Gezonder dankzij helende edelstenen

ATTENTIE: DE WEBWINKEL IS VERHUISD NAAR
www.prana-bodhi.nl

Rhodochrosiet: eigenschappen en werking

rhodochrosietGepolijst stukje rhodochrosiet De rhodochrosiet staat bekend om zijn prachtige roze tot rode kleur. Die kleur is te danken aan het hoge gehalte mangaan; rhodochrosiet is dan ook een belangrijk mangaanerts. Hij vertoont meestal een roze met wit gebandeerd patroon. Daarnaast kan de rhodochrosiet ook rozerode, bruinrode, perzikkleurige of bruine tinten hebben.

Vanwege de roze tot rozerode kleur wordt rhodochrosiet ook wel mangaanspaat, rozenspaat of framboosspaat genoemd.
Een veel gebruikte naam is ook Incaroos (Rosa del Inca). Dit omdat de Inca's de steen al kenden.

In de edelsteentherapie neemt de rhodochrosiet een belangrijke plaats in. Hij is zeer veelzijdig en lost allerlei blokkades in de aura op. Ook heeft hij een positieve invloed op psychische klachten, vooral klachten als gevolg van een negatief zelfbeeld, zoals minderwaardigheidscomplexen.
Regelmatig dragen van een rhodochrosiet-hanger bevordert een jeugdige uitstraling.

Betekenis van de naam

De naam van de rhodochrosiet is afgeleid van de Griekse woorden rhodon (‘roos’) en chroos, (‘huidkleur’). Dit verwijst naar de roze tot rode kleur van deze steen.

 

Rhodochrosiet door de eeuwen heen

Rhodochrosiet is al eeuwen bekend en geliefd, maar pas in 1813 werd de steen geclassificeerd als een nieuwe mineraalsoort. De ontdekking staat op naam van de Duitse mineraloog Friedrich Hausmann, die de steen ook zijn naam heeft gegeven.

Vooral in Argentinië kent de verwerking van rhodochrosiet tot siervoorwerpen een lange geschiedenis. Rhodochrosiet werd er al in de dertiende eeuw gewonnen. De Inca's troffen hem aan in hun zilvermijnen. Daar was rhodochrosiet begeleidend mineraal van zilvererts, vaak in de vorm van stalagmieten. De Inca’s geloofden dat de rode kleur van de steen het versteende bloed van hun overleden heersers was.

rhodochrosiet-stalagmietPlakje stalagmiet van rhodochrosiet In de oude culturen van Zuid- en Midden-Amerika werd rhodochrosiet veelvuldig gebruikt als geneeskrachtige en beschermende steen. Bij de Indianen in deze streken had rhodochrosiet dezelfde symbolische betekenis als robijn bij de oude Grieken. Hij gold als de steen van het hart en de liefde. Door een amulet van rhodochrosiet te dragen, zou je de juiste partner vinden en ware liefde aantrekken.

In Europa werd rhodochrosiet pas na de Tweede Wereldoorlog erkend als edelsteen. Sinds ongeveer 1950 is de rhodochrosiet in de handel als siersteen gezet in sieraden. Eerder werden van rhodochrosiet al wel siervoorwerpen gemaakt.

 

Rhodochrosiet en gezondheid

Spiritueel

* Rhodochrosiet hoort als roze steen bij het hartchakra, waardoor liefde kan ontwaken en groeien. Ook bevordert de steen een gevoel van harmonie, en geduld en compassie met medemens en dieren. Maar hij werkt ook in op andere chakra’s:

  • Op het basischakra zet rhodochrosiet je in je kracht.
  • Op het heiligbeenchakra heft rhodochrosiet blokkades in de omgang met seksualiteit op.
  • Op de navel geeft de steen het besef dat je slechts onderdeel bent van een groot geheel, en dat alles op het juiste tijdstip en de juiste plaats gebeurt.
  • Op de zonnevlecht brengt rhodochrosiet balans bij emotionele problemen, en hij zorgt ervoor dat de gebruiker liefde voor zichzelf kan vinden. Op zonnevlecht- én voorhoofdchakra wordt de energiestroom tussen deze chakra’s gestimuleerd.

