Magnesiet: kenmerken en werking
Magnesiet is een mineraal dat meestal wit, crèmig of gelig is. Het kan echter ook geel, roze, bruin of grijs tot zwart zijn. Het mineraal is meestal ondoorzichtig, maar kan ook doorzichtig zijn. Soms heeft de steen bruine tot zwarte aderen. Het belangrijkste bestanddeel is magnesium.
Magnesiet wordt ook wel bitterspaat genoemd. Als je aan een stukje ruwe magnesiet likt, weet je waarom.
Bruine magnesiet heet ook wel mesitiet.
Magnesium komt veel voor op de aarde. In de top 10 van meest voorkomende elementen staat magnesium op de achtste plaats. In levende organismen is magnesiet een veelvoorkomend mineraal. Niet alleen bij mensen, maar ook bij planten en dieren.
Magnesium is aanwezig in iedere cel van ons lichaam. Het zorgt voor de stevigheid van onze botten. Ook in onze spieren en in ons zenuwstelsel zit veel magnesium. Het is onmisbaar voor de energieproductie, voor de aanmaak en werking van enzymen bij de spijsvertering, bij de aanmaak van hormonen. Zonder magnesium kunnen wij niet leven!
Magnesiet is een belangrijk magnesiumerts en kent heel veel toepassingen, teveel om op te noemen. Uit magnesiet wordt bijvoorbeeld metallisch magnesium gewonnen, dat belangrijk is in de metaalindustrie.
In de farmaceutische industrie worden magnesiumzouten gebruikt als mild laxeermiddel, maagzuurremmer en vulmiddel voor pillen. Zeer fijn magnesietpoeder vind je in de handschoenen van artsen en chirurgen (en in condooms), om aan- en uittrekken te vergemakkelijken.
Magnesietpoeder wordt ook veel gebruikt als toevoeging aan voedingsmiddelen (E-nummer 504). Het zit in producten die niet mogen klonteren, of wit en glad dienen te zijn. Voorbeelden zijn tafelzout, suiker, poedersuiker, brood, gebak, tandpasta. In kauwgum zit magnesietpoeder om het niet teveel te laten plakken.
Magnesiet is bestand tegen zeer hoge temperaturen (tot wel 3000 graden Celsius). Er worden tegels van gemaakt voor de bekleding van ovens. Het wordt ook wel gebruikt om materialen vuurbestendig te maken.
Sporters zoals turners en gewichtheffers gebruiken magnesiet om hun handen stroef en droog te maken. In schoonheidssalons wordt het gebruikt in gezichtspoeder en gezichtsmaskers. Je gezicht wordt er glad en zacht door.
Magnesiet is relatief zacht en poreus. Dat maakt 'm interessant om eerst te verwerken tot kralen, donuts of hangers. En hem daarna te verven... (zie foto links)
Magnesiet wordt nogal eens turkoois geverfd, en als 'echte' turkoois op de markt aangeboden.
In de edelsteentherapie is de magnesiet een belangrijke steen bij diverse klachten aan het beenderstelsel en aandoeningen van de spijsvertering. Magnesiet is vooral geschikt voor mensen met een trage stofwisseling, en voor mensen die graag een paar pondjes willen afvallen.
Herkomst van de naam
Magnesiet heeft zijn naam te danken aan het hoge gehalte aan magnesium. Het element magnesium is genoemd naar een historische vindplaats, het district Magnesia in Thessalië, Griekenland.
De uitgang -iet is ontleend aan Latijn -itus ('gerelateerd aan, verwant met').
De naam mesitiet voor bruine magnesiet is afgeleid van Duits mesitit, een verkorte vorm van mesitinspath ('mesitien spaat). Het Duitse woord is ontleend aan Grieks mesitēs ('mediator, tussenpersoon, tussenvorm'). De achterliggende gedachte is dat het ijzergehalte van bruine magnetiet tussen dat van magnesiet en van sideriet in ligt.
