Gezonder dankzij helende edelstenen

NIEUWS: WEBWINKEL VERHUISD
Vele jaren was de webwinkel van Prana-Bodhi te gast bij Semoea. Vanaf 17 mei 2024 staat de stenenverkoop weer waar het ooit begon: www.prana-bodhi.nl. De winkel blijft bereikbaar via een knop op semoea.nl

Prehniet: kenmerken en werking

prehniet trommelsteenPrehniet trommelsteen Prehniet is doorzichtig tot doorschijnend en heeft meestal geel tot groenige tinten. Het kan echter ook kleurloos, wit, grijs, bruin, roze of blauwig zijn.

Ruwe prehniet is meestal niervormig of bolvormig. Het is vaak vergroeid met andere mineralen, zoals donkergroene epidoot of heldergroene chrysocolla. Dan zie je een of meer bolletjes geelgroen matglasachtige prehniet omgeven door anderskleurige en andersvormige mineralen.

Verouderde namen voor prehniet zijn aedeliet of edeliet, chiltoniet en coupholiet.

De transparante edelsteenkwaliteit van prehniet wordt soms met de handelsnamen kaapchrysoliet of kaapsmaragd aangeduid. Deze kwaliteit prehniet wordt ook wel aangeboden als chloorastroliet. Dat is echter een ander mineraal, dat sterk lijkt op prehniet.

Prehniet wordt op vele plekken ter wereld gevonden. De dichtstbijzijnde vindplaatsen zijn België en Duitsland.

Het mineraal is vooral bekend bij verzamelaars, omdat het vaak erg decoratief is. Toch is prehniet vrij onbekend. Het kent geen industriële toepassingen.

In de edelsteentherapie wordt prehniet graag gebruikt bij klachten van de waterhuishouding, zoals blaasontsteking en verstopping. Prehniet is ook populair als ontstressende steen bij burn-out en overspannenheid. Het mineraal kalmeert op alle niveaus.


Herkomst van de naam

Prehniet is vernoemd naar de Nederlander Hendrik van Prehn (1733-1785), die het mineraal ontdekte in Kaap de Goede Hoop, de zuidwestelijke punt van Zuid-Afrika, vlakbij Kaapstad. Het woorddeel -iet is afgeleid van Latijn -itus ('gerelateerd aan, verwant met').

ruwe prehniet met epidootRuwe prehniet, vergroeid met epidootDe namen kaapchrysoliet en kaapsmaragd verwijzen naar hun vindplaats Kaap de Goede Hoop. Chrysoliet betekent 'groene steen' naar analogie van andere groene stenen met chryso- in hun naam. De naam smaragd is ontleend aan Latijn smaragdus ('groene steen').

De naam Aedeliet/edeliet verwijst naar de vindplaats Ädelfors (Edelfors) in Zweden.

De naam chiltoniet is gelanceerd door de Amerikaanse professor geologie en natuurgeschiedenis Ebenezer Emmons (1799-1863). Hij vernoemde de steen vermoedelijk naar leeftijd- en vakgenoot Dr. J.R. Chilton. Emmons heeft tal van mineralen 'ontdekt' en een naam gegeven, terwijl deze bij nader inzien al bekend waren en een naam hadden.

De naam coupholiet is verzonnen door de Franse mineraloog Philippe-Isidore Picot de Lapeyrouse (1744-1818). De naam is ontleend aan de Griekse woorden kouphos ('licht, niet zwaar') en lithos ('steen'), en betekent dus 'lichte steen'. Dit vanwege de relatief lage dichtheid van het mineraal.


Prehniet door de eeuwen heen

Prehniet kreeg zijn naam in 1788. De befaamde Duitse mineraloog Abraham Gottlob Werner (1749-1817) onderzocht toen de stenen die de Nederlandse baron en majoor Hendrik van Prehn (1733-1785) uit Zuid-Afrika had meegenomen. Uit zijn onderzoek bleek dat het hier om een nog onbekend mineraal ging, en Werner gaf dit mineraal de naam van de ontdekker.

prehniet armbandVan Prehn had dit mineraal in 1774 bij Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika gevonden. In dienst van de Nederlandse Oostindische Compagnie (VOC) was Van Prehn in 1779-1780 gouverneur van de Kaapprovincie. Hij was een verwoed verzamelaar van mineralen, en na zijn ontslag nam hij zijn collectie mee naar Europa.

