Gezonder dankzij helende edelstenen

ATTENTIE: DE WEBWINKEL IS VERHUISD NAAR
www.prana-bodhi.nl

Pietersiet: kenmerken en werking

pietersietPietersiet uit Namibië (foto: R12347 via Wikimedia Commons)Pietersiet is een gesteente dat een prachtige glans en tekening kan vertonen, vooral als het getrommeld of geslepen is.

Pietersiet bestaat uit chalcedoon met ingesloten stukjes valkenoog en tijgeroog. Het heeft daardoor vaak de kleuren donkerblauw tot blauwgrijs (van valkenoog) en goudgeel tot goudbruin (van tijgeroog). Meestal vertoont het ook het oogeffect van deze vezelige mineralen.

Ook andere kleuren komen voor, want pietersiet kan andere mineralen bevatten, zoals rode jaspis en zilverkleurige hematiet. Door verwering van de steen ontstaan roestbruine kleuren.

Het gesteente werd oorspronkelijk alleen in Namibië gevonden. Dat zijn ook de stenen met het mooiste oogeffect. Later werden pietersiet-variëteiten gevonden in New Jersey (Verenigde Staten) en China. De chemische samenstelling op deze andere locaties wijkt iets af.

De Amerikaanse variëteit heet ook wel touchoniet.

Pietersiet is in feite een handelsnaam, Een betere naam zou zijn valkenoog-breccie of tijgeroog-breccie (en voor de touchoniet riebeckiet-breccie).
Een breccie is een gesteente dat bestaat uit verbrokkelde stukken materiaal die weer aaneengekit zijn, meestal met siliciumdioxyde.

Soms wordt pietersiet wel petersiet genoemd, maar dat is fout. Petersiet is een mineraal met een compleet andere werking.

Soms wordt pietersiet omschreven als 'tijgeroog uit Namibië'. Ook dat klopt niet, het is geen tijgeroog.

In de edelsteentherapie staat pietersiet bekend als stormsteen. De werking is vergelijkbaar met de serene rust en kalmte die heerst na een heftige storm.

Edelsteentherapeuten gebruiken pietersiet vooral voor mensen en dieren die bang zijn voor onweer, storm en knallen.

 

Herkomst van de naam

pietersiet schijfPietersiet schijfPietersiet is genoemd naar de Namibische mineraloog en ontdekker Sid Pieters.

De naam stormsteen is gegeven omdat de steen een grote steun bleek onder stormachtige omstandigheden.
Bovendien past de naam bij het uiterlijk: vergelijk de tekening van pietersiet maar eens met weerkaarten vol depressies, storm en regen!

Touchoniet, de Amerikaanse pietersiet, is genoemd naar Leon Touchon, benzinestation-eigenaar en winkelier in Warren, New Jersey.
Deze pietersiet-variëteit was oorspronkelijk gevonden achter het Touchon's benzinestation.

De term breccie is ontleend aan het Italiaanse woord breccia ('puin, brokstukken, verbrokkeld gesteente').

 

Pietersiet door de eeuwen heen

Pietersiet werd pas in 1962 voor het eerst gevonden, en wel in Zuidwest-Afrika, tegenwoordig Namibië. Sidney 'Sid' Pieters (1920-2003), vooraanstaande handelaar in mineralen, ontdekte het toen hij landbouwgrond onderzocht in de buurt van het plaatsje Outjo. Ter ere van de ontdekker werd de nieuwe vondst naar hem vernoemd.pietersiet hangerPietersiet doorboorde hanger

Pieters liet zijn vondst in 1964 in Engeland registeren als handelsmerk, en vanaf de jaren zeventig verkocht hij het ook.

Sinds 1994 werd pietersiet in New Jersey gevonden, en sinds 1996 ook in China.

De Amerikaanse JaneAnn Dow (1936-2008), een invloedrijke edelsteen- en kristaltherapeute uit Santa Fe (New Mexico), lanceerde de naam stormsteen. In haar visie is de steen verbonden met het natuurelement Storm. Andere natuurelementen zijn Aarde, Water, Lucht en Vuur.

Pietersiet van hoge kwaliteit is tegenwoordig zeldzaam. In 1996 was de Namibische vindplaats bijna uitgeput, en inmiddels is deze mijn gesloten. In de omgeving en in het restafval worden nog overgangsvormen gevonden. Deze pietersiet is van mindere kwaliteit.

Ook de Chinese mijn is nu dicht.

 

Pietersiet en gezondheid

Pietersiet werkt meestal snel en krachtig. Je hoeft de steen meestal niet langer dan een week te dragen.