Magnesiet door de eeuwen heen
De Romeinen gebruikten de naam magnesia alba ('witte magnesia') voor wat wij nu magnesiet noemen. Magnesia nigra ('zwarte magnesia') was soms magnetiet, en soms mangaandioxide.
Antiek pleisterwerk bevat nogal eens magnesiet. Pleisterwerk bestaat vooral uit kalk (calciumcarbonaat), maar in die tijd kon men de verwante mineralen calciet, dolomiet en magnesiet moeilijk uit elkaar houden. Onderzoek heeft dan ook uitgewezen dat ouder pleisterwerk vaak meerdere verwante mineralen bevat.
In de schilderkunst van de Middeleeuwen werden panelen en doeken waarop geschilderd moest worden, voorbewerkt met een grondlaag van rode aarde, loodwit, roet en calciumcarbonaat met olie. Deze laag voorkwam dat de ondergrond teveel pigment zou opzuigen en dat de verf zou gaan rimpelen. Het gebruikte calciumcarbonaat was nogal eens 'vervuild' met magnesiet.
Verder werd magnesiet ook als dekkende witte pigment gebruikt.
In 1803 werd in Moravië een grote voorraad natuurlijk gevormd magnesiumcarbonaat (magnesia alba) ontdekt. De Duitse arts en natuurkenner Christian Friedrich Ludwig (1757-1823) noemde dit mineraal aanvankelijk talcum carbonatum. In 1808 gaf de Duitse mineraloog Dietrich Ludwig Gustav Karsten (1768-1810) het de naam magnesiet. En deze naam bleef tot op heden in gebruik.
In Frankrijk werd aanvankelijk de term globertiet gebruikt, maar na enige tijd raakte ook daar de term magnesiet ingeburgerd.
Het winnen van magnesium uit magnesiumcarbonaat was lange tijd moeilijk. Pas in 1866 vond men een manier om magnesium te winnen tegen een commercieel aantrekkelijke prijs. Daarna werd de winning van magnesium steeds belangrijker.
Kennelijk ging het gebruik van magnesiet als witte pigment na de Middeleeuwen verloren. John Briggs uit Boston (Massachusetts) vond magnesiet opnieuw uit als grondstof voor verf. In 1872 vroeg hij een patent aan voor 'Improved Paint called Magnesia White' ('Verbeterde verf, Magnesia Wit genaamd'). De basis hiervoor was fijn vermalen magnesiet. Dit leverde een veel goedkopere witte verf op dan het gangbare loodwit. Zijn verzoek werd op 16 januari gehonoreerd met patentnummer US122755 A.
Rond 1900 werd magnesium belangrijk voor de fotografie. Voor extra licht tijdens het maken van een foto werd gebruik gemaakt van 'bliksempoeder', magnesiumpoeder. Dit gaf een zeer felle flits.
In de Tweede Wereldoorlog werd magnesium van strategisch belang bij de vervaardiging van lichtgewicht metalen. En dat belang is na de oorlog ook gebleven.
Magnesiet en gezondheid
Spiritueel
Magnesiet op kruinchakra en hartchakra helpt je je verbonden te voelen met de hele wereld om je heen. Magnesiet op de zonnevlecht ondersteunt zowel de fysieke als de geestelijke spijsvertering. Magnesiet op je keelchakra laat je communiceren vanuit je hart.
* Magnesiet maakt je alert – niet alleen voor de fysieke wereld om je heen, maar ook voor subtiele energieën.
* Magnesiet helpt je om vanuit je hartchakra eerst contact te maken met de aarde, en vanuit geaardheid spiritueel te groeien.
Mentaal
* Magnesiet geeft een betere focus. Moet je veel studeren? Magnesiet ondersteunt je geheugen.
* Magnesiet kan helpen bij een verminderd geheugen en verminderde concentratie.
