Gezonder dankzij helende edelstenen

NIEUWS: WEBWINKEL VERHUISD
Vele jaren was de webwinkel van Prana-Bodhi te gast bij Semoea. Vanaf 17 mei 2024 staat de stenenverkoop weer waar het ooit begon: www.prana-bodhi.nl. De winkel blijft bereikbaar via een knop op semoea.nl

Zonnesteen: kenmerken en werking

zonnesteen hangerZonnesteen hangerDe perzik- tot oranjekleurig glinsterende zonnesteen is genoemd naar het glinsteren van de zon. De kleur kan variëren van beige-geel, lichtbruin-oranje, perzik-roze tot oranje-rood.

De zonnesteen is een veldspaat, en is familie van de maansteen en de labradoriet.

Zonnesteen wordt ook wel aventurijnveldspaat genoemd. Dan ligt echter verwarring met de aventurijnkwarts op de loer. Daarom vermijden we deze naam liever.
De wetenschappelijke naam is oligoklaas of oligoklaas-veldspaat.

Let op: de naam zonnesteen wordt ook gebruikt als misleidende handelsnaam voor vuuropaal. Ook de synthetisch vervaardigde goudsteen (goldfluss) wordt wel zonnesteen genoemd.

Veldspaten worden gebruikt als grondstof voor keramiek, glas, glazuur, vulmiddel en bindmiddel. De zonnesteen wordt wel gebruikt als grondstof van glazuur voor keramiek.

Zonnesteen wordt in de edelsteentherapie veelvuldig gebruikt.
De reden is dat de steen vrolijk maakt, een uitgesproken werking heeft op de bloedsomloop en de doorbloeding, en alle organen rond de zonnevlecht stimuleert, versterkt en heelt.


zonnesteen trommelsteenZonnesteen trommelsteen

Herkomst van de naam

De zonnesteen heeft zijn naam gekregen ná de maansteen, waarvan het familie is. Vanwege de geel-oranje glinstering, de kleur en de werking voelde het logisch om deze steen zonnesteen te noemen.

De benaming oligoklaas-veldspaat is afgeleid van de Grieks woorden oligos ('kleine') en klasis ('breken, breuk') en de Duitse woorden Feld ('veld') en spalten ('splijten'). Spaat is de term voor gesteente dat geen erts bevat.Zonnesteen door de eeuwen heen

De Vikingen (800-1100) gebruikten volgens de overlevering een zonnesteen als kompas, om hun koers te bepalen op zee. Naar alle waarschijnlijk ging het echter niet om een veldspaat, maar om IJslands spaat.

Veldspaten werden al eeuwenlang gebruikt als grondstof voor keramiek, glas, glazuur, vul en bindmiddel. Zonnesteen is al lange tijd in gebruik voor sieraden en kralen.

Er zijn geen historische overleveringen bekend over de heelkundige waarde van zonnesteen. Tegenwoordig wordt hij graag ingezet om mensen zonniger te laten worden.


Zonnesteen en gezondheid

Spiritueel

zonnesteen ketting* Zonnesteen kan op alle chakra's, maar hoort vooral bij de onderste drie: basischakra, heiligbeenchakra en zonnevlechtchakra.
* Op basischakra en heiligbeen gelegd, stimuleert zonnesteen de spijsvertering, met name de dikke darm en de waterhuishouding. De zonnesteen werkt daar aardend en tegelijkertijd verheffend; het laat je licht voelen, blij en tevreden.
* Op de navel gelegd, versterkt zonnesteen het ki-punt (levenskracht).
* Op zonnevlecht en hartchakra geplaatst haalt zonnesteen zware of onderdrukte emoties naar boven, zodat die verwerkt kunnen worden.
* Op de kruin gelegd heelt zonnesteen je gevoelens over jouw plaats en situatie op aarde.
* Zonnesteen versterkt je gevoel voor eigenwaarde en zelfvertrouwen. Het kan je jouw positieve kwaliteiten laten zien. Dat maakt optimistisch en blij.
* Vanuit een goed gevoel over jezelf kan je je verder ontwikkelen en geestelijk en spiritueel groeien. Zonnesteen stimuleert zo de spirituele vorming, terwijl het je voeten stevig op de grond houdt.

Mentaal

* Zonnesteen maakt optimistisch en geeft vertrouwen in de toekomst.
* Zonnesteen brengt je in contact met je mannelijke kant. Dit maakt zelfbewuster en vitaler.
* Zonnesteen laat zien dat ieder mens zijn lichte en donkere kanten heeft. Je bent echter goed zoals je bent. Er is geen schaduw zonder licht.
* Aan mensen die zich blind staren op hun zogenaamde slechte kanten, laat zonnesteen zien dat er goede kanten tegenover staan, en dat die belangrijker zijn.

Emotioneel

* Zonnesteen helpt in herfst, winter en voorjaar tegen somberheid en psychische klachten door gebrek aan zonlicht.
* Zonnesteen geeft een positieve kijk op gebeurtenissen. Een goede steen voor iemand die onzeker is en geen nee kan zeggen.
* Somberheid verdwijnt als sneeuw voor de zon. De zonnesteen verbindt je met de kracht van de kosmos. Als veldspaat zet de steen je ook met beide voeten op aarde.

Fysiek

zonnesteen getrommeldTrommelsteen van zonnesteen. Geen hoge kwaliteit steen, dus weinig glinstering* Zonnesteen stimuleert je zelfhelend vermogen, reguleert het autonome zenuwstelsel. De steen harmoniseert en versterkt alle organen, vooral hart, maag, lever, galblaas, alvleesklier en twaalfvingerige darm.
* Zonnesteen versterkt hart, vaten en bloedsomloop. Je kunt de steen gebruiken als ondersteuning bij herstel van hartkwalen, zoals te hoge bloeddruk, arteriosclerose en embolie. Vooral stressgerelateerde hartklachten hebben baat bij zonnesteen.
* Zonnesteen helpt door een verbeterde bloedsomloop bij maagstoornissen en darmstoornissen. Kouwelijkheid en last van koude handen en voeten verminderen met zonnesteen. Ook het uithoudingsvermogen verbetert, en dat zonder training!
* Chronische keelpijn, acute bronchitis en astma verminderen door de warmte van de zonnesteen.
* Zonnesteen helpt bij slaapstoornissen, reguleert het dag-nachtritme. Verlicht ook uitputting door slaapgebrek. Deze steen helpt je beter naar je lichaam te luisteren.
* Zonnesteen verwerkt in crème of olie verzacht huidklachten, zoals psoriasis, huiduitslag, acne, eczeem, wratten.


Symbolen

De zonnesteen hoort bij het sterrenbeeldStier.
De rune die bij de zonnesteen hoort, is de runeS Sól.
De S (Sól = zon, licht, macht, mannelijke energie) staat voor de kracht om het juiste te doen. De zonnesteen maakt daadkrachtig en doortastend. De rune en de zonnesteen helpen je contact te maken met je mannelijke kant.


Fysische eigenschappen zonnesteen

Zonnesteen heeft zijn glinstering (aventurisatie) te danken aan kleine plaatjes ingesloten hematiet of goethiet, beide ijzerverbindingen.

Het ingesloten ijzer geeft de kleur aan de zonnesteen.

zonnesteen staafMassagestaaf van zonnesteenDe meeste zonnesteen is ondoorzichtig en schittert in intensieve oranje tot roodbruine tinten.
Daarnaast bestaat ook doorschijnend tot doorzichtige zonnesteen, in de kleuren rood, roze, oranje, geel, kleurloos.
Afhankelijk van de ingesloten sporen komt zelfs groenige zonnesteen voor.

Zonnesteen kan mica bevatten.

Samenstelling: (Ca, Na)[(Al, Si)2 Si2O8] + Fe, natrium-calcium-aluminiumsilicaat (kaolien)
Hardheid: 6 - 6,5
Glans: harsglans, glasglans
Transparantie: doorzichtig, doorschijnend, ondoorzichtig
Breuk: korrelig, splinterig, onregelmatig, bros
Splijtbaarheid: goed
Dichtheid: 2,5 - 2,7
Kristalstelsel: triklien


Webtips

Wist je dat...

  • ... er ook doorschijnende tot doorzichtige zonnesteen bestaat? Die komt uit Oregon in de VS, en wordt dan ook Oregon-zonnesteen genoemd. De kleuren zijn rood, roze, oranje, geel, en zelfs groen, blauwgroen of kleurloos.
  • ... alle stenen bij een bepaalde engel horen? De zonnesteen hoort bij aartsengel Jofiël. Jofiël is de engel van leren, kennis, spirituele groei en verlichting. Hij staat voor de ultieme wijsheid.
  • ... alle stenen ook bij een of meer van de 4 elementen vuur, water, lucht en aarde horen? De zonnesteen hoort bij vuur.
  • ... het heel prettig is om zonnesteen op de zonnevlecht te leggen? Hoewel de steen activerend is, word je dan toch rustig. De bloedsomloop van de spijsvertering wordt geactiveerd, en dat maakt loom en rustig in je hoofd.
  • ... zonnesteen bij de familie veldspaat hoort? Na verwering vormen veldspaten zeer vruchtbare aarde. Ook de zonnesteen maakt vruchtbaar en creatief.