Gezonder dankzij helende edelstenen

NIEUWS: WEBWINKEL VERHUISD
Vele jaren was de webwinkel van Prana-Bodhi te gast bij Semoea. Vanaf 17 mei 2024 staat de stenenverkoop weer waar het ooit begon: www.prana-bodhi.nl. De winkel blijft bereikbaar via een knop op semoea.nl

Rozekwarts: kenmerken en werking

diverse rozekwarts vormenRozekwarts bol, staaf en ruw brokDe prachtige roze rozekwarts heeft vaak een wat wolkig uiterlijk. De steen wordt meestal gevonden in grote amorfe brokken, die doorzichtig tot doorschijnend zijn.

Je kunt bij rozekwarts met het blote oog doorgaans geen kristalstructuur zien, zoals bijvoorbeeld wel bij bergkristal.
Uit Zuid-Amerika echter komt prachtige transparante rozekwarts, waarvan je de kristalstructuur wel degelijk kunt zien (dat heet: macrokristallijn). Deze macrokristallijne rozekwarts wordt - om het onderscheid te maken - rozenkwarts genoemd (met een tussen-n dus).

Het is de steen van het kind en van de kunstenaar. De rozekwarts beschermt al wat kwetsbaar en klein is, maakt weerbaar en onweerstaanbaar.

Rozekwarts is de steen van de onvoorwaardelijke liefde. Het leert ons onszelf te accepteren zoals we zijn, zodat we anderen ook kunnen liefhebben om wie en wat ze zijn.

Zoek je naar vriendschap, dan is rozekwarts je steen. Draag deze bij je in een leuk sieraad of in je broekzak. Met rozekwarts treed je de wereld vrolijker en vrijer tegemoet. Dat zal je helpen contact met andere mensen te maken.

De rozekwarts heeft, als je deze in een ruimte als je huiskamer legt, een rustgevend en harmoniserend effect op de sfeer.

Rozekwarts is nog steeds een van de meest geliefkoosde edelstenen voor het maken van sieraden. Populair is vooral de cabochon geslepen rozekwarts met een ster met zes stralen (asterisme). Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door ingesloten rutiel- of hematietnaaldjes.

Pas op voor namaak! Soms wordt roze glas als rozekwarts aangeboden. Glas verraadt zich door kleine ingesloten luchtbelletjes. Deze zijn zichtbaar als je de steen onder goed licht en door een loep bekijkt.

 Uit Zuid-Amerika echter komt prachtige transparante rozekwarts, waarvan je de kristalstructuur wel degelijk met het blote oog kunt zien (dat heet: macrokristallijn). De macrokristallijne rozekwarts wordt - om het onderscheid te maken - rozenkwarts genoemd.

 

Herkomst van de naam

Rozekwarts met asterisme

Rozekwarts dankt zijn naam natuurlijk aan de roze kleur.
De steen wordt vaak ten onrechte rozenkwarts genoemd, maar hij heeft niets te maken met de bloem roos.

De naam rozekwarts wordt gebruikt sinds circa 1800. Voor die tijd werd de steen melkkwarts of (al)gemene kwarts genoemd.

 

 

Rozekwarts door de eeuwen heen

Rozekwarts kent een lange geschiedenis. De steen wordt al eeuwen gebruikt en gewaardeerd als steen van de liefde.

In het oude Egypte werden maskers uit rozekwarts gesneden, als zinnebeeld van schoonheid en liefde. In de klassieke Griekse en Romeinse tijd dacht men dat rozekwarts door de godin van de liefde, Aphrodite/Venus, op aarde was gebracht. Daarom was dit mineraal aan deze godin gewijd.

rozekwarts boeddhaBoeddha van rozekwartsDe Egyptenaren en Romeinen gebruikten rozekwarts graag om zegelstenen uit te snijden. Er zijn ook fraaie intaglio's uit de Romeinse tijd gevonden: edelstenen met een ingegraveerde versiering, in de vorm van ringen, hangers en zegelstenen. Een ring of ander sieraad van rozekwarts zou het liefdesleven aanmerkelijk verbeteren.

In China werd en wordt rozekwarts graag gebruikt om beeldjes uit te snijden, zoals Boeddhabeeldjes.

In Japan werd rozekwarts gebruikt om zogenaamde netsuke's uit te snijden, kunstig vervaardigde voorwerpjes die bij de Japanse klederdracht horen.

 

Rozekwarts en gezondheid

Spiritueel

* Rozekwarts opent je hartchakra. Dat maakt je ontvankelijk voor schoonheid en kwetsbaarheid. Draag regelmatig rozekwarts sieraden en je ziet duidelijker de schoonheid van de natuur, van jonge mensen en dieren, van bloemen en planten.
* Rozekwarts is de steen van de onvoorwaardelijke liefde. Rozekwarts leert je van jezelf te houden, zonder egocentrisch te worden. Het leert je ook opnieuw van jezelf te houden na traumatische ervaringen als geestelijke of fysieke vernederingen, incest, verwaarlozing.

Mentaal

rozekwarts getrommeldGetrommelde rozekwarts* Rozekwarts leert je jezelf accepteren zoals je bent. De steen geeft je de kracht en energie om je mindere kanten ten goede te veranderen.
* Rozekwarts helpt goed tegen allerlei angsten en fobieën, zoals angst in het donker of angst om opgesloten te worden.
* Rozekwarts vergroot het invoelingsvermogen, waardoor je begrip krijgt voor andermans gevoelens. Kalmeert en troost bij verdriet en zorgen.

Emotioneel

* Problemen in de relationele sfeer worden minder door regelmatig sieraden met rozekwarts op je hart te dragen, of door een rozekwarts regelmatig in je hand te nemen en aandachtig te beschouwen.
* Rozekwarts beurt je op bij melancholie en depressie.
* Rozekwarts helpt je weer als een kind te zijn, onbevangen en onbevreesd. Het maakt speels en vrolijk.
* Rozekwarts is kalmerend. De steen troost de verdrietigen, verzacht iemand met een verhard gemoed, tempert driftige natuurtjes.

Fysiek

rozekwarts hartHartje van rozekwarts* Rozekwarts heelt het hartchakra, maar ook allerlei kwalen die met het hart te maken hebben. Van een gebroken hart tot klachten van de bloedsomloop.
* Rozekwarts heeft door zijn hoge gehalte siliciumdioxide een verjongend effect op de huid. Door regelmatig met rozekwarts over de huid te gaan, wordt deze strak. Heb je een problematische huid, dan moet je na een rozekwartsmassage je steen wel reinigen! Doe dit door je steen goed af te spoelen onder lauw stromend water. Gebruik steeds dezelfde steen voor deze steenmassage. Kleine onregelmatigheden als puistjes, wratjes en mee-eters verdwijnen door regelmatig rozekwartswater te drinken.
*Een ontspannend bad wordt nog meer ontspannend als je een paar rozekwartsen in je badwater legt. Neem wel grote stenen die niet met het badwater weg kunnen spoelen.
* Rozekwarts op je nachtkastje heeft een positief effect op je nachtrust (maar ook op je liefdesleven).
* Door rozekwarts in je broekzak te dragen, versterk je en bescherm je de mannelijke en vrouwelijke organen die nodig zijn bij kinderen verwekken.
* Rozekwarts geneest klachten die veroorzaakt worden door stress, met name huidklachten zoals eczeem.

 

Symbolen

De rozekwarts hoort bij het sterrenbeeld Stier.

De runen die bij de rozekwarts horen zijn de runeP Pada en de runeB (1K) Bjarkan.
De P (pada = kans, behendigheid, creativiteit) geeft inspiratie en maakt vaardig, helpt je je talenten te ontdekken en te ontwikkelen.
De B (bjarkan = berk, het moederlijke, de moedergodin) staat voor vrouwelijke aspecten, onvoorwaardelijke liefde en zorg.

 

Fysische eigenschappen rozekwarts

rozekwarts doorboordHanger met doorboorde rozekwartsRozekwarts is een zusje van de bergkristal en de amethist. Het is siliciumdioxide met ingesloten ijzer, titaan en mangaan. Deze elementen geven dit mineraal zijn karakteristieke roze kleur.
Zonlicht kan rozekwarts doen verbleken.

Samenstelling: microkristallijn: SiO2 + Na, Al, Fe, Ti + (Ca, Mg, Mn);
macrokristallijn: SiO2 + Na, Al, P + (Fe, Mn)
Hardheid: 7, bros
Transparantie: doorzichtig, doorschijnend, vaak melkachtig
Breuk: schelpvormig, splinterig
Splijtbaarheid: onduidelijk
Dichtheid: 2,65
Kristalstelsel: trigonaal, microkristallijn en macrokristallijn

 

Weblinks

  • Kijk voor meer informatie bij rozekwarts op de Wikipedia (helaas fout gespeld als rozenkwarts).
  • Voor de fysieke kwaliteiten van rozekwarts verwijzen veel websites door naar kwarts. Zoals de Engelstalige site Webmineral, die je vanaf 'Rose Quartz' doorlinkt naar 'Quartz'.
  • Interessante informatie over de vindplaatsen en leuke foto's van de rozekwarts zijn te vinden op de Engelstalige site Mindat.

rozekwarts veelvlakkenRegelmatige veelvlakken van rozekwarts

Wist je dat...

  • ... rozekwarts door fijne ingesloten rutielnaaldjes kattenoogeffect kan vertonen? Dit zie je vooral mooi als de steen cabochon of als bol wordt geslepen. Dan ontstaat er een zesstralige ster. Dit heet asterisme.
  • ... rozekwarts het belangrijkste kristal voor het hart en het hartchakra is? Het leert ons de ware essentie van liefde.
  • ... rozekwarts een van de belangrijkste kristallen van aartsengel Chamuël is? Gebruik rozekwarts als je werkt met de Roze en Violette Vlam.
  • ... rozekwarts het yin-yang evenwicht in alle chakra's herstelt? Leg hiervoor op je hart een rozekwarts cabochon of hartje.
  • ... je een rozekwarts in de overvloedhoek van je woning moet neerleggen als je graag nieuwe vrienden of een nieuwe partner wilt? Die plek is linksachter in je huis, gerekend vanaf de voordeur. Wil je de relaties die je nu hebt goed houden en verbeteren? Zet dan je rozekwarts in de relatiehoek, rechtsachter in je huis, gerekend vanaf je voordeur. Succes verzekerd.
  • ... rozekwarts zo effectief is in het aantrekken van liefde en relaties, dat er soms hematiet of amethist nodig is om dit effect te matigen?
  • ... rozekwarts in bestaande relaties vertrouwen en harmonie geeft, en waar nodig de relatie herstelt?

rozekwartsMicro-opname rozekwarts (foto: Semoea/Ronald van der Knaap)