* Magnesiet helpt je om indrukken, ervaringen en gevoelens beter te verwerken.
* Magnesiet maakt geduldig en kalm.
* Voor buitenbeentjes is magnesiet een geweldige steen, die je helpt om je plekje te vinden en saamhorigheid te ervaren.
Emotioneel
* Magnesiet helpt je om jezelf te accepteren en jezelf lief te vinden.
* Voel je je slap en lusteloos? Constant moe? Bij lusteloosheid kan magnesietwater helpen.
* Het dragen van magnesiet kan helpen bij overgevoeligheid voor ruzies en conflicten.
* De magnesiet kan somberheid, neerslachtigheid en depressie verminderen. Draag dan een magnesiet hanger en drink magnesietwater.
* Last van nerveuze uitbarstingen? Het dragen van magnesiet maakt je evenwichtiger.
* Wie veel stress ervaart, kan de magnesiet goed gebruiken om rustig en kalm te blijven.
* Magnesiet is dé steen voor ontspanning.
Fysiek
* Magnesiet activeert de bijschildklieren, die verantwoordelijk zijn voor het calciumgehalte in bloed en weefsels. Magnesiet is dan ook een goede steen bij hypoparathyreoïdie (te weinig calcium in het bloed door trage schildklieren) en osteoporose (verminderde botdichtheid).
* Magnesiet helpt bij hartritmestoornissen. De steen verlaagt en normaliseert de bloeddruk.
* Magnesiet versterkt de bloedsomloop en beïnvloedt de bloedsamenstelling positief. Het verlaagt het cholesterolgehalte en verhindert afzettingen in de aderen, Daardoor heeft de steen een gunstige invloed op aderverkalking, artritis, artrose, reuma, spit. Magnesiet helpt trombose te voorkomen.
* Heb je veel bloedverlies, bijvoorbeeld door een ongeluk of een operatie? Dan kan de magnesiet je helpen je bloedvolume te herstellen.
* Magnesiet reguleert de werking van de maag, en versterkt de snelheid en efficiëntie van de spijsvertering. Het reinigt lever en bloed, en verwijdert afvalstoffen uit het bloed. Magnesietwater is zeer goed tegen verstopping, trage stoelgang, vetzucht, en tegen buikkrampen. Ook helpt magnesiet je fit te voelen bij darmklachten, zoals de ziekte van Crohn.
* Het is goed om tijdens de zwangerschap magnesietwater te drinken en een magnesiet te dragen, tegen krampen en spataders. Magnesiet versterkt de bekkenbodemspieren en de baarmoeder, helpt het ongeboren kind voorspoedig te groeien. De magnesiet zorgt voor een soepele bevalling. Na de geboorte zorgt de magnesiet ervoor dat de menstruatie snel en regelmatig op gang komt. Magnesiet helpt ook bij menstruatieklachten, zoals pijn in de rug, krampen, onregelmatige bloedingen.
* Bij mannen beschermt een magnesiet tegen prostaatklachten.
* Een magnesiet hanger, op de huid gedragen, helpt tegen bovenmatige transpiratie en lichaamsgeur.
* Magnesium ondersteunt alle zintuigen, vooral zien, horen en ruiken. Het zenuwstelsel en alle organen, zoals hart, lever, alvleesklier, blaas en nieren, hebben magnesiet nodig.
* Hoofdpijn door stress kun je goed bestrijden door het dragen van magnesiet en het drinken van magnesietwater.
* Magnesiet kan goed helpen bij leverkwalen als geelzucht en hepatitis.
* Opvallend is de vermindering van evenwichtsstoornissen als je een magnesiet hangertje in het kuiltje onderaan je keel gaat dragen.
* Galstenen, nierstenen, blaasstenen, speekselstenen kun je oplossen door magnesietwater te drinken. Magnesietwater stimuleert de afvoer van afvalstoffen via de natuurlijke weg.
