Gezonder dankzij helende edelstenen

Mookaiet: kenmerken en werking

mookaiet brokBrok mookaiet De mookaiet (spreek uit: moekaiet) is een relatief onbekend Australisch neefje in de kwartsfamilie.
Het is ondoorzichtig en meestal rood, geel en bruin, doorgaans in scherp begrensde vlakken. Het komt ook voor in wit, crème, prachtig lila en grijs.

De geleerden zijn het er niet over eens of mookaiet een jaspis, chalcedoon, opaliet of andersoortige verwant van kwarts is. De meeste overeenkomst is er met jaspis. Vandaar dat de steen vaak mookaiet jaspis wordt genoemd.

De naam mookaiet vind je in verschillende spellingsvarianten: mokaiet, mookiet, moakiet, moukiet, mookaliet, mookeriet en mook.

Mookaiet wordt enkel en alleen gevonden in West-Australië. Ooit in een grijs verleden, ongeveer 125 tot 113 miljoen jaar geleden, was dit gebied een zeebodem.

De eencellige organismen die in de zee leefden, een soort plankton, hadden een uitwendig skelet (exoskelet) van opaal. Op de zeebodem ontstonden enorme lagen fossielen van die zeediertjes, vooral radiolaria.

Nadat de zee zich terugtrok, zijn die afzettingen ingeklonken en versteend tot wat tegenwoordig mookaiet heet.

Sommige lagen zijn ingeklonken tot zuivere chalcedoon. Andere lagen zijn meer gesteenteachtig. De fraaie kleuren zijn ontstaan door insijpelend grondwater.

In sommige stukken mookaiet kun je nog fossielen van andere zeediertjes (foraminifera, ammonieten, belemnieten) aantreffen.

mookaiet dolfijnDolfijn van mookaietAls je op de markt mookaiet ziet uit bijvoorbeeld Zuid-Amerika, dan is het eigenlijk geen mookaiet. De naam is geen beschermd handelsmerk, waardoor handelaren stenen met een andere herkomst toch als 'mookaiet' kunnen verkopen.

Het gebruik van mookaiet in de edelsteentherapie lijkt op dat van jaspis. Het is een regenerende steen die activeert en energie geeft. Door zijn kleuren is mookaiet een zeer aardse steen, die je in het hier en nu zet en houdt.

 

Herkomst van de naam

Mookaiet is genoemd naar de enige vindplaats, Mooka Station ('boerderij') nabij de rivier Mooka Creek in West-Australië.

In de taal van de Aboriginals, de inheemse bevolking van Australië, zou mooka 'stromend water' betekenen.

 

Mookaiet door de eeuwen heen

schilderij van Maggie Napangardi WatsonSchilderij van Aboriginal kunstenares Maggie Napangardi Watson (foto: Sailko/Wikimedia)De Aboriginals gebruikten en gebruiken mookaiet als heelsteen, omdat deze steen de kleuren heeft van hun traditionele kleurenpalet: natuurlijke tinten rood, geel, oker, bruin, wit en zwart.

Aboriginal kunst heeft altijd de kleuren van mookaiet.

Sinds de jaren 1960 wordt de mookaiet als siersteen verhandeld op de westerse beurzen voor edelstenen en mineralen.

Snel daarna werd de therapeutische werking van mookaiet ontdekt, en werd deze steen ook ingezet in de edelsteentherapie.

 

Mookaiet voor je gezondheid

Spiritueel

* De mookaiet hoort vooral bij het basischakra, maar kan ook op andere chakra's gelegd worden.
* Rode en bruine mookaiet hoort vooral bij het aardechakra en het basischakra.
* Oranjebruine mookaiet hoort bij het heiligbeenchakra.
* Gele en crèmekleurige mookaiet hoort vooral bij het zonnevlechtchakra.
* Bonte mookaiet werkt op alle chakra's, is goed voor het regenereren van weefsels, is verjongend en vernieuwend.
* Mookaiet versterkt ook de intuïtie. Het is een perfecte meditatiesteen, die je snel in het hier en nu zet. Het helpt je alles even helemaal los te laten, zodat je verfrist en ontspannen uit je meditatie komt. Een fijne steen voor beginnende mediteerders.

Mentaal

gele mookaietGele mookaiet* Mookaiet is een goede steen bij psychosomatische aandoeningen, zoals stotteren, beven en bibberen, zweetuitbarstingen.
* Zit je veel in je hoofd, ben je bijna obsessief met iets bezig en vind je het moeilijk om te stoppen? De mookaiet is de steen van de balans en helpt je op tijd te stoppen.
* Of heb je problemen om aan een boek of studie te beginnen, omdat je gedachten alle kanten opgaan? Mookaiet helpt je te focussen, te beginnen en lekker door te werken, en op tijd te stoppen.
* Vergroot je creativiteit door sieraden van mookaiet te dragen, bij voorkeur oorbellen. Probeer het maar eens! Je zult merken dat je zo meer ideeën krijgt.
* Mookaiet bevordert balans tussen het geestelijke en het lichamelijke. Mookaiet maakt dat je in tijden van stress en onrust als tegenwicht rustiger zaken zoekt.
Andersom werkt het ook: zit je in een sleur, dan geeft mookaiet je ondernemingslust en zin om iets nieuws te proberen.

Emotioneel

* Mookaiet werkt kalmerend bij stress en het gevoel onder druk te staan.
* Ben je snel onder de indruk van hoe anderen hun zaakjes voor elkaar lijken te hebben? Dan is de mookaiet een steen die je helpt te relativeren en de zaken in het juiste perspectief te zien.
* Voor meer zelfvertrouwen is het goed om een mookaiet in je broekzak of als sieraad te dragen.
* Mensen die zich eenzaam of verlaten voelen, hebben baat bij het dragen van mookaiet.

