Gezonder dankzij helende edelstenen

NIEUWS: WEBWINKEL VERHUISD
Vele jaren was de webwinkel van Prana-Bodhi te gast bij Semoea. Sinds 17 mei 2024 staat de stenenverkoop weer waar het ooit begon: www.prana-bodhi.nl. De winkel blijft bereikbaar via een knop op semoea.nl

Semoea-logo achter mariaglasaventurijn hartje

Leren over helende edelstenen, ook in 2024

Wij delen graag onze kennis en ons enthousiasme over edelstenen. Neem een duik in de wereld van helende edelstenen. Er zijn weer nieuwe cursussen en workshops voor 2024 gepland. Volop gelegenheid om te ervaren wat helende stenen voor je kunnen betekenen.

Larimar: kenmerken en werking

larimarTrommelstenen van larimarLarimar is een prachtig hemelsblauwe tot zeeblauwe edelsteen. De steen wordt maar op één plek ter aarde gevonden, nabij het dorpje Los Chupaderos in het zuidwesten de Dominicaanse Republiek.

Larimar heette oorspronkelijk blauwe pectoliet, vanwege de grote verwantschap met pectoliet, dat meestal wit of grijs is.

Larimar heet ook wel Atlantissteen of dolfijnsteen.

Larimar is zeldzamer dan diamant. De edelsteen wordt in de Dominicaanse Republiek verwerkt tot sieraden, meestal in zilver gezet. Het is de nationale steen van de Dominicaanse Republiek.

In de edelsteentherapie wordt larimar gebruikt bij onzekerheid; de steen zorgt voor innerlijke vrijheid en zelfverwerkelijking. Larimar stimuleert je om je eigen koers te varen. Je bent de architect van je eigen leven. Larimar leert je je grenzen verleggen.


Herkomst van de naam

De naam larimar ontstond in 1974, toen de Dominicaan Miguel Mendez de vergeten vindplaats herontdekte. Hij noemde het mineraal naar zijn dochter Larissa, koosnaam Lari. Met als toevoeging het Spaanse woord mar (’zee’), vanwege de zeeblauwe kleur.

De namen Atlantissteen en dolfijnsteen verwijzen naar het mythische Atlantis,dat ten onder ging door verschrikkelijke aardbevingen en vloedgolven. De larimar zou nog herinneren aan dat verloren rijk.

larimar-hangerEén van de dialogen van de klassieke Griekse filosoof Plato (428-347 v.Chr.) verhaalt over een rijk dat Atlantis heet. De Grieken geloofden dat de mensen uit Atlantis konden spreken met de dolfijnen; daarom werd de dolfijn het symbool van Atlantis.

Over het algemeen wordt Atlantis in de Middellandse Zee gesitueerd. De beroemde Amerikaanse helderziende Edgar Cayce (1877-1945) geloofde echter dat het in het Caribisch gebied lag. Velen geloven daarom dat La Hispaniola (Haïti en de Dominicaanse Republiek) restanten zijn van het verzonken Atlantis. En dat is precies het gebied waar larimar gevonden wordt.

De naam pectoliet komt van de Griekse woorden pektos ('stevig in elkaar gezet, compact') en lithos ('steen').


Larimar door de eeuwen heen

De larimar is nog niet zo lang bekend in de westerse wereld. De Indiaanse stammen in Amerika en de oorspronkelijke bevolking van de Dominicaanse Republiek kenden de larimar wel. Zij noemde hem de  'blauwe steen'.
De edelsteen werd gebruikt als amulet en talisman. Men geloofde dat de larimar ’s nachts boze geesten op een afstand hield en de drager en zijn familie beschermde tegen dodelijke ziektes en natuurrampen.

Toen priester/geoloog Miguel Domingo Fuertes de Loren (1871-1926) in november 1916 bijzondere blauwe stenen had gevonden, in gemeente Barahona in de Dominicaanse Republiek, vroeg hij om permissie voor verder onderzoek en uitbating. Omdat niemand snapte wat hij eigenlijk gevonden had, ging zijn plan niet door.

larimar-trommelstenenLarimar trommelstenenPas in 1974 werd de larimar weer gevonden. Miguel Méndez en Norman Rilling, vrijwilligers van de Amerikaanse Peace Corps, vonden aan de voet van de bergketen Bahoruco een strand met een blauwe rand. Zij onderzochten de herkomst van deze blauwe steentjes. Het bleken oude rivierafzettingen (alluviaal sediment) te zijn.
De steentjes waren een variëtiet van het mineraal pectoliet, met een heel bijzondere kleur blauw. De rivier Bahoruco had de stenen richting zee meegevoerd.

De bijzondere kleur maakte dit mineraal een geliefd materiaal voor sieraden. Larimar werd ook een geliefde heelsteen.

In 1979 werd de blauwe pectoliet officieel erkend als edelsteen.