Spiritueel

pietersiet hangerPietersiet hanger* Pietersiet hoort bij alle chakra's; de geelgouden stukjes werken in op de verbinding tussen kruinchakra en navelchakra, de blauwzwarte stukjes op de verbinding tussen voorhoofdchakra en basischakra.
* Pietersiet is een zeer aardende en tegelijk zeer spirituele steen. Tijdens een healing is de zonnevlecht de beste plek om de pietersiet op te leggen. Dit heeft effect op zowel fysiek als geestelijk niveau.
* Op de navel gelegd is pietersiet een supersteen tijdens meditatie: dit opent het voorhoofdchakra voor inzichten, en ankert je tegelijkertijd in het hier en nu. Regelmatig mediteren met pietersiet reinigt het auraveld.
* Pietersiet op het voorhoofdchakra en de zonnevlecht geeft inzicht in je eigen gedrag en gedragspatronen in heden, verleden en toekomst. Daarnaast kan pietersiet helpen zien wat je doel in dit leven is, en hoe je daar kunt komen.
* Pietersiet geeft het geduld en de energie om je doel te bereiken. De steen helpt daarbij om je eigen woorden te kiezen, en dicht bij jezelf te blijven.
* Tijdens een meditatie kan pietersiet, op je voorhoofd en boven je kruin gelegd, je overal naartoe brengen waar je wilt. Of dat nu een plek op aarde is, het verleden, de Akasha-kronieken of een andere dimensie.
* Zieners, mediums, mensen die met runen, tarot en vergelijkbare media werken, zullen merken dat met pietersiet in de hand de beelden gemakkelijker komen en sterker zijn.

Mentaal

* Pietersiet geeft innerlijke rust en vrede, vooral in tijden van chaos en verandering. In crisissituaties helpt pietersiet het hoofd koel te houden.
* Pietersiet geeft focus en standvastigheid. Hierdoor is het een prima steen voor mensen die snel afgeleid zijn of onder stressvolle omstandigheden blokkeren.
* Pietersiet opent je derde oog en helpt zo om indrukken sneller te verwerken, en daarbij de hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden. De steen helpt ook om te doorzien waardoor frictie tussen mensen kan ontstaan, zodat je dergelijke frictie kunt vermijden. En hij helpt je deze frictie op te heffen waar hij al bestaat.
* Pietersiet helpt onverwerkte zaken uit het verleden terug te halen, en op een goede manier te verwerken. Op deze manier kunnen oude innerlijke conflicten rustig verwerkt worden.
* Pietersiet helpt je te reflecteren op je eigen gedrag, en te zien of je overdreven hebt gereageerd in bepaalde situaties, van een mug een olifant hebt gemaakt. Zodat je de olifant weer in een mug kunt veranderen.
* Net als tijgeroog maakt pietersiet wilskrachtig en zelfbewust.

Emotioneel

pietersiet schijfPietersiet schijf* Pietersiet helpt om bij plotselinge grote veranderingen ('storm') in je leven je innerlijke rust te bewaren. Dat geldt ook voor schijnbaar uitzichtloze en wanhopige situaties. Met pietersiet kun je rustig bepalen hoe je verder moet handelen.
* Pietersiet is een van de beste stenen bij stress en overspannenheid. De steen helpt je de situatie in de juiste verhoudingen te zien, laat zien waar je te lang over je eigen grenzen bent gegaan en waar je onvoldoende rust hebt genomen.
* In relaties met veel opgekropte gevoelens kan pietersiet helpen om deze gevoelens te uiten. Dit kan leiden tot zeer emotionele, stormachtige uitbarstingen van beide kanten. Dat is soms nodig om de lucht te klaren en harmonieus verder te gaan.
* Pietersiet kalmeert en beschermt tijdens onweer, storm, tornado's en andere heftige natuurverschijnselen. Het is dan ook een uitstekende steen voor mensen en dieren die snel in paniek raken.
* Pietersiet is ook een uitstekende steen voor mensen die last hebben van besluiteloosheid.

Fysiek

* Pietersiet helpt bij een sneller herstel na een periode van onvoldoende rust en stress.
* Pietersiet heeft een zeer sterke positieve werking op de zenuwen, de hersenen en het hormoonstelsel.
* Bij klachten door nerveuze oorzaken, zoals hoofdpijn, maagpijn en buikpijn, bevordert de pietersiet een snel herstel.
* Als je je regelmatig moe voelt als je wakker wordt, kan pietersiet je dieper laten slapen. Dan voel je je meer uitgeslapen en uitgerust.
Pietersiet schijfPietersiet schijf* Last van zenuwachtigheid die leidt tot ademhalingsproblemen en daardoor tot druk op de borst, hartkloppingen, duizeligheid, wazig zien? Dergelijke klachten verminderen als je een pietersiet als trommelsteen of sieraad draagt, gecombineerd met een druppel pietersiet-olie in de navel.
* Pietersiet heeft een positief effect bij hartklachten en verstoorde bloeddruk door stress. De steen werkt versterkend op hart, bloed en bloedsomloop. Hij geeft meer zuurstof in het bloed, plus een betere afvoer van afvalstoffen uit het bloed.
* Pietersiet heeft een zeer uitgesproken effect op het immuunsysteem. Het is een van de beste stenen om de gevolgen van een hiv-infectie te neutraliseren.
* Pietersiet werkt sterk in op de pijnappelklier (epifyse). Deze klier speelt een belangrijke rol bij ons slaap-waakritme. Pietersiet verbetert de nachtrust als je 's nachts wakker ligt door malende gedachten.
* Pietersiet werkt ook sterk in op de hypofyse, een klier die verantwoordelijk is voor groei, herstel, werking van de schildklier, bloeddruk, spijsvertering, lichaamstemperatuur. De pietersiet helpt je te herstellen bij slaapgebrek. Goed voor mensen met wisseldiensten.
* Je voelt minder pijn als je pietersiet draagt.

