Gezonder dankzij helende edelstenen

NIEUWS: WEBWINKEL VERHUISD
Vele jaren was de webwinkel van Prana-Bodhi te gast bij Semoea. Sinds 17 mei 2024 staat de stenenverkoop weer waar het ooit begon: www.prana-bodhi.nl. De winkel blijft bereikbaar via een knop op semoea.nl

Limonietkwarts: kenmerken en werking

limonietkwarts bolLimonietkwarts bolLimonietkwarts staat vooral bekend als golden healer. Onder die naam worden de gele tinten limonietkwarts meestal verkocht.

Zoals de naam al zegt: limonietkwarts is kwarts dat limoniet bevat. Limoniet is een ijzerverbinding en is van zichzelf geel tot bruin of zwart. De limoniet geeft het kleurloze kwarts (bergkristal) een kleurtje.

De kleur van limonietkwarts doet soms denken aan citrien. Het mineraal kan waterhelder en goudgeel zijn. En soms is het doorschijnend wittig met geel tot bruine vlekken. In soms kan het zelfs ondoorzichtig geel tot roodbruin zijn.

Sommige handelaren verkopen ook donkerder gekleurde limonietkwarts als golden healer. Dat klopt eigenlijk niet helemaal. De kleur is immers niet golden; bovendien is de helende werking anders.
De gele tinten limonietkwarts hebben een zeer sterke affiniteit met de zonnevlecht als zenuwknooppunt, en het bijbehorend chakra. Dat bepaalt de werking van de golden healer.
De donkerder gekleurde limonietkwartsen werken echter meer op het basischakra.

Andere namen voor limonietkwarts zijn goethietkwarts, hematoïde kwarts, hematietkwarts, ijzerkwarts en moerasijzer.

Onder de naam 'golden healer' is limonietkwarts een geliefd verzamelobject. Het is ook in heelkundig opzicht erg gewild. Het meest geliefd zijn de transparant gele exemplaren.

In de edelsteentherapie wordt de golden healer veelal ingezet bij de behandeling van psychosomatische klachten.


Herkomst van de naam

golden healer hangerDe naam limonietkwarts weerspiegelt de samenstelling van het mineraal: kwarts met ingesloten limoniet.

Limoniet komt van Latijn limus ('modder') of Grieks leimoon ('drassig grasland'). Zo genoemd omdat het vooral voorkomt in moerassige gebieden.

De naam kwarts is waarschijnlijk afgeleid van het Slavische woord kwady ('hard').

Golden healer betekent 'gouden genezer, gouden geneesheer'.


Limonietkwarts door de eeuwen heen

golden healer brokBrok ruwe golden healerDe oorspronkelijke Golden Healer is afkomstig uit de Amerikaanse staat Arkansas. Deze staat is bijzonder rijk aan kwarts.

Kwarts uit Arkansas speelde een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog. Toen ontstond er een grote behoefte aan zeer zuivere kwarts voor chronometers, radio's, radars en allerlei andere apparatuur. De handelsroutes naar dé vindplaats voor zuivere kwarts, Brazilië, werden echter bedreigd door Duitsland. Een alternatief bleek de zuivere kwarts die in Arkansas wordt gevonden.

In Arkansas wordt ook bergkristal gevonden die licht verontreinigd is met een ijzeraanslag, en zit er soms zelfs ijzer ingesloten in de kwarts. De handelaren in bergkristal staken eerst tijd en moeite in het verwijderen van het ijzer. Het bleek echter een gat in de markt om de bergkristal ongekuist aan te bieden, onder een andere naam. En ze verzonnen de naam Golden Healer.

Sinds de 'ontdekking' wordt de gele limonietkwarts als golden healer therapeutisch gebruikt.


Limonietkwarts voor je gezondheid

Algemeen:
* Hoe meer limoniet in de limonietkwarts aanwezig is, hoe zwaarder de steen wordt, hoe donkerder de kleur, hoe sterker de werking op het fysieke lichaam.
* Hoe minder limoniet in de limonietkwarts zit, hoe lichter de kleur wordt. Hoe helderder en geler de steen is, hoe groter de werking op de geest.