Prehniet was het eerste mineraal dat naar een persoon genoemd werd. In de Duitstalige literatuur wordt Van Prehn trouwens stelselmatig Von Prehn genoemd.

Eigenlijk was prehniet al eerder gevonden, namelijk door de Fransman Alexis-Marie de Rochon (1741-1817), astronoom, onderzoeker en reiziger. Onderweg naar Australië schreef hij in 1771 in zijn dagboek dat hij bij het aandoen van Kaap de Goede Hoop een nieuw mineraal gevonden had. Later werd vastgesteld dat dit mineraal prehniet was.

Toen de prehniet net ontdekt was, werd aangenomen dat het een nieuwe, halfdoorschijnende vorm van asbest was.


Prehniet en gezondheid

Spiritueel

prehniet trommelstenenPrehniet trommelstenen * Prehniet resoneert met alle chakra's. Door zijn samenstelling en kleur werkt het vooral op weefsels en orgaanstelsels die horen bij basischakra, heiligbeenchakra en zonnevlechtchakra.
Op het hartchakra kan prehniet je verbinden met onvoorwaardelijke liefde voor alles en iedereen om je heen. Op het derde oog (voorhoofdchakra) geeft het inzicht in gedragspatronen.
* Prehniet versterkt je Hara (navelpunt) en vergroot daardoor je Chi (levensenergie).
* Prehniet versterkt je intuïtie.
* Als (licht)groene steen hoort prehniet bij het hart. De steen opent je hart en helpt je vanuit je hart te leven. Het mineraal stimuleert het geven van onvoorwaardelijk steun aan je omgeving, vanuit liefde en respect.
* Prehniet is de steen van de acceptatie; het helpt je situaties en mensen te accepteren zoals ze zijn. Door je te richten op zaken waarop je wél invloed kunt uitoefenen, kun je je situatie op de lange duur toch veranderen.
* Tijdens meditaties kan prehniet helpen contact te maken met je Hoger Zelf. Dat helpt bij het zoeken naar oplossingen voor kwesties die je aan je hoofd hebt.
* Onder je hoofdkussen of op je nachtkastje helpt prehniet dromen beter te herinneren. Ook helpt het tegen nachtmerries.

Mentaal

* Prehniet geeft rust in de bovenkamer en kalmeert. Dankzij deze kalmerende invloed kun je afstand nemen en overzicht krijgen. Zo helpt prehniet een situatie rustig en analytisch te benaderen.
* Dat maakt prehniet ook een fijne steen tijdens leren en studeren. Het vergroot je vermogen tot het opnemen van leerstof en het leggen van verbanden.
* Prehniet is een goede steen voor hyperactieve kinderen.

prehniet hangerPrehniet als doorboorde hanger

Emotioneel

* Prehniet is bijzonder fijn bij stress, burn-out en overspannenheid.
* Al lijkt je situatie nog zo uitzichtloos, prehniet helpt je realiseren dat je niet zo machteloos bent als je soms denkt. Je hebt altijd nog andere keuzes; prehniet helpt je die keuzes ontdekken.
* Prehniet helpt om de gebeurtenissen van de dag goed te verwerken. Dat komt ten goede aan je nachtrust. Het helpt ook om eerdere gebeurtenissen en vervelende herinneringen te verwerken. Het kan zelfs helpen om verdrongen herinneringen terug te halen en te verwerken.
* Als steen van het hart, helpt prehniet je om vanuit liefde en harmonie te reageren.
* Prehniet maakt opgeruimd en tevreden, en helpt zo tegen neuroses en depressies.