* Magnesiet is goed voor het immuunsysteem. Besmetting met griep of verkoudheid kun je voorkomen door een magnesiet te dragen, in combinatie met regelmatig magnesietwater drinken. Het gebruiken van een magnesiet hanger kan ook helpen bij andere klachten aan de luchtwegen, zoals keelpijn, tuberculose, astma en allergische hoestbuien.
Symbolen
De magnesiet hoort bij de sterrenbeelden Ram en Schorpioen.
De rune die bij de magnesiet hoort, is de Kaun.
De K (Kaun = toorts; kampvuur, licht, kennis) staat voor de vonk van inzicht, inspiratie en kennis. Magnesiet helpt om snelle inzichten en overzicht te krijgen. Het kan je ook helpen om geestelijk sneller te groeien.
Fysische eigenschappen magnesiet
Magnesiet is een magnesiumcarbonaat en familie van calciet, dolomiet en sideriet. Deze vier carbonaten komen dan ook geregeld samengegroeid voor.
Zuivere magnesiet vertoont kleurloze, doorzichtige kristallen. Hoe meer ijzer magnesiet bevat, hoe ondoorzichtiger het wordt. Van wittig verkleurt het naar crème tot geel. Echt geel magnesiet heeft een relatief hoog ijzergehalte.
Magnesiet wordt nogal eens verward met howliet. De stenen lijken vaak op elkaar: wittig met aders. En beide zijn zacht en poreus. Je kunt howliet herkennen aan zijn grijzige aders. De aders van magnesiet zijn meestal bruin of donkergrijs tot zwart.
In werking verschilt de magnesiet heel veel van de howliet. Howliet is een silicaat en werkt vooral op huid, haar, nagels en slijmvliezen. Magnesiet werkt vooral op de spijsvertering en ons metabolisme (stofwisseling).
Samenstelling: MgCO3 + Fe, Ca, Mn, CO, Ni
Hardheid: 3,5 - 4,5 (bros)
Glans: glasglans
Transparantie: doorzichtig, doorschijnend, ondoorschijnend
Breuk: ruw, schelpvormig
Splijtbaarheid: perfect
Dichtheid: 2,98 - 3,02
Kristalstelsel: trigonaal
Weblinks
- De Nederlandse Wikipedia bevat een kort overzicht van de kenmerken van magnesiet. De informatie over magnesiet op de Engelse Wiki is iets uitgebreider.
- Veel mineralogische data van magnesiet vind je op de Engelstalige mineralenwebsites Webmineral en Mindat.
- Bij Mindat vind je 354 mooie plaatjes van magnesiet in zijn vele verschijningsvormen.
- In het Online Mineralenmuseum van de Amerikaan John Betts staan 125 fraaie foto's van magnesiet.
Wist je dat...
- ... magnesiet wordt aangetroffen in de aders van de gesteenten serpentiniet en peridotiet? Ook komt het voor in magnesiumrijke schist, en in verweerde dolomitische marmers.
- ... er naast magnetiet ook hydromagnesiet bestaat? Dit is magnesiet met water. Het is als dunne aders te vinden in serpentiniet. Ook bestaat er nitromagnesiet, magnesiet met stikstof. Dit komt voor als aanslag op wanden in kalksteengrotten.
- ... magnesiet in jongere bodems en afzettingen wordt gevonden? Het mineraal wordt gevormd op een diepte van enkele tientallen kilometers onder relatief lage temperaturen (rond 40 graden Celsius).
- ... ook op Mars magnesiet is gevonden?
- ... magnesiet effect heeft op alles wat te maken heeft met ritme, zoals hartslag, spijsvertering en dag-nachtritme?
- ... een magnesiet hanger kan helpen als je minder chocolade wilt eten, terwijl je er juist zo gek op bent?
- ... Sandalfon de engel is die bij de magnesiet hoort? Hij is de engel van de natuur.