Spiritueel

golden healer trommelstenenGolden healer trommelstenen * Limonietkwarts kan op alle chakra's gelegd worden. Gele tinten limonietkwarts, oftewel golden healer, horen bij de zonnevlecht. Op de zonnevlecht gelegd geeft gele limonietkwarts vrolijkheid en een goed humeur.
* Gele tinten helpen je meer open te staan voor de positieve invloeden van het Hoger Zelf, in plaats van naar het ego te luisteren. Hierdoor werkt limoniet op zowel geestelijke als lichamelijke genezingsprocessen.
* Een sieraad van gele limonietkwarts schoont de aura op, en ook het hele lichaam.
* Oranje tinten limonietkwarts horen bij het heiligbeenchakra. Op dit chakra gelegd brengt het je in beter contact met je vrouwelijke kant.
* Rode en bruine tinten limonietkwarts horen bij het basischakra. Ze helpen je beter te aarden, je thuis te voelen in dit lichaam, op deze tijd, op deze aarde.
* Door de combinatie van bergkristal en ijzer, heeft limonietkwarts tegelijk een verheffend en een aardend effect.

Mentaal

* Limonietkwarts helpt je om alles wat niet (meer) bij je hoort, los te laten. Dit geldt vooral voor negatieve, giftige gedachten en ideeën.
* Limonietkwarts is een superhulpmiddel voor mensen die met dieren werken, voor therapeuten die mensen begeleiden, en voor mensen die willen bijdragen aan vrede en harmonie op aarde. Limonietkwarts werkt erg prettig bij het maken van grids, mandala's en andere lay-outs met stenen.
* Limonietkwarts geeft rust en ruimte in het hoofd. Het helpt klachten als gevolg van externe prikkels te verlichten en te helen. Geeft veerkracht.

Emotioneel

* Bij depressieve gedachten, als je het allemaal niet meer ziet zitten, helpt limonietkwarts weer de zon achter de wolken te zien. En zie je overal beren op de weg? Limonietkwarts kan je positieve inzichten en nieuwe oplossingen brengen.
* Limonietkwarts is een supersteen als je het gevoel hebt constant onder druk te staan.
* Draag limonietkwarts bij je bij stress en burn-out.

Fysiek

limonietkwarts zeshoekenGolden healer zeshoeken. De limoniet zit vooral op de breukvlakken binnen de bergkristal* Limonietkwarts geeft extra energie, verlicht klachten door uitputting. Dankzij de aanwezigheid van ijzer, verbetert de opname van zuurstof in het bloed. Hierdoor worden alle weefsels en vooral hart en bloedvaten gereinigd. En dat heeft weer een positief effect op spieren en gewrichten.
* Heb je last van stijve gewrichten? Probeer dan eens te masseren met een mengsel van magnetiet-olie en limonietkwarts-olie. Dit helpt je om de bloedsomloop in de gewrichten te versnellen, en zodoende soepeler te bewegen. Het immuunsysteem werkt beter dankzij de betere doorbloeding.
* Als silicaat heeft limonietkwarts een positief effect op huid, haar, nagels en slijmvliezen.
* Limonietkwarts werkt positief op zenuwstelsel, hersenen en zintuigen, vooral de ogen. De overdracht van zenuwprikkels wordt beter.
* Limonietkwarts versterkt het skelet.
* Limonietkwarts werkt beschermend en helend op de slijmvliezen van maag en darmen. De verbeterde doorbloeding brengt de spijsvertering in balans. Hierdoor worden afvalstoffen sneller uitgescheiden.
* Golden healer (gele limonietkwarts) verlicht psychosomatische klachten zoals hyperventilatie, vastzittende nek en schouders.
* Oranje limonietkwarts heeft een positieve werking op alle circulaties: waterhuishouding, bloedcirculatie, immuunsysteem, hormoonsysteem, metabolisme.
* Rode en bruine limonietkwarts helpen vooral nuchter en aards te blijven. Een fijne steen voor mensen die veel in hun hoofd zitten.