Fysiek

grijze mookaietHanger van grijze mookaiet* Mookaiet heeft, net als de meeste andere kwartsen, een helende werking op huid, haar, nagels en slijmvliezen. De werking van mookaiet is vrij snel merkbaar. Voor de schrale huid is een olie van mookaiet zeer weldadig.
* Mookaiet is activerend en vitaliserend. Vooral de (deels) rood gekleurde exemplaren geven energie.
* De huid veroudert minder snel dankzij de regenererende werking van mookaiet. Bij rimpels en een vlekkerige huid helpt vooral edelsteenwater van mookaiet. Ook eczeem, etterige wondjes, insectenbeten en puistjes verdwijnen sneller als je mookaiet edelsteenwater drinkt of op de huid gebruikt.
* Zonnebrand treedt minder snel op als je een mookaiet bij je hebt. Draag de steen op de huid.
* Mookaiet stimuleert de lever, en heeft daardoor een positieve invloed op de warmtehuishouding van het lichaam. Kouwelijke mensen hebben het minder snel koud als ze een mookaiet hanger of een mookaiet trommelsteen in hun broekzak dragen.
* Alle circulaties in je lichaam (bloedsomloop, immuunsysteem, waterhuishouding) worden met de mookaiet ondersteund.
* De kalmerende mookaiet kan een hoge bloeddruk verlagen. De bloedsomloop wordt geharmoniseerd, alle weefsels worden gelijkmatiger doorbloed, wat weer een regenererende invloed heeft.
lila mookaietLila mookaiet* Mookaiet activeert het immuunsysteem. Daardoor werkt mookaiet tegen ontstekingen en etterige infecties dieper onder de huid. De mookaiet is, ondanks zijn aardkleuren, een prettige steen bij hoesten, keelpijn en keelinfecties. Hoog dragen, op het keelchakra.
* Met mookaiet spoelen blaas en nieren beter door. De neiging tot steenvorming vermindert daardoor drastisch. Wel kan het tot een grotere aandrang leiden.
* Mokaiet helpt tegen voorholte- en bijholteontstekingen. Vooral in combinatie met aquamarijn.
* Voor de aanstaande moeder en haar ongeboren kind is mookaiet een beschermende steen.
* Kinderen vinden de mookaiet met zijn mooie kleuren vaak heel aantrekkelijk. Het is dan ook zeker een goede steen voor kinderen, met name voor onzekere en teruggetrokken kinderen.

 

Runen bij mookaiet

De runen die bij mookaiet horen, zijn de runeS Sól en de runeA Áse.

De S (Sól = zon, licht, mannelijke energie, bescherming) staat voor de wil en de kracht om het juiste te doen. Dit is de rune van 'geen woorden maar daden'. Mokaiet heeft, net als deze rune, een beschermende invloed. Daarnaast helpt mookaiet, net als deze rune, om in het hier en nu te blijven.

De A (Áse = god, magie, taal, communicatie, creatieve energie) staat voor spreken vanuit het hart. De combinatie rune en steen helpt je de juiste woorden in de juiste situatie te kiezen, zonder je te hoeven inhouden; assertief en toch vriendelijk en respectvol.

 

Sterrenbeelden

De mookaiet hoort bij de sterrenbeelden Ram en Schorpioen.

 

Fysische eigenschappen mookaiet

Mookaiet dankt de fraaie tinten helder bruin, rood en geel vooral aan ijzer en mangaan.

bonte mookaietBonte mookaietMookaiet wordt vaak jaspis genoemd, maar is geen echte jaspis. Het is verkiezelde porcelaniet, een kleisoort.

Mookaiet is ontstaan door het inklinken van lagen fossieltjes van micro-organismen, vooral radiolaria. Eerst ontstond radiolariet, een kleisoort met een hoog kwartsgehalte. Door nog verder inklinken veranderde deze radiolariet in porcelaniet.

Samenstelling: SiO2 + Fe, Mn, Li, Al, Si, O
Hardheid: 6 - 7
Glans: glasachtig
Transparantie: ondoorzichtig
Breuk: schelpvormig
Splijtbaarheid: geen
Dichtheid: 2,65 - 2,66
Kristalstelsel: trigonaal

 

Weblinks

 

Wist je dat...

  • ... de geologische aardlaag waarin mookaiet voorkomt, officieel Windalia Radiolariet heet? Deze laag stamt uit het tijdperk dat Aptien genoemd wordt, een periode binnen van het Krijt, ongeveer 125-113 miljoen jaar geleden.
  • ... de fraaie dendrieten in mookaiet ophopingen van mangaan zijn? Stukken met dendrieten zijn veel duurder dan stukken zonder!
  • ... mangaan ook verantwoordelijk is voor de mooie roze en violette tinten die mookaiet kan hebben?
  • ... mookaiet eigenlijk meer een gesteente is dan een mineraal? Omdat mookaiet als afzettingsgesteente ontstaan is, bestaat het uit lagen. Sommige exemplaren mookaiet laten die gelaagdheid heel goed zien.
  • ... de stenen die uit diepere aardlagen komen, wit tot grijzig kunnen zijn? Hoe hoger de steen gevonden is, hoe meer fraaie kleuren je ziet.
  • ... mookaiet niet alleen aangeboden wordt als Australische jaspis, maar ook wel als mookaiet jaspis? Waarom geen Mooka jaspis, naar zijn oorspronkelijke vindplaats, net als bijvoorbeeld de Egyptische jaspis of Nunkirchner jaspis?
  • ... de Engel die bij de mookaiet hoort, Jezmiël heet? Jezmiël is de engel van de zorgzaamheid.