Gezonder dankzij helende edelstenen

NIEUWS: WEBWINKEL VERHUISD
Vele jaren was de webwinkel van Prana-Bodhi te gast bij Semoea. Sinds 17 mei 2024 staat de stenenverkoop weer waar het ooit begon: www.prana-bodhi.nl. De winkel blijft bereikbaar via een knop op semoea.nl

Super Seven: kenmerken en werking

plakje Super SevenPlakje Super SevenSuper Seven is een handelsnaam voor kwarts dat vergroeid is met meerdere andere mineralen. Het zou hierbij altijd om de volgende zeven mineralen gaan: amethist, rookkwarts, bergkristal, goethiet, cacoxeniet, rutielkwarts en lepidocrociet.

In werkelijkheid varieert de samenstelling, niet alle zeven mineralen zijn altijd aanwezig. Altijd zit er amethist in. Mineralogen noemen de steen ook wel oneerbiedig 'vervuilde amethist'.

De kans dat er cacoxeniet of lepidocrociet in zit, is zeer klein. Goethiet kan vervangen zijn door hematiet, en zo zijn er meer variaties mogelijk.

Super Seven is duidelijk kwartsachtig, heeft bijvoorbeeld glasglans en een schelpvormige breuk. De steen heeft zowel doorzichtige als ondoorzichtige delen, en vertoont verschillende kleuren paars, bruin en donkergrijs.

Ruwe stenen die ondoorzichtig lijken, zijn meestal onopvallend. Bij doorzichtige exemplaren zijn de insluitsels zichtbaar; meestal gele, bruine, geelbruine of zwarte goethiet, helderrode hematiet, zilveren of gouden rutielnaaldjes.

Detail Super Seven met goudgele waaiertjesPas als je de steen in dunne plakjes slijpt, is de schoonheid van de vele kleurige insluitsels goed te zien. De kenmerkende goudgele, bruine of zwarte waaiertjes zijn meestal goethiet.

Dit soort kwarts met insluitingen wordt ook wel Red Cap Amethyst genoemd. Andere creatieve handelsnamen zijn auraliet, Sacred Seven en Melody('s) Stone.

In de edelsteentherapie wordt Super Seven nog maar kort toegepast. De steen wordt vooral gebruikt voor troost en kalmering bij zenuwen en stress.

Herkomst van de naam

Super Seven is vernoemd naar de zeven mineralen die erin zouden zitten, naar her voorbeeld van een gelijknamige Canadese loterij die van 1994 tot 2009 werd gehouden.

Sacred Seven is Engels voor 'heilige zeven', omdat de steen een stimulerende werking op onze zeven hoofdchakra's zou hebben.

Super Seven ruwRuw brok Super SevenRed Cap Amethyst is Engels voor 'rood petje amethist', vanwege de roestkleurige toplaag die deze steen kan hebben.

Auraliet (eventueel met een cijfer, bijvoorbeeld Auraliet 23 ) is amethist met naar men zegt minstens 22 verschillende soorten insluitsel. Deze handelsnaam komt van Latijn aura ('wind') of van aura ('energetisch veld dat ieder levend wezen omhult').

Melody Stone (of Melody's Stone) betekent letterlijk 'Melodie steen'. Handelsnaam, onbekende herkomst, mogelijk vernoeming naar een vrouw die Melody heet.

Bergkristal komt van het Latijnse woord crystallus, dat voortkomt uit het Griekse krystallos (beide: 'kristal, ijs'). De oude Grieken en Romeinen geloofden namelijk dat bergkristal eeuwig bevroren water was.

Amethist komt uit het Grieks: een samenstelling van a ('zonder') en metuein ('dronken zijn'). De oude Grieken en Romeinen meenden dat je niet dronken kon worden als je een stukje amethist in je mond hebt.

Rookkwarts verwijst naar het donkere, rokerige uiterlijk van deze kwartssoort. Kwarts komt waarschijnlijk van Slavisch kwady ('hard').

Goethiet is genoemd naar de Duitse dichter, schrijver en filosoof Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832). Een soort ijzererts.

Super Seven hangertjeSuper Seven hangertjeCacoxeniet (of kakoxeen) komt van de Griekse woorden kakos ('slecht') en xenos ('gast'). Bevat fosfor. Ingesloten in ijzererts bederft dit mineraal de kwaliteit van het gewonnen ijzer.