Runen bij limonietkwarts

De runen die bij limonietkwarts horen, zijn de runeT Thurs, de runeL Løgr of Laukr en de runeO Óðal.

De th (Thurs = reus) ziet eruit als een doorn. Net zoals doornen de roos beschermen, biedt deze rune bescherming en verzorging. Hij geeft 'reuzenkracht'.
De L (Løgr of Laukr = look/ui; water, zee, gevoelens, introspectie) staat voor het onder woorden brengen van emoties en gevoelens.
De O (Óðal = ouderlijk huis, erfgoed, vaderland, vaste rijkdom; lotsbestemming, bestendiging) staat voor al je gaven en talenten, ook welke je nog niet hebt ontdekt.

De combinatie van deze runen met de limonietkwarts is een ijzersterke; het brengt geluk, geeft energie en kracht en helpt om je lotsbestemming te verwezenlijken.


Sterrenbeelden

Limonietkwarts hoort bij het sterrenbeeld Ram.


Fysische eigenschappen limonietkwarts

Bergkristalcluster met een limonietkwarts puntBergkristal cluster met een kristalpunt vol ijzerverontreiniging (limonietkwarts) Limoniet is eigenlijk geen echt mineraal, maar meer een verzamelnaam. De samenstelling van limoniet varieert.

De meeste limoniet is eigenlijk microkristallijne gehydrateerde goethiet. De rest is microkristallijne lepidokrokiet of hydro-hematiet.

Limoniet heeft in het algemeen gele, bruine tot zwarte tinten. In poedervorm is het rood of geel (rode of gele oker).

Limoniet is ook verantwoordelijk voor de geel-goudbruine kleur van tijgeroog.

Samenstelling: SiO2 + FeO(OH) nH2O
Hardheid: 7
Glans: glasglans
Transparantie: transparant
Breuk: schelpvormig, splinterig
Splijtbaarheid: onduidelijk
Dichtheid: 2,65 - circa 2,75
Kristalstelsel: trigonaal, hexagonaal


Weblinks

  • Over limonietkwarts als zelfstandig mineraal is niet veel mineralogische informatie beschikbaar. Wel over kwarts, en ook over limoniet. Zie bijvoorbeeld de Wikipedia over kwarts en de Engelstalige Wikipedia over limoniet.
  • Semoea biedt een speciale pagina over de kenmerken en werking van bergkristal/kwarts.
  • Ook afbeeldingen van limonietkwarts zijn lastig te vinden. De zoekmachines vertonen wel veel afbeeldingen van kwarts en limoniet apart. Let dan op gele transparante en doorschijnende exemplaren.

Wist je dat...

  • ... limoniet vaak als roestige aanslag op stenen zit? Zit onder die aanslag een mooie heldere kwaliteit bergkristal, dan proberen handelaren de limoniet te verwijderen. Daarvoor gebruiken ze over het algemeen oxaalzuur. Rabarber bevat ook oxaalzuur, wat rabarber zijn zure smaak geeft.
  • ... limoniet onder de juiste omstandigheden niet alleen óp de kwarts zit, maar ook ín de kwarts kan binnendringen? Dit is uiteraard kleurbepalend. Die omstandigheden betreffen onder meer warmte, hoge druk, toevoer van nieuwe silicaat-kristallen.
  • ... limonietkwarts naast ijzer ook nog andere insluitsels kan hebben? Bijvoorbeeld rutielnaaldjes.
  • ... limoniet ooit als zelfstandig mineraal met een vaste samenstelling werd beschouwd? Daarom staat limoniet genoemd in alle mineralogische opsommingen. Tegenwoordig weten we dat limoniet een variabele samenstelling heeft. Verbeterde onderzoekstechnieken hebben dat aangetoond.
  • ... oranjegekleurde limonietkwarts meestal hematoïde kwarts of hematietkwarts wordt genoemd? Bruingekleurde limonietkwarts wordt meestal als ijzerkwarts betiteld.
  • ... Bachbloesem-remedie Vervain (IJzerhard) beter werkt als je een hangertje van limonietkwarts draagt?