Gezonder dankzij helende edelstenen

NIEUWS: WEBWINKEL VERHUISD
Vele jaren was de webwinkel van Prana-Bodhi te gast bij Semoea. Vanaf 17 mei 2024 staat de stenenverkoop weer waar het ooit begon: www.prana-bodhi.nl. De winkel blijft bereikbaar via een knop op semoea.nl

Tijgeroog: kenmerken en werking

tijgeroog trommelsteenTijgeroog trommelsteenDe goudbruine tijgeroogkwarts staat vooral bekend onder de naam tijgeroog. Het is een gesteente, waarin het mineraal kwarts is vermengd met veel ijzerverbindingen. Kenmerkend voor de steen is het kattenoogeffect. Door de vezelige structuur ontstaat een lichtreflectie in de vorm van een spleet, die doet denken aan een echt kattenoog. Verander je de hoek waaronder je naar de steen kijkt, dan verandert ook de satijnachtige glans.
Typerend is ook de afwisseling van lichtere en donkerder strepen, een gevolg van verschil in concentratie van ijzer.

De fraaie kleur, de tekening en het oogeffect komen het best tot hun recht als de steen geslepen wordt tot bollen, eieren of cabochons.

Tijgeroog is nauw verwant aan twee andere stenen met een oogeffect. De ene is de donkerblauwe valkenoog, die ook wel blauwe tijgeroog heet. De valkenoog verandert na verloop van tijd door roest in gele tijgeroog.
De andere verwant is stierenoog, ook wel rode tijgeroog genoemd. Dit is de rossig tot rode variant van tijgeroog. Deze steen ontstaat door verhitting van gele tijgeroog. Deze rode tijgeroog wordt wel onder de naam katoog of 'kattenoog' verkocht. Eigenlijk klopt die naam niet; kattenoog is een andere naam voor chrysoberil.

tijgeroog dolfijnDolfijn van tijgeroogTijgeroog is al eeuwen een geliefde steen, die als sieraad of amulet gretig aftrek vindt. De mooie kleuren en mysterieuze glans hebben geïnspireerd tot fraaie beeldjes en siervoorwerpen.
Veel mensen, en vooral kinderen, worden gefascineerd door het oogeffect, de zachte glans en de mooie streeppatronen. Wellicht voelen ze aan dat de tijgeroog meer zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen geeft.

Tijgeroog wordt sinds lang in de edelsteentherapie gebruikt, als verwarmende steen. Het verwarmende effect is te danken aan de grote hoeveelheid ijzer in de steen.


Herkomst van de naam

Tijgeroog dankt zijn naam aan de goudgeelbruine kleur en het spleetvormige lichteffect (chatoyance), dat doet denken aan het oog van een tijger.


Tijgeroog door de eeuwen heen

tijgeroog hartTijgeroog hartje De Oude Grieken kenden de tijgeroog als een steen die je een goed humeur bezorgde en de zintuigen versterkte. De steen zou beschermen tegen verkeerde vrienden en andere negatieve elementen.

In de Middeleeuwen werden tijgeroog en andere stenen met oogeffect gewaardeerd als sterk amulet tegen het boze oog en de zwarte magie.

In de 19e eeuw waren de gele en blauwe tijgeroog in trek wegens hun decoratieve uiterlijk en hun waarde. Na 1880 kregen ze eigen namen (tijgeroog en valkenoog) om ze goed van elkaar te kunnen onderscheiden.

In Zuid-Afrika werden grote voorraden tijgeroog ontdekt toen men tijdens de Witwatersrand-goldrush (1886) op zoek was naar goud en diamanten. De legendes over onmetelijke rijkdommen in de vorm van goud en diamanten trokken toen veel mensen naar Zuid-Afrika. Tijgeroog en valkenoog werden gevonden in de buurt van het plaatsje Griquatown. Deze streek (het district Prieska) is nog steeds een belangrijke vindplaats van tijgeroog.
De prijs van tijgeroog was ooit net zo hoog als die van diamant. Maar de prijs kelderde snel toen er enorme hoeveelheden gevonden werden.

Tijgeroog en gezondheid

Spiritueel

* De tijgeroog versterkt het ego, maakt zelfbewuster en minder verlegen.
* Het nemen van beslissingen gaat gemakkelijker met een tijgeroog in je zak.
* Een goede steen voor onzekere kinderen die meer zelfvertrouwen kunnen gebruiken.
* Tijgeroog versterkt het innerlijk oog en vergroot zo ook je intuïtie en spirituele vermogens.
* De tijgeroog hoort bij de onderste drie chakra’s, maar vooral bij de zonnevlecht.

Mentaal

tijgeroog trommelsteenTijgeroog trommelsteen tijgeroog bolTijgeroog bol tijgeroog trommelsteenTijgeroog trommelsteen tijgeroog trommelsteenTijgeroog trommelsteen tijgeroog eiEi van tijgeroog* Tijgeroog vergroot de opmerkzaamheid en de concentratie.
* Tijgeroog helpt om mensen te doorzien, inclusief jezelf. Geeft geestelijke bescherming en versterkt je rationeel denken.
* Met deze steen in je zak kun je wat op je pad komt beter doorgronden. De tijgeroog helpt je de juiste situaties en mensen te herkennen, en op het juiste moment de juiste beslissingen te nemen.
* Tijgeroog maakt daadkrachtig.
* Tijgeroog is een goede steen bij studie: de steen vergroot je analytisch vermogen en helpt je teksten en diagrammen te doorgronden.

Emotioneel

* Tijgeroog is een goede steen tegen angsten en fobieën, zoals claustrofobie, smetvrees, agorafobie, angst voor het donker. De steen helpt je om de diepere oorzaak te doorgronden en geestelijke blokkades op te heffen.
* Tijgeroog maakt leergierig en nieuwsgierig.
* Tijgeroog ondersteunt kinderen die gepest worden.

Fysiek

* Oplegging met tijgeroog op de zonnevlecht kalmeert buikpijn, darmkrampen en darmzenuwen. Maag en lever worden versterkt, de stoelgang wordt verbeterd. Tijgeroog verlicht en heelt hepatitis en levercirrose.
* Tijgeroog stimuleert het hart en de bloedsomloop, en verbetert de bloedsamenstelling. De verhouding tussen de verschillende soorten bloedlichaampjes en bloedplaatjes in het bloed wordt verbeterd. Het bloed bevat zodoende meer ijzer en meer zuurstof. Hierdoor zullen de organen beter van zuurstof en voedingsstoffen worden voorzien en worden afvalstoffen beter uit het lichaam verwijderd.
* De verwarmende tijgeroog (dankzij het ijzer) helpt spieren te ontspannen, is goed tegen spierkrampen en is pijnstillend. De steen maakt botten sterker en gewrichten soepeler. Vooral rug, heupen, knieën en enkels hebben baat bij het regelmatig dragen van tijgeroog.
* Tijgeroog verlicht en heelt allerlei klachten van de luchtwegen: verkoudheid, keelpijn, ademnood (door astma), bronchitis en longklachten. De steen werkt vaak erg goed als de astma mentale oorzaken heeft. Vooral kinderen met astmatische klachten hebben veel baat bij het dragen van een tijgeroog. Tijgeroog heelt ook allergische keelklachten.
* Tijgeroog heelt ogen en oren. Slecht zicht en slecht gehoor kunnen verbeteren. De steen heeft een positieve invloed op de hersenen en de zenuwen. De grove motoriek (van armen en benen) en de fijne motoriek (oog-handcoördinatie) worden verbeterd. Tijgeroog lost sommige soorten spanningshoofdpijn en migraine op.
* Tijgeroog werkt sterk in op de stofwisseling.


Symbolen

De tijgeroog hoort bij de sterrenbeelden Schorpioen, Maagd, Tweelingen en Leeuw.
De rune die bij de tijgeroog hoort, is de runeW Wonne.
De W (Wonne = Geluk, vreugde) staat voor vervulde wensen. De tijgeroog geeft plezier in het leven, maakt vrolijk en alert. De steen geeft je overzicht en inzicht.


Fysische eigenschappen tijgeroog

rode tijgeroogStierenoog of rode tijgeroogDe tijgeroog is een gesteente dat spleten opvult. Het vertoont dan ook geen duidelijk zichtbare kristallen, maar lijkt vezelige massa’s te vormen.

De bijzondere structuur van tijgeroog wordt veroorzaakt door ijzerverbindingen die zijn ingebed in kwarts. Hierin zijn de vorm en richting van de oorspronkelijke asbestvezels behouden.
Het ijzer is geoxideerd en heeft de oorspronkelijke samenstelling volledig vervangen en onschadelijk gemaakt. En het geeft de mooie goudgele kleur.

Samenstelling: SiO2 + FeOOH + (Al, Mg, Na)
Hardheid: 7
Glans: glasglans, vetglans, zijdeglans op de
breukvlakken
Transparantie: ondoorzichtig
Breuk: vezelig
Splijtbaarheid: geen
Dichtheid: 2,64 - 2,71
Kristalstelsel: trigonaal


Webtips

Wist je dat...

  • ... tijgeroog doorzichtig wordt als deze grotendeels kwarts bevat? Deze variant wordt ook wel goudkwarts genoemd.
  • ... tijgeroog vroeger crocidoliet werd genoemd? Dit is Grieks voor 'draadsteen', vanwege de duidelijk aanwezige vezels of draden. Voortschrijdend inzicht heeft echter doen blijken dat dat die vezels of draden een compleet andere samenstelling hebben, en dus GEEN crocidoliet zijn.
  • ... tijgeroog heel goed werkt bij vergroeiing of verdikking van botten? De ziekte van Scheuermann (bochelvorming), bijvoorbeeld, vermindert en heelt soms zelfs volledig als je tijgeroog draagt. Ook klachten aan knie en enkel door slijtage of ontstekingen, worden verlicht met tijgeroog.
  • ... tijgeroog sommige vormen van bloedarmoede kan helen?
  • ... het dragen van tijgeroog hyperventilatie en andere ademhalingsklachten kan wegnemen?
  • ... klachten veroorzaakt door de menopauze (zoals opvliegers, wisselende stemmingen, kribbigheid) verminderen dankzij de tijgeroog?
  • ... het dragen van tijgeroog mensen die een beetje wereldvreemd zijn meer in het hier en nu kan brengen?
  • ... tijgeroog bij de voordeur beschermt tegen inbrekers en ander kwaadwillend volk?

Micro-opname tijgeroogMicro-opname tijgeroog (foto: Semoea/Ronald van der Knaap)