Rutielkwarts van Latijn rutilus ('roodachtig, geelachtig rood, rossig glanzend'), uit ruber ('donkerrood'). Het is bergkristal met zichtbaar ingesloten goudgele tot koperrode rutielnaaldjes.

Lepidocrociet (of lepidokrokiet) komt van de Griekse woorden lepis, lepido ('schub') en krokè ('draad') of krokus ('krokuskleurig, met de kleur van de bloem krokus').

Hematiet betekent letterlijk 'bloedsteen'. De benaming is afgeleid van de Griekse woorden haema ('bloed') en lithos ('steen'). Dit vanwege de roestvorming op dit ijzererts.


Super Seven door de eeuwen heen

Super Seven is nog niet zo lang bekend. De eerste vindplaatsen zijn in Espírito Santo, een zuidoostelijke deelstaat in Brazilië. Tegenwoordig word de steen ook gevonden in onder meer Canada, Arizona, China en Australië.

De waaiertjes in de Super Seven werden oorspronkelijk aangezien voor cacoxeniet. Dat bleek een vergissing, het is goethiet. Toch bleef cacoxeniet staan als standaard bestanddeel van de Super Seven.


Super Seven en gezondheid

Spiritueel

Super Seven hangerSuper Seven hanger* Super Seven hoort vooral bij basischakra, hartchakra en kruinchakra. Afhankelijk van de hoeveelheden ingesloten mineralen versterkt de steen ook andere chakra's.
* Boven de kruin gelegd opent het je kruinchakra, op het hart gelegd opent het je hartchakra, zodat je meer vanuit je hart kunt leven. Onder het basischakra gelegd, wordt dat chakra geopend en versterkt je verbinding met moeder aarde; je wordt beter geaard.
* Super Seven versterkt door het grote bestanddeel amethist vooral je intuïtie en telepathische vermogens. De steen helpt je bewust worden van latent aanwezige gaven als helderziendheid, helderhorendheid, heldervoelendheid en helderwetendheid.
* Super Seven vergroot en versterkt je aura, en helpt ook te verbinden met zowel moeder aarde als de kosmos. Met andere woorden: deze steen ondersteunt je spirituele groei terwijl je wel met beide benen op de grond blijft staan.
* De Super Seven bevordert de eenheid van lichaam, geest en ziel (net als de drie-eenheid amethist, bergkristal en rozekwarts).
* Super Seven is een krachtige beschermsteen tegen negatieve of donkere energieën. Het kan dergelijke energieën zelfs verwijderen.
* Een prettige steen om mee te mediteren. Super Seven geeft inzicht in en overzicht over gedrag en gewoontes. Indien je dat wilt, kan het je ook helpen oude beperkende overtuigingen en oude gewoontes los te laten.
* Super Seven kan je toegang geven tot universele wijsheid en de Akasha-kronieken, die alle menselijke wijsheid en ervaring bevatten.

Super Seven trommelsteenSuper Seven trommelsteen

Mentaal

* Super Seven is tegelijkertijd aardend en verbindend met de kosmos. Deze steen helpt je nuchter en onbevangen problemen te benaderen. Dit geldt ook voor emotionele zaken.
* Super Seven helpt om met aandacht de dingen te doen waaraan je begint, en helpt ook om deze dingen af te maken.
* Een prettige steen voor therapeuten om in je zak te houden terwijl je een behandeling geeft. Dit helpt je kennis met je intuïtie te integreren.
* Super Seven brengt zowel lichaam als geest tot rust.

Emotioneel

* Super Seven maakt vredelievend. Situaties waarin je misschien op ruzie uit bent of je in ruzies verzeild kunt raken, worden vriendelijker en met meer humor afgehandeld.
* Deze steen maakt je vrolijk en opgeruimd van humeur.
* Super Seven geeft zelfvertrouwen en helpt je om je gevoelens en emoties beter te kanaliseren en uiten.
* Omdat Super Seven je helpt vanuit je hart te reageren op je omgeving, zul je een betere, warmere relatie met je omgeving krijgen. Super Seven helpt je om vanuit je hart te spreken en werken.
* Bij angsten en fobieën geeft deze steen troost, rust en bescherming. Super Seven is een lieve en kalmerende steen, een sterke talisman tegen angst en stress.