Larimar en gezondheid

Spiritueel

* Larimar werkt vooral in op de chakra’s boven het hart (hart, keel, voorhoofd) en de thymus. Larimar helpt je te communiceren vanuit je hart. Larimar is goed voor het keelchakra, eventueel in combinatie met andere blauwe en turkooizen stenen. Larimar helpt het voorhoofdchakra en het kruinchakra te openen en geeft zo toegang tot je eigen innerlijke wijsheid.
* Larimar maakt je ervan bewust dat je de architect bent van je eigen leven, en dat je met je wil invloed hebt op ziekte en gezondheid. Het laat je zien dat er geen grenzen zijn behalve die jij jezelf oplegt. Het helpt je die grenzen te verruimen of te slechten.
* Larimar neemt blokkades weg in de energiebanen van het lichaam, opent de meridianen.

Mentaal

* Larimar helpt je talen te leren en kennis vast te houden. Draag daarvoor een hangertje zo hoog mogelijk.
* Larimar is een fijne steen voor scholieren en studenten, en ook voor artistiekelingen. Want larimar maakt creatief, helpt out-of-the-box te denken, maakt praktisch en pragmatisch.
* Larimar helpt geestelijk te groeien, je kennis zodanig in te zetten dat je hele omgeving daar profijt van heeft. Het helpt om uit je comfortzone te stappen, als de situatie daar naar is.

larimar-oorbellen

Emotioneel

* Larimar helpt om heftige emoties als angst, woede, jaloezie los te laten. Het geeft innerlijke rust en tevredenheid.
* Larimar maakt rustig bij nervositeit en zenuwachtigheid.
* Bij overspannenheid door een stortvloed van prikkels of informatie kan de larimar helpen de situatie te kalmeren en te relativeren.

Fysiek

* Het is heel goed om larimar te dragen bij botbreuken, gewrichtsontstekingen en botmisvorming. De steen helpt uitstekend bij artritis, artrose en hernia’s.
* Larimar verlicht en heelt allergische en overgevoelige reacties op stof, huismijt, virussen en bacteriën.
* Larimar maakt rustig bij nervositeit en zenuwachtigheid.
* Larimar neemt pijn weg, bij legging rechtstreeks op de gevoelige plek.
* Larimar stimuleert het zelfhelend vermogen van ons lichaam.
* Larimar werkt goed bij blaasontsteking. Leg de steen daarvoor regelmatig op de onderbuik.
* Ook bij vrouwenklachten kan de larimar goede diensten bewijzen. Het verkoelt bij opvliegers, helpt sterk wisselende stemmingen minder heftig te laten verlopen.


larimar-trommelsteenTrommelsteen van larimar

Symbolen

De larimar hoort bij de sterrenbeelden Ram, Leeuw, Schorpioen, Boogschutter en Vissen.
De rune die de larimar hoort, is de runeT týr.
De T (Týr = Tyr, de god van de geordende oorlog) staat voor rechtvaardigheid, evenwicht, balans, eerlijke verdeling, maar ook het mannelijk aspect. De Týr en de larimar vertellen je dat je geen slachtoffer bent van je leven, maar dat je je eigen leven de richting kunt geven die jij wenst! Hiervoor is het nodig dat jijzelf de nodige acties onderneemt.

De larimar helpt ons herinneren dat een cultuur (Atlantis) teloor kan gaan, en maakt ons bewust dat dit weer kan gebeuren, als wij niet zuinig zijn op onze Moeder Aarde.

 

Fysische eigenschappen larimar

Larimar is een zeldzame variant van pectoliet. Pectolieten zijn van zichzelf wit tot grijzig. De mooie zeeblauwe kleur wordt veroorzaakt door ingesloten kobalt (Co) en koper (Cu).

larimar-kettingKetting van larimar Soms heeft larimar ook de kleuren wit, witblauw, groen, grijs of rood in zich. Rood wordt veroorzaakt door sporen ijzer.

Samenstelling: Ca2 Na [H Si3 O9] + (Co, Cu, Fe, K, Mn, P)
Hardheid: 4,5 - 5
Glans: glasglans, zijdeglans
Transparantie: doorschijnend tot ondoorzichtig
Breuk: oneffen tot conchoïdaal
Splijtbaarheid: perfect
Dichtheid: 2,74 – 2,88
Kristalstelsel: triklien

 

Weblinks

Wist je dat...

  • ... larimar zó'n unieke kleur en tekening heeft, dat hij zeer goed te onderscheiden is van andere lichtblauwe stenen? Maar pas op met die mooie kleur: teveel zonlicht doet de larimar verbleken.
  • ... er in Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek, een museum bestaat dat helemaal aan larimar gewijd is? Het heet Larimar Museum. Nieuwsgierig? Kijk op www.larimarmuseum.com.
  • ... larimar een zeer geschikte meditatiesteen is? De liefhebber kan met larimar contact leggen met Engelen en verlichte Meesters.
  • ... larimar het zelfhelend vermogen van je lichaam ondersteunt? Elke lichamelijke klacht zal sneller verdwijnen met larimar!

We hebben 442 bezoekers online