Gezonder dankzij helende edelstenen

ATTENTIE: DE WEBWINKEL IS VERHUISD NAAR
www.prana-bodhi.nl

Malachiet: kenmerken en werking

malachiet-trommelstenenTrommelstenen van malachiet De malachiet is een heldergroen tot zwartgroen mineraal. Malachiet is goed herkenbaar aan zijn groengestreepte tekening. Het mineraal vormt vaak knolvormige aggregaten. Zaag je deze in plakken, dan verschijnen er mooie randen en oogvormige patronen.

Het gestreepte malachiet is soms vergroeid met het blauwe azuriet tot azuriet-malachiet. Ook vergroeiingen met andere koperverbindingen, zoals chrysocolla en turkoois, komen voor. Dergelijk gesteente staat bekend onder de naam Eilatsteen, naar de vindplaats in het uiterste zuiden van Israël.

Malachiet heeft altijd tot de verbeelding gesproken, al zolang mensen het gebruiken. Er bestaan veel verhalen en overleveringen over. Als helende edelsteen is het zeer veelzijdig.

Vroeger werd de malachiet vooral gezien als vrouwensteen, maar tegenwoordig vinden ook mannen er veel baat bij. Niet alleen werkt malachiet sterk in op de geslachtsorganen, maar ook verbindt malachiet de linker en rechterhersenhelft beter. Daardoor worden geestelijke vermogens, concentratie, ruimtelijk inzicht, en analytisch vermogen gestimuleerd.
Heb je problemen met schaken, wiskunde of dyslexie? Probeer dan eens een paar weken wat de malachiet voor je kan betekenen.

Malachiet vergroot je gevoel voor schoonheid. Het maakt tevreden, geduldig en vergroot je invoelingsvermogen. Het helpt gevoelens als jaloezie en afgunst te verminderen.


Herkomst van de naam

De naam malachiet komt wellicht van het Griekse malach (‘diepgroen’), of van het Griekse malakos (‘zacht, week, zwak’). De verklaring ‘week’ kan slaan op het hoge kopergehalte, waardoor dit mineraal relatief zacht is en zijn karakteristieke groene kleur krijgt.


Malachiet door de eeuwen heen

malachiet-doosjeDoosje van malachiet Het oudst gevonden sieraad van malachiet is 10.500 jaar oud. Het is gevonden in de grotten van Shanidar, noord-Irak. Daar zijn resten ontdekt uit de vroege Neanderthalertijd.

Malachiet is door de eeuwen heen altijd aan godinnen gewijd: in Egypte aan Isis-Hathor, de koningin der goden. Zij was zeer geliefd en stond voor schoonheid, vreugde, macht en moederschap. Zij werd de 'Dame van Malachiet' genoemd. Malachiet werd in die tijd gebruikt om menstruatieklachten te verhelpen, de vruchtbaarheid te verhogen, een zwangerschap goed uit te dragen en snel te herstellen na een geboorte. Ook werden armbanden van malachiet gebruikt als amulet tegen cholera en andere besmettelijke ziektes.

In Egypte was malachiet een populair materiaal voor cameeën, scarabeeën, talismannen en siervoorwerpen. Verpulverde malachiet vermengd met vet werd gebruikt als make-up en bescherming tegen ontstoken ogen. De hoofdtooi van de farao werd soms aan de binnenkant bekleed met malachiet, omdat malachiet een directe verbinding met Hathor zou bewerkstelligen en de farao zo wijs zou maken.

De Grieken namen de associatie tussen groene stenen als malachiet en godinnen over van de Egyptenaren. Groen was de kleur van de tempel van Artemis in Ephesus. Deze tempel, in 560 voor Christus gebouwd en beschreven door Plinius, was prachtig versierd met malachiet en gold als een van de zeven wereldwonderen.
Groen was ook de kleur van Aphrodite, de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. Zij ging niet alleen over de vruchtbaarheid van mensen, maar ook over die van de groene natuur, met alle planten en dieren daarin.

In de Romeinse tijd waren groene stenen zoals malachiet gewijd aan Venus, oorspronkelijk godin van de vruchtbaarheid van akkers, boomgaarden en gedierte, en later ook van de lichamelijke liefde en de vruchtbaarheid. Ze viel samen met de Griekse liefdesgodin Aphrodite.
malachiet-cabochon
De Grieken en Romeinen gebruikten fijngewreven malachiet als schmink en als kleurstof voor verf. Men geloofde dat malachiet kinderen tegen tovenarij en hekserij kon waarschuwen, door te breken in de nabijheid van slechteriken. Malachiet stond niet alleen voor schoonheid, vrouwelijkheid, zinnelijkheid en verleiding, maar ook voor nieuwsgierigheid, esthetiek, wetenschap en schone kunsten.

