Gezonder dankzij helende edelstenen

ATTENTIE: DE WEBWINKEL IS VERHUISD NAAR
www.prana-bodhi.nl

Maansteen: kenmerken en werking

blauwe maansteen

Eigenschappen

Samenstelling: (Na,K)AlSi3O8 + Ca, Fe, Ba, Rb, Sr
Hardheid: 6,0 - 6,5
Glans: glasglans, parelmoerglans
Transparantie: doorzichtig, doorschijnend met maanachtige glans
Breuk: schelpvormig, ruw, splinterig
Splijtbaarheid: uitmuntend
Dichtheid: 2,53 - 2,63
Kristalstelsel: monoklien


Maansteen kan allerlei zachte tinten hebben. Grijzig komt het meest voor, maar ook wit, geel, roze, crème, bruin en zwart zijn mogelijk.

Alle maanstenen hebben een satijnachtige glans. Is deze glans duidelijk blauw, dan wordt de edelsteen blauwe maansteen genoemd. Dat is het meest geliefde type.

Omdat de glans meegolft met de beweging van de steen, is maansteen een heel aantrekkelijke steen voor sieraden.

Maansteen is de steen van de hoop. De steen staat voor intuïtie, gevoel, liefde en vruchtbaarheid.

Het is een echte vrouwensteen. Maansteen versterkt de vrouwelijke eigenschappen (ook bij mannen).

Maansteen kun je energetisch reinigen zoals je dat met de meeste edelstenen doet: met behulp van bergkristal en hematiet. Maar eigenlijk vindt de steen het prettiger om een nachtje in de maan te liggen - bij voorkeur de volle maan.

In de edelsteentherapie wordt maansteen vooral gebruikt voor vrouwenklachten, waaronder onregelmatige menstruatie, onregelmatige bloedingen, overgangsklachten. En voor mensen met een kinderwens.

 

Herkomst van de naam

Het ligt natuurlijk voor de hand: de maansteen is genoemd naar de maan, vanwege de glans en de zachte uitstraling van de steen.

Een andere naam is adulaar, naar de vindplaats Adula-Alpen in Zwitserland.

 

Maansteen door de eeuwen heen

Al vele eeuwen geleden werd de maansteen in verband gebracht met de maan, en werd de steen gedragen om de maangodin gunstig te stemmen.

Bij de oude Grieken en Romeinen gold maansteen als een van de belangrijkste heel- en beschermstenen. De steen zou beschermen tegen allerlei ernstige ziekten en onvruchtbaarheid. Planten en bomen werden met maansteen versierd om een rijkere oogst te verkrijgen.

maansteen oorbellenMaansteen oorbellen In het oude India werd maansteen beschouwd als gestold maanlicht. De steen werd gebruikt als talisman, omdat hij door Lakshmi, de godin van de voorspoed, gezegend zou zijn. Maansteen zou een lang leven geven en gezondheid, vitaliteit en intelligentie versterken. Daarnaast werd de steen gebruikt ter bevordering van vruchtbaarheid, financiële voorspoed, en huwelijksgeluk.
Maansteen werd - en wordt nog steeds - in de kleding genaaid om het lot gunstig te beïnvloeden. Maansteen in een geel lapje in je zak zou geld aantrekken. Maansteen werd gebruikt tegen ziekten als kanker en nierkwalen.

In Europa werd de steen pas eind 18e eeuw bekend als heelsteen en edelsteen. Vooral de roman De Maansteen (1868) van de Britse schrijver Wilkie Collins (1824-1889) heeft de maansteen populair gemaakt (hoewel het boek eigenlijk over een geroofde Indiase diamant gaat).

In het Midden-Oosten is maansteen al eeuwenlang een belangrijke vrouwensteen. De vrouwen dragen sieraden met maansteen om vruchtbaarheid en toegewijde liefde te bewerkstelligen.

maansteen ringRing met maansteen

In India en Sri Lanka wordt de maansteen beschouwd als steen van het derde oog; het dragen van maansteen (bij voorkeur op het voorhoofd) verheldert het inzicht en vergroot de spiritualiteit. Maansteen wordt vaak gegeven als huwelijksgeschenk, om het bruidspaar liefde, geluk, kinderen en voorspoed te bezorgen.

In China gelooft men dat maansteen yin en yang balanceert, zodat de persoon in harmonie een vruchtbaar leven zal leiden.

 

Maansteen en gezondheid

Spiritueel

* Maansteen hoort vooral bij het heiligbeenchakra, maar kan op alle chakra’s gelegd worden, vooral op hart, voorhoofd en kruin.
* Maansteen vergroot het hartchakra en vergroot zo de empathie met de medemens en de spirituele groei vanuit compassie.
* Maansteen vergroot ook het voorhoofdchakra, waardoor intuïtie en mensenkennis groeien.
* Ten slotte vergroot maansteen het kruinchakra, wat leidt tot spirituele groei vanuit verbondenheid.
* Maansteen vergroot de vrouwelijke kant, ook bij mannen.
* Maansteen maakt mediamiek. Maansteen is verbonden met de maan, de maancycli, de zee met haar getijden eb en vloed. Een meditatie met maansteen tijdens volle maan vergroot de intuïtie en helderziendheid.

Mentaal

maansteen trommelstenenTrommelstenen van maansteen * Maansteen maakt empathisch, meer invoelend in anderen.
* Maansteen geeft spontane invallen en creatieve ideeën meer ruimte en de kracht om deze ook echt te kunnen waarmaken.
* Je geestelijk leven wordt dieper en genuanceerder. Hang daartoe een hanger van witte maansteen op het hart.

