Gezonder dankzij helende edelstenen

ATTENTIE: DE WEBWINKEL IS VERHUISD NAAR
www.prana-bodhi.nl

Semoea-logo achter mariaglasaventurijn hartje

Leren over helende edelstenen, ook in 2024

Wij delen graag onze kennis en ons enthousiasme over edelstenen. Neem een duik in de wereld van helende edelstenen. Er zijn weer nieuwe cursussen en workshops voor 2024 gepland. Volop gelegenheid om te ervaren wat helende stenen voor je kunnen betekenen.

Moldaviet: kenmerken en werking

moldavietRuwe moldavietMoldaviet is een soort groen glas dat op natuurlijke wijze is gevormd. Het is vermoedelijk ontstaan bij de inslag van een meteoriet in Zuid-Duitsland, 14,6 miljoen jaar geleden. Deze meteoriet sloeg ten oosten van Stuttgart een enorme krater, met een doorsnede van 22 tot 24 kilometer. Deze krater wordt de Nördlinger Ries genoemd.

Bij de inslag kwam veel hitte vrij. Aaneengesmolten zandklonten spatten ver weg. Die aardkluiten kwamen onder andere terecht langs de Moldau.

De moldaviet is hierdoor een heel bijzondere steen: hij bevat zowel aardse als buitenaardse componenten.

Vanwege zijn mooie groene kleur wordt moldaviet ook wel bouteillesteen genoemd. Andere namen zijn Boheemse chrysoliet en waterchrysoliet.

Moldaviet wordt in zandgroeves gewonnen. Per ton zand wordt gemiddeld maar één moldaviet gevonden. Er moet dus veel materiaal worden verzet om het mineraal te vinden. Dit maakt moldaviet duur.

De prijs van moldaviet wordt, net als van diamant en andere edelstenen, uitgedrukt in karaten.

Omdat moldaviet in een klein gebied voorkomt, is het zeldzamer dan diamant. Is hij niet nabij de Moldau gevonden, dan is de kleur niet zo mooi groen en is het formeel geen moldaviet.

Vanwege zijn buitenaardse herkomst wordt moldaviet wel beschouwd als tranen van Engelen. Moldaviet heeft een sterke werking op het bewustzijn en de spirituele groei. Moldaviet helpt minder gehecht te zijn aan geld en goederen.

In de edelsteentherapie wordt moldaviet graag gebruikt om het immuunsysteem te versterken. De steen is bovendien een goede pijnbestrijder bij reumatische klachten.

moldaviet hangerHanger met ruwe moldaviet

Herkomst van de naam

De naam van de moldaviet is afgeleid van de rivier Moldau in Zuid-Bohemen, Tsjechië. Moldavieten worden vooral in de streek rondom deze rivier gevonden.

De naam bouteillesteen is ontleend aan Frans bouteille ('fles'), naar de flesgroene kleur.

De naam Boheemse chrysoliet is natuurlijk afgeleid van de vindplaats Bohemen. 'Chrysoliet' is een naam voor geelgroene stenen.

In de naam waterchrysoliet verwijst 'water' naar de soms zeegroene kleur.


Moldaviet door de eeuwen heen

Professor Josef Mayer van de Karelsuniversiteit in Praag noemde in een artikel uit 1787 een vreemde glasachtige groene steen, die gevonden werd aan de oevers van de Moldau. Hij noemde het chrysoliet, en beschouwde het als vulkanisch glas.

De naam moldaviet werd in 1836 geïntroduceerd door de Oostenrijkse mineraloog F.X. Zippe. Toen was wel duidelijk dat de steen geen vulkanisch glas kon zijn.

Hoewel het mineraal eerder geen officiële naam had, was het toch al heel lang bekend. In de prehistorische vindplaats bij het Tsjechische dorpje Willendorf zijn amuletten, pijlpunten, mesjes en schrappers van moldaviet gevonden. Daar is ook de beroemde Venus van Willendorf gevonden. Deze is tussen 22.000 en 21.000 v.Chr. gemaakt; de bij haar gevonden voorwerpen zijn hoogstwaarschijnlijk ook zo oud.

moldaviet hanger ruwHanger met ruwe moldavietIn Tsjechië gold de moldaviet als een steen die goed was voor instandhouding en verbetering van relaties. Het werd daarom traditioneel als huwelijksgeschenk gegeven. De Tsjechen noemen het vltavín, naar de Tsjechische naam voor de Moldau, Vltava.

In de negentiende eeuw bereikte de Romantiek haar hoogtepunt. Oude sprookjes, mythen en sagen vormden een dankbare inspiratiebron voor boeken, schilderkunst, muziek en andere cultuuruitingen. Toen uit onderzoek bleek dat moldaviet een ‘hemelse’ herkomst had - want ontstaan door de inslag van een meteoriet - legden mensen al snel een link met de legende van de Heilige Graal.

In sommige overleveringen was de Heilige Graal geen kelk of drinkbeker, maar een smaragdgroene steen die uit de hemel kwam vallen. In andere varianten was de Heilige graal uit een zeer grote groene steen gesneden. In beide gevallen zou het om moldaviet gaan.


