Gezonder dankzij helende edelstenen

NIEUWS: WEBWINKEL VERHUISD
Vele jaren was de webwinkel van Prana-Bodhi te gast bij Semoea. Sinds 17 mei 2024 staat de stenenverkoop weer waar het ooit begon: www.prana-bodhi.nl. De winkel blijft bereikbaar via een knop op semoea.nl

Sugiliet: kenmerken en werking

ruwe sugilietBrok ruwe sugiliet, 10 cm. lang

De zeldzame sugiliet is nog maar een halve eeuw bekend als heelsteen. Het mineraal toont soms prachtig transparante kristallen, maar is meestal ondoorzichtig. De kenmerkende kleur is fraai roodpaars tot blauwpaars, in lichtere en donkere tinten.

Wereldwijd zijn er slechts enkele vindplaatsen van sugiliet. Het wordt meestal gevonden als massief rotsblok, en heel zelden in kristalvorm.

Sugiliet is lichtelijk radioactief. De straling is nauwelijks te meten en is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Sterker nog, dit maakt dat de sugiliet een heel goede steen is om te dragen bij wratten en moedervlekken. Deze verdwijnen in de buurt van sugiliet.

Sugiliet staat ook wel bekend onder de handelsnamen lavuliet, luvuliet en Royal Azel.

Let op! Omdat sugiliet zo zeldzaam en dus ook kostbaar is, is het commercieel aantrekkelijk om de steen te imiteren. Zo worden sugilietstof in kunsthars en paars geverfde howliet wel aangeboden als echte sugiliet.

In de edelsteentherapie wordt sugiliet graag gebruikt bij een pijnlijke menstruatie of bij overgangsklachten. Verder is het een zeer goede steen voor angsthazen, mensen die overal beren op hun pad zien.


Herkomst van de naam

sugiliet hangerSugiliet is genoemd naar de Japanner Ken-ichi Sugi, die het mineraal in 1944 ontdekte. Die vernoeming is toevallig erg passend. Het woord sugi is namelijk de Japanse naam voor de Japanse ceder. Het hout van deze ceder is licht roodbruin tot purperachtig bruin, net als het mineraal.

Lavuliet is de verkorte vorm van lavanduliet. Deze naam verwijst naar de mooie paarse kleur, die doet denken aan de bloem van de lavendel.
De handelsnamen luvuliet en luvulith zijn waarschijnlijk een verschrijving van lavuliet.

De naam Royal Azel verwijst naar het plaatsje Hotazel in de Zuid-Afrikaanse Kalahari-woestijn. In een nabijgelegen mijn werd sugiliet van hoge kwaliteit gevonden. Royal is Engels voor 'koninklijk' en 'azel' doet denken aan Arabisch azul ('blauw'). Paars (purper) en indigoblauw worden als koninklijke kleuren beschouwd. Alleen koningen en keizers konden zich in vroeger tijd paars geverfde stoffen permitteren.


Sugiliet door de eeuwen heen

sugiliet kristallenSugiliet kristalletjes, gevonden in Australië. De hele klomp meet slechts 1 cm (foto: Matthew Goodwin)

In 1944 vond de Japanse petroloog Ken-ichi Sugi (1901-1948) als eerste sugiliet. Hij vond het op het eilandje Iwagi in Japan.

De Japanse sugiliet was rotsvormend en matig van kwaliteit. Veel mooiere sugilietkristallen ontdekte men na 1944 in Namibië en Zuid-Afrika (Kalahari-woestijn), Australië, Canada en India (Madya Pradesh). De ruwe kristallen zijn echter klein. Na het facetteren zijn de kristalletjes meestal niet zwaarder dan 1 karaat.

Sugiliet verwierf aan het eind van de 20e eeuw faam als een spirituele New Age-steen die liefde en respect voor de medemens laat groeien.


Sugiliet en gezondheid

Spiritueel

* Sugiliet opent alle chakra's. De steen werkt vooral in op het hartchakra, voorhoofdchakra en kruinchakra.
* Sugiliet is een goede steen voor dromerige mensen, omdat ze dan beter in het hier en nu kunnen functioneren.
* Sugiliet beschermt de aura tegen negatieve invloeden van buitenaf. Draag hiervoor een sieraad van sugiliet zichtbaar op de kleding.

Mentaal

sugiliet trommelsteenSugiliet trommelsteen * De sugiliet stelt je open voor diepere wijsheden, en vergroot je bewustzijn. Het maakt je bewust van de kracht van visualiseren, de kracht van de fantasie en de macht van gedachten.
* Sugiliet helpt bij het vinden van antwoorden op belangrijke vragen.
* Sugiliet helpt om creatieve oplossingen te vinden voor hardnekkige conflicten.
* Sugiliet helpt consequent te blijven, trouw aan je eigen principes.
* Sugiliet helpt om gefocust te blijven. Dit maakt sugiliet een goede steen voor kinderen met leesproblemen en spellingproblemen.

Emotioneel

* Sterke negatieve emoties zoals woede, angst, teleurstelling worden verzacht door de sugiliet. Het mineraal zet negatieve gevoelens en emoties om in inzicht, tevredenheid, rust. Het helpt je liefde en respect te voelen voor alles wat leeft.
* Sugiliet helpt om irrationele angsten en fobieën, paranoia en schizofrenie te overwinnen. Vooral bij vliegangst is sugiliet de beste steen om te dragen. Een zeer goede steen voor mensen die overal beren op hun pad zien.
* Sugiliet is een nuttige steen bij problemen in de communicatie tussen mensen. Sugiliet stimuleert goede contacten binnen een groep en lost problemen binnen de groep op. Mogelijke conflictpunten worden op redelijke toon besproken, zonder in emoties te schieten.

Fysiek

getrommelde sugiliet * Sugiliet heelt en ondersteunt alle zintuigen: zien, gehoor, reuk, tastzin, smaak en spraak.
* Tumoren houden niet van sugiliet en slinken als je er regelmatig sugiliet op legt. Wratten en moedervlekken verdwijnen in de buurt van sugiliet.
* Zelfs aids en klachten veroorzaakt door aids verminderen met sugiliet.
* Sugiliet helpt bij slaapproblemen en nachtmerries, vooral als die veroorzaakt worden door (irrationele) angsten voor mensen, dieren of situaties. Geniet van een heerlijke nachtrust met sugiliet onder je kussen!
* Sugiliet brengt het zenuwstelsel in balans. Sugiliet harmoniseert zenuwen en hersenen, en helpt tegen epilepsie en motorische storingen.
* Het is een uitstekende steen om te gebruiken bij hersenschudding, hoofdpijnen en migraine.
* Sugiliet is pijnstillend, vooral bij kiespijn, pijn in de kaken en een verbrande mond.
* Sugiliet werkt in op de hypofyse en harmoniseert de afgifte van hormonen aan het bloed. Het mineraal harmoniseert en verbetert ook de bloedsamenstelling en de doorbloeding. Hierdoor helpt sugiliet bij bloedarmoede en klachten die met hormonen te maken hebben, zoals pijnlijke menstruatie en overgangsklachten. Maar ook bij leukemie en andere ernstige ziekten die samenhangen met bloed, zoals een hartinfarct.
sugiliet cabochon * Dankzij een verbeterde doorbloeding werkt de sugiliet gunstig op lever en gal.
* Sugiliet brengt het immuunsysteem in evenwicht. De steen helpt dan ook opkomende ziekten en vage klachten te bestrijden.
* Sugiliet is een zeer goede steen om in tijden van stress te gebruiken.
* Wie serieus van zijn verslaving (roken, snoepen, drank, drugs) af wil, vindt in de sugiliet een prettige ondersteuning. Het mineraal geeft de kracht om door te zetten.


Symbolen

De sugiliet hoort bij de sterrenbeelden Boogschutter en Vissen.
De rune die bij de sugiliet hoort, is de runeS Sól.
De S (sól = zon, macht, mannelijke energie) geeft het inzicht en de kracht om het juiste te doen. Dat geldt vooral in situaties met ogenschijnlijk tegengestelde krachten. Sugiliet helpt je een 'derde weg' te vinden die deze 'tegengestelde' krachten verzoent.


Fysische eigenschappen sugiliet

sugiliet trommelstenenSugiliet trommelstenenSugiliet is vaak vergroeid met chalcedoon. Dat maakt de kleur van de steen helderder en de hardheid groter. Merkwaardig genoeg is deze vergroeiing lichter van gewicht dan zuivere sugiliet.

Sugiliet heeft vaak insluitsels van titaan (Ti) en water (H2O).

Samenstelling: KNa2 (Fe2+,Mn2+,Al)2Li3Si12O30
Hardheid: 5,5 - 6 (6 - 6,5 als vergroeid met chalcedoon)
Glans: ruw: zijdeglans, mat; bij hoog gehalte chalcedoon: glasglans, harsglans)
Transparantie: doorzichtig tot ondoorzichtig
Breuk: ruw, schelpvormig
Splijtbaarheid: onduidelijk, onvolkomen
Dichtheid: 2,74
Kristalstelsel: hexagonaal


Webtips

 

Wist je dat...

  • ... de naam van de Zuid-Afrikaanse vindplaats Hotazel wel uitgesproken werd als "hot as hell"? Het kan er verschrikkelijk heet zijn.
  • ... sugiliet door zijn verschillende tinten paars sterk kan lijken op massieve donkere amethist, donkere roze chalcedoon, blauwpaarse of rozepaarse charoiet, violette dumortieriet of lavendeljade? Voor de echte mineralogen onder ons: test de stenen met als je een refractometer. Het verschil is dan goed waarneembaar.
  • ... de ingesloten mangaan hoofdverantwoordelijke is voor de kleur? Er is daarvoor slechts heel weinig mangaan nodig, namelijk 1 tot 3 procent.
  • ... de Japanse sugiliet meestal bruin-geel van kleur en korrelig van structuur is? Vanwege deze kleur wordt Japanse sugiliet vooral aangeboden als stukjes ruwe kristal.
  • ... voor sieraden en trommelstenen liever Zuid-Afrikaanse sugiliet wordt gebruikt? De Zuid-Afrikaanse sugiliet is mooi gekleurd, omdat het vaak vergroeid is met andere mineralen, zoals zwarte brauniet, grijze pectoliet, witte bariet en kleurloze chalcedoon. De vergroeiing veroorzaakt interessante patronen en kleuren met vlekjes en streepjes.
  • ... sugiliet uitstekend werkt als ondersteuning bij Bach Bloesemtherapie? Met name als je bloesem Mimulus (bij verlegenheid, schuwheid), Red Chestnut (bij overdreven angst of bezorgdheid), Gentian (bij snel de moed verliezen) of White Chestnut (bij voortdurende zorgelijke gedachten) gebruikt.
  • ... sugiliet helpt het spirituele lichaam met het emotionele en fysieke lichaam te integreren?
  • ... aartsengel Zadkiel bij de blauwpaarse sugiliet, en aartsengel Chamuel bij de rozepaarse sugiliet hoort?