 

Runen

pietersiet hangerPietersiet hanger De runen die bij pietersiet horen, zijn de rune Wonne Wonne, rune Bjarkan Bjarkan en de rune Reið Reið.
De W (Wonne = geluk, vreugde) staat voor vervulde wensen.
De B (Bjarkan = berk, de moedergodin) staat voor vrouwelijke, verzorgende en creatieve capaciteiten.
De R (Reið = rijden) staat voor reizen, leren, inzicht, contemplatie, het overbruggen van tijd en ruimte.

De combinatie van deze runen geeft energie en doelgerichtheid, met oog voor grote lijnen en oog voor detail.
De pietersiet geeft focus, overzicht en inzicht. De steen geeft ook energie, geduld en een lange adem op weg naar jouw doel. Door deze runen met de pietersiet te combineren, kun je jouw doel sneller bereiken.

Sterrenbeelden

De pietersiet hoort bij de sterrenbeelden Weegschaal en Waterman.

 

Fysische eigenschappen pietersiet

Zo ontstaat pietersiet in de aardbodem:
- In scheuren en spleten in gesteenten worden blauwe asbestvezels (crocidoliet) ingekapseld in kiezelzuur. Het resultaat is valkenoog.
- Vervolgens worden de blauwe vezels door oxidatie (verwering) omgezet in bruinijzer. Valkenoog verander zo in tijgeroog.
- Door bodembewegingen, onderaardse activiteit en grondwater scheuren en verbrokkelen de lagen valkenoog en tijgeroog. De brokstukken kunnen soort bij soort blijven liggen of door elkaar raken.
- De brokken worden vervolgens weer door kiezelzuur aan elkaar gekit. En zo heb je pietersiet.

De Chinese variëteit van pietersiet bestaan uit chalcedoon met tijgeroog. De kleuren zijn vooral roodbruin en geel tot goudbruin.
chinese pietersietChinese pietersiet (foto: R12347 via Wikimedia Commons) De Chinese steen bevat minder chalcedoon dan de Namibische 'echte' pietersiet, en heeft een hoger soortelijk gewicht. De tekening is rommeliger.

De Amerikaanse pietersiet bestaat uit chalcedoon met carneool en blauwe, vezelige riebeckiet.

Chalcedoon is een doorzichtig soort kwarts.

Samenstelling: SiO2 + Na2(Mg, Fe, Al)5 + FeOOH (+ Cu, K, Tl)
Hardheid: 6,5 - 7
Glans: glasglans, zijdeglans op de breukvlakken
Transparantie: ondoorzichtig
Breuk: vezelig
Splijtbaarheid: geen
Dichtheid: 2,5 - 3,6 (Chinese pietersiet: 2,67 - 2,74)
Kristalstelsel: kwartsbestanddelen: trigonaal

 

Weblinks

Wist je dat...

  • ... pietersiet regelmatig voor tijgerijzer wordt gehouden? Tijgerijzer is een gesteente, net als pietersiet. Tijgerijzer bestaat echter uit lagen hematiet, tijgeroog, rode en gele jaspis. Door zijn hogere ijzergehalte is de tijgerijzer veel zwaarder dan de pietersiet.
  • pietersiet schijfPietersiet schijf... pietersiet wegens zijn ondoorzichtigheid en glans meestal rond of cabochon geslepen wordt? Zo komen de kleuren en patronen het mooiste uit.
  • ... pietersiet graag gebruikt wordt voor kleine kunstvoorwerpen? De uitdaging is natuurlijk om zo goed mogelijk het natuurlijk aanwezige kleurenspel uit te nutten.
  • ... vooral de blauwe pietersiet je keelchakra en voorhoofdchakra opent en versterkt? Pietersiet laat je met je voorhoofdchakra zien wat je doel in dit leven is, en hoe je daar kunt komen. Het keelchakra helpt je om dit doel realistisch en helder te formuleren. En om vervolgens je doel op te breken in subdoelen, en te beseffen waar je anderen om hulp moet vragen. Het is de steen van de Intuïtie.
  • ... pietersiet de steen van de Engel van de Storm is?