Moldaviet en gezondheid

Spiritueel

* Als groene steen hoort moldaviet bij het hartchakra. Maar hij heeft ook een sterk effect op thymus, keelchakra, voorhoofdchakra en kruinchakra.
* Sommige huilbaby’s zijn sterrenkinderen, afkomstig uit een hoger bewustzijnsgebied. Ze hebben in het begin moeite met op de aarde zijn. Laat ze een moldaviet dragen – liefst op het hartchakra – om het aards bestaan te accepteren, maar ook de verbinding met de kosmos te behouden.
* Moldaviet verjaagt nachtmerries, geeft een goede nachtrust en mooie, soms voorspellende dromen. 's Nachts moldaviet omhouden helpt je je dromen beter te kunnen onthouden.

Mentaal

moldaviet-paardjePaardje gemaakt van moldaviet * Moldaviet houdt je een spiegel voor, het geeft inzicht in jezelf, in je diepste beweegredenen en motieven. Daardoor kun je met meer gevoel en zonder oordeel naar anderen kijken.
* Het mineraal maakt je speels en creatief. Het geeft een onbegrensde fantasie, onconventionele invallen en onvermoede oplossingen.

Emotioneel

* Moldaviet maakt onbezorgd voor de toekomst. Zonder zorgen om geld of goed kun je de toekomst vol vertrouwen tegemoet zien.
* Het dragen van moldaviet helpt je losser omgaan met geld en middelen, zonder spilziek te worden. Dit maakt moldaviet een fijne steen voor mensen die overdreven gehecht zijn aan geld en goederen.
* Moldaviet kalmeert en geeft vertrouwen in de toekomst. Een sieraad van moldaviet op de keel of als oorbellen gedragen, neemt zorgen voor de toekomst weg.
* Kinderen met ADHD, kinderen die nooit stil kunnen zitten en hyperactieve kinderen worden een stuk kalmer als ze een moldaviet dragen.
* Goede steen tegen jaloezie.

Fysiek

moldaviet sieraad * Slaapwandelen houdt op door het dragen van moldaviet. Dromen krijgen een voorspellend karakter als je ’s nachts een moldaviet draagt of op je nachtkastje legt.
* Moldaviet ondersteunt alle genezingsprocessen, omdat het je bewust maakt van oorzaak en gevolg van klacht en ziekte.
* Moldaviet helpt vooral bij griep, maar ook bij allerlei aandoeningen van de luchtwegen.
* Door zijn hoog gehalte silicium heeft moldaviet een positieve invloed op bloedarmoede, bot- en beenbreuken, pijnlijke gewrichten en reuma. Moldaviet kan de klachten sterk verlichten of zelfs helemaal wegnemen.
* Huidwondjes genezen sneller door het dragen of direct opleggen van een moldaviet.
* Moldaviet tempert autisme en ziekten als epilepsie en depressie.
* Alle soorten ontsteking helen sneller met moldaviet.
* Moldaviet is een goede steen tegen verminderde vruchtbaarheid.


Symbolen

De moldaviet hoort bij alle sterrenbeelden, maar vooral bij de Schorpioen.
De rune die bij de moldaviet hoort, is runeBBjarkan.
De B (Bjarkan = berk, moedergodin) is symbool voor vrouwelijke aspecten, het scheppende, creatieve, Yin, het vloeiende, het uitdijende, de nacht, de Oermoeder, de Bron.

Moldaviet vergroot inzicht in je eigen functioneren en geeft inlevingsvermogen in anderen. Moldaviet maakt speels, helpt oude patronen en gewoonten te doorbreken, geeft onverwachte, onconventionele ideeën en oplossingen voor problemen.


Fysische eigenschappen moldaviet

moldaviet-oorbelOorbel van moldaviet

De moldaviet is een tektiet (van Grieks tektos, ‘gesmolten’). Een tektiet is een steen die is ontstaan door de inslag van een meteoriet, waardoor de ondergrond gesmolten is.

Samenstelling: SiO2 + Al2O3 + Al, Fe, Ca, Na, K, Mg, Ti, Mn
Hardheid: 5,5
Glans: glasachtig
Transparantie: doorzichtig tot doorschijnend
Breuk: schelpvormig
Splijtbaarheid: zeer goed
Dichtheid: 2,32 - 2,38
Kristalstelsel: amorfWeblinks

Wist je dat...

  • ... moldaviet niet alleen groen kan zijn, maar soms ook bruin, wit en geel? De zo gewilde groene kleur wordt veroorzaakt door tweewaardige ijzer.
  • ... moldaviet meestal als kleine stukjes gevonden wordt, van zelden meer dan 20 gram? Toch is er ooit een stuk gevonden van wel 265,5 kg zwaar.
  • ... moldaviet vaak ingesloten gasblazen heeft, net als glas?
  • ... moldaviet geliefd was bij paus Johannes II (1920-2005)? Hij bezat een rozenkrans met madonna die geheel uit gefacetteerde moldavieten was vervaardigd.
  • ... moldaviet steen is voor het voorkomen en genezen van griep? De steen versterkt je immuunstelsel enorm.
  • ... moldaviet slaapwandelen vermindert en voorkomt? Je moet de steen dan wel dag en nacht dragen.
  • ... moldaviet zeer goed beschermt tegen elektrosmog? Dat doet moldaviet zelfs beter dan zwarte toermalijn!

We hebben 503 bezoekers online