Gezonder dankzij helende edelstenen

ATTENTIE: DE WEBWINKEL IS VERHUISD NAAR
www.prana-bodhi.nl

Fluoriet: kenmerken en werking

fluorietEen van de vele soorten fluoriet

Fluoriet wordt al eeuwen gebruikt als vloeimiddel om metalen gemakkelijker uit erts los te smelten en de slakken beter te laten afvloeien. Om die reden wordt fluoriet ook wel vloeispaat genoemd.

Fluoriet kan allerlei kleuren hebben: wit, geel, oranje, roze, bruin, groen, blauw, paars en doorzichtig. De kristalvorm is duidelijk zichtbaar: meestal een regelmatig achtvlak (octaëder).
Deze feiten maken het mineraal aantrekkelijk voor verzamelaars.

Het verschijnsel fluorescentie is genoemd naar deze edelsteen. Men ontdekte bij het bewerken van metaal dat fluoriet oplicht in het donker, als het eerder in daglicht heeft gelegen.

Fluoriet is een echte studie- en denksteen. Het helpt grote lijnen te zien in de studiestof, en verbanden te leggen met reeds aanwezige kennis. Daardoor is de informatie gemakkelijker te ordenen en kan de stof beter opgenomen worden.

Dit mineraal brengt je op een zachte, maar toch snelle manier bij je kern. Het haalt het beste in je naar boven, zowel fysiek als geestelijk.

Omdat fluoriet in zoveel kleuren voorkomt, werd en wordt het vaak gebruikt om andere edelstenen te imiteren.

In de edelsteentherapie wordt fluoriet vaak ingezet als beschermsteen bij angsten, en voor mensen die niet zo sterk in hun schoenen staan. Verder is de fluoriet een belangrijke heelsteen voor het gebit en klachten aan mond, botten, gewrichten, huid en haar.

 

Herkomst van de naam

De naam fluoriet is afgeleid van het Latijnse werkwoord fluere, dat ‘stromen, vloeien’ betekent.

Het element fluor, ontdekt in 1886, ontleent zijn naam aan fluoriet.

 

Fluoriet door de eeuwen heen

regenboogfluorietRegenboogfluoriet In China is de fluoriet al eeuwenlang een geliefde steen om beeldjes en gebruiksvoorwerpen van te maken. Dit omdat het een zacht gesteente is, dat gemakkelijk is te snijden. De Chinezen beschouwden de groene fluoriet - net als alle andere groene stenen - als een krachtige talisman en amulet. Het mineraal zou vooral goede bescherming bieden tegen hekserij en duivelskunsten.

De Oude Grieken en Romeinen waren verzot op fluoriet. Ze vervaardigden er prachtige kommen en schalen in allerlei kleuren van. In die tijd was fluoriet zo populair, dat het zelfs werd nagemaakt om aan de vraag te kunnen voldoen.
Vooral de blauwe fluoriet, die onder meer in Engeland gevonden werd, was zeer in trek. De namaakfluoriet was vooral van glas. Ook nu wordt nepfluoriet van glas op de markt aangeboden.

Vanaf het midden van de 18e eeuw werd fluoriet gebruikt als vloeispaat bij de verwerking van metaal en glas, en bij de vervaardiging van allerlei kleuren email. Tegenwoordig wordt het ook gebruikt voor het bereiden van waterstoffluoride. Dit product wordt gebruikt in antiaanbakcoatings en als desinfecterend middel.

 

Effecten op de gezondheid

Spiritueel

* Alle kleuren fluoriet kunnen op alle chakra's.
* Paarse en lavendel fluoriet hebben een sterke verbinding met voorhoofdchakra en kruinchakra. Leg paarse of lavendel fluoriet op het voorhoofdschakra om je intuïtieve vermogens te ontwikkelen, specifiek helderzien, helderhoren, heldervoelen, helderruiken en helderweten. Paarse of lavendel fluoriet op het kruinchakra helpt je verbinding te maken met het de kosmos, met het 'Al'.
fluoriet1Groene fluoriet* Blauwe fluoriet ('Blue John') heeft een sterke verbinding met het keelchakra. Blauwe fluoriet op het keelchakra mobiliseert je creatieve vermogens.
* Fluoriet is een prettige steen om mee te mediteren. Tijdens meditatie is het mogelijk om te reizen waarheen je maar wilt. Terug in de tijd? Of juist naar de toekomst? Een andere wereld? Een parallel universum? De fluoriet geeft de gedachte en de fantasie extra kracht en snelheid mee, 'to boldly go where no one has gone before'.
* Fluoriet geeft een heldere geest. Het is zowel geestverruimend als aardend.