Mentaal

ruwe-rhodochrosietRuwe rhodochrosiet* Rhodochrosiet maakt kalm en vergroot de concentratie.
* Dit mineraal helpt je de wereld vol liefde en vertrouwen tegemoet te treden. Het geeft compassie en mededogen.

Emotioneel

* Rhodochrosiet is een zeer beschermende steen voor overgevoelige mensen. Het beschermt tegen negatieve invloeden en mensen.
* Rhodochrosiet maakt minder egoïstisch.
* Rhodochrosiet helpt bij allerlei angsten en fobieën.
* Rhodochrosiet maakt tevreden en blij, helpt zodoende bij depressie en mineur.

Fysiek

* Dankzij sporenelement mangaan werkt de steen zeer sterk op de thymus en versterkt het immuunstelsel. Pas op: je kunt een op de thymus gelegde rhodochrosiet niet lang verdragen.
* Rhodochrosiet stimuleert de doorbloeding, verbetert de bloedcirculatie en heeft een gunstig effect op de bloeddruk. Hierdoor geeft het mineraal energie.
* Rhodochrosiet voorkomt vaatvernauwing en is goed tegen arteriosclerose (verkalking van slagaders). Ook werkt de steen stimulerend op de zenuwen. Dankzij deze twee werkingen kan rhodochrosiet de symptomen van de ziekte van Parkinson verminderen.
* Rhodochrosiet werkt goed tegen dementie, elipeptische aanvallen en schizofrenie.
* De steen werkt regulerend op de spijsvertering. Hij neemt vooral nerveuze klachten als maagbranden en verstopping of juist diarree weg.
* Rhodochrosiet heeft een reinigende werking op nieren en darmen, en ook op de huid. De steen kan chronische acné verminderen en soms zelfs helemaal helen.

 

Symbolen

rhodochrosiet-ring De rhodochrosiet hoort bij de sterrenbeelden Ram, Kreeft, Maagd, Schorpioen, Waterman en Tweelingen.
De rune die bij rhodochrosiet hoort, is de runeI Íss.
De Í (Íss = ijs) is symbool voor verstarring, consolidatie. De rune staat voor rust, inzicht, wijsheid, concentratie en meditatie.

 

Fysische eigenschappen rhodochrosiet

Hoe groter de kristallen van de rhodochrosiet, hoe donkerder roze de kleur. Kleine kristallen zijn veel bleker roze dan grote kristallen met een gelijk gehalte mangaan.

Samenstelling: MnCO3 + Ca, Fe, Zn. De witte strepen zijn vooral calciet.
Hardheid: 3,5 - 4
Glans: glasglans
Transparantie: transparant tot doorzichtig
Breuk: schelpvormig
Splijtbaarheid: volkomen
Dichtheid: 3,4 – 3,7
Kristalstelsel: trigonaal


rhodochrosiet-trommelsteenTrommelsteen van rhodochrosiet. Het donkere stukje is mangaan.rhodochrosiet-trommelsteenTrommelsteentje van rhodochrosietrhodochrosiet-knuffelsteenKnuffelsteen van rhodochrosiet. Het grijze materiaal is mangaan.rhodochrosiet-traanvormigTrommelsteen van rhodochrosiet met de karakteristieke bandering

Weblinks

Wist je dat rhodochrosiet...

  • ... vergroeid kan zijn met rhodoniet? Ook dat mineraal is roze door mangaan. Het resultaat heet lacroisiet of torrensiet.
  • ... kan voorkomen in transparante kristallen? Deze zijn erg zeldzaam en erg duur.
  • ... een goede steen kan zijn bij bepaalde soorten migraine? Leg de steen onder het achterhoofd, waar ruggenmerg in hersenen overgaat.
  • ... een goede steen is tegen epilepsie?
  • ... dankzij de fraaie tekening zeer geliefd is voor kralen, cabochons, doosjes en siervoorwerpen?

rhodochrosietMicro-opname rhodochrosiet (foto: Semoea/Ronald van der Knaap)