Gezonder dankzij helende edelstenen

NIEUWS: WEBWINKEL VERHUISD
Vele jaren was de webwinkel van Prana-Bodhi te gast bij Semoea. Sinds 17 mei 2024 staat de stenenverkoop weer waar het ooit begon: www.prana-bodhi.nl. De winkel blijft bereikbaar via een knop op semoea.nl

Purpuriet: kenmerken en werking

purpuriet plakAfgezaagd plakje purpuriet

Eigenschappen

Kleur: purper, paars, dieproze, donkerbruin
Samenstelling: (Mn,Fe)PO4 + Li
Hardheid: 4 - 4,55
Glans: dof, aardachtig, metalig
Transparantie: ondoorzichtig
Breuk: onregelmatig
Splijtbaarheid: goed
Dichtheid: 3,2 - 3,7
Kristalstelsel: rombisch

Het mineraal purpuriet is, zoals de naam al aangeeft, purper tot paars van kleur. Het is vrij onbekend en doet denken aan andere paarse mineralen zoals charoiet, sugiliet en amethist. Het toont zelden zichtbare kristallen.

Het grootste verschil met andere paarse mineralen is de streepkleur, de kleur die de steen afgeeft wanneer deze gekrast wordt. Karakteristiek voor purpuriet is de purperen/paarse/rode streepkleur. De andere paarse mineralen hebben een witte streepkleur.

Purpuriet wordt meestal aangeboden als ondoorzichtige brokken of getrommelde stenen. Omdat het mineraal nogal zacht is, is het kwetsbaar bij verwerking als edelsteen. Het is niet zo geschikt voor armbanden en ringen, Je ziet het wel als cabochon-geslepen hanger of in een goed beschermende zetting.

Purpuriet kan erg donkerpaars zijn. Vaak wordt het met zuren bewerkt om een lichte paarse kleur te krijgen, en een sterkere glans.

Purpuriet wordt als grote brokken gevonden, vooral in Namibië. In Europa vind je het in Zweden, Finland, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Portugal en Frankrijk. Ook zijn er vindplaatsen In Noord-Amerika en Australië. In Azië wordt het gewonnen in China en Japan.

Purpuriet wordt soms gespeld als purperiet. Veel al lang bekende edelstenen hebben meerdere namen. Daarvoor is de purpuriet echter nog te kort bekend.

In de edelsteentherapie wordt purpuriet met name gebruikt voor mensen die wisseldiensten draaien en mensen met slapeloosheid. Het helpt om sneller te herstellen van een sterk wisselend dag-nachtritme.

Purpuriet heet wel Steen van de Vrijheid. Het bevrijdt je van beperkende gedachten.


Herkomst van de naam

purpuriet halfgetrommeldePurpuriet is genoemd naar zijn paarsrode kleur. De naam is afgeleid van Latijn purpura (‘de kleur purper, paarsrood’) en van Grieks porphyra (‘purperslak’). Deze slak (murex brandaris) scheidt een slijm af dat aan de lucht blootgesteld paarsrood kleurt.

In de Oudheid was deze slak geliefd om wol, linnen en zijde mee te verven, en rode inkt van de bereiden. Het was erg kostbaar: alleen de Romeinse keizer mocht purper dragen. Anderen mochten hun witte toga slechts versieren met een purperen band. Hoe breed die band was, hing af van hun status.

 

Purpuriet door de eeuwen heen

halfgetrommelde purpurietHalfgetrommelde purpuriet (foto's: Crystal Connection)Purpuriet werd in 1904 ontdekt in de Amerikaanse staat North Carolina. In 1905 beschreven de geologen Louis Caryl Graton (1880-1970) en Waldemar Theodore Schaller (1882-1967) het nieuwe mineraal voor het eerst. Zij stuitten op dit opvallend paarse mineraal toen ze samen veldonderzoek deden.

Kort daarna werd purpuriet ook gevonden in andere landen zoals Californië, Canada en Japan.

Het werd eerst vooral gebruikt als pigment. En het is nog steeds mogelijk om verf en kleurstoffen met purpuriet te kopen.