Mentaal

* Fluoriet helpt om orde en structuur in chaos te scheppen. Fluoriet is een goede steen voor denkprocessen, bevordert de concentratie, helpt nieuwe toepassingen van reeds aanwezige kennis te vinden.
* Leg een fluoriet op je bureau tijdens de studie om nieuwe kennis beter te kunnen absorberen.
* Geef kinderen voor spreekbeurten en proefwerken een fluoriet mee in de broekzak. Deze steen helpt het geleerde te reproduceren.
* Fluoriet geeft inzicht in patronen, en de moed en de kracht om die patronen te doorbreken als dat nodig is. Fluoriet helpt je het heft in eigen hand te nemen en je eigen weg te gaan, onafhankelijk en zelfstandig. Het ondersteunt de vrije wil en laat zien dat er altijd een keuze is.
* Fluoriet stimuleert je fantasie, helpt je 'out of the box' denken, buiten de gebaande paden. De steen maakt je vindingrijk.

Emotioneel

fluorietFluoriet is er in tal van kleuren* Fluoriet absorbeert negatieve emoties en emotionele verstoringen, en brengt emoties in balans. Dat maakt dit mineraal een geschikte steen voor kinderen met ADHD en andere (geestelijke) stoornissen.
* Fluoriet beschermt tegen en helpt bij angstgevoelens. Het werpt een energetisch schild op, waarachter je beschermd bent tegen energetisch vampirisme en andere negatieve energieën.

Naast deze algemene werking hebben de verschillende kleuren fluoriet ook eigen spirituele, mentale en emotionele werkingen:
* Witte fluoriet op het kruinchakra reinigt de aura.
* Paarse fluoriet op het voorhoofdchakra stimuleert de spirituele groei en de intuïtie, beschermt tegen energetisch vampirisme. Een goede beschermsteen voor overgevoelige mensen.
* Blauwe fluoriet op het keelchakra stimuleert creativiteit en communicatie.
* Groene fluoriet is kalmerend en ontspannend.
* Roze fluoriet op thymus of hartchakra verzacht een verhard gemoed, maakt je liever voor jezelf en je omgeving.
* Gele fluoriet en oranje fluoriet maken tevreden en blij.
* Rode, bruine en zwarte fluoriet op het basischakra beschermt tegen negatieve emoties en situaties.
* Lavendel fluoriet is een prettige steen voor mensen met ADHD, vooral kinderen. Het geeft meer rust in de bovenkamer.
* Regenboogfluoriet (vertoont alle kleuren samen) is een geweldige beschermsteen en heeft alle werkingen hierboven bij de verschillende kleuren genoemd.

Fysiek

fluoriet dolfijnenDolfijnen van fluoriet* Fluoriet is een goede steen voor kinderen in de groei. Het bevat calcium en stimuleert zo de calciumopname. Fluoriet versterkt tanden, botten en gewrichten en maakt lichamelijk soepel en lenig.
* Bij cariës en ontstekingen van het tandvlees kan een regelmatige mondspoeling met fluorietwater de klachten snel verlichten.
* Bij stramme gewrichten kan het drinken van fluorietwater helpen om de gewrichten weer wat soepeler te maken.
* Kleine huidwondjes helen sneller als je ze dept met fluorietwater.
* Draag een fluoriet bij je en drink fluorietwater bij gebroken botten. Dit helpt het bot en het beenvlies sneller te herstellen.
* Fluoriet werkt uitgesproken gunstig op het zenuwstelsel, de hersenen en alle ziektes die daarmee samenhangen, zoals de ziekte van Parkinson, concentratiestoornissen, problemen met de motoriek. Het harmoniseert de linker en rechter hersenhelft.
* Het mineraal stimuleert de vorming van haar, huid en slijmvliezen, vooral in neus, mond, luchtwegen en longen. Het geeft dan ook verlichting bij astma, longemfyseem en chronische bronchitis.
* Fluoriet versterkt het hart en helpt bij aderverkalking, Verder wordt de schildklier positief beïnvloed en versnelt fluoriet de genezing van wonden.

