Jaspis maakt eerlijk en oprecht (ook naar jezelf!).
* Rode jaspis helpt moeilijke situaties te hanteren en vervelende taken uit te voeren.

rode jaspis kikkertjeKikkertje van rode jaspis

Emotioneel

* Rode jaspis helpt bij het verwerken van oude trauma’s en verdriet.
* Rode jaspis helpt je beter om te gaan met teleurstellingen.
* Rode jaspis is een uitstekende steen tegen stress en overspannenheid. De rode brecciejaspis werkt nog beter dan de 'gewone' rode jaspis.

Fysiek

rode jaspis oorbellenOorbellen van rode jaspis* Rode jaspis geeft steun bij ziekten, vooral chronische ziekten, omdat hij hart, bloed en bloedsomloop stimuleert.
* Rode jaspis beschermt tegen aanvallen van duizeligheid, stimuleert de spijsvertering, vergroot de eetlust, verlicht vrouwenkwalen, helpt bij menstruatieproblemen.
* Helpt bij de groei en geboorte van kinderen.
* Rode jaspis helpt bij de behandeling van nierkwalen en van blaasklachten, stopt bloedingen en vorming van aambeien, verbetert klachten aan maag, darm en lever, en helpt tegen jicht. Rode jaspis neemt klachten rond gal en lever weg.
* Leg bij slaapproblemen door aardstralen een stuk rode brecciejaspis onder je kussen. Dit type jaspis helpt ook bij schildklierklachten, hoesten, verkoudheid en brandend maagzuur.


Symbolen

De rode jaspis hoort bij de sterrenbeelden Ram, Schorpioen, Steenbok, Maagd en Kreeft.
De rune die bij de rode jaspis hoort, is de runeR Sól.
De S (Sól = zon, licht, mannelijke energie, bescherming) staat voor energie en daadkracht. Zoals de maansteen je vrouwelijke kant versterkt, zo versterkt de rode jaspis je mannelijke kant. Deze rune helpt om op een soepele manier je mannelijke kracht uit te vouwen.


Fysische eigenschappen rode jaspis

De rode kleur wordt veroorzaakt door ingesloten ijzeroxide.

ruwe jaspagaatRuwe jaspagaat, een mengeling van rode jaspis en agaatRode jaspis kan overgaan in andere kleuren jaspis. De steen kan vlekken of strepen in allerlei kleuren vertonen. Dat is meestal witte kwarts of een andere kleur jaspis,

Samenstelling: SiO2 + Fe2O3 of Fe3O2
Hardheid: 6,5 - 7
Glans: mat, vetglans, glasglans
Transparantie: ondoorzichtig
Breuk: schelpvormig, ruw
Splijtbaarheid: geen
Dichtheid: 2,58 - 2,91
Kristalstelsel: trigonaal, microkristallijn


Weblinks

 • De Nederlandstalige Wikipedia biedt enige informatie over jaspis in het algemeen. Die tekst gaat vooral over rode jaspis.
 • De Engelstalige Wikipedia geeft meer informatie over jaspis in het algemeen. Die tekst gaat behalve over rode jaspis ook over gele en groene jaspis.
 • Rode jaspis kan in Nederland gevonden worden, in zandverstuivingen, maar ook op het strand. De website Geologie van Nederland geeft meer informatie over hoe de rode jaspis in Nederland terecht is gekomen.
 • Voor meer informatie over de diverse kleuren jaspis kun je op de Semoea-website terecht bij de algemene pagina over jaspis.


rode jaspisEen handsteen en twee trommelstenen van rode jaspis

Wist je dat...

 • ... rode jaspis de lievelingssteen was van keizer Karel IV? De keizer liet de wanden van de kapel van zijn kasteel Karlsteyn met bloedrode jaspis bekleden. Rode jaspis was ook de steen van de onbaatzuchtigheid en van de moederlijkheid van Maria.
 • ... rode jaspis een belangrijke steen is in de Bijbel? Het zou de allereerste grondsteen zijn van het nieuwe Jeruzalem.
 • ... edelsteenwater van rode jaspis met bergkristal en magnesiet een drinkwatertje oplevert dat goed helpt bij afvallen?
 • ... rode jaspis goed helpt bij concentratieproblemen? De steen stimuleert de doorbloeding van hoofd en hersenen.
 • ... rode jaspis goed helpt bij spierpijn en rugpijn? Wrijf met een rode jaspis over de pijnlijke plekken. Nog beter: masseer die plekken met rode jaspis-olie.
 • ... rode jaspis de zenuwen versterkt? Dit komt door sporen aluminium in de steen.
 • ... rode jaspis helpt tegen verstoppingen? De steen werkt harmoniserend op de dikke darm.
 • ... rode jaspis wilskracht en daadkracht vergroot? Dat is te danken aan het ingesloten ijzer en een beetje mangaan.