Emotioneel

* Het dragen van een sieraad met maansteen zuivert de emotionele laag van de aura en helpt emotionele uitbarstingen af te remmen.
* Maansteen maakt tevreden. Het helpt je emoties in balans te brengen. De steen helpt gevoelens van lusteloosheid, eenzaamheid en verlatenheid om te zetten naar het gevoel van in actie komen om er iets aan te doen.
* Maansteen helpt de gevoelens van verharde en verbitterde mensen te verzachten, en deze mensen prettiger in de omgang te maken.
* Maansteen brengt balans bij een gevoel van stress en overbelasting.
* Maansteen is de steen van de hoop.

Fysiek

* Maansteen heeft een positieve werking op alle klachten van de organen die bij het heiligbeenchakra horen, zoals blaasontstekingen, aandoeningen van het lymfesysteem, oedeem.
* Maansteen harmoniseert alle circulaties; bloed, lymfe, nieren/blaas.
* Maansteen vergroot het kortetermijngeheugen. Het is daarom een prima steen voor kinderen die studeren voor proefwerken of examens (fluoriet helpt het geleerde weer op te roepen, hematiet ondersteunt het analytisch vermogen).
maansteen-bruinBruine maansteen * Maansteen stimuleert de activiteit van de epifyse (pijnappelklier) en harmoniseert deze met het dag-en-nachtritme en de wisseling van seizoenen. Dit werkt positief op de groei van kinderen. Maansteen helpt bij herstellen van een verstoord slaap- en waakritme, bijvoorbeeld na lange reizen of nachtdiensten.
* Maansteen werkt duidelijk in op de hypofyse en de voortplantingsorganen in de buik. De steen heeft een uitgesproken werking op de maandstonde van de vrouw. Menstruatieklachten zoals onregelmatige bloedingen, pijn, krampen, PMS worden geharmoniseerd. De vruchtbaarheid wordt gestimuleerd.
* Maansteen biedt een goede ondersteuning bij zwangerschappen, en tijdens en na de overgang. Maansteen harmoniseert de hormooncyclus.
* Maansteen helpt ook heel goed bij astmatische klachten. Draag de steen dan om de hals.
* Maansteen geeft een jeugdige uitstraling (dankzij meer levensvreugde en tevredenheid).
* Maansteen ondersteunt een goede spijsvertering.
* Maansteen vermindert allergische reacties op insectenbeten.

 

Runen

De rune die bij de maansteen hoort, is de runeR Reið.

De R (Reið = wiel, wagen, vervoermiddel) staat voor reizen, leren. Deze rune helpt de problemen waarop je stuit tijdens de reis (lees: je leven) op een speelse manier aan te pakken. Zo vergroot de maansteen de creativiteit en inventiviteit bij het vinden van oplossingen.

Sterrenbeelden

De maansteen hoort bij de sterrenbeelden Kreeft, Steenbok en Vissen.

 

Fysische eigenschappen maansteen

maansteen hangerHanger met maansteenMaansteen bestaat uit laagjes kaliumveldspaat (orthoklaas) en natriumveldspaat (albiet). De mooie glans ontstaat doordat het licht tussen deze laagjes wordt gebroken.
Hoe dunner de laagjes, hoe intenser dit effect. Hoe meer natrium in de steen, hoe blauwer deze glans.

Verontreinigingen in de steen veroorzaken de verschillende kleuren. IJzer, bijvoorbeeld, veroorzaakt een rode tot donkere kleur (rookmaansteen). De intensiteit van de kleur hangt af van de hoeveelheid ingesloten ijzer.

 

Weblinks

maansteen staafMassagestaaf van maansteen

 

Wist je dat...

  • ... maansteen in de Ayurveda met het hartchakra wordt verbonden? Het is de steen van liefde en mededogen, en daarom een goede steen voor huwelijkspartners.
  • ... maansteen je kan helpen een partner te vinden? Draag de steen dan opvallend op je kleding! De maansteen helpt je open te staan voor de liefde van anderen.
  • ... maansteen stress en spanningen wegneemt? Dat geldt vooral voor spanningen door zorgen over je gezondheid.
  • ... maansteen bij vrouwen beter aanslaat dan bij mannen? Dat komt omdat vrouwen elf maanpunten hebben, en mannen slechts één.
  • ... de invloed van maansteen afhankelijk is van hoe je de steen draagt? Op het hart gedragen werkt maansteen sterk op het emotioneel lichaam. Wil je dat maansteen positief werkt op je menstruatie? Draag de steen dan op de blote huid, liefst net onder de navel.
  • ... maansteen nauw verwant is aan labradoriet? Madagaskar produceert een lichtgekleurde maansteen die chemisch praktisch gelijk is aan labradoriet.
  • ... de naam maansteen vroeger aan meerdere stenen werd gegeven? Seleniet, mariaglas, anorthiet, albiet werden toen allemaal voor maansteen versleten. Pas sinds 1783 wordt alleen kaliumveldspaat maansteen genoemd.
  • ... maansteen bij voorkeur cabochon geslepen wordt? Dan komt zijn mooie lichteffect het beste uit.
  • ... maansteen populair was in de jaren twintig van de vorige eeuw? Je vindt maansteen in veel art nouveau-sieraden.
  • ... maansteen nachtmerries verjaagt? Leg de maansteen daarvoor onder je kussen.