Naast deze algemene werking hebben de verschillende kleuren fluoriet ook eigen fysieke werkingen:
* Witte fluoriet geeft energie en heelt het immuunsysteem.
* Paarse fluoriet vermindert geestesziektes, versterkt de concentratie, beschermt tegen hoofdpijn.
* Blauwe fluoriet heelt aandoeningen aan neus, keel en oren, en is kalmerend. Tegen aandoeningen van de luchtwegen zoals verkoudheid, keelpijn en griep.
* Groene fluoriet op het hartchakra heelt aandoeningen van huid, longen, bronchiën en zenuwen. Goede steen bij allergieën en maag/leverklachten.
* Roze fluoriet op thymus of hartchakra sterkt het hart.
gele fluoriet trommelsteenGele fluoriet trommelsteen* Gele fluoriet op het zonnevlechtchakra heeft een sterk effect op lever, blaas en nieren, maakt daadkrachtig en creatief, is ontgiftend. Het maakt vitaal, vrolijk en gezond.
* Oranje fluoriet op het heiligbeenchakra helpt bij blaasontsteking, helpt alles in het lichaam vloeibaarder te maken en meer te laten vloeien. Helpt ook bij aderverkalking en verzuring (reuma, jicht).
* Lavendelfluoriet helpt eveneens goed bij reuma en artritis, en bij allerlei soorten stress (inclusief geopatische stress, klachten door bijvoorbeeld aardstralen). Helpt wonden beter te genezen en is goed voor de overdracht van zenuwprikkels.
* Regenboogfluoriet (vertoont alle kleuren samen) kan op alle chakra’s. Maakt lenig en behendig, zowel lichamelijk als geestelijk. Goede steen tijdens zwangerschap en baren. Goede hulp bij afvallen.

 

Symbolen

Fluoriet is de steen van de Sterrenbeelden Vissen, Waterman, Kreeft, Schorpioen, Steenbok.

Fluoriet past op alle chakra’s, maar vooral op het hart-, het voorhoofd- en het kruinchakra. Vanwege zijn kristalvorm (dubbele piramide) staat de fluoriet symbool voor de eenheid van het kosmische (top van het kristal) en het aardse (onderkant van het kristal). De steen spiegelt de vereniging van kosmische en aardse krachten in de mens.

De runen die bij de fluoriet horen, zijn de runeE Jór, runeM Maðr en runeU Úrr.
De E (jór = paard, trouw, snelheid, fysieke en geestelijke kracht, schoonheid) geeft het vloeiende en vloeibaar makende karakter aan. De jór en de fluoriet brengen dingen in beweging, heffen blokkades op.
De M (Maðr = mens, man, intellect, geestkracht, verbeelding, het hogere ik) staat voor de drie hogere chakra’s: keel, voorhoofd en kruin.
De U (Úrr = Oeros, oerkracht, ongetemde kracht, laten zien wat je waard bent) staat voor de drie lagere chakra’s: basis, heiligbeen en zonnevlecht.

 

Fysische eigenschappen

fluorietkristalFluoriet vind je vaak in deze ruwe kristalvorm

Fluoriet hoort bij de familie der halogenen, die gemakkelijk zouten vormen. Fluoriet bestaat grotendeels uit calciumfluoride, belangrijk voor de vorming van botten en tanden.

Zuiver fluoriet is kleurloos. Ingesloten ijzer maakt groen of paars.

Soms kan fluoriet een alexandriet-effect vertonen: bij daglicht groen en bij kaars- of kunstlicht rood. Dat komt door ingesloten sporen cerium (Ce), yttrium (Y), samarium (Sm) en europium (Eu)

De meeste fluoriet bestaat voor ruim de helft uit calcium. Indien de fluoriet relatief veel yttrium bevat, is de kleur violet, grijs of roodbruin.

Samenstelling: CaF2 + (C, Ce, Cl, Fe, Mn, Y, Sm, Eu).
Hardheid: 4, bros
Transparantie: doorzichtig, half doorschijnend
Breuk: glad tot schelpvormig, bros
Splijtbaarheid: goed
Dichtheid: 3,18 – 3,25
Kristalstelsel: kubischWeblinks fluoriet

Wist je dat...

  • ... fluoriet-edelsteenwater je tanden beschermt tegen gaatjes? Dat werkt zo: tandglazuur bestaat uit een laagje hydroxyapatiet, en dit verandert door opname van fluor-ionen langzaam in fluorapatiet. Dat is harder en beter bestand tegen de zuurgraad van tandplak. Om dezelfde reden zit er ook fluor in je tandpasta.
  • ... fluoriet een glow-in-the-dark-effect kan hebben? Sommige zeldzame aarden versterken dit.
  • ... fluoriet een van de edelstenen is gewijd aan aartsengel Rafaël?
  • ... elixers en essences waarin fluoriet verwerkt is, extra krachtig worden door ze enige tijd onder een piramide te zetten?
  • ... kristalwater van gele fluoriet de lever goed kan ondersteunen? Dit is vooral erg prettig bij klachten door alcoholmisbruik..
  • ... wie graag wil afvallen, dagelijks een halve liter water kan drinken met een 5-10 druppels elixer van regenboogfluoriet? Dit helpt obsessief denken aan eten verminderen.
  • ... In de celzouttherapie volgens Dr. Schüssler celzout nr.1 Calcium Fluoratum uit fluoriet wordt gemaakt?

fluorietMicro-opname fluoriet (foto: Semoea/Ronald van der Knaap)