Sneeuwvlokobsidiaan: kenmerken en
werking
Obsidiaan is vulkanisch glas. Het ontstaat doordat vulkanisch materiaal na een vulkaanuitbarsting zo snel afkoelt, dat er geen kristalrooster kan ontstaan.
De kleur is meestal donker, vaak zwart, maar kan ook bruin of grijs zijn. Sneeuwvlokobsidiaan is zwarte obsidiaan met grijs-witte vlekken, de 'sneeuwvlokken'.
Sneeuwvlokobsidiaan wordt tot de gesteenten gerekend. Het is dus geen apart mineraal. Het bestaat voor driekwart uit siliciumdioxide. Het resterende kwart wordt gevormd door een veelvoud van andere mineralen.
Door de zwarte kleur heeft de sneeuwvlokobsidiaan een sterk absorberend karakter (zwart absorbeert alle kleuren). Mediteren met de sneeuwvlok obsidiaan toont je je schaduwzijde, je minder leuke kanten.
Slapen met een sneeuwvlokobsidiaan onder je kussen of op je nachtkastje kan onrustige dromen en zelfs nachtmerries veroorzaken.
Merk je dat je nachtmerries krijgt na de aanschaf van een sneeuwvlok- of andere obsidiaan, verwijder hem dan uit je onmiddellijke nabijheid.
Als amulet gedragen beschermt de steen tegen valse vrienden, negatieve invloeden en gevaar.
Dankzij de lichte vlokken heeft sneeuwvlokobsidiaan een lichtere, luchtiger werking dan zwarte obsidiaan. Gebruik de zwarte obsidiaan bij voorkeur alleen onder begeleiding van een (edelsteen)therapeut, omdat het een zeer confronterende steen kan zijn, die veel oud zeer naar boven kan halen.
Pas op: als je sneeuwvlokobsidiaan breekt, kun je je lelijk snijden. De breukvlakken zijn vlijmscherp.
Herkomst van de naam
De naam obsidiaan is eigenlijk een schrijffout. Die naam is ontleend aan Latijn lapis obsidianus, terwijl de steen eigenlijk lapis obsianus had moeten heten. Deze woorden betekenen: steen van Obsius.
Volgens de Romeinse schrijver/wetenschapper Plinius (23-79 n.Chr.) nam zijn landgenoot Obsius deze steen uit Ethiopië mee naar Rome.
Sneeuwvlokobsidiaan door de eeuwen heen
In Noord-Amerika gebruikten de Indianen obsidiaan om speren en pijlen van scherpe punten te voorzien. Daarnaast was obsidiaan voor de Indianen een belangrijke heelsteen en talisman.
Ook in Europa werd obsidiaan in de Steentijd gebruikt om vlijmscherpe messen en mespunten te maken. Dat deden vooral de bewoners rond het Middellandse Zeegebied. Toen koper, brons en ijzer gangbaar werden, bleef obsidiaan toch belangrijk.
Rituele voorwerpen waren vaak van obsidiaan gemaakt, zoals messen voor offers en besnijdenissen.
In Egypte zijn zegelringen en scarabeeën van obsidiaan teruggevonden.
In de klassieke Griekse tijd mochten godenbeelden alleen gemaakt worden met beitels en messen gemaakt van obsidiaan.
In de Romeinse tijd werden al oogoperaties uitgevoerd. Dit gebeurde met een mes van obsidiaan. Zo'n mes was scherp en werkte tegelijk ontsmettend.
In Mesopotamië zijn bij opgravingen veel sier- en gebruiksvoorwerpen van obsidiaan gevonden, zoals rituele messen en zegelringen.
Sneeuwvlokobsidaan en gezondheid
Spiritueel
* Door zijn donkere kleur hoort de sneeuwvlokobsidiaan bij het aardechakra en het basischakra. Het is een sterk aardende steen, die ervoor zorgt dat de gebruiker met beide voeten op de grond komt te staan. De steen voorkomt zweverigheid; absorbeert angst en trauma's en geeft ontspanning. Ondersteunt alle soorten genezingsprocessen.
* Obsidiaan heft allerlei soorten spanningen en blokkades op, zowel spiritueel, mentaal, emotioneel als fysiek. Obsidiaan stimuleert je geestelijke en spirituele groei.
* Tijdens meditatie helpt obsidiaan om onbevooroordeeld te kijken. Zo kan obsidiaan helpen om je negatieve kanten te leren kennen en om te vormen, of oude traumatische gebeurtenissen te verwerken.
* Sneeuwvlokobsidiaan voert negatieve energie af. Leg daarvoor een ruw stuk tussen de voeten.
* Het is ook een sterke beschermsteen tegen negatieve invloeden en mensen.
Mentaal
* Heb je vaak last van piekeren? Of lig je soms te malen in bed? Neem sneeuwvlokobsidiaan bij je om rustig in het hoofd te worden.
* Sneeuwvlokobsidiaan neemt geestelijke spanningen weg.
* Obsidiaan maakt creatief, laat je 'out of the box' denken, helpt je om buiten de normale paden te laten kijken.
Emotioneel
* Sneeuwvlokobsidiaan helpt je de zonnige zijde te blijven zien, ook in tijden van nood en narigheid.
* Obsidiaan is een echte EHBO-steen. Geef mensen in shock, na een ernstig ongeval of bij veel pijn, een sneeuwvlokobsidiaan in handen. Ze zijn daardoor eerder aanspreekbaar.
* Stress wordt door de obsidiaan opgelost. Draag hem bij je in je zak of als sieraad.
Fysiek
* Sneeuwvlokobsidiaan heeft een positief effect op een te hoge bloeddruk.
* Sneeuwvlokobsidiaan ondersteunt herstel van gebroken botten, ontkalking en huidwonden. Obsidiaan verstevigt het beendergestel en vooral de ruggegraat.
* Ook klachten zoals verkoudheid, griep en koude voeten herstellen sneller dankzij de sneeuwvlokobsidiaan. Dit komt vooral door de verwarmende werking van het ijzer dat in de steen zit.
* Dankzij het ijzer werkt de sneeuwvlokobsidiaan ook goed bij bloedarmoede en bij menstruatieklachten.
* Door de aanwezigheid van aluminium kan sneeuwvlokobsidiaan problemen met het zenuwstelsel verminderen of zelfs helemaal wegnemen. Hetzelfde geldt voor een slecht werkende alvleesklier, lever of nier.
* Sneeuwvlokobsidiaan verbetert de energiedoorstroming en doorbloeding. Gebruik 'm bij koude handen en voeten.
* Obsidiaan neemt pijn weg. Het verlicht spierspanning en krampen.
Symbolen
De sneeuwvlokobsidiaan hoort bij het sterrenbeeld Weegschaal.
De runen die bij de sneeuwvlokobsidiaan horen, zijn de Pada en de Sól.
De P (pada = kans, behendigheid, creativiteit) geeft inspiratie en maakt vaardig, helpt je talenten te ontdekken en te ontwikkelen.
De S (sól = zon, mannelijke energie) geeft daadkracht, en de wil en de kracht om het juiste te doen.
Fysische eigenschappen sneeuwvlokobsidiaan
Sneeuwvlokobsidiaan is verwant aan bergkristal. Het bestaat voor 75 procent uit siliciumdioxide. De rest wordt gevormd door tal van andere elementen, waarvan de zeven onderstaande het meest voorkomen.
De sneeuwvlokken bestaan uit het mineraal kristobaliet. Dit is tetragonale siliciumdioxide.
Samenstelling: SiO2 + H2O + Fe2O3 + Al, C, Ca, Fe, K, Mg, Na
Hardheid: 5 - 5,5. Zeer bros
Transparantie: doorschijnend tot ondoorzichtig
Splijtbaarheid: geen
Dichtheid: 2,3 - 2,8
Kristalstelsel: amorf
Webtips
- Kijk voor meer achtergrondinformatie bij obsidiaan op de Wikipedia.
- Op de Engelstalige website Mindat staan mooie plaatjes van sneeuwvlokobsidiaan.
- Meer tekst en uitleg op de obsidiaan-pagina van Mindat.