Fysiek

* Prehniet heeft een reinigende werking, waardoor lever en milt beter afvalstoffen uit het bloed kunnen verwijderen. Hierdoor wordt ook aderverkalking (arteriosclerose) tegengegaan.
oranje prehnietZeldzame oranje prehniet uit Zuid-Afrika (foto: Rob Lavinsky, iRocks.com) * Prehniet ondersteunt de waterhuishouding. Blaas en nieren worden gestimuleerd om afval sneller te lozen. De steen helpt ook blaasontstekingen te voorkomen.
* Prehniet helpt vitamines en mineralen beter op te nemen uit je voedsel. Dit werkt positief op de stofwisseling en de stoelgang.
* Dankzij het ingesloten ijzer geeft prehniet energie.
* Prehniet stimuleert de vetstofwisseling, wat fijn is bij bestrijding van overgewicht.
* Prehniet verbetert de doorbloeding van het onderlichaam, en helpt zo tegen menstruatieklachten zoals krampen en buikpijn.
* Prehniet werkt vitaliserend op huid, haar en slijmvliezen, en harmoniseert het pigmentgehalte van huid en haar. Hierdoor word je later grijs.
* Prehniet optimaliseert het calciumgehalte in het bloed. Dit versterkt en heelt spieren, pezen, bindweefsel en bloedsomloop. De bloedvaten worden gereinigd en versterkt.
* Prehniet stimuleert de aanmaak van nieuwe cellen, vooral van bloedcellen.


Symbolen

De prehniet hoort bij de sterrenbeelden Ram, Kreeft, Leeuw, Boogschutter en Steenbok.
De runen die bij de prehniet horen, zijn de runeH Hagl en de runeJ Jór.
De H (Hagl = hagel) staat voor verstoring, chaos, versplintering.
De J (Jór = paard) staat voor trouw, loyaliteit, versnelling.
Deze runen laten de bescherming zien die de prehniet biedt. De Hagl toont aspecten van een gekwetste geestelijke gesteldheid, die met prehniet geheeld kan worden.
De Jór helpt je gedachten vloeiender, sneller en passender te maken. De prehniet bevat water en laat alles beter vloeien en stromen.


Fysische eigenschappen prehniet

De felgroene exemplaren van prehniet verbleken als ze vaak in de zon liggen.

ruwe prehnietRuwe prehnietPrehniet is een calcium-aluminiumsilicaat.Kleurbepalend zijn vooral de sporen ingesloten ijzer. Het ijzergehalte kan tot 5 procent oplopen en geeft geelgroene tinten. Bij volkomen afwezigheid van ijzer is prehniet kleurloos.

Samenstelling: Ca2Al2Si3O10(OH) + Fe, Ti, Mg, Mn, Na, K, H2O
Hardheid: 6 - 6,5
Glans: glasglans tot parelglans
Transparantie: doorzichtig tot doorschijnend
Breuk: oneffen, soms vezelig
Splijtbaarheid: duidelijk
Dichtheid: 2,87
Kristalstelsel: rombisch


Weblinks prehniet

 

prehniet keiEen prehniet kei. Je ziet de straalvormige structuren. prehniet stukjeDezelfde prehniet kei, maar dan doormidden gebroken. De groene kleur is nu goed zichtbaar

 

Wist je dat...

  • ... prehniet vaak vergroeid is met zeolieten. Dat zijn mineralen die veel water bevatten en opgebouwd zijn uit silicium, aluminium en zuurstof. Bijvoorbeeld apofylliet en stilbiet zijn zeolieten.
  • ... prehniet straalvormige structuren vertoont? Kijk maar eens door een vergrootglas naar een ruw kristal.
  • ... prehniet meestal bolle vormen heeft? Toch worden er ok wel vrije kristallen gevonden. Die zijn echter heel zeldzaam en meestal erg klein. Toch is het mogelijk kristallen van zo’n 2-3 cm te vinden. Kijk maar eens in de prehniet-fotogalerij van de Amerikaanse mineralenwebsite Mindat.
  • ... prehniet verward kan worden met smithsoniet of hemimorfiet? Dat zijn twee mineralen met vergelijkbare kleuren. Toch is het verschil wel te zien. Smithsoniet heeft een andere glans, en hemimorfiet heeft blauwere tinten dan prehniet.
  • ... er zelfs een Oostenrijkse plaats naar prehniet is genoemd? Het heet Prehnit Insel en ligt in het Habachtal, nabij Salzburg. Het is zo genoemd omdat hier veel prehniet te vinden was en is.
  • ... prehniet vanwege zijn kleuren verbonden is met Venus, godin van de liefde?