In de Middeleeuwen geloofde men dat malachiet kon waarschuwen voor vergiftiging. Een malachiet gedompeld in een beker drinken verkleurt namelijk als er gif in de drank zit. In de 16e eeuw werd de steen in Midden-Europa gebruikt om de groei van kinderen te bevorderen en om pijn te stillen. De malachiet werd nog steeds beschouwd als een typische vrouwensteen; hij hielp bij menstruatieklachten, zwangerschappen en bevallingen.
Er bestaan zogenoemde ‘barenskruisen’ die bezaaid zijn met malachiet. Tot in de 16e eeuw droegen zwangere vrouwen deze kruisen als amulet.

malachiet-vaasEnorme vaas van malachiet in de Hermitage in Sint Petersburg (foto: Dezidor)In Rusland, in de Oeral, was malachiet gewijd aan de Godin van de Kopermijnen. In Rusland werd (en wordt) de malachiet gebruikt tegen nieraandoeningen, hartkrampen en jicht.
De Romanovs, de beroemde Russische tsarenfamilie, waren heel erg dol op de prachtig groene malachiet. Het werd gewonnen in de Oeral en op zeer grote schaal gebruikt om huizen en paleizen zoals het Winterpaleis te verfraaien.
Een bekend Russisch sprookjesboek heet ‘Het Malachieten Kistje’. Het is geschreven door Pavel Petrovich Bazhov (1879-1950), die opgroeide in een mijnwerkersmilieu in de Oeral. In één van zijn verhalen komt de Malachieten Dame voor, die woont in de Koperen Berg. Zij staat in de omgeving bekend als bijzonder mooi, wijs en voorzien van magische krachten.

In Indonesië werd (en wordt) de malachiet gebruikt tegen epileptische aanvallen.

Gemalen malachiet was heel lang een belangrijk pigment bij de bereiding van groene verf. Daaraan kwam een einde rond 1800, toen alternatieve groene pigmenten als verdigris beschikbaar kwamen.


Malachiet en gezondheid

Spiritueel

* Malachiet hoort bij alle chakra’s, maar vooral bij de basischakra, zonnevlechtchakra, hartchakra en keelchakra. Groen is de kleur van het hartchakra én van de malachiet.
* Malachiet reinigt en activeert de chakra’s, en stemt af op je innerlijke wijsheid. Het maakt verstandig, invoelend en rechtvaardig. Het maakt leergierig en nieuwsgierig, helpt je je diepste wensen te verwoorden en woorden in daden om te zetten. Ook helpt malachiet je te veranderen, vastgeroeste patronen te verbreken, mocht je dat willen.

Mentaal

malachiet-plakjePlakje malachiet, met de karakteristieke oogvormige patronen* Logisch denken en analyseren worden gemakkelijker met een malachiet in de broekzak. Je reactievermogen wordt beter, je woordkeus snediger.
* Malachiet is een steen die je kan helpen de taal der dieren te verstaan. Het is een goede steen voor dierenfluisteraars en dierenartsen.
* Malachiet stimuleert de energiestroom en heft blokkades op.
* De steen helpt je de schoonheid van objecten, tekeningen, situaties te zien.

Emotioneel

* Malachiet verlost je van nachtmerries, onverklaarbare angsten en fobieën.
* Heb je heftige emotionele dingen meegemaakt? Je kunt deze dingen beter verwerken door een malachiet op je zonnevlecht te plaatsen. Zo kun je emotionele genezing vinden.
* Malachiet kan ook helpen negatieve emoties te absorberen. Plaats hiervoor een malachiet op hart en zonnevlecht.

Fysiek

* Malachiet versterkt het hart en de bloedsomloop. Het mineraal versterkt de wanden van de bloedvaten, en vermindert en voorkomt spataderen en aambeien.
malachiet-ketting * Malachiet is een belangrijke beschermsteen. Het neemt negatieve energieën en vervuilende stoffen gemakkelijk op uit de atmosfeer en het lichaam. Malachiet biedt bescherming tegen allerlei soorten straling, zoals elektromagnetisme, aardstralen.
* Malachiet heeft door zijn koper een sterke antibacteriële werking, en verlicht en heelt daardoor ontstekingen. Dat geldt vooral voor ontstekingen van de huid, in het gezicht en van de ogen.
* Malachiet is goed tegen besmettelijke ziekten, zoals cholera.
* Epilepsie, waanbeelden, duizelingen worden verminderd of zelfs geheeld door malachiet.
* Malachiet stimuleert de waterhuishouding enorm; nieren en blaas gaan beter werken. Daardoor neemt de kans op jicht af. Malachiet helpt bij verminderde aandrang om te plassen, en ook tegen een steeds terugkerende blaasontsteking.
* Malachiet ondersteunt de ontwikkeling van de geslachtsorganen en heelt aandoeningen hieraan, zoals prostaatklachten, onregelmatige of pijnlijke menstruatie, frigiditeit. Het vergemakkelijkt de bevalling, verkleint de kans op kraamvrouwenkoorts en doet borstvoeding toeschieten. Het helpt bij seksuele problemen, vooral als die veroorzaakt zijn door slechte ervaringen in het verleden.
* Malachiet versterkt de lever en heeft daardoor een ontgiftende werking.
* Het helpt bij klachten aan de luchtwegen, zoals astma. Malachiet geeft meer lucht.
* Malachiet is een uitmuntende versterker van het zelfhelend vermogen, en is daarom prima in te zetten bij chronische ziekten.


Symbolen

Malachiet is de steen van de sterrenbeelden Waterman, Weegschaal, Stier en Schorpioen.
De runen die bij de malachiet horen, zijn de runePPada, Ýr en Úrr.
De p (Pada = kans) is de rune van gezelligheid, samenzijn en vermaak, maar ook van de gok, de kans, de mogelijkheid om iets vanuit een heel ander gezichtspunt te bekijken.
De ý (Ýr = taxusboom, transformatie, dood) is de rune van de nieuwe mogelijkheden, nieuwe kansen, het afsluiten van een tijdperk.
De ú (Úrr = oeros) staat voor ongekende krachten, grote fysieke kracht en uithoudingsvermogen.

Met z’n drieën tonen deze runen de veelzijdigheid van de malachiet. Door een malachiet te gaan dragen, zullen zowel je geestelijke als je fysieke krachten toenemen. Malachiet helpt oude patronen te doorbreken en nieuwe oplossingen te vinden.


Fysische eigenschappen malachiet

Malachiet is een kopercarbonaat. De mooie groene kleuren worden veroorzaakt door de grote hoeveelheid koper.
De edelsteen is poreus. Bij het veredelen wordt hiervan nogal eens gebruikgemaakt; door de steen te impregneren met paraffine of epoxyhars, wordt hij mooi glanzend gemaakt.
Zijn poreusheid maakt malachiet ook kwetsbaar – zweet, zeep, parfums en crèmes trekken gemakkelijk in de steen en kunnen de kleur bederven. malachiet-trommelstenenTrommelstenen van malachiet

Samenstelling: Cu2(CO3)(OH)2 + H2O + (Ca, Fe)

Hardheid: 3,5 - 4,5
Glans: glasglans, zijdeglans, vetglans
Transparantie: doorschijnend (zeldzaam) tot ondoorschijnend
Breuk: splinterig, schelpvormig
Splijtbaarheid: volkomen
Dichtheid: 3,6 – 4,5
Kristalstelsel: monoklien

Weblinks

 • Kijk voor meer achtergrondinformatie op de Wikipedia bij malachiet.
 • Op de Engelstalige mineralenwebsite Mindat staat veel feitelijke informatie over de malachiet, omder meer over de vindplaatsen. Mindat biedt maar liefst 1500 foto's van malachiet .
 • Op de Engelstalige mineralenwebsite Webmineral staat veel over de fysieke eigenschappen van het mineraal.

Wist je dat malachiet...

 • ... zo mooi groen is dankzij ingesloten koper en een piepklein beetje water? Zou het water helemaal verdwijnen, dan houd je blauwe azuriet over. Andersom zal de blauwe azuriet groene malachiet worden als er weer water bij komt.
 • ... tinten heeft die verraden uit welk land de steen afkomstig is? De zeer licht gekleurde soorten komen uit Afrika, vooral uit Zimbabwe.
 • ... met de beste kwaliteit uit Cuba, Chili en Mexico komt?
 • ... door zijn groene kleur bij het hart hoort? Het kan bij een legging op het hart goed gecombineerd worden met roze stenen, zoals rozekwarts.
 • ... voor transformatie staat? Gebruik deze steen om de rust te hervinden in roerige tijden.
 • ... in Duitsland Schreckstein wordt genoemd? Het mineraal wordt daar gebruikt tegen shock en schrikken.
 • ... vooral inwerkt op de hypofyse? Hierdoor heeft de steen een directe invloed op geslachtsorganen, groei, spijsvertering, pijnbeleving en vochthuishouding.
 • ... een ontkrampende werking heeft op het middenrif en de ademhalingsorganen? Dit leidt tot een betere opname van zuurstof en afvoer van afvalstoffen.

malachietMicro-opname malachiet (foto: Semoea/Ronald van der Knaap)