Fysiek

Super Seven hangerSuper Seven hanger* Super Seven geeft rust in het hoofd, helpt tegen malende of chaotische gedachten. Werkt goed bij inslaap- en doorslaap-problemen.
* De steen stimuleert het zelfhelend vermogen van je lichaam en ondersteunt het immuunsysteem.
* Als kwarts heeft Super Seven een gunstig effect op huid, haar en nagels. Heeft ook een versterkende werking op het beenderstelsel.
* Super Seven verbetert de doorstroming van alle circulaties in je lichaam, waaronder bloedsomloop, waterhuishouding en stofwisseling.
* Super Seven kalmeert als je onrustig bent of hyperactief. Helpt ook het effect van teveel koffie af te zwakken.
* Door Super Seven te dragen, verminderen alle klachten die verband houden met stress, met name stijve schouders, lage rugpijn, benauwdheid en hyperventilatie.
* Super Seven werkt supergoed op de klachten aan de spijsvertering, zoals diarree, verstopping, buikkrampen en opgeblazen gevoel.
* Super Seven heelt en regenereert weefsels tot op DNA-niveau.
* Super Seven ondersteunt alle hormoonklieren, en vooral de schildklier.


Runen

De runen die bij de Super Seven horen, zijn de rune T Thurs, de rune B Bjarkan, de rune I Íss en de rune S Sól.

De th (Thurs = reus) ziet eruit als een doorn. Net zoals doornen de roos beschermen, biedt deze rune bescherming en verzorging. Hij geeft 'reuzenkracht'. Kwarts ondersteunt en versterkt alle runen.
De B (Bjarkan = berk, de moedergodin) staat voor vrouwelijke, verzorgende en creatieve capaciteiten.
De I (Íss = IJs; vertraging, verstarring) staat voor rust, wijsheid, consolidatie. Deze rune staat voor de ingesloten elementen.
De S (Sól = zon, licht, mannelijke energie, bescherming) staat voor wilskracht en de kracht en energie om het juiste te doen. Dit is de rune van 'terug naar de basis', 'geen woorden maar daden'.

Super Seven en deze runen verbinden je met de kern van moeder aarde en met de zon, om je kruinchakra en alle chakra's daarboven te openen voor alle wijsheid die je vanuit de kosmos mag ontvangen.

Sterrenbeelden

De Super Seven hoort bij alle sterrenbeelden.


Fysische eigenschappen Super Seven

Geslepen Super Seven hangerGeslepen Super Seven hangerSuper Seven is vooral kwarts (SiO2).

Goethiet en lepidocrociet hebben dezelfde chemische samenstelling en kristalstelsel (rombisch). Goethiet is de meest stabiele en meest voorkomende vorm, en komt veel meer voor in Super Seven dan lepidocrociet.

Samenstelling: variabel; meerdere van onderstaande mineralen + Fe, Sn, V, Cr, Nb, Ta + (Na, K, Cl, C)
Amethist SiO2 + (Al, Fe, Ca, Mg, Li, Na)
Rookkwarts SiO2 + (Al, Li, Na)
Bergkristal SiO2
Goethiet α-Fe3+O(OH)
Rutielkwarts SiO2 (kwarts) + TiO2 (rutiel)
Lepidocrociet γ-Fe3+O(OH)
Cacoxeniet (Fe+++,Al)25(PO4)17O6(OH)12•75(H2O)
Hardheid: 6 - 7 (kwarts), maar door wisselende hoeveelheden insluitsels met een mindere hardheid toch vaak zachter
Glans: glasglans
Transparantie: doorzichtig tot ondoorzichtig
Breuk: brokkelig, schelpvormig
Splijtbaarheid: uitstekend
Dichtheid: 2,65 - 4,25, afhankelijk van de samenstelling
Kristalstelsel: trigonaal of geen, afhankelijk van de samenstelling


Weblinks

  • Op internet is weinig feitelijke informatie of beeld te vinden over de Super Seven.
  • De Engelstalige mineralenwebsite Mindat geeft summiere mineralogische informatie onder de naam Melody's Stone.
  • Mindat toont ook een viertal foto's van Melody's Stone.