Purpuriet bevat mangaan, metaal dat belangrijk is voor de productie van staal, batterijen en allerlei legeringen. Toch word purpuriet over het algemeen niet speciaal gewonnen als mangaanerts.

Het wordt meer gebruikt voor voor het maken van sieraden en siervoorwerpen. Ook is het interessant voor mineralogische en geologische verzamelaars.

 

Purpuriet en gezondheid

Spiritueel

* Purpuriet heeft als paarse steen een sterke affiniteit met het kruinchakra, voorhoofdchakra en basischakra. Meditatie met purpuriet versterkt de verbinding tussen beide hersenhelften en versterkt de verbinding tussen lichaam, geest en ziel.
* Purpuriet op het voorhoofdchakra versterkt de geestelijke werking van de purpuriet. Een purpuriet op het basischakra versterkt de fysieke werking.
* Purpuriet op de zonnevlecht, om zowel het geestelijke als het lichamelijke effect te krijgen, heeft een zeer sterk effect en kan onaangenaam zijn.
* Door de aanwezige mangaan (en een tikkie lithium) helpt purpuriet je beter in je vel te zitten.
* De paarse kleur van purpuriet heeft een connectie met Aartsengel Zadkiel en zijn Helende Paarse Vlam met energie die je beschermt tegen entiteiten. Bewust hiermee mediteren reinigt je aura.
* Dit is een steen die je helpt zien wanneer andere mensen jokken, liegen of anderszins oneerlijk zijn.
* Purpuriet is een zeer beschermende en aardende steen, die energetische aanvallen afweert. Het helpt om negatieve energie af te laten vloeien naar moeder Aarde, of om deze om te zetten in positieve energie.

Mentaal

purpuriet hangertjesPurpuriet hangertjes (foto: Crystal Connection)* Ben je vaak bang voor wat de toekomst je zal brengen? De purpuriet kan je helpen met loslaten van je zorgen en helpt je beter te ontspannen.
* Purpuriet maakt creatief en innovatief, stimuleert je creativiteit. Het is dan ook een goede steen voor kunstenaars en artiesten.
* Dankzij ingesloten ijzer is purpuriet een steen die je zowel aardt als verbindt met het spirituele.
* Purpuriet helpt je als Steen van de Vrijheid met het loslaten van beperkende overtuigingen.
* Purpuriet geeft je inzicht in je keuze-opties. Het geeft je de moed en kracht om nieuwe dingen te proberen, mocht je dat willen, of om zelfs een totaal ander pad in te slaan.
* Purpuriet is een goede ondersteuner bij presentaties en spreekbeurten. Het helpt je met bedwingen van je zenuwen en helder formuleren van je boodschap.
* Purpuriet maakt eerlijk en geeft tact en beleefdheid in sociale gebeurlijkheden.
* Mensen met keuzestress hebben veel baat bij het dragen van een purpuriet hanger (of een trommelsteentje in de broekzak), ze kunnen sneller een knoop doorhakken.
* Als je last hebt van uitstelgedrag, geeft de purpuriet je wat peper in je k… en helpt je om in actie te komen.

Emotioneel

* Bij neerslachtigheid en somberte helpt de purpuriet je erdoorheen. Het geeft een beter humeur en laat je de lichtpuntjes zien. Purpuriet helpt je om je te concentreren op je einddoel.
* Purpuriet maakt je empathisch, laat je je beter inleven in andermans sores. Het is dan ook een goede steen voor therapeuten en mensen in de verpleging en verzorging. Ook een fijne steen voor bemiddelaars in ruzies en conflicten.
* Purpuriet helpt oplossingen te vinden in situaties die schijnbaar onoplosbaar zijn, omdat het helpt met out-of-the-box denken.
* Purpuriet helpt je belemmerende banden met mensen te verbreken.
* Bij onverwachtse veranderingen van plan of doel kunnen emoties vrijkomen. Met purpuriet zet je deze om in moed en kracht om soepel met die veranderingen mee te bewegen.

Fysiek

* Purpuriet is goed voor je ogen: het verscherpt je zicht en ondersteunt je reactievermogen. Purpuriet ondersteunt en versterkt namelijk de prikkeloverdracht van de zenuwen.
* Doe je wisseldiensten? Purpuriet helpt je scherp te blijven, het houdt je wakker en bewust van je omgeving en verantwoordelijkheden.
* Purpuriet als korte ketting of een hoog gedragen hanger neemt pijn en spanning weg uit nek en schouders.
donkere purpurietPurpuriet kan erg donker zijn (foto: Crystal Connection)* Als paars mineraal heeft purpuriet een uitgesproken werking op de hormoonhuishouding en de organen rond de zonnevlecht: maag, lever, milten alvleesklier.
* Purpuriet kalmeert de hartslag - het laat een te snelle hartslag vertragen. Het werkt ook kalmerend op de darmen.
* Een heel prettige steen bij aambeien. Gebruik daar purpuriet-olie voor.
* Purpuriet helpt je in tijden van stress en vermoeidheid (onvermoede) energiereserves te vinden om goed te kunnen blijven functioneren. Het is dan ook een fijne steen als je last heb van een periode waarin je slecht(er) slaapt.
* Purpuriet bevrijdt van malende gedachten en helpt je met sneller inslapen en beter doorslapen.
* Als paarse steen werkt de purpuriet in op je pijnappelklier (epifyse, aanmaak juiste hoeveelheid melatonine) en hypofyse (aanmaak groeihormoon). Dat helpt met sneller herstel van een sterk wisselend dag-nachtritme.
* Bij ME (myalgische encefalomyelitis) en de moeheid die hierbij hoort, kan de purpuriet helpen om op belangrijke momenten toch voldoende energie te mobiliseren.
* Purpuriet werkt bloedzuiverend en werkt daardoor verjongend en vitaliserend op organen en weefsels.
* Purpuriet heeft een reinigende werking op je huid. Eczeem of uitslag, veroorzaakt door allergieën of hooikoorts, zijn minder als je een purpuriet bij je draagt. * Als hanger of armband met direct huidcontact, heelt purpuriet kleine huidwondjes, blauwe plekken, pukkels en puisten. Het is ook een uitstekende steen bij zonnebrand. Gebruik purpuriet-olie of ga in een steencirkel van purpuriet zitten.
* Bij chronische hoofdpijn en migraine kan de purpuriet de klachten verminderen en zelfs helemaal wegnemen.
* Purpuriet ondersteunt blaas en nieren. Bij een teveel aan urinezuur in het bloed helpt het om het bloed te reinigen.

 

Runen

De runen die bij de purpuriet horen, zijn de rune Elgr Elgr, de rune Úrr Úrr en de rune Thurs Elgr.
De z/R (elgr = Eland) staat voor verdediging, ademruimte.
De U (Úrr = Oeros, oerkracht, ongetemde kracht, laten zien wat je waard bent) staat voor de drie lagere chakra’s: basis, heiligbeen en zonnevlecht.
De th (Thurs = reus) ziet eruit als een doorn. Net zoals doornen de roos beschermen, biedt deze rune bescherming en verzorging. Hij geeft 'reuzenkracht'.

Sterrenbeelden

De purpuriet hoort bij de sterrenbeelden Vissen, Ram en Stier.

 

Fysische eigenschappen purpuriet

ruwe purpurietRuwe purpurietPurpuriet ontstaat uit het mineraal lithiofiylliet (of lithiofiliet) met chemisch formule LiMnPO4. Dat gebeurt als lithiofylliet zijn lithium kwijtraakt door uitloging terwijl zijn mangaan oxideert. Purpuriet kan nog sporen lithium bevatten.

Purpuriet is zachter en zwaarder dan andere paarse mineralen zoals charoiet, sugiliet en amethist.

Een ander verschil is de manier van glanzen: het breukvlak van een ruw brok purpuriet vertoont een fluwelige weerschijn. Verweerde vlakken zijn